Αθήνα, 32°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
32°C
32.9° 31.0°
4 BF
31%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
30°C
32.5° 28.0°
1 BF
50%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
30°C
32.6° 29.0°
2 BF
41%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
24°C
23.9° 23.9°
0 BF
69%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
27°C
33.0° 26.9°
0 BF
50%
Βέροια
Αίθριος καιρός
27°C
31.0° 27.3°
1 BF
22%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
27°C
27.4° 27.4°
0 BF
32%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
33°C
33.0° 33.0°
1 BF
22%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
29°C
31.0° 28.8°
4 BF
47%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
29°C
29.4° 28.5°
4 BF
43%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
27°C
28.3° 26.8°
5 BF
54%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
30°C
29.7° 29.0°
2 BF
74%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
30°C
29.9° 29.9°
1 BF
59%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
28°C
27.9° 27.9°
0 BF
36%
Λαμία
Αίθριος καιρός
30°C
30.1° 29.5°
2 BF
35%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
29°C
28.8° 28.8°
3 BF
61%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
32°C
32.7° 31.2°
2 BF
19%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
32°C
32.1° 28.3°
2 BF
37%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
28°C
28.1° 27.7°
2 BF
62%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
28°C
27.9° 27.9°
1 BF
26%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
Απόστολος Λύτρας, Σοφία Πολυζωγοπούλου

Δεν επινόησε τα περί «σκάλας», λέει ο Λύτρας - Ενίσχυση νομοθεσίας προανήγγειλε ο υπουργός

Γιώργος Φλωρίδης για παρέμβαση Αρείου Πάγου: «Οι εξουσίες είναι ανεξάρτητες όχι ανεξέλεγκτες»

Σε συμβουλευτική παρακολούθηση στο πλαίσιο θεραπευτικού προγράμματος υποστηρίζει ότι έχει ενταχθεί ήδη ο Απόστολος Λύτρας, που κατηγορείται για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη της συζύγου του και συνεργάτιδάς του, Σοφίας Πολυζωγοπούλου, η οποία ως μάχιμη δικηγόρος είναι νομική σύμβουλος στη Στέγη Κακοποιημένων Γυναικών. «Θα τεθώ ενώπιον του φυσικού μου δικαστή, θα δικαστώ και θα αποδεχθώ την τιμωρία που δικαίως θα μου επιβληθεί» αναφέρει στη γραπτή του δήλωση ο ποινικολόγος, ο οποίος τονίζει πως «την εκδοχή της σκάλας» επέλεξε η σύζυγός του για την προστασία των παιδιών τους. 

Η δήλωση του Απόστολου Λύτρα 

Από την πρώτη στιγμή, που βρέθηκα ενώπιον της Δικαιοσύνης, ζήτησα συγγνώμη για την καταδικαστέα πράξη μου και υποσχέθηκα, στην σύζυγό μου και στα παιδιά μου, να αποτανθώ σε ειδικό συμβουλευτικό κέντρο, ώστε να καταλάβω τι είναι αυτό που με εξώθησε σε αυτή την φρικτή συμπεριφορά.

Αντιλαμβάνομαι την οργή όλου του κόσμου που επί μήνες με παρακολουθούσαν να μιλώ ως υπέρμαχος της καταδίκης κάθε μορφής βίας και, τώρα, με βλέπουν ως θύτη αυτής της ίδιας βίας που καταδίκαζα... Δυστυχώς, ο δημόσιος λόγος σε εκτοξεύει ψηλά με θόρυβο, αλλά σε γκρεμίζει σε μια στιγμή με κρότο...

Όπως υποσχέθηκα, ήδη ξεκίνησα συμβουλευτικό - θεραπευτικό πρόγραμμα και θα τηρήσω μέχρι κεραίας την υπόσχεσή μου να επανορθώσω (όσο αυτό γίνεται) αυτό που έκανα. 

Θα ήθελα, μόνον, να τονίσω τα εξής: α) ουδέποτε άσκησα την οποιαδήποτε μορφής βία, λεκτική ή σωματική, στη σύζυγό μου. Αυτό, δεν αναιρεί την απαξία της πράξης μου, πλην όμως σας παρακαλώ να μην αναπαράγονται ψευδείς "ειδήσεις" για δήθεν "άλλες" πράξεις που δήθεν "τέλεσα". β) Εκτός από εμένα, που δικαίως δέχομαι όλη αυτή την κριτική, υπάρχουν και τρία ανήλικα παιδιά, που τις τελευταίες ημέρες ζουν μια κόλαση. Η ευθύνη δεν είναι οικογενειακή και η κάθε μορφής επίθεση στο διαδίκτυο, σε βάρος μου, δεν είναι δυνατόν να μετακυλίεται σε μικρά παιδιά, λόγω του επωνύμου τους. 

Θα τεθώ ενώπιον του φυσικού μου Δικαστή, θα δικαστώ και θα αποδεχθώ την τιμωρία που δικαίως θα μου επιβληθεί. Παρακαλώ, όμως, να μη γίνει αυτή η δίκη μέσα από οθόνες, ανώνυμα σχόλια μίσους κλπ.

Θα ήθελα, τέλος, να επισημάνω ότι ποτέ δεν “επινόησα” το αφήγημα ότι δήθεν έπεσε η σύζυγός μου από την σκάλα • την εκδοχή αυτή την επέλεξε η ίδια (παρά τη διαφωνία μου), για την προστασία των παιδιών μας, διότι αρχικά θεώρησε ότι έτσι θα τα προστατεύσει από την αρνητική δημοσιότητα. Σε κάθε περίπτωση, σέβομαι και υποκλίνομαι στην απόφασή της να καταθέσει τι ακριβώς συνέβη.

Υπουργός Δικαιοσύνης: Άμεσα συμπληρωματικό ενισχυτικό νομοθετικό πλαίσιο

Με τον μίνι εμφύλιο στη Δικαιοσύνη να κρατεί καλά, με βέλη από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και τον ΔΣΑ και στόχο τον Άρειο Πάγο για τον πειθαρχικό έλεγχο που διέταξαν πρόεδρος και εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου για την απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέα να μην προφυλακιστεί ο κ. Λύτρας και την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) να τηρεί σαφώς επιεικέστερη στάση, ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης προαναγγέλλει μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες νομοθετικές πρωτοβουλίες. 

Με συνεντεύξεις του σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ, ο Γιώργος Φλωρίδης έκανε λόγο για ένα «νέο πλέγμα διατάξεων που θα ενισχύει το υφιστάμενο» και το οποίο «θα περιλαμβάνει κυρίως διατάξεις οι οποίες ορίζουν πιο καθαρά, πιο συγκεκριμένα, πιο καλά, πιο δημιουργικά το πλαίσιο της δικαστικής εξέλιξης μιας υπόθεσης. Έτσι κι αλλιώς το πλαίσιο το δικονομικό είναι ένα πλαίσιο που περιγράφει ενέργειες, βήματα, διαδικασίες, πράξεις, ελέγχους. Αυτό πρέπει να καταστεί πιο συγκεκριμένο, πιο προστατευτικό για τον δικαστή, αλλά κυρίως για τα θύματα και όσους εμπλέκονται σε αυτές τις υποθέσεις. Αυτά πρέπει να τα οδηγήσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια για το πώς μπορούμε να προστατεύσουμε την κοινωνία από αυτούς που καταφέρνουν να τρυπάνε ένα προστατευτικό πλέγμα».

 

Κατά τον κ. Φλωρίδη, η ανάγκη της κοινωνίας να προστατευτεί αποτελεσματικά, θα καλυφθεί με τον φόβο της τιμωρίας, «όχι απλά και μόνο με αυστηροποίηση κάποιων ποινών, αλλά δημιουργώντας τη βεβαιότητα σε αυτούς που θέλουν να παρανομήσουν ότι θα υπάρχουν σοβαρές συνέπειες για την παρανομία τους. Έχουμε πει κι άλλη φορά ότι δεν είναι επιτυχημένο εκείνο το ποινικό δίκαιο, το όποιο ποινικό σύστημα, το οποίο σε στέλνει η φυλακή, αλλά εκείνο που σου δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι αν παρανομήσεις θα πας φυλακή (…)».

Ερωτηθείς σχετικά με την παρέμβαση του Αρείου Πάγου για την ανακρίτρια και τον εισαγγελέα της υπόθεσης. ο υπουργός δήλωσε ότι «οι εξουσίες είναι ανεξάρτητες, δεν είναι ανεξέλεγκτες και το Σύνταγμα ορίζει από ποιον και πώς ελέγχονται. Για τους δικαστές ελέγχονται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο».

Διευκρίνισε εξάλλου ότι «ο νόμος, επειδή πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις περιπτώσεις, λέει ότι αν ο δικαστής βρίσκεται μπροστά σε έναν άνθρωπο που εκτός από την ποινική του μεταχείριση χρειάζεται και ψυχολογική υποστήριξη τού παρέχεται. Δεν αναιρεί όμως το ένα το άλλο».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Δεν επινόησε τα περί «σκάλας», λέει ο Λύτρας - Ενίσχυση νομοθεσίας προανήγγειλε ο υπουργός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας