Αθήνα, 29°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
29°C
30.2° 28.5°
3 BF
38%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
27°C
29.6° 25.3°
1 BF
61%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
30°C
29.9° 27.0°
3 BF
43%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
20°C
19.9° 19.9°
2 BF
83%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
26°C
28.0° 25.9°
2 BF
57%
Βέροια
Αίθριος καιρός
25°C
27.0° 25.4°
1 BF
66%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
23°C
23.4° 21.8°
2 BF
46%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
29°C
28.8° 28.8°
2 BF
39%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
27°C
28.6° 26.1°
4 BF
54%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
26°C
26.1° 25.1°
4 BF
51%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
26°C
26.4° 23.8°
5 BF
50%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
26°C
25.7° 25.1°
1 BF
69%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
26°C
28.7° 25.9°
0 BF
73%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
25°C
27.3° 24.9°
0 BF
53%
Λαμία
Αίθριος καιρός
27°C
28.0° 25.5°
0 BF
47%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
25°C
25.8° 25.4°
2 BF
68%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
29°C
30.0° 28.0°
2 BF
32%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
27°C
27.1° 23.3°
1 BF
62%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
27°C
27.5° 25.7°
1 BF
66%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
22°C
22.4° 22.4°
1 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
Ηλίας Μίχος
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θα αποδοθεί δικαιοσύνη στη δίκη με θύμα τη 12χρονη στον Κολωνό;

Πλήθος ερωτημάτων για την εισαγγελική πρόταση που απαλλάσσει, λόγω αμφιβολιών, τον βασικό κατηγορούμενο Ηλία Μίχο για το κακούργημα του βιασμού ● Η Μαρία-Ελένη Νικολού ζητάει την ενοχή του για κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια, διευκόλυνση της ανήλικης να εκδίδεται και κατοχή πορνογραφικού υλικού της 12χρονης, αλλά χωρίς εξαναγκασμό και κερδοσκοπία ● Πρόταση κακουργηματικής ενοχής για τη μητέρα της, παρά τις εκ διαμέτρου αντίθετες καταθέσεις της κόρης της ● Η εισαγγελέας ζητάει να κηρυχθούν ένοχοι για γενετήσιες πράξεις με ανήλικη έναντι αμοιβής οι υπόλοιποι 22 από τους 23 άνδρες που κάθονται στο εδώλιο

Εμβρόντητη η κοινή γνώμη πληροφορήθηκε, χθες, την εισαγγελική πρόταση στην, κεκλεισμένων των θυρών, δίκη με 26 κατηγορούμενους και θύμα τη 12χρονη ανήλικη από τον Κολωνό. Η εισαγγελέας της έδρας του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών, Μαρία – Ελένη Νικολού, ζήτησε την απαλλαγή του βασικού κατηγορούμενου της υπόθεσης, Ηλία Μίχου, για το κακούργημα του βιασμού της 12χρονης λόγω αμφιβολιών, υποστηρίζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο 53χρονος δεν χρησιμοποίησε βία και απειλές, όπως απαιτεί το αδίκημα του βιασμού, και ζήτησε την ενοχή του για το κακούργημα της διακεκριμένης κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια. Πρότεινε επίσης στους τακτικούς και ένορκους δικαστές να καταδικαστεί ο Ηλίας Μίχος, επειδή διευκόλυνε την ανήλικη να εκδίδεται και κατείχε πορνογραφικό υλικό της αλλά χωρίς να την εξαναγκάζει και χωρίς να κερδοσκοπεί. Για το πλημμέλημα της οπλοκατοχής επίσης ζητήθηκε η ενοχή του Ηλία Μίχου από την εισαγγελέα. Για τους υπόλοιπους 23 άνδρες που κάθονται στο εδώλιο, η εισαγγελική λειτουργός κρίνει ότι πρέπει οι 22 να κριθούν ένοχοι για γενετήσιες πράξεις με 12χρονη έναντι αμοιβής και πρότεινε την απαλλαγή ενός, λόγω αμφιβολιών.

Για τη μητέρα της 12χρονης, η εισαγγελέας πρότεινε να κριθεί ένοχη για βαρύτατα κακουργήματα, όπως της διακεκριμένης μαστροπείας, με την επιβαρυντική περίσταση ότι η ίδια είχε την επιμέλεια και τη φροντίδα της ανήλικης, και της διακεκριμένης πορνογραφίας. Ζήτησε, επίσης, να καταδικαστεί η μητέρα και για το αδίκημα της εκβίασης σε βαθμό πλημμελήματος σε βάρος της συζύγου του Ηλία Μίχου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική λειτουργός στην αγόρευσή της αναφέρθηκε εκτενώς στις παραλείψεις της μητέρας ως προς τον γονεϊκό ρόλο και τα καθήκοντά της και έκρινε ότι η μητέρα αντιλήφθηκε ότι το παιδί είχε εξωθηθεί στην πορνεία και τον ρόλο του Ηλία Μίχου, αλλά επέτρεψε να συνεχίζεται η εκπόρνευση του παιδιού προς ίδιον οικονομικό όφελος.

Καταθέσεις

Οσον αφορά τη 12χρονη, η εισαγγελέας φέρεται να χαρακτήρισε κατ’ επανάληψη αληθείς και ειλικρινείς τις καταθέσεις της, κρίνοντας ότι το παιδί δεν είχε κανένα κίνητρο να πει ψέματα. Ωστόσο, όπως προκύπτει από την τελική πρότασή της, η εισαγγελέας δέχτηκε μόνο εν μέρει ως αληθείς τις καταθέσεις της 12χρονης, καθώς η ανήλικη από την πρώτη στιγμή υποστηρίζει ότι ο Ηλίας Μίχος τη βίασε στο υπόγειο του καταστήματός του στον Κολωνό, υπό την απειλή όπλων και μαχαιριών. Είναι ενδεικτικό πως, ενώ η εισαγγελέας καταδικάζει τον Μίχο για το πλημμέλημα της οπλοκατοχής, αποδεχόμενη πως είχε όπλα, απορρίπτει πως αυτά έπαιξαν κάποιο ρόλο στον εκφοβισμό της και ως εκ τούτου στον καταγγελλόμενο βιασμό της.

Το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, που παρέπεμψε την υπόθεση στο ακροατήριο, στάθηκε αρκετά σε αυτό το σημείο της υπόθεσης: σύμφωνα με τους δικαστές, η σεξουαλική κακοποίηση του κοριτσιού από τον Ηλ. Μίχο ξεκίνησε από την αποθήκη του καταστήματός του στον Κολωνό, όπου απασχολούνταν ως καθαρίστρια. Εκεί, αφού της προκάλεσε τρόμο και ανησυχία για τη ζωή της και τη σωματική της ακεραιότητα, με την επίδειξη όπλου και μαχαιριών που κατείχε, καθώς και με την απειλή ότι, αν δεν ανεχθεί τις ασελγείς πράξεις του, θα σκοτώσει την ίδια ή την οικογένειά της, κατάφερε να κάμψει την αντίστασή της και να την εξαναγκάσει να ανεχθεί κατ’ επανάληψη γενετήσιες πράξεις. Στη συνέχεια, επέλεγε άγνωστους στην ανήλικη άντρες (οι περισσότεροι από την περιοχή του Κολωνού) και της έκλεινε ραντεβού με σκοπό το κέρδος, αφού η ανήλικη του κατέβαλλε τα ποσά που της έδιναν.

Βούλευμα

Ομως η εισαγγελέας, ενώ δέχεται ότι 22 από τους 23 συγκατηγορούμενους του Μίχου προέβησαν σε γενετήσιες πράξεις με 12χρονη έναντι αμοιβής -ακριβώς όπως τις περιγράφει η ανήλικη στις καταθέσεις της και το Συμβούλιο στο βούλευμα- απορρίπτει ως αναληθείς τις καταθέσεις του παιδιού που περιγράφουν ότι ο Μίχος τη βίαζε και ζητάει την απαλλαγή του 53χρονου για ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα, λόγω «συναίνεσης» ενός ανυπεράσπιστου ανήλικου παιδιού, από μία πολύ φτωχή και πολύτεκνη οικογένεια του Κολωνού, με μειωμένη ικανότητα αντίστασης απέναντι στον Ηλία Μίχο που είχε διασυνδέσεις με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την αστυνομία, η οποία τον συνέλαβε έναν ολόκληρο μήνα μετά την καταγγελία της μητέρας στο Α.Τ. Κολωνού.

Ερωτήματα προκαλούνται και από το σκέλος της εισαγγελικής πρότασης που αφορά τη μητέρα της 12χρονης, η οποία κατήγγειλε τον Ηλία Μίχο στην αστυνομία, ξετυλίγοντας το κουβάρι της υπόθεσης και τη διαλεύκανσή της. Η εισαγγελέας φέρεται να κρίνει ότι η μητέρα δεν είναι το πρόσωπο που εξώθησε αρχικά το παιδί στην πορνεία, αλλά τη βάζει στο κάδρο των ευθυνών, μετά την εμπλοκή του Ηλία Μίχου. Και την κατηγορεί ότι δεν την ενδιέφερε τι έκανε το παιδί της, αρκεί να έφερνε χρήματα στο σπίτι. Ετσι, μένει αναπάντητο το ερώτημα πώς ξεκίνησε το παιδί να εκδίδεται. Επίσης, κατηγορεί τη μητέρα για διακεκριμένη μαστροπεία αλλά δέχεται ότι είναι ο Ηλίας Μίχος (και όχι η μητέρα) το πρόσωπο που εγκατέστησε στο κινητό του παιδιού την εφαρμογή blindchat, για να κλείνει ραντεβού με επίδοξους κακοποιητές της και εξήγησε στο παιδί πώς λειτουργεί η εφαρμογή. Και, εν τέλει, λέει ψέματα το παιδί ότι ο Μίχος την εξανάγκαζε να εκδίδεται σε οίκους ανοχής; Για το θέμα αυτό το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών αναφέρει στο βούλευμά του ότι το κορίτσι είχε οδηγηθεί από τον Ηλ. Μίχο σε οίκο ανοχής πέντε φορές, όπου κάθε φορά, έπειτα από προκαθορισμένα ραντεβού, κακοποιούνταν από πέντε άντρες και τα χρήματα τα εισέπραττε απευθείας εκείνος.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Παρασκευή, με τις αγορεύσεις των δικηγόρων. Το μόνο σίγουρο είναι πως η απόφαση των δικαστών θα στείλει ένα σαφέστατο μήνυμα σε κάθε παιδί που θα θελήσει να σπάσει τον κύκλο της σιωπής και σε κάθε οικογένεια που θα καταγγείλει τον κακοποιητή του παιδιού της. Και θα απαντήσει στο ερώτημα αν 12χρονα παιδιά θα μπορούσαν ποτέ να συναινέσουν στην κακοποίησή τους.

Δεν στηρίζεται στα στοιχεία της δικογραφίας

Η εισαγγελική πρόταση μπορεί επιεικώς να χαρακτηριστεί πρόχειρη και μη βασιζόμενη στα στοιχεία της δικογραφίας και τα όσα προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία. Η κυρία εισαγγελέας, ενώ δέχτηκε ως ειλικρινή, αληθή και λεπτομερή την κατάθεση της ανήλικης σε όλα της τα σημεία, δεν αποδέχεται τα όσα έχει καταθέσει η ανήλικη αναφορικά με τον καταγγελλόμενο βιασμό της, καθώς και τη μη εμπλοκή της μητέρας της. Είναι επίσης απορίας άξιο το γεγονός ότι ουδεμία αναφορά έκανε η εισαγγελέας στις καταθέσεις ειδικών που εξετάστηκαν από το δικαστήριο, τις οποίες προκλητικά αγνόησε. Πιστεύουμε ότι το δικαστήριο δεν θα υιοθετήσει την εισαγγελική πρόταση αλλά, αξιολογώντας τα αποδεικτικά στοιχεία, θα εκδώσει μια ορθή απόφαση, αποδίδοντας δικαιοσύνη για τα όσα αδιανόητα βίωσε αυτό το παιδί και θα απαλλάξει τη μητέρα.

Απόστολος Λύτρας, Σοφία Πολυζωγοπούλου
Συνήγοροι υπεράσπισης μητέρας 12χρονης

Η δικαιοσύνη δεν χαρίζεται, κατακτιέται

Είναι προκλητική η σημερινή αθωωτική εισαγγελική πρόταση. Επιβραβεύει τη μαστροπεία και την παιδεραστία, χαϊδεύει τους δράστες και τιμωρεί τα θύματα. Σε μια περίοδο έξαρσης του σεξισμού, των γυναικοκτονιών, της κανιβαλικής ομοφοβίας, επανεμφάνισης της φασιστικής και ρατσιστικής βίας, που η ακροδεξιά διεκδικεί, με τη βοήθεια της Ν.Δ. και την ανικανότητα των λοιπών, τον ρόλο της συστημικής αντιπολίτευσης, δικαστικές και εισαγγελικές πράξεις που νομιμοποιούν και συντάσσουν αυτές τις κατευθύνσεις πρέπει να βρουν την κοινωνία απέναντί τους. Και είναι βέβαιο ότι θα τη βρουν. Και αύριο και στην αντιρατσιστική, 16 Μάρτη, στους δρόμους. Και μην προδικάζετε το αποτέλεσμα της δίκης. Και στη δίκη της Χ.Α. η εισαγγελική πρόταση ήταν αθωωτική. Αλλά δεν κατάφερε να γυρίσει την ιστορία πίσω. Η δικαιοσύνη δεν χαρίζεται, κατακτιέται.

Κώστας Παπαδάκης,
δικηγόρος, δημοτικός σύμβουλος με την Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Θα αποδοθεί δικαιοσύνη στη δίκη με θύμα τη 12χρονη στον Κολωνό;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας