Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.3° 14.8°
3 BF
84%
Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις
13°C
14.4° 11.9°
2 BF
79%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
14.3° 11.0°
2 BF
88%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
7.9° 7.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
3 BF
59%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.2° 10.0°
1 BF
77%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
6°C
9.5° 6.4°
2 BF
100%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.8° 11.8°
2 BF
94%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.8° 18.0°
2 BF
74%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
0 BF
63%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.4° 17.7°
3 BF
68%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
5 BF
74%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
3 BF
88%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.9° 10.9°
3 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.1° 12.5°
1 BF
86%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.7°
2 BF
78%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.2° 14.7°
0 BF
59%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.3°
2 BF
60%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
13.9° 12.0°
0 BF
96%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
6°C
6.3° 6.3°
2 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Άρειος Πάγος
Άρειος Πάγος | ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI
Μετά τις «εκκλησίες» και τα «μικρά ηθικά ζητήματα», έστειλε παραγγελία στην Εισαγγελία Εφετών Λάρισας

Τέμπη: Παρέμβαση Αδειλίνη στο «και 5» - Ο Καραμανλής αφαίρεσε διάταξη για κυβερνητική ευθύνη UPD

Μετά το κλείσιμο της Εξεταστικής, αποφάσισε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να ζητήσει τη διερεύνηση των καταγγελιών θυμάτων, συγγενών τους και ΜΜΕ για συγκάλυψη των πραγματικών ευθυνών στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα • Πώς ο Καραμανλής αλλοίωσε την ευρωπαϊκή νομοθεσία

Επικαλούμενη τις καταγγελίες θυμάτων και συγγενών θυμάτων για το όργιο με τη συγκάλυψη που επιχειρείται στο έγκλημα των Τεμπών, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αποφάσισε - έναν χρόνο μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα - να παρέμβει. 

Είχαν προηγηθεί βέβαια οι παραινέσεις της Γεωργίας Αδειλίνη προς τις οικογένειες των 57 θυμάτων - φοιτητές και νέοι στην πλειοψηφία τους - να αποτανθούν στην εκκλησία για να βρουν βοήθεια, καθώς και οι εκτιμήσεις της επί στοιχείων που προσκόμιζαν συγγενείς του τύπου «πώς κάνετε έτσι; Είναι ένα μικρό ηθικό θέμα». 

Μετά ωστόσο την κατακραυγή που προκάλεσαν οι συγκεκριμένες συμπεριφορές της ανώτατης εισαγγελικής λειτουργού, αλλά και η διεύρυνση του κλίματος αμφισβήτησης της Δικαιοσύνης γενικότερα, που έφθασε ακόμη και στο Ευρωκοινοβούλιο με το ψήφισμα - κόλαφο για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, για το οποίο μάλιστα η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έσπευσε να εκδώσει απόφαση, ταυτιζόμενη πλήρως με τη γραμμή Μητσοτάκη, η κ. Αδειλίνη έρχεται σήμερα, μόλις δύο ημέρες πριν τη μαύρη επέτειο να στείλει παραγγελία στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, με την οποία ζητά «να απαντηθεί, μετά από αξιολόγηση, κάθε ισχυρισμός και καταγγελία, που προβάλλεται από συγγενείς θυμάτων ή θύματα και τους συνηγόρους τους, ώστε το πέρας της ανάκρισης να μην αφήσει ουδεμία αμφιβολία ως προς το ότι οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές διερεύνησαν κάθε πτυχή της υπόθεσης, επιτελώντας στο ακέραιο το καθήκον τους», καθώς, όπως αναφέρει, «υπάρχουν διαμαρτυρίες και καταγγελίες συγγενών θυμάτων για αναπάντητα ερωτήματα, αποδεικτικά στοιχεία που δεν ελήφθησαν υπόψη ή δεν εκτιμήθηκαν σωστά, ανακριτικές ενέργειες που παραλείφθηκαν, ακόμα και για συγκάλυψη ευθυνών από τη δικαιοσύνη», τα οποία «εξακολουθούν να διαχέονται στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό, υποστηριζόμενες και από μερίδα του Τύπου».

Πώς ο Καραμανλής αλλοίωσε την ευρωπαϊκή νομοθεσία

Eπίσης, όπως από το Σάββατο είχε επισημάνει η «Εφημερίδα των Συντακτών», ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Κ. Αχ. Καραμανλής, μερίμνησε προκειμένου να είναι καλυμμένος για παν ενδεχόμενο, όταν ενσωμάτωσε στο εθνικό δίκαιο την κοινοτική Οδηγία 2016/798 για τη σιδηροδρομική ασφάλεια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Άρη Χατζηγεωργίου, «οι Ευρωπαίοι τόνιζαν ότι κακώς οι ευθύνες ασφαλείας μεταβιβάστηκαν από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) που δεν έχει καν στελεχωθεί με επαρκές προσωπικό. Η Ελλάδα απάντησε ότι η μεταβίβαση ευθυνών έγινε νομίμως και ότι θα εξασφαλίσει στη ΡΑΣ πόρους και προσωπικό. Ομως, ο ERA επιμένει ότι αυτό είναι αντίθετο στις κοινοτικές οδηγίες και παραπέμπει το θέμα στην Κομισιόν. Και αν ο αναγνώστης αναρωτιέται ποιο είναι το νόημα μιας τέτοιας διαφωνίας, καλό θα ήταν να θυμίσουμε πως ο πρώην υπουργός Κώστας Καραμανλής, εμφανιζόμενος στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, είπε και ξαναείπε ότι εκείνος δεν γνώριζε τίποτε για θέματα ασφαλείας και θα έπρεπε η ΡΑΣ να τον έχει ενημερώσει».

Η αλλοίωση αφορά την απαλοιφή στον ελληνικό νόμο 4632/2019 της ευθύνης του κράτους να διασφαλίζει τη συνολική σιδηροδρομική ασφάλεια, με προτεραιότητα την πρόληψη των ατυχημάτων, όπως ορίζεται στο ενωσιακό Δίκαιο. Η τροποποίηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται σε δικό της ρεπορτάζ η εφημερίδα «Αυγή», αποτέλεσε και ένα από τα βασικά διακυβεύματα της έρευνας των επιθεωρητών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων κατά τις επισκέψεις τους στην Ελλάδα μετά το δυστύχημα στα Τέμπη.

Το δημοσίευμα γράφει πως δεν διέψευσε σχετικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην οποία η εφημερίδα απηύθυνε γραπτό ερώτημα, δηλώνοντας ενήμερη για το νομικό πλαίσιο που ισχύει για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα από τη σχετική έκθεση που έχει συντάξει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σιδηροδρόμων (ERA).

Η αποκάλυψη έρχεται μετά την εξοργιστική κατάθεση του πρώην υπουργού στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή, όπου μίλησε για «ανθρώπινο λάθος», ενώ αρνήθηκε ότι υπήρξε πολιτική παρέμβαση για την τοποθέτηση του μοιραίου σταθμάρχη (Βλ. «Για τους 57 νεκρούς φταίνε άλλοι!»).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαδικασίες της Επιτροπής έκλεισαν χωρίς τις καταθέσεις κομβικών για την υπόθεση μαρτύρων, χωρίς τη δικογραφία από την Εισαγγελία Εφετών της Λάρισας και χωρίς να διαβιβαστεί η κατάθεση του κ. Καραμανλή στην αρμόδια ανακριτική αρχή με το ερώτημα για «ψευδορκία», όπως ζητούσαν οι πτέρυγες της αντιπολίτευσης (Βλ. «Αυλαία με αποχωρήσεις στην Εξεταστική Επιτροπή»).

Την περασμένη εβδομάδα όλοι σχεδόν οι εκπρόσωποι των κομμάτων αποχώρησαν πριν από την τυπική λήξη των εργασιών, αρνούμενοι τη «συνενοχή» τους στη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών. Το πόρισμα από την πλειοψηφία της Ν.Δ. αναμένεται στις 11 Μαρτίου.

Η ανακοίνωση - ενημέρωση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη απέστειλε σήμερα στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας την ακόλουθη παραγγελία: Προς  την κα Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας

Με το υπ’ αριθ. πρωτ. 1706/1-3-2023 έγγραφο-παραγγελία μας σας αναθέσαμε την ανώτατη εποπτεία του ανακριτικού έργου της υπόθεσης των Τεμπών, σύμφωνα με το άρθρο 32 εδαφ. α΄ του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Είναι αδιαμφισβήτητες οι υπεράνθρωπες προσπάθειες τις οποίες εδώ και ένα έτος καταβάλλουν οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές για τη διερεύνηση σε βάθος και στον ταχύτερο δυνατό χρόνο του ως άνω εγκλήματος, μη φειδόμενες χρόνου και μόχθου, όπως άλλωστε οφείλουμε, ώστε να επιτευχθεί ο εντοπισμός όλων των υπαιτίων και η παραπομπή τους σε δίκη σε εξαιρετικά σύντομο χρόνο, στόχος στον οποίο αυτή τη στιγμή είμαστε πολύ κοντά, αλλά ο οποίος επ' ουδενί δεν αποτελεί αυτοσκοπό, ούτε και μπορεί να αντιστρατεύεται την ίδια την απονομή της δικαιοσύνης, οδηγώντας σε συγκεκριμένες ανακριτικές ενέργειες ή αποκλείοντας άλλες, τυχόν επιβεβλημένες για την ανεύρεση της αλήθειας.

Οι ασκούντες το λειτούργημα του συνηγόρου της υποστήριξης της κατηγορίας ή της υπεράσπισης στην υπόθεση αυτή αλλά και το σύνολο του νομικού κόσμου της χώρας και όχι μόνο, γνωρίζουν πολύ καλά ότι ποτέ άλλοτε στη δικαστική μας ιστορία δεν επιτεύχθηκε κάτι ανάλογο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε αυτή η λειτουργία της δικαιοσύνης να είναι αυτονόητη και συνήθης και όχι εξαιρετική.

Στο πιο πάνω πλαίσιο, όπως σας είναι γνωστό, σας έχουμε διαβιβάσει αμελλητί κάθε υπόμνημα και αίτημα συγγενών θυμάτων που μας υποβλήθηκε, συμπεριλαμβανομένων και των καταγγελιών τους για τα αίτια της πρόκλησης έκρηξης πυρός, την ύπαρξη διάφορων εύφλεκτων και τοξικών ουσιών στο χώρο, την αλλοίωση του χώρου του εγκλήματος, με πιθανή απώλεια αποδεικτικών στοιχείων κλπ, που άλλωστε έχουν υποβληθεί αυτοτελώς και σε σας και στον Εφέτη Ανακριτή, προκειμένου να διερευνηθούν, έχετε δε προβεί, όπως γνωρίζουμε, στις απαιτούμενες προς τούτο ενέργειες.

Παρά τα ανωτέρω όμως, διαμαρτυρίες και καταγγελίες συγγενών θυμάτων για αναπάντητα ερωτήματα, αποδεικτικά στοιχεία που δεν ελήφθησαν υπόψη ή δεν εκτιμήθηκαν σωστά, ανακριτικές ενέργειες που παραλείφθηκαν, ακόμα και για συγκάλυψη ευθυνών από τη δικαιοσύνη, εξακολουθούν να διαχέονται στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό, υποστηριζόμενες και από μερίδα του Τύπου.

Κατόπιν αυτών επιτακτική παρίσταται η ανάγκη να μεριμνήσετε, ώστε να ερευνηθεί και να απαντηθεί, μετά από αξιολόγηση, κατά την κρίση σας, κάθε ισχυρισμός και καταγγελία, που προβάλλεται από συγγενείς θυμάτων ή θύματα και τους συνηγόρους τους, ώστε το πέρας της ανάκρισης να μην αφήσει ουδεμία αμφιβολία ως προς το ότι οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές διερεύνησαν κάθε πτυχή της υπόθεσης, επιτελώντας στο ακέραιο το καθήκον τους.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Γεωργία Ευθ. Αδειλίνη

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Τέμπη: Παρέμβαση Αδειλίνη στο «και 5» - Ο Καραμανλής αφαίρεσε διάταξη για κυβερνητική ευθύνη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας