Επαναξιολόγηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παραβιάσεις των ευρωπαϊκών αξιών στην Ελλάδα, ζήτησαν χθες οι ευρωβουλευτές. Στο ψήφισμα-καταπέλτη για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, τα 330 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που το ενέκριναν ζήτησαν από την Κομισιόν «να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία» για να εξετάσουν αν σωστά δίνονται τα ευρωπαϊκά κονδύλια στην Ελλάδα, επιφυλάσσοντας για τη χώρα μια θέση δίπλα στην –γνωστή για τις παραβιάσεις της σε θέματα κράτους δικαίου– Ουγγαρία...
Στους 330 συμπεριλαμβάνονται οι ευρωβουλευτές του προοδευτικού τόξου που συνέταξαν και στήριξαν το ψήφισμα: Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι, Αριστερά και Πράσινοι. Συμπεριλαμβάνονται όμως και 7 μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ακόμα έξι μέλη του ΕΛΚ ψήφισαν αποχή. Κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και μέλη των Συντηρητικών, της πολιτικής οικογένειας δηλαδή που συμπεριλαμβάνει τη Ν.Δ., άσκησαν δριμύτατη κριτική στον «ομοτράπεζό» τους, Κυριάκο Μητσοτάκη!
Το ΕΛΚ είχε προσπαθήσει λυσσαλέα να υπονομεύσει τη συζήτηση για το κράτος δικαίου στην Ολομέλεια, καθυστερώντας τη διαδικασία. Επίσης, χθες, όπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.», κατέβασε δικό του ψήφισμα. Τελικά όμως η προσπάθειά του έπεσε στο κενό, αφού το ψήφισμα του ΕΛΚ δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία αφού πέρασε αυτό των πολιτικών ομάδων της Κεντροαριστεράς. Ούτε ο επικεφαλής του κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, βρέθηκε εκεί για να ψηφίσει κατά, ούτε και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης της Ν.Δ., σε αντίθεση με τα άλλα μέλη της Ν.Δ. που ψήφισαν αρνητικά.

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν συνολικά 610 ευρωβουλευτές, εκ των οποίων 330 υπερψήφισαν, έναντι 254 που καταψήφισαν και 26 απείχαν. Ανάμεσα σε αυτούς που ψήφισαν κατά του κειμένου «ξεχωρίζει» η κατηγορούμενη για το σκάνδαλο QatarGate Εύα Καϊλή. Κατά ψήφισε –παρά τις... λάβρες καταγγελίες του– ο ευρωβουλευτής Εμμ. Φράγκος, όπως και ο εναπομείνας χρυσαυγίτης ευρωβουλευτής Θ. Κωνσταντίνου.
Υπέρ ψήφισαν πάντως οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Κ. Αρβανίτης και Ελενα Κουντουρά), ο φιλελεύθερος Γιώργος Κύρτσος, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Παπανδρέου, ο πράσινος πλέον Πέτρος Κόκκαλης και ο ανεξάρτητος Αλέξης Γεωργούλης. Αποχή επέλεξαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ. Δεν ήταν παρόντες (και άρα δεν ψήφισαν) οι ευρωβουλευτές Δ. Παπαδημούλης και Στ. Κούλογλουγια λόγους υγείας. Με ανάρτησή του στο X ο Δ. Παπαδημούλης χαρακτηρίζει συκοφάντες όσους τους επιτέθηκαν για την απουσία του από την ψηφοφορία, διευκρινίζοντας ότι βρισκόταν σε καραντίνα λόγω πρόσληψης ιωδίου μετά την αφαίρεση του θυροειδούς που διαγνώστηκε με κακοήθεια.
Τι λέει το ψήφισμα
Επί της ουσίας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για αρκετές ανησυχητικές εξελίξεις στην Ελλάδα που απειλούν το κράτος δικαίου. Περιέγραψε τη χώρα ως «εχθρικό περιβάλλον για τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους», όπου χρησιμοποιούνται «κατασκοπευτικό λογισμικό, διαφθορά και χρήση βίας από την αστυνομία».
● Εξετάζοντας θέματα πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης και ασφάλειας των δημοσιογράφων, το Κοινοβούλιο διαμαρτυρήθηκε για την έλλειψη προόδου στις έρευνες για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021.
● Εξέφρασε έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν σωματικές απειλές και λεκτικές επιθέσεις (προερχόμενες μεταξύ άλλων και από υψηλόβαθμους πολιτικούς), παραβιάσεις της ιδιωτικής τους ζωής με κατασκοπευτικό λογισμικό και καταχρηστικές αγωγές - συμπεριλαμβανομένων αυτών που προέρχονται από ανθρώπους του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού.
● Εξέφρασε επίσης ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, τη συγκέντρωση ΜΜΕ στα χέρια ολιγαρχών και την κατανομή των κρατικών επιδοτήσεων.
● Καταδίκασε την παράνομη εργαλειοποίηση του όρου «απειλή για την εθνική ασφάλεια» για τις απαράδεκτες υποκλοπές και την παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ως απάντηση στο σκάνδαλο «Predatorgate», οι ευρωβουλευτές ζήτησαν την ενίσχυση των δημοκρατικών μηχανισμών και αποτελεσματικές έρευνες με τη βοήθεια της Europol. Ζήτησε ακόμη να αντιστραφεί η νομοθεσία που έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού.
● Εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τη μεταφορά της έρευνας για το σκάνδαλο σε διαφορετικό εισαγγελέα και την πολιτική πίεση, τον εκφοβισμό και την παρενόχληση αξιωματούχων που επικρίνουν την κυβέρνηση.
● Τόνισε την υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία και την ανεπαρκή ποιότητα των επακόλουθων ερευνών και δικαστικών αποφάσεων, τις καταγγελίες για διαφθορά, τη διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών και τις πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένης της διείσδυσης του οργανωμένου εγκλήματος στην αστυνομία.
● «Η μεταχείριση των μεταναστών και οι συστηματικές επαναπροωθήσεις» ανησυχούν τους ευρωβουλευτές, όπως και οι επιθέσεις κατά της κοινωνίας των πολιτών, ιδίως οι εκστρατείες δυσφήμησης και η δικαστική παρενόχληση ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
● Επιπλέον, το Κοινοβούλιο δήλωσε ότι η κοινοβουλευτική έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη του Φεβρουαρίου του 2023 φαίνεται να στερείται πολιτικής αμεροληψίας και ανησυχεί για την άρνηση της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να διεξαγάγει έρευνα για δύο πρώην υπουργούς μεταφορών, όπως ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
«Με βάση τα ανωτέρω, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των αξιών της Ε.Ε. στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης αφενός της αξιολόγησης της χρήσης των κονδυλίων της Ε.Ε. στο πλαίσιο του κανονισμού περί κοινών διατάξεων σύμφωνα με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, αφετέρου σε σχέση με τη μη εφαρμογή των αποφάσεων των ευρωπαϊκών δικαστηρίων σύμφωνα με τον κανονισμό για την αιρεσιμότητα του κράτους δικαίου», υπογραμμίζουν οι ευρωβουλευτές.
Aναφορές σε Δημητριάδη και αγωγές κατά «Εφ.Συν.» και RU
Ειδική αναφορά γίνεται στο ψήφισμα για τον ανιψιό του πρωθυπουργού και πρώην διευθυντή του γραφείου του, Γρηγόρη Δημητριάδη, ως προϋπόθεση για τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι ευρωβουλευτές:
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ανιψιός και πρώην Γενικός Γραμματέας του Γραφείου του Πρωθυπουργού κίνησε πολλές αγωγές το 2022 κατά της εφημερίδας ΕΦ.ΣΥΝ., της διαδικτυακής πλατφόρμας ερευνών Reporters United και μεμονωμένων δημοσιογράφων, ζητώντας την αφαίρεση ενός άρθρου που τον εμπλέκει σε εθνικό σκάνδαλο spyware που εμπλέκεται η εταιρεία Intellexa, καθώς και αποζημίωση 550.000 ευρώ· λαμβάνοντας υπόψη ότι το άρθρο, μεταξύ άλλων, προκάλεσε δημόσια κατακραυγή, η οποία οδήγησε τελικά στην παραίτησή του από τον ρόλο του Γενικού Γραμματέα του Γραφείου του Πρωθυπουργού· λαμβάνοντας υπόψη ότι έκτοτε προέκυψαν περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τον ρόλο του στο σκάνδαλο του spyware· λαμβάνοντας υπόψη ότι πολυάριθμοι διεθνείς οργανισμοί για την ελευθερία της έκφρασης και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης έχουν καταδικάσει την αγωγή ως στρατηγική αγωγή κατά της δημόσιας συμμετοχής (SLAPP) με στόχο την καταστολή της κριτικής αναφοράς», αναφέρει το ψήφισμα-καταπέλτης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας