Αθήνα, 23°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
23°C
24.0° 21.3°
1 BF
69%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
22°C
23.4° 19.7°
3 BF
61%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
27.6° 22.0°
3 BF
72%
Ιωάννινα
Ψιχάλες μικρής έντασης
23°C
22.9° 22.9°
3 BF
60%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
24°C
24.1° 23.9°
2 BF
46%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
25.0° 19.0°
2 BF
65%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.4° 20.6°
1 BF
73%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
25°C
24.8° 24.8°
2 BF
62%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
25°C
28.2° 24.8°
1 BF
65%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
24°C
24.9° 21.8°
1 BF
54%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.8° 19.9°
2 BF
77%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.7° 18.5°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
23°C
25.3° 22.9°
3 BF
68%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.3°
4 BF
60%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
24.5° 20.2°
1 BF
67%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
25°C
25.4° 23.8°
4 BF
47%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
23°C
24.9° 21.0°
3 BF
54%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
20°C
20.5° 20.3°
2 BF
75%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
25.0° 19.7°
2 BF
82%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.0° 22.0°
1 BF
78%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
dimitriadis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γρηγόρης Δημητριάδης
Σύσσωμη η αντιπολίτευση της χώρας παίρνει θέση υπέρ της ελευθεροτυπίας και κατά της φίμωσης των δημοσιογράφων ● Η κυβέρνηση επιμένει να αγνοεί τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Ομόθυμη καταδίκη για την αγωγή Δημητριάδη κατά της «Εφ.Συν.»

Η «Εφ.Συν.», εν όψει της εκδίκασης της αγωγής που έχει κάνει εις βάρος της εφημερίδας μας, του Reporters United και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ο κ. Γρηγόρης Δημητριάδης αναφορικά με τις αποκαλύψεις για το τεράστιο σκάνδαλο των υποκλοπών, απευθύνθηκε θεσμικά σε όλα τα κόμματα. Ολοι πλην της Ν.Δ. καταδικάζουν με κάθε τρόπο την εκδικητικού τύπου (SLAPP) αγωγή κατά της εφημερίδας μας, υπενθυμίζοντας ότι η ελευθερία του Τύπου είναι αδιαπραγμάτευτη.

Κάποιοι, κατέχοντες της εξουσίας και του κυβερνητικού περίγυρου, δεν αρκούνται στην πολιτική σύγκρουση. Επιδιώκουν την εξόντωση, μέσα από μια βιομηχανία αγωγών ενάντια σε όποιον θέλει απλά να κάνει τη δουλειά του

Η «Εφ.Συν.», εν όψει της εκδίκασης της αγωγής που έχει κάνει εις βάρος της εφημερίδας μας, του Reporters United και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ο κ. Γρηγόρης Δημητριάδης αναφορικά με τις αποκαλύψεις για το τεράστιο σκάνδαλο των υποκλοπών, απευθύνθηκε θεσμικά σε όλα τα κόμματα. Ολοι πλην της Ν.Δ. καταδικάζουν με κάθε τρόπο την εκδικητικού τύπου (SLAPP) αγωγή κατά της εφημερίδας μας, υπενθυμίζοντας ότι η ελευθερία του Τύπου είναι αδιαπραγμάτευτη.

Δυστυχώς στην Ελλάδα η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει πετύχει ένα θλιβερό ρεκόρ. Την κατακρήμνιση της ανεξαρτησίας του Τύπου στη θέση 107 με τη χώρα μας να κατέχει την τελευταία θέση τόσο στην Ευρώπη όσο και στα Βαλκάνια. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αυτή η άτακτη υποχώρηση έλαβε χώρα κατά το χρονικό διάστημα 2021-2023, την περίοδο δηλαδή που οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις μετά την άλλη φέρνοντας στο φως ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για κάτι που η κυβέρνηση ακόμα και σήμερα επιμένει να υποβαθμίζει, αν όχι να αγνοεί.

 

Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότι η ελευθερία του Τύπου είναι βασικός πυλώνας της δημοκρατίας. Και σίγουρα δεν χρειάζεται να θυμίσουμε τι συμβαίνει σε μια χώρα όταν η ερευνητική δημοσιογραφία διώκεται και απειλείται με ενέργειες σαν αυτή του κ. Δημητριάδη, ο οποίος -ας το θυμίσουμε κι αυτό- επικαλέστηκε ουκ ολίγες φορές το απόρρητο στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής όταν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για τις πράξεις του.

Η δημοσίευση είναι η ψυχή της Δικαιοσύνης.

H αγωγή εκδικάζεται την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου.

«Τροχιοδεικτική βολή» για όλον τον Τύπο

Θεόφιλος Ξανθόπουλος βουλευτής, κοιν/κός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δράμας

Η δυσανεξία της κυβέρνησης στην κριτική και η καθεστωτική αντίληψή της διαπερνούν και τους κατά καιρούς αξιωματούχους και συνεργάτες της. Η αγωγή αποζημίωσης που άσκησε ο κ. Δημητριάδης κατά της «Εφημερίδας των Συντακτών» για την κριτική που του άσκησε η εφημερίδα δεν αφορά μόνον το συγκεκριμένο έντυπο αλλά αποτελεί «τροχιοδεικτική βολή» για όλον τον Τύπο και τη δημοσιογραφική οικογένεια, εντάσσεται δε απολύτως στη λογική που διακατέχει την κυβέρνηση και τους συνεργάτες της.

Τα Μέσα είναι ελεύθερα να γράφουν για οποιοδήποτε θέμα, αρκεί να μην ασκούν κριτική. Δηλαδή αρκεί να πάψουν να είναι μέσα μαζικής ενημέρωσης και να μετατραπούν σε «ηχεία» ανώδυνων σχολίων και καταγραφείς αδιάφορων κειμένων. Ειδικά δε για την «Εφημερίδα των Συντακτών», της οποίας η διαδρομή στο δημόσιο βήμα αποτελεί σημείο αναφοράς για τη δημοκρατία στη χώρα μας, αλλά και για τους συντάκτες της, ο οποίοι υπηρετούν την ουσία της δημοσιογραφίας, αυτή η ενέργεια έχει πολλαπλή απαξία. Διότι βάλλει εναντίον ενός μέσου και των δημοσιογράφων του, που, σε πείσμα των καιρών, εξακολουθούν να υπηρετούν τις αρχές της αντικειμενικότητας, της πολυφωνίας και, τελικά, της ίδιας της δημοκρατίας. Και γι' αυτό είναι απολύτως καταδικαστέα.

«Απόλυτη η συμπαράστασή μας»

Θανάσης Γλαβίνας εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Η ελευθερία του Τύπου είναι αδιαπραγμάτευτη. Μία από τις βασικές συνιστώσες του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι η ελευθερία της γνώμης, δρώσα ως εγγυητική λειτουργία για την πολυφωνία, τον διάλογο, τον πλουραλισμό και την άσκηση κριτικής στην εκάστοτε εξουσία. Είναι γεγονός ότι ο Τύπος στη χώρα μας δεν διάγει και τις καλύτερες μέρες του. Το ενδιαφέρον των πολιτών εκλείπει ενώ ο κιτρινισμός διογκώνεται. Απέναντι σε αυτή την απαξίωση, νησίδες ελεύθερης και αξιοπρεπούς φωνής συνεχίζουν το καθήκον τους, ως εάν ασκούν λειτούργημα.

Η ερευνητική δημοσιογραφία εργάζεται αδιαπραγμάτευτα, αποκαλύπτει, δημοσιεύει χωρίς φόβο, με μοναδικό σκοπό την αλήθεια. Η στοχοποίηση από τα κάθε λογής παράκεντρα εξουσίας είναι αναμενόμενη. Περισσότερο αποτελεί επιβεβαίωση της ποιότητας της εργασίας και της ανταπόκρισης στην πραγματικότητα που «ενοχλεί».

Ωστόσο κάποιοι, κατέχοντες της εξουσίας και του κυβερνητικού περίγυρου, δεν αρκούνται στην πολιτική σύγκρουση. Επιδιώκουν την εξόντωση, μέσα από μια βιομηχανία αγωγών ενάντια σε όποιον θέλει απλά να κάνει τη δουλειά του.

Το σκάνδαλο των υποκλοπών αποτελεί ήδη μια μαύρη κηλίδα στην πολιτική ιστορία της χώρας μετά τη μεταπολίτευση. Οσοι ευθύνονται για αυτή τη νοσηρή υπόθεση παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπονόμευσης του κράτους δίκαιου και αμφισβήτησης της ίδιας της δημοκρατίας -το να παρακολουθούνται ο μετέπειτα αρχηγός του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος, υπουργοί, αρχηγοί του στρατεύματος, δημοσιογράφοι κ.ά. δεν ανήκει στις λειτουργίες της δημοκρατίας- συνεχίζουν να κρύβονται.

Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη, η χώρα βρίσκεται απολογούμενη ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου, της ελευθερίας του Τύπου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γιορτάζοντας φέτος 50 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα, έχουμε καθήκον να μην επιτρέψουμε ούτε μία «σπιθαμή» λιγότερη δημοκρατία. Και η «Εφ.Συν.», όπως και τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης, έχουν την απόλυτη συμπαράστασή μας στην επίθεση εξόντωσης που δέχονται από πρώην επιτελάρχες, νυν συγγενείς, διαχρονικούς εχθρούς της δημοκρατίας.

Δήλωση της Νέας Δημοκρατίας

Νίκος Ρωμανός εκπρόσωπος Τύπου Ν.Δ.

«Είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη, όταν θεωρεί ότι συκοφαντείται και θίγεται η τιμή και η υπόληψή του».

 

«Χαστούκι στο Κράτος Δικαίου»

Πέτρος Κόκκαλης ανεξάρτητος ευρωβουλευτής

Την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024 η Ελλάδα έγινε για ακόμη μια φορά αντικείμενο συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καταστρατήγηση του Κράτους Δικαίου και την ανελευθερία του Τύπου στη χώρα. Θλιβερό τεκμήριο αυτού του θεσμικού κατήφορου είναι η δικαστική επίθεση Δημητριάδη εναντίον της «Εφημερίδας των Συντακτών» για το ερευνητικό όσο και αποκαλυπτικό έργο της για τα πεπραγμένα του.

Η αγωγή SLAPP του κ. Δημητριάδη εναντίον της «Εφ.Συν.» είναι αυτονόητα καταδικαστέα για κάθε δημοκράτη, αφού σκοπό έχει τη συσκότιση αντί για την αποκάλυψη της αλήθειας σε ό,τι αφορά τις εκτεταμένες παρακολουθήσεις καθεστωτικού χαρακτήρα επί των ημερών του στο Μαξίμου, που έθεσαν σε κίνδυνο τα κρατικά μυστικά και είχαν τελικό θύμα την ίδια τη δημοκρατική τάξη.

Με αυτήν την αγωγή ο κ. Δημητριάδης επιδιώκει, όπως θα έκανε ένας ένοχος, να εκβιάσει τη δημοσιογραφική ομερτά στην καθ' ημάς Ορμπανανία, αντί να επιδιώξει να ελεγχθεί για να αποδειχτεί η αθωότητά του. Ο κ. Δημητριάδης μέχρι σήμερα δεν έχει απολογηθεί και δεν έχει ελεγχθεί από κανέναν.

Να σημειωθεί πως αγωγές αυτού του τύπου ασκούνται ολοένα και περισσότερο από όσους προσπαθούν να αποφύγουν τον δημόσιο έλεγχο και να εκφοβίσουν όσους διανοηθούν να το επιχειρήσουν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εγκρίνει σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κομισιόν για την προστασία των δημοσιογράφων, που αυτή την ώρα βρίσκονται στο τελικό στάδιο έγκρισης.

Η μάχη της «Εφ.Συν.» απέναντι στον καθεστωτισμό της αγωγής τού μέχρι πρότινος διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού και θείου του είναι μια μάχη για τη δημοκρατία.

«Ο κ. Δημητριάδης σχετίζεται με ένα συγκλονιστικό σκάνδαλο παραβίασης των ατομικών ελευθεριών»

Κωστής Καρπόζηλος, εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Αριστεράς

Η αγωγή του Γρηγόρη Δημητριάδη σε βάρος των Reporters United, της «Εφημερίδας των Συντακτών» και των δημοσιογράφων Νικόλα Λεοντόπουλου, Θοδωρή Χονδρόγιαννου και Θανάση Κουκάκη δυστυχώς δεν είναι πρωτοφανής.

Εγγράφεται σε ένα ιστορικό συνεχές, όπου πολιτικά πρόσωπα επιλέγουν τον δρόμο των εξοντωτικών αγωγών για να επιτύχουν την περιστολή της ελευθερίας του Τύπου. Το γεγονός αυτό όμως δεν αφαιρεί τη σημασία της συγκεκριμένης υπόθεσης. Αντίθετα, η εν λόγω αγωγή συμπυκνώνει το κρίσιμο σημείο στο οποίο βρίσκεται η Δημοκρατία μας. Ο κύριος Δημητριάδης σχετίζεται με ένα συγκλονιστικό σκάνδαλο παραβίασης των ατομικών ελευθεριών.

Αντί να απαντήσει σε αυτό, παραιτείται επικαλούμενος αόριστους λόγους και στη συνέχεια, με την κάλυψη της κυβέρνησης, απολαμβάνει μια ιδιότυπη ασυλία. Η στάση του παραπέμπει στη γνωστή φράση: «εκεί που μας χρωστάγανε, μας παίρνουν και το βόδι». Ο κύριος Δημητριάδης χρωστάει, στην ελληνική κοινωνία, μία σαφή απάντηση για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Και διεκδικεί η πολιτική του κάλυψη, η οποία εκτείνεται και στην προνομιακή του μεταχείριση από μερίδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, να μετασχηματιστεί σε περιθωριοποίηση και εξόντωση αυτών που πρεσβεύουν το αυτονόητο: την ανάγκη η δημοσιογραφία –στην οποία οφείλουμε τη χαρτογράφηση του δαιδαλώδους τοπίου των υποκλοπών– να επιμείνει στη διερεύνηση της αλήθειας και της κριτικής στην εξουσία. Τον Ιούλιο του 2024 συμπληρώνονται πενήντα χρόνια της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας. Ενας τρόπος να τη γιορτάσουμε θα είναι το τέλος του αναχρονιστικού πλαισίου που επιτρέπει τη βιομηχανία των αγωγών σε βάρος των δημοσιογράφων. Και ο τρόπος να την υπερασπιστούμε είναι να μάθουμε την αλήθεια, την πλήρη αλήθεια, για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

«Υποστηρίζω την προστασία των δημοσιογραφικών δικαιωμάτων»

Νίκος Παπανδρέου ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ

Είναι καθήκον μας, ως εκπρόσωποι των πολιτών στο Ευρωκοινοβούλιο, να υπερασπιστούμε αξίες που είναι θεμελιώδεις για τη δημοκρατία μας. Η ελευθερία του Τύπου αποτελεί πυλώνα του δημοκρατικού μας συστήματος.

Είναι ο μηχανισμός που εξασφαλίζει τη διαφάνεια, ενημερώνει τους πολίτες και προάγει τη συζήτηση. Συνεπώς, υποστηρίζω την προστασία των δημοσιογραφικών δικαιωμάτων και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου οι δημοσιογράφοι μπορούν να εκτελούν το έργο τους χωρίς φόβο και πίεση. Η ελευθερία έκφρασης είναι θεμελιώδης για τον πολιτισμό μας. Η πρόσβαση σε έγκυρη και αντικειμενική πληροφόρηση είναι ουσιώδης για τη λειτουργία μιας υγιούς δημοκρατίας.

«Ενέργεια απαράδεκτη και καταδικαστέα»

Μαρία Κομνηνάκα βουλεύτρια του ΚΚΕ

Η αγωγή που κατέθεσε ο πρώην διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρης Δημητριάδης, εναντίον ΜΜΕ, ανάμεσά τους και της «Εφημερίδας των Συντακτών», για τα δημοσιεύματά τους που αφορούν την υπόθεση των υποκλοπών, είναι ενέργεια απαράδεκτη και καταδικαστέα, που στρέφεται ευθέως εναντίον της δημοσιογραφικής ελευθερίας και της ελευθερίας έκφρασης.

Η δημοσιογραφική έρευνα και η πολιτική αντιπαράθεση δεν μπορούν να διεξάγονται με όρους απειλών και διώξεων, αλλά με πολιτικά επιχειρήματα κι αντιπαράθεση θέσεων και αρχών, με σκοπό πάντα την απρόσκοπτη και αντικειμενική ενημέρωση του λαού.

Και αυτή η εξέλιξη επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που κάποιοι το τελευταίο διάστημα έχουν σπεύσει να της αναγνωρίσουν «πιστοποιητικά προοδευτικότητας», ούτε είναι ούτε και μπορεί να παριστάνει τον «υπερασπιστή» των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του λαού. Είναι συνειδητός και συνεπής αντίπαλός τους.

«Πρέπει να απορριφθεί»

Κώστας Παπαδάκης δικηγόρος, πρώην μέλος του Δ.Σ. του ΔΣΑ, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με την «Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα»

Αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω τη συμπαράστασή μου στην «Εφ.Συν.» απέναντι στην εκφοβιστική αγωγή SLAPP που δέχεται. Γιατί η «Εφ.Συν.» είναι εκείνη που ανέδειξε τη φωνή της κοινωνίας, των κινημάτων, των κοινωνικών αντιστάσεων, της ανατρεπτικής Αριστεράς.

Ηταν η μόνη που έδωσε πετυχημένες μάχες για την αποκάλυψη του εγκληματικού χαρακτήρα της Χ.Α., την ανάδειξη της κοινωνικής ευαισθησίας απέναντι σε θύματα έμφυλης, ενδοοικογενειακής και ρατσιστικής βίας και συνέβαλε στην κινηματική τους έκφραση. Στάθηκε μπροστά στους αγώνες εναντίον αστυνομικών σκευωριών, κρατικού αυταρχισμού, περιστολής δικαιωμάτων και ελευθεριών και ποινικού λαϊκισμού. Και ήταν πάντα φιλόξενη στην άλλη άποψη. Δεν υπέκυψε ποτέ στον πειρασμό της σκανδαλοθηρίας, της δολοφονίας χαρακτήρων και στον εκπεσμό της δημόσιας κριτικής σε προσωπικές επιθέσεις.

το ζήτημα των υποκλοπών είχε σημαντική συμβολή και με τις αποκαλύψεις και με τις απόψεις της. Σε άλλες χώρες, ακόμα και στη δική μας πριν από μερικά χρόνια, τέτοιες αποκαλύψεις έριχναν κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έχει τέτοιες ευαισθησίες.

Από την πρώτη μέρα της ορκωμοσίας της (8/7/2019) δημοσίευε ΦΕΚ με την υπαγωγή της ΕΥΠ στον πρωθυπουργό. Η αγωγή κατά της «Εφ.Συν.» πρέπει να απορριφθεί. Αν αγωγές SLAPP ευδοκιμούν εναντίον όσων οργανωμένων φωνών άσκησης δημόσιας κριτικής απέμειναν, ποια θα είναι η τύχη των χιλιάδων εναγόμενων από παρόμοιες αγωγές, περιβαλλοντικών, δικαιωματικών και άλλων αγωνιστών;

«Η βιομηχανία αυτή των αγωγών σκοπό έχει τον εκφοβισμό»

Θανάσης Καμπαγιάννης δικηγόρος, πρ. μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με την «Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή»

Λίγες μέρες μετά τη διεξαγωγή στο Ευρωκοινοβούλιο συζήτησης -για έκτη φορά!- με θέμα την υποχώρηση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα και στον απόηχο του πολύκροτου σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών μέσω «νόμιμων» επισυνδέσεων και κατασκοπευτικών λογισμικών με θύματα (και) δημοσιογράφους, η εκδίκαση άλλης μιας εξοντωτικής αγωγής σημαίνοντος πρώην κυβερνητικού στελέχους σε βάρος δημοσιογράφων και μέσων μαζικής ενημέρωσης δεν αποτελεί δυστυχώς είδηση.

Η ελευθερία του Τύπου και η δημοσιογραφική κριτική, ακόμα και η πιο οξεία έως και κακόπιστη, είναι κατοχυρωμένες σε νομικά κείμενα συνταγματικής περιωπής και υπερνομοθετικής ισχύος, σύμφωνα και με την πάγια νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Δημόσια πρόσωπα που διατέλεσαν σε αξιώματα κορυφαία στην κυβερνητική ιεραρχία, με μείζονα μάλιστα εμπλοκή στον ιστό του συστήματος υποκλοπών, θα όφειλαν να γνωρίζουν τα αυτονόητα και να επιδεικνύουν φειδώ σε νομικές πρωτοβουλίες δίωξης της ελεύθερης δημοσιογραφίας που στη χώρα μας αποδείχτηκε το έσχατο και ίσως το μόνο θεσμικό αντίβαρο απέναντι στην αυθαιρεσία και τη βουλιμία της εκτελεστικής εξουσίας.

Εκτός αν ομολογείται πλέον ανοιχτά ότι η βιομηχανία αυτή των αγωγών και των μηνύσεων σκοπό έχει τον εκφοβισμό και τελικά τη φίμωση του θαρραλέου δημοσιογραφικού ελέγχου, καθήκον στο οποίο η «Εφημερίδα των Συντακτών» έχει αποδεδειγμένα διακριθεί. Τον λόγο έχουν οι δικαστικοί λειτουργοί που καλούνται να εφαρμόσουν τα διδάγματα του συνταγματικού και του ευρωπαϊκού δικαιοκρατικού κεκτημένου.

«Η προστασία των δημοσιογράφων στηρίζει τη δημοκρατία»

Βασίλης Χειρδάρης ποινικολόγος

Η ελευθερία του Τύπου και των δημοσιογράφων είναι θεμελιώδες δικαίωμα που στηρίζει και θεμελιώνει την ίδια τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Ο δημοσιογράφος, κατά το Δικαστήριο του Στρασβούργου, είναι ο «σκύλος της

δημοκρατίας», εννοώντας ότι φυλάσσει το δημοκρατικό πολίτευμα χρησιμοποιώντας ακόμα και υπερβολικό τρόπο. Η «Εφ.Συν.», στο πλαίσιο της θεσμικής λειτουργίας του Τύπου για έλεγχο της εξουσίας, προέβη σε δημοσίευμα που αφορούσε σοβαρό ζήτημα δημοσίου ενδιαφέροντος. Η έρευνα για παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και πολιτικών συνιστά μείζον θέμα που απασχολεί όλη την κοινωνία, αφού αφορά θεμελιώδη δικαιώματα, όπως η ελευθερία των επικοινωνιών, τα προσωπικά δεδομένα, η προστασία της ιδιωτικής ζωής κ.λπ.

Ο Τύπος πρέπει να κάνει τη δουλειά του απερίσπαστος και να μη φοβάται. Ετσι μόνον μπορεί να ελέγξει αποτελεσματικά την εξουσία και τα δημόσια πρόσωπα. Η ελευθερία της έκφρασης που θεσμοθετείται συνταγματικά και σε διεθνείς συμβάσεις (ΕΣΔΑ, ΔΣΑΠΔ) προστατεύει αυτό το θεσμικό δικαίωμα. Το ΕΔΔΑ είναι εξαιρετικά αυστηρό και τιμωρητικό για ποινικές και αστικές τιμωρίες κατά δημοσιογράφων και ΜΜΕ. Οι αποζημιώσεις, ακόμα και μικρές, δημιουργούν ένα αποτρεπτικό πλέγμα φοβίας σε βάρος τους. Και αυτό δεν πρέπει να συμβεί. Είναι θέμα επιβίωσης της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου!

Ποια πρέπει να είναι η απάντηση της Δημοσιογραφίαs που πλήττεται από SLAPPs

Ανοιχτή συζήτηση-εκδήλωση στην ΕΣΗΕΑ

Τα ερευνητικά δημοσιογραφικά εγχειρήματα αλλά και το ακριβό «αντίτιμο» των διώξεων (SLAPPs), με τις οποίες αντιμετωπίζουν την ελευθεροτυπία οι κάθε μορφής αυθαίρετες εξουσίες, είναι το αντικείμενο της ανοιχτής συζήτησης-εκδήλωσης που διοργανώνει η αριστερή συνδικαλιστική παράταξη «Συσπείρωση Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος» σήμερα, Δευτέρα 22 Ιανουαρίου, στην ΕΣΗΕΑ (αίθουσα Γιώργος Καραντζάς, 1ος όροφος).

Συντάκτες, ερευνητές, διευθυντές και εκδότες που έχουν υποστεί παρακολουθήσεις, οικονομική ασφυξία, μηνύσεις και αγωγές συμμετέχουν σε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων στην εκδήλωση με τίτλο: «ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΑ - Η Απάντηση της Δημοσιογραφίας: Ελευθερία - Ανεξαρτησία - Βιωσιμότητα».

Με τη διοργάνωση της εκδήλωσης, η «Συσπείρωση Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος», η παράταξη που επιδιώκει με όλες της τις δυνάμεις, στην ΕΣΗΕΑ και αλλού, ενημέρωση με αξιοπιστία, πλουραλισμό και δικαιώματα προτείνει τα εξής:

● Nα συναντηθούν δημιουργικά όλα τα δημοσιογραφικά εγχειρήματα που επιμένουν στο ρεπορτάζ και στην υπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, που αντιστέκονται στις πιέσεις και τις σειρήνες κάθε είδους, που πειραματίζονται πάνω σε νέους τρόπους ανάπτυξης του δημοσιογραφικού περιεχομένου, που υπερασπίζονται την ανεξαρτησία τους εφαρμόζοντας εναλλακτικά μοντέλα χρηματοδότησης με σκοπό την οικονομική βιωσιμότητα.

● Να διερευνηθούν δυνατότητες διεξόδου από τη μονομέρεια και την έλλειψη αξιοπιστίας.

● Να αναζητηθούν εργαλεία οικονομικής βιωσιμότητας και αλληλοϋποστήριξης πέρα από τις κυβερνητικές λίστες, το πατρονάρισμα της επιχειρηματικής ολιγαρχίας και την εμπορευματοποίηση της είδησης.

Αναλυτικά τo πρόγραμμα της εκδήλωσης:

17.00: Ερευνητικές ομάδες Ανεξαρτησία - Χρηματοδότηση.

Συντονίζει ο Ματθαίος Τσιμιτάκης και συμμετέχουν οι: Ελίζα Τριανταφύλλου (Inside Story), Γιάννης-Ορέστης Παπαδημητρίου (The Manifold), Κώστας Ζαφειρόπουλος (MIIR - Mediterranean Institute for Investigative Reporting), Νικόλας Λεοντόπουλος (Reporters United), Ηλιάνα Παπαγγελη (Solomon)

18.15: ΜΜΕ και εναλλακτικά μοντέλα χρηματοδότησης και διοίκησης. Λαμπρινή Παπαδοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια ΕΚΠΑ

18.30: Ερευνα vs Επικαιρότητα. Ποιος πληρώνει για ενημέρωση;

Συντονίζει η Εμμανουέλα Αργείτη και συμμετέχουν οι: Σωτήρης Μανιάτης (Εφημερίδα των Συντακτών), Kωνσταντίνος Πουλής (The Press Project), Φωτεινή Λαμπρίδη (TV Χωρίς Σύνορα)

19.30: Η Δημοσιογραφία υπό δίωξη. SLAPPs, παρακολουθήσεις, οικονομική ασφυξία.

Συντονίζει η Μάχη Νικολάρα και συμμετέχουν οι: Κώστας Βαξεβάνης, Θανάσης Κουκάκης, Σταύρος Μαλιχούδης, Τάσος Τέλλογλου, Θοδωρής Χονδρόγιαννος

Η εκδήλωση θα μεταδίδεται live διαδικτυακά από την ιστοσελίδα της «Εφ.Συν.» (еfsyn.gr) και από τη σελίδα της «Συσπείρωσης» στο Facebook: https://www.facebook.com/events/332574073007047

ΧΡΙΣΚ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ομόθυμη καταδίκη για την αγωγή Δημητριάδη κατά της «Εφ.Συν.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας