ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr · Εύα Παπαδοπούλου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ελεύθεροι αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους στον τακτικό εφέτη ανακριτή Λάρισας, Σωτήρη Μπακαΐμη, τα τρία στελέχη του ΟΣΕ, δηλαδή ο πρώην πρόεδρος του Οργανισμού, Σπύρος Πατέρας, και τα δύο μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης που κατηγορούνται σε βαθμό πλημμελήματος ως υπεύθυνοι για τη μετάταξη και την τοποθέτηση του 59χρονου σταθμάρχη Λάρισας στη θέση του.

Κατά των τριών εμπλεκομένων έχει ασκηθεί δίωξη από τον εισαγγελέα Εφετών Λάρισας για παράβαση καθήκοντος για τον τρόπο που έγινε η μετάταξη του 59χρονου προφυλακισμένου σταθμάρχη, ο οποίος είχε βάρδια στις 28 Φεβρουαρίου 2023. Στον ίδιο τον σταθμάρχη, ο οποίος το βράδυ του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη ήταν μόνος του στο πόστο, έχει ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.

Ο πρώην πρόεδρος του ΟΣΕ, Σπύρος Πατέρας, ο οποίος είχε εγκρίνει τη μετάταξη του σταθμάρχη τον Ιούνιο του 2022, σύμφωνα με πληροφορίες ισχυρίστηκε ότι οι ενέργειές του ήταν νόμιμες, καθώς, όπως είπε, απλώς επικύρωσε τη σχετική εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης του Οργανισμού, μεταθέτοντας έτσι την ευθύνη στους άλλους δύο κατηγορούμενους, τη διευθύντρια Προσωπικού, Στέλλα Κολιοπούλου, και τον Αθανάσιο Κοτταρά, τότε αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ.

Και τα δύο μέλη της επιτροπής κατά τις απολογίες τους υποστήριξαν ότι τη στιγμή της αξιολόγησης του 59χρονου, όσο ήταν δηλαδή υποψήφιος για τη θέση του σταθμάρχη, δεν προβλεπόταν κάποιο ηλικιακό όριο. Ο ισχυρισμός ωστόσο έρχεται σε σύγκρουση με το γεγονός πως το αίτημα για τη κάλυψη της θέσης αυτής από τον ΟΣΕ είχε ως απαιτούμενη προϋπόθεση το ηλικιακό όριο των 48 ετών.

Γι’ αυτή τη μετάταξη, δε, ακόμη και το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που όρισε η κυβέρνηση αφιέρωσε ξεχωριστό κεφάλαιο για τη διαδικασία εισήγησης και έγκρισης των μετατάξεων, ζητώντας να ελεγχθούν οι ευθύνες της επιτροπής και εντοπίζοντας σοβαρό πρόβλημα στο γεγονός ότι εγκρίθηκε η μετάταξη του συγκεκριμένου υπαλλήλου από υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας, ενώ ξεπερνούσε κατά περίπου 10 χρόνια το όριο ηλικίας που ίσχυε.

Αγνωστα δεδομένα

Σήμερα αναμένεται να περάσουν το κατώφλι του Δικαστικού Μεγάρου Λάρισας Ιταλοί εμπειρογνώμονες για να καταθέσουν για το καταγραφικό που έφερε η επιβατική αμαξοστοιχία, δηλαδή το «μαύρο κουτί» το οποίο βρισκόταν στο πρώτο βαγόνι του τρένου και έχει καταγράψει, μεταξύ άλλων, την ταχύτητα που ανέπτυσσε το τρένο πριν από τη μετωπική σύγκρουση.

Η κατάθεση των εμπειρογνωμόνων αφορά την εξέταση της συγκεκριμένης συσκευής, τα δεδομένα της οποίας, τρεις μήνες μετά το δυστύχημα, παραμένουν άγνωστα. Τα στοιχεία θα συμπεριληφθούν στο πόρισμα των ανακριτικών αρχών και θα ενσωματωθούν στη δικογραφία, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να ασκηθούν νέες ποινικές διώξεις.