• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.2°C / 31.3°C
  3 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.5°C / 30.7°C
  2 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 27.6°C
  3 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  53%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 24.6°C / 29.0°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 25.4°C
  2 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  2 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 27.5°C
  2 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.4°C
  3 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 25.7°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  73%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 29.9°C
  3 BF
  39%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  30°C 27.5°C / 29.9°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  5 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.4°C / 31.5°C
  2 BF
  25%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.3°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.3°C / 27.7°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 25.5°C
  2 BF
  50%
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αγωγές SLAPP Βορίδη κατά σωματείων του Δημοσίου

 • A-
 • A+
Η κυβέρνηση διά του -τέως πλέον- υπουργού Εσωτερικών επιχείρησε με επαναλαμβανόμενες προσφυγές και υπέρογκες οικονομικές αγωγές να φιμώσει το συνδικαλιστικό κίνημα και να μπλοκάρει απεργιακές κινητοποιήσεις ● Οπως τονίζουν συνδικαλιστές, το τελευταίο δίμηνο έχουν κατατεθεί αγωγές κατά περισσότερων από 15 Ομοσπονδιών του Δημοσίου που έχουν προκηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις ● «Επί της ουσίας έχουμε την υλοποίηση του “νόμου Χατζηδάκη” επί το αυταρχικότερο. Κι αυτό γίνεται με γενικευμένο τρόπο και εξοντωτικά πρόστιμα».

Μεθόδους SLAPP (Strategic Lawsuits Against Public Participation) μετέρχεται η κυβέρνηση προκειμένου να φιμώσει απεργιακές κινητοποιήσεις και να παύσει εν τη γενέσει τους νεότερες συνδικαλιστικές δράσεις.

Οι επαναλαμβανόμενες προσφυγές του –τέως, πλέον– υπουργού Εσωτερικών, Μ. Βορίδη, στα δικαστήρια κατά απεργιακών κινητοποιήσεων (με τον χαρακτήρα της απεργίας-αποχής) Ομοσπονδιών του Δημοσίου αναδεικνύουν ένα πρόσθετο χαρακτηριστικό που διευρύνει έτι περαιτέρω τον ήδη απεργοκτόνο «νόμο Χατζηδάκη»: τα αιτήματά του να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι συγκεκριμένες απεργίες συνοδεύονται από αξιώσεις με βαρύ οικονομικό κόστος κατά όσων Ομοσπονδιών προτίθενται να τις επαναπροκηρύξουν.

Οι αξιώσεις αυτές αφενός απειλούν με «οικονομικό στραγγαλισμό» Ομοσπονδίες που στηρίζονται οικονομικά από τις συνδρομές των μελών τους (δεν παίρνουν κρατική επιχορήγηση), αφετέρου στέλνουν μήνυμα προς κάθε συνδικαλιστικό όργανο ότι σε περίπτωση που θελήσει να ασκήσει τα απεργιακά δικαιώματά του απέναντι σε μια κυβερνητική ρύθμιση, «θα υπάρξει τίμημα και μάλιστα βαρύ» – ενσωματώνουν δηλαδή το βασικό χαρακτηριστικό μιας αγωγής SLAPP (στρατηγική νομική αγωγή κατά της συμμετοχής του κοινού).

Συνεχώς στα δικαστήρια

Από τις αρχές του έτους, ο τέως υπουργός Εσωτερικών –νομικός ο ίδιος– δεν έχει αφήσει ούτε μία απεργία-αποχή Ομοσπονδίας του Δημοσίου που να μην την οδηγήσει στις δικαστικές αίθουσες. Η τακτική των οικονομικών προστίμων «εγκαινιάστηκε» στην πολυήμερη απεργία-αποχή που είχαν προκηρύξει στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου στις Υπηρεσίες Δόμησης τρεις Ομοσπονδίες (ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ, ΠΟΜΗΤΕΔΥ).

Εκτός από το να κηρυχτεί η απεργία-αποχή παράνομη και καταχρηστική, ο κ. Βορίδης αξίωσε και πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ(!) σε περίπτωση που ευδοκιμούσε η προσφυγή του και επαναπροκηρυσσόταν η απεργιακή κινητοποίηση. Ωστόσο, η προσφυγή του απορρίφθηκε και στο Πρωτοδικείο και στο Εφετείο, με αποτέλεσμα αυτή η τεράστια οικονομική αξίωση να μην αναδειχθεί στην επικαιρότητα.

Ο υπουργός, πάντως, δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Καθώς τα δικαστήρια έκριναν ότι ως υπουργός Εσωτερικών δεν είχε έννομο συμφέρον να προσφύγει κατά απεργιών στις δημοτικές Υπηρεσίες Δόμησης, με τροπολογία του σε ένα από τα «ερανιστικά» νομοσχέδια πήρε την εξουσιοδότηση να προσφεύγει ο ίδιος κατά απεργιακών κινητοποιήσεων και στους ΟΤΑ. Ηταν ένα πρώτο δείγμα της εκδικητικότητας που θα αποτύπωναν και οι επόμενες κινήσεις του…

Ακολούθησε η προσφυγή κατά της απεργίας-αποχής που είχε προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ κατά του νέου συστήματος «αξιολόγησης-στοχοθεσίας» στο Δημόσιο. Η απεργία κρίθηκε παράνομη για τυπικούς λόγους (ως προς το σκέλος της απουσίας διαπραγμάτευσης με τον ΟΜΕΔ) και το δικαστήριο δεν μπήκε στην ουσία.

Ωστόσο, στην προσφυγή του ο υπουργός είχε ζητήσει επιβολή προστίμου ύψους 10.000 ευρώ, μειώνοντας το ύψος της οικονομικής αξίωσης σε πιο… «λελογισμένα» πλαίσια. Η ΑΔΕΔΥ επαναπροκήρυξε απεργία-αποχή από την αξιολόγηση. Ο κ. Βορίδης προσέφυγε ξανά, με νέα αξίωση ύψους 10.000 ευρώ στο ενδεχόμενο νεότερης απεργίας-αποχής. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται προσεχώς.

Μεσολάβησε η προσφυγή του κ. Βορίδη κατά της απεργίας-αποχής από την αξιολόγηση που προκήρυξαν έξι Ομοσπονδίες του Δημοσίου. Η απεργία-αποχή κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική και το δικαστήριο έχει επιδικάσει πρόστιμο 3.000 ευρώ για κάθε μελλοντική παραβίαση της απόφασης. Αξίωση 10.000 ευρώ περιλαμβάνει και η προσφυγή του κ. Βορίδη κατά της απεργίας-αποχής που έχει προκηρύξει η ΠΟΕ-ΟΤΑ από την αξιολόγηση, υπόθεση που εκδικάστηκε χθες και αναμένεται να εκδοθεί απόφαση την ερχόμενη εβδομάδα.

«Σε συνδυασμό με τον “νόμο Χατζηδάκη” προωθείται μια στρατηγική φίμωσης. Κάθε απεργιακή κινητοποίηση είναι εν δυνάμει παράνομη και καταχρηστική. Οι συνδικαλιστικές ελευθερίες αντιμετωπίζονται μόνο στο πλαίσιο των δικαστηρίων και ο διάλογος με τα συνδικαλιστικά όργανα θεωρείται από την κυβέρνηση περιττός», τονίζει στην «Εφ.Συν.» σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο γενικός γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Γ. Τσούνης.

Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις (είτε για τα καυτά ζητήματα των υποστελεχωμένων Υπηρεσιών Δόμησης είτε για την «αξιολόγηση-στοχοθεσία» που έχει καταγγελθεί ότι οδηγεί στη χορήγηση «μπόνους» με πελατειακά χαρακτηριστικά) οι Ομοσπονδίες του Δημοσίου έχουν καταλογίσει στην κυβέρνηση ακύρωση κάθε δυνατότητας διαλόγου.

Αντιθέτως, της αποδίδουν «ταχύτατα αντανακλαστικά» όταν πρόκειται να προωθήσει ρυθμίσεις σε βάρος απεργιακών κινητοποιήσεων (βλέπε την προαναφερθείσα τροπολογία Βορίδη) ή να κινηθεί με αγωγές εναντίον του συνδικαλιστικού κινήματος. Μετά τον «νόμο Χατζηδάκη» που έχει περιορίσει στο ελάχιστο τη δυνατότητα απεργιακών κινητοποιήσεων, η κυβέρνηση έρχεται να «συμπληρώσει» ένα αντεργατικό/αντιυπαλληλικό πλαίσιο με την απειλή οικονομικών προστίμων.

Ο στόχος

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ (μηχανικοί του Δημοσίου, διπλωματούχοι ανώτατων σχολών), Δ. Πετρόπουλο, το τελευταίο δίμηνο έχουν κατατεθεί αγωγές κατά περισσότερων από 15 Ομοσπονδιών του Δημοσίου που έχουν προκηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις.

«Επί της ουσίας έχουμε την υλοποίηση του “νόμου Χατζηδάκη” επί το αυταρχικότερο. Κι αυτό γίνεται με γενικευμένο τρόπο και εξοντωτικά πρόστιμα», τονίζει ο κ. Πετρόπουλος. Οπως υπογραμμίζει: «Η “τροπολογία Βορίδη” έχει ως στρατηγικό στόχο να φιμώσει και να ακυρώσει τη δυνατότητα κινητοποιήσεων από τα Σωματεία για τη διεκδίκηση οποιουδήποτε αιτήματος. Οπότε και η “τροπολογία Βορίδη” και οι διατάξεις του “νόμου Χατζηδάκη” πρέπει να καταργηθούν. Αυτό πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο του προεκλογικού διαλόγου. Είναι πραγματικά ζήτημα δημοκρατίας. Θα έχουν οι εργαζόμενοι δικαίωμα να διεκδικούν ή το δικαίωμά τους θα ακυρώνεται εν τη γενέσει του από τέτοιου τύπου τρομοκρατικές αγωγές;».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ποινική δίωξη σε στέλεχος της Ν.Δ.
Ποινική δίωξη για απάτη κατ’ εξακολούθηση άσκησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών κατά του στελέχους της ΔΑΚΕ και προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων (ΣΕΔΑ), Β. Πολυμερόπουλου, ερευνώντας την...
Ποινική δίωξη σε στέλεχος της Ν.Δ.
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στον εισαγγελέα τα δύο πορίσματα που «καίνε» τον Β. Πολυμερόπουλο
Κλιμάκια των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, ερευνώντας την υπόθεση αναγνώρισης τίτλου σπουδών που κατείχε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων ως μεταπτυχιακό επιπέδου Master, προτείνουν...
Στον εισαγγελέα τα δύο πορίσματα που «καίνε» τον Β. Πολυμερόπουλο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνάντησαν τον… Βορίδη στην ΚΕΔΕ
Αντιμέτωποι με τη... ρητορική Βορίδη ήρθαν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΑ όταν ζήτησαν από την ΚΕΔΕ να πάρει θέση επί των διεκδικήσεών τους υπέρ της αυτοτέλειας των δήμων και των δικαιωμάτων των...
Συνάντησαν τον… Βορίδη στην ΚΕΔΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντί για διάλογο, διάλεξε τα ΜΑΤ
Απέναντι σε έναν ολόκληρο κλάδο και τα δίκαια αιτήματά του για σταθερές σχέσεις εργασίας, η κυβέρνηση και ο υπουργός Εσωτερικών επέλεξαν τα ΜΑΤ και τις κλούβες αντί του διαλόγου. Η χθεσινή πολυπληθής...
Αντί για διάλογο, διάλεξε τα ΜΑΤ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στους δρόμους η ΠΟΕ-ΟΤΑ
Σε απεργιακή κινητοποίηση, υπερασπιζόμενοι τις μόνιμες και σταθερές εργασιακές σχέσεις και την αυτοτέλεια των δήμων, προχωρούν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ, κατόπιν χθεσινής απόφασης της...
Στους δρόμους η ΠΟΕ-ΟΤΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανστρατιά δήμων για την κατάργηση της «διάταξης Βορίδη»
Το αίτημα για κατάργηση της υποχρεωτικής άσκησης εφέσεων από πλευράς ΟΤΑ σε πρωτόδικες αποφάσεις που δικαιώνουν εργασιακές διεκδικήσεις (άρθρο 37, ν. 4915/2022) υποστηρίζεται πλέον και από τους δημάρχους της...
Πανστρατιά δήμων για την κατάργηση της «διάταξης Βορίδη»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας