• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.5°C / 21.5°C
  0 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 20.6°C
  1 BF
  76%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 17.7°C
  1 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 14.4°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.9°C
  2 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 13.4°C
  2 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 17.7°C
  1 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.5°C
  3 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.5°C / 19.0°C
  1 BF
  77%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  3 BF
  89%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 20.4°C
  2 BF
  69%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  0 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.7°C / 18.6°C
  2 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  1 BF
  89%
EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μια ηχηρή παραίτηση στην «Εταιρεία Δικαστικών Λειτουργών»

 • A-
 • A+
Σοβαρότατες καταγγελίες για παραβίαση του καταστατικού και φαινόμενα που κηλιδώνουν την Εταιρεία, κατά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες, στην επιστολή παραίτησης της επανεκλεγείσας Διονυσίας Μπιτζούνη.

Απίστευτα και πρωτοφανή φαινόμενα που μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει να συμβαίνουν συνήθως σε σωματεία και συλλόγους στη διάρκεια των αρχαιρεσιών συνέβησαν τη φορά αυτή σε δικαστική ένωση και ειδικότερα στην «Εταιρεία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες», που συστάθηκε το 1989 με αντικείμενο την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, όχι μόνο έναντι της εκτελεστικής εξουσίας αλλά και έναντι των ιδιωτικών συμφερόντων, τον εκδημοκρατισμό της Δικαιοσύνης, την ενίσχυση του δικαιώματος των δικαστικών λειτουργών στις ελευθερίες της έκφρασης, της συνάθροισης, του συνεταιρίζεσθαι κ.λπ.

Η εταιρεία εξελίχθηκε σε έναν ζωντανό οργανισμό προβληματισμού και διαλόγου, αναδεικνύοντας τα ουσιαστικά προβλήματα όχι μόνο του δικαστικού-εισαγγελικού λειτουργήματος αλλά και γενικότερα του κράτους δικαίου. Με δύο λόγια, ένα εφαλτήριο που «συντέλεσε αποφασιστικά στην ελεύθερη έκφραση και συλλογική δράση κρατικών λειτουργών ανήσυχων για την ποιότητα της Δικαιοσύνης, της Δημοκρατίας αλλά και των Ελευθεριών, αξίες τις οποίες αυτοί προεχόντως θεσμικά υπηρετούν» (καταστατικές αρχές της Ενωσης).

Ομως, στις πρόσφατες αρχαιρεσίες φαίνεται ότι κυριάρχησαν φαινόμενα που ανατρέπουν και κηλιδώνουν όχι μόνο τους σκοπούς της λειτουργίας της Ενωσης αλλά και τη δημόσια εικόνα των δικαστικών λειτουργών.

Η ηχηρή παραίτηση της από την πρώτη στιγμή και επί πολλά χρόνια εξαιρετικά δραστήριας προέδρου της, Διονυσίας Μπιτζούνη (αρεοπαγίτης ε.τ.), έφτασε χθες στα δημοσιογραφικά γραφεία και δυστυχώς περιέχει σοβαρότατες καταγγελίες για πλήρη παραβίαση του καταστατικού, για ξαφνική «κάθοδο» μελών που δεν ελέγχθηκαν ως προς τις ταμειακές τους υποχρεώσεις, για συμμετοχή ακόμα και απόντων μελών στις αρχαιρεσίες και δυστυχώς με «υπόσχεση πληρωμής της συνδρομής από συγκεκριμένο υποψήφιο, με την υπόδειξη σταυροδότησης συγκεκριμένων οκτώ ατόμων», όπως αναφέρει στη δήλωση παραίτησής της -και παρά το γεγονός ότι εξελέγη- η κ. Μπιτζούνη.

Η απερχόμενη πρόεδρος μεταξύ άλλων αναφέρει: «Μολονότι η παραίτηση ως επιλογή απέχει από τη φιλοσοφία μου, εν τούτοις, εξωθούμαι στη λήψη της σχετικής απόφασης, θεωρώντας ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές και πρακτικές που μου εντυπώθηκε ότι υιοθετήθηκαν από την πλειονότητα των υποψηφίων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και που προοδευτικά κλιμακώθηκαν, με κορύφωση τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν κατά τις εργασίες της Καταστατικής Γενικής Συνέλευσης της 11.03.2023, αφενός απαξιώνουν τον ρόλο και τον σκοπό της Εταιρείας και αφετέρου προσβάλλουν θεσμούς και προσωπικότητες [...]

»Ετσι, ύστερα από ώριμη σκέψη και απόλυτα καθαρή συνείδηση, συνεπής στις προσωπικές μου απόψεις περί δημοκρατίας και δικαιοσύνης και επιμένοντας να κοιτάζω μόνο μπροστά και όχι πίσω, κάνω γνωστή την αποχώρησή μου από μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας, για λόγους που έχουν να κάνουν με τη διαφορά φιλοσοφίας σε θέματα συνδικαλιστικά, χωρίς να επιθυμώ να μπω σε λεπτομέρειες που θα επιφέρουν αναστάτωση στην Εταιρεία.

»Εν κατακλείδι, δεν επιθυμώ πλέον υπό τις διαπιστωθείσες κατά τη γνώμη μου προαναφερθείσες συνθήκες να εκπροσωπώ πρόσωπα (και μάλιστα δικαστές) που ενεργούν ως ανωτέρω, αλλά και πρόσωπα που ψηφίζουν υποψήφιο στον οποίο έχουν υποχρέωση ή που δέχονται να εγγραφούν στην εταιρεία και τη συνδρομή τους αναλαμβάνει να την καλύψει υποψήφιος».

Κι αν τα κάθε λογής σωματεία και οι σύλλογοι που αντιμετωπίζουν τέτοια προκλητικά αντιδημοκρατικά φαινόμενα καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη, πού μπορούν να καταφύγουν άραγε οι ίδιοι οι δικαστές;

Ολόκληρη η επιστολή παραίτησης

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Παραιτήσεις αξιοπρέπειας στη Δικαιοσύνη
Αλυσιδωτές ήταν χθες οι αντιδράσεις μετά τη δημοσιοποίηση της ηχηρής παραίτησης της αρεοπαγίτη ε.τ. Διονυσίας Μπιτζούνη από το Δ.Σ. της «Εταιρείας Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις...
Παραιτήσεις αξιοπρέπειας στη Δικαιοσύνη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ρήγμα στην Ενωση Δικαστών διά χειρός αρεοπαγιτών
«Δικαστικός σεισμός» χαρακτηρίστηκε από τα συστημικά ΜΜΕ η απόφαση 23 ανώτατων δικαστών, μεταξύ των οποίων η απερχόμενη πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου, να ζητήσουν με μέιλ(!) τη διαγραφή τους από την...
Ρήγμα στην Ενωση Δικαστών διά χειρός αρεοπαγιτών
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
(Και) οι Διοικητικοί Δικαστές προχωρούν σε «αξιολόγηση» των διατάξεων
Νέος Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Δικαστικών Λειτουργών: οι Διοικητικοί Δικαστές θα προχωρήσουν σε έκτακτη Γενική Συνέλευση την Κυριακή, προκειμένου να τοποθετηθούν επί των άρθρων.
(Και) οι Διοικητικοί Δικαστές προχωρούν σε «αξιολόγηση» των διατάξεων
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Μήνυμα ανεξαρτησίας από την κάλπη της ΕΔΕ
Για πρώτη φορά μετά το 2014 υπήρξε πλήρης επικράτηση μιας ομάδας, και συγκεκριμένα του Χριστόφορου Σεβαστίδη, με 8 από τις 15 έδρες στο Δ.Σ. ● Κι αυτό ύστερα από πρωτοφανείς μεθοδεύσεις που απείλησαν ώς και τη...
Μήνυμα ανεξαρτησίας από την κάλπη της ΕΔΕ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Απειλές κατά δικαστών από το προεδρείο τους
Με σκληρά, σχεδόν απειλητικά λόγια το προεδρείο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων επιτίθεται με χθεσινή ανακοίνωση κατά μελών της μειοψηφίας για το γεγονός ότι τόλμησαν να δημοσιεύσουν τις απόψεις τους αλλά...
Απειλές κατά δικαστών από το προεδρείο τους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας