• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 9.6°C / 15.2°C
  2 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 12.3°C
  1 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.0°C / 12.1°C
  3 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 1.9°C / 6.6°C
  1 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.0°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.9°C / 10.4°C
  0 BF
  85%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.8°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.8°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 13.6°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  3 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.7°C / 14.7°C
  3 BF
  80%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.0°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 11.7°C
  0 BF
  96%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 16.0°C
  0 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 13.8°C
  1 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 12.3°C
  1 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 7.5°C
  1 BF
  94%

Εγκληματική αδιαφορία αστυνομικού τμήματος σε σοβαρή καταγγελία ενδοοικογενειακής βίας

 • A-
 • A+

Εκδικάζονται αύριο στο Πρωτοδικείο της Αθήνας τα ασφαλιστικά μέτρα μιας κακοποιημένης συντρόφου και μητέρας ενός ανήλικου τέκνου, η οποία εκτός από τον κακοποιητή και τις απειλές για τη ζωή της είχε να αντιμετωπίσει και την εγκληματική αδιαφορία του αστυνομικού τμήματος στο οποίο κατήγγειλε τα πολύ σοβαρά περιστατικά.

Η γυναίκα, μια εργαζόμενη χωρισμένη μητέρα ενός ανήλικου τέκνου, του οποίου ασκεί την αποκλειστική επιμέλεια από τη γέννησή του, απευθύνθηκε στη δικηγόρο της στις αρχές Σεπτεμβρίου προκειμένου να κινηθεί η νόμιμη διαδικασία για προστασία της από τον πρώην βίαιο σύντροφο. Από εκεί ξεκίνησε ένας νέος Γολγοθάς σε μια υπόθεση που αποτελεί case study για το τι πραγματικά συμβαίνει στη χώρα με την ενδοοικογενειακή βία που οδηγεί μέχρι και στις γυναικοκτονίες.

Στις 2 Σεπτεμβρίου πρωινές ώρες, και μόλις μισή ώρα μετά το ραντεβού της με τη δικηγόρο, η γυναίκα άρχισε να λαμβάνει από τον πρώην σύντροφό της πληθώρα κλήσεων αλλά και άκρως απειλητικών μηνυμάτων στο κινητό της, μερικά από τα οποία περιείχαν απειλές για την ζωή της, όπως «η τιμωρία σου θα είναι παραδειγματική για να γίνεις παράδειγμα στην κοινωνία». Ο ίδιος την είχε απειλήσει πολλάκις στο παρελθόν, εξαπολύοντας απειλές βίας και βιασμού προς εκείνη και αγαπημένα της πρόσωπα. Η γυναίκα κρυβόταν επι μέρες σε φιλικό σπίτι. Σύμφωνα με τη δικηγόρο της, Ιωάννα Στεντούμη, της ασκούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακραία σωματική, ψυχολογική και λεκτική βία και καθώς η δικηγόρος ευλόγως θορυβήθηκε, η γυναίκα μετέβη τρομοκρατημένη στο ΑΤ Φιλαδέλφειας, το οποίο ήταν ήδη ενήμερο κάποιες ώρες πριν από τη δικηγόρο ότι βρίσκεται σε κίνδυνο. Είχε μάλιστα αποστείλει αστυνομικούς να τη συνοδεύσουν στο ΑΤ.

Ωστόσο, μόλις μετέβη εκεί, έλαβε νέο απειλητικό μήνυμα από τον πρώην σύντροφό της, ο οποίος προφανώς την παρακολουθούσε («συνοδεία; Δεν το πας καλά»), γεγονός το οποίο κοινοποίησε στις αστυνομικές αρχές οι οποίες την αντιμετώπισαν με πλήρη αδιαφορία και δυσπιστία. Εφτασαν μάλιστα να της τονίσουν ότι «είχε αργήσει να καταγγείλει τις επαναλαμβανόμενες και άδικες πράξεις του πρώην συντρόφου της». Παρά τις παρακλήσεις της δικηγόρου για να ειδοποιηθεί εισαγγελέας ενδοοικογενειακής και να ληφθούν ανάλογα μέτρα προστασίας, η απάντηση ήταν ότι έχουν μιλήσει με το διοικητή και δεν προβλέπεται κάποιο μέτρο προστασίας.

Στη συνέχεια άρχισε να καταθέτει για πάνω από 6 ώρες, μόνη και φοβισμένη, σε έναν χώρο εντός του οποίου είχε οποιοσδήποτε πρόσβαση, παρόντες ήταν μόνο άνδρες ενώ συνέχεια τη διέκοπταν στην κατάθεσή της για διάφορους άσχετους λόγους. Όλη εκείνη την ώρα δεχόταν δεκάδες τηλέφωνα και μηνύματα από τον πρώην σύντροφο ώστε να μην καταγγείλει. Οι αστυνομικοί τής έλεγαν ότι πρόκειται για «απλές απειλές» και ότι δεν συνιστά περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας μιας και το εν λόγω πρόσωπο ήταν πρώην σύντροφος (!) και συναφώς δεν υφίσταται λόγος κλήσης του εισαγγελέα ενδοοικογενειακής βίας, πολλώ δε μάλλον δεν χρειαζόταν να δοθεί άμεσα σήμα για να συλληφθεί επ' αυτοφώρω παρ' ότι καταδίωκε τη γυναίκα καθ' όλη τη διάρκεια της κατάθεσής της μέσω μηνυμάτων και τηλεφωνημάτων. Μάλιστα του δόθηκαν αρκετές ώρες, ώστε να απομακρυνθεί.

Στη συνέχεια, κατόπιν πολλών πιέσεων της δικηγόρου και μετά την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος δίχως να προσδώσουν την δέουσα προστασία σε ένα τρομαγμένο θύμα βίας, οι αστυνομικοί υπάλληλοι δήλωσαν ότι επικοινώνησαν με τον/την εισαγγελέα ενδοοικογενειακής βίας που επίσης, κατά την ενημέρωσή τους, εκτίμησε ότι δεν υπήρχε λόγος προστασίας για μια απλή απειλή. Αποτέλεσμα ήταν να σχηματιστεί δικογραφία για απλή απειλή και όχι για ενδοοικογενειακή απειλή, ο μηνυόμενος δεν συνελήφθη στα πλαίσια του αυτοφώρου και δεν ορίστηκαν αρχικά μέτρα προστασίας. Εκδόθηκε όμως -με νομική πρωτοβουλία του θύματος- προσωρινή διαταγή μη προσέγγισης σε απόσταση εγγύτερη των 500 μέτρων, είτε στους χώρους εργασίας είτε στο σπίτι της και απαγόρευσης κάθε επικοινωνίας του μαζί της.

Τα γεγονότα αυτά καταγγέλθηκαν και στον Συνήγορο του Πολίτη, που απέστειλε ερώτημα στην αστυνομία, ζητώντας έγγραφη ενημέρωση για τις απόψεις της για την υπόθεση και «για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την επαρκή ενημέρωση και εκπαίδευση των στελεχών σας αναφορικά με την αποτελεσματική εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για την προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας». Καμία απάντηση δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα.
 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Οι 11 πολιτικοί πρόσφυγες από την Τουρκία ζητούν δίκαιη δίκη
Οι 11 φυλακισμένοι Τούρκοι και Κούρδοι αντικαθεστωτικοί πρόσφυγες, που συνελήφθησαν τον Μάρτιο του 2020 σε σπίτι στα Σεπόλια, για τους οποίους έχει τους τελευταίους μήνες ξεκινήσει μια διεθνής καμπάνια...
Οι 11 πολιτικοί πρόσφυγες από την Τουρκία ζητούν δίκαιη δίκη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Συγκάλυψη ευθυνών με... καταστολή
Ξεκίνησε η δίκη για τοκογλυφία του καθηγητή της ΑΣΟΕΕ. Τι απαντούν οι πρυτανικές αρχές. Πανεπιστημιακή αστυνομία και καταστολή η απάντηση της κυβέρνησης
Συγκάλυψη ευθυνών με... καταστολή
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αστυνομικοί σε δίκη για βασανισμό πολίτη
Τα άγρια βασανιστήρια στα οποία είχε υποβληθεί κάτοικος Πάτρας τον Νοέμβριο του 2013 στην τοπική Γενική Ασφάλεια, όπου επί μιάμιση ώρα τον χτυπούσαν αλύπητα αλλά και επιχειρούσαν να τον εξευτελίσουν,...
Αστυνομικοί σε δίκη για βασανισμό πολίτη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Το αφήγημα της σκευωρίας και οι όψιμοι στυλοβάτες του
Το πολιτικό αφήγημα της σκευωρίας για την υπόθεση Novartis αποδόμησε χθες στο Ειδικό Δικαστήριο κατά Παπαγγελόπουλου-Τουλουπάκη η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, κατά τη δεύτερη μέρα της...
Το αφήγημα της σκευωρίας και οι όψιμοι στυλοβάτες του
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Ποτέ δεν είχαμε καμία παρέμβαση»
Απαλλακτικοί και χωρίς αστερίσκους στο Ειδικό Δικαστήριο για τους Δ. Παπαγγελόπουλο και Ελ. Τουλουπάκη ο αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Δημήτρης Παπαγεωργίου και ο αντεισαγγελέας Εφετών Ηλίας Ζαγοραίος.
«Ποτέ δεν είχαμε καμία παρέμβαση»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εφετείο: δίκαιη δίκη ζητούν οι 11 Τούρκοι αριστεροί πολιτικοί κρατούμενοι
Ξεκινά στις 16 Νοεμβρίου στο Εφετείο η δίκη των 11 Τούρκων πολιτικών κρατούμενων που καταδικάστηκαν με ελάχιστα αποδεικτικά στοιχεία σε συνολικά 537 χρόνια κάθειρξης.
Εφετείο: δίκαιη δίκη ζητούν οι 11 Τούρκοι αριστεροί πολιτικοί κρατούμενοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας