• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.4°C / 18.0°C
  2 BF
  91%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 16.6°C
  1 BF
  92%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 18.2°C
  1 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.9°C
  2 BF
  79%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.3°C
  5 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 15.0°C
  1 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 11.4°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  95%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.1°C / 17.2°C
  1 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  85%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.4°C / 18.3°C
  4 BF
  85%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  3 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  5 BF
  86%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 10.9°C / 15.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 12.5°C / 17.3°C
  0 BF
  78%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  2 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 18.2°C
  2 BF
  77%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  0 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 16.2°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  1 BF
  91%

Προσωπική στοχοποίηση δικηγόρου από το Υπ. Μετανάστευσης καταγγέλλει η Εναλλακτική Παρέμβαση

 • A-
 • A+

Με προφορική εντολή του Υπουργείου Μετανάστευσης, χθες Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου και σήμερα Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, απαγορεύθηκε η είσοδος εντός της Δομής Φιλοξενίας Δράμας στην δικηγόρο Αθηνών Ευγενία Κουνιάκη, πληρεξούσιας δικηγόρου προσφύγων από την ομάδα των Σύριων της πρόσφατης υπόθεσης της νησίδας του Έβρου, ανάμεσά τους και της μητέρας της 5χρονης θανούσας στη νησίδα του Έβρου», καταγγέλλει η Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή, που συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. 

Μάλιστα, η παράταξη κάνει λόγο για «προσωπική στοχοποίηση της δικηγόρου Ευγενίας Κουνιάκη και θα απευθυνθεί άμεσα στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών για την κινητοποίησή του».

«Η συνήγορος έχει αιτηθεί την προσκόμιση εγγράφως της εντολής απαγόρευσης από το Υπουργείο, προκειμένου να πληροφορηθεί την αιτιολογία τής απαγόρευσης εισόδου της στη Δομή, αλλά μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτή η ανακοίνωση τέτοια έγγραφη απάντηση δεν έχει δοθεί», εξηγεί η Εναλλακτική Παρέμβαση στην ανακοίνωσή της.

«Ενημερώνουμε τον κύριο Μηταράκη ότι το κράτος δικαίου δεν υπόκειται στα καπρίτσια του κάθε περαστικού Υπουργού», ξεκαθαρίζει η Εναλλακτική Παρέμβαση, που πρόκειται να δώσει περαιτέρω έκταση στην υπόθεση, προκειμένου να λογοδοτήσουν ο ίδιος ο κ. Μηταράκης κ

Η ανακοίνωση της Εναλλακτικής Παρέμβασης  Δικηγορικής Ανατροπής

Προγραφές δικηγόρων από το Υπουργείο Μετανάστευσης – Η άσκηση δικηγορίας υπό διωγμό (Ανακοίνωση ΕΠΔΑ, 16/9/2022)

Με προφορική εντολή του Υπουργείου Μετανάστευσης, χθες Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου και σήμερα Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, απαγορεύθηκε η είσοδος εντός της Δομής Φιλοξενίας Δράμας στην δικηγόρο Αθηνών Ευγενία Κουνιάκη, πληρεξούσιας δικηγόρου προσφύγων από την ομάδα των Σύριων της πρόσφατης υπόθεσης της νησίδας του Έβρου, ανάμεσά τους και της μητέρας της 5χρονης θανούσας στη νησίδα του Έβρου. 

Η είσοδος της συνηγόρου εντός της δομής (που σημειωτέον δεν αποτελεί κέντρο κράτησης) παρεμποδίστηκε αρχικά την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, αλλά, μετά και από οχλήσεις συμβούλων του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ, κατέστη εφικτή η συνάντηση με τους εντολείς της δικηγόρου στην είσοδο της δομής και η παροχή έγγραφης (πέραν της ήδη δοθείσας προφορικά) εξουσιοδότησης. Ωστόσο, παρά την ύπαρξη πλέον και έγγραφης εξουσιοδότησης, το Υπουργείο έδωσε σήμερα, Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, εκ νέου στον Διοικητή της Δομής προφορική εντολή απαγόρευσης εισόδου της συνηγόρου κατόπιν πρότερης έγγραφης ενημέρωσης για προσέλευση στη Δομή που η ίδια απέστειλε. Η εντολή αυτή δόθηκε κατά παράβαση του Κανονισμού Λειτουργίας Δομών Προσωρινής Υποδοχής και Δομών Προσωρινής Φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών (Υπουργική Απόφαση 23/13532 - ΦΕΚ 5272/Β/30-11-2020) που προβλέπει ρητά: "Άρθρο 14, Διαδικασία εισόδου επισκεπτών, 1. Η είσοδος στη Δομή επιτρέπεται, κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης της Διοίκησης της Δομής υπό τους κάτωθι ανά περίπτωση όρους:... β) Για τη νομική συνδρομή των παραμενόντων, έχουν πρόσβαση στις Δομές, οι εξουσιοδοτημένοι νομικοί σύμβουλοι ή δικηγόροι των παραμενόντων". Η συνήγορος έχει αιτηθεί την προσκόμιση εγγράφως της εντολής απαγόρευσης από το Υπουργείο, προκειμένου να πληροφορηθεί την αιτιολογία τής απαγόρευσης εισόδου της στη Δομή, αλλά μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτή η ανακοίνωση τέτοια έγγραφη απάντηση δεν έχει δοθεί.

Από τα πραγματικά περιστατικά και τις προφορικές εξηγήσεις που έχουν δοθεί, προκύπτει ότι το Υπουργείο Μετανάστευσης έχει προβεί σε προγραφή της συγκεκριμένης συνηγόρου, με μοναδική αιτία την από μέρους της άσκηση του υπερασπιστικού λειτουργήματος και την παροχή νομικής συνδρομής σε συγκεκριμένους εντολείς, όπως είναι η μητέρα της 5χρονης θανούσας στη νησίδα του Έβρου. Πρόκειται για πρωτοφανή θεσμική εκτροπή, καθώς παρεμποδίζεται το έργο εξουσιοδοτημένου δικηγόρου και η πρόσβασή της σε δημόσιες δομές κατά παράβαση του Κώδικα Δικηγόρων και συγκεκριμένα του άρθρου 29 παρ. 3 ("Όλες οι δικαστικές και άλλες αρχές οφείλουν να δέχονται και να διευκολύνουν κάθε δικηγόρο κατά  την άσκηση του λειτουργήματός του, με την επίδειξη της δικηγορικής του ταυτότητας") και του άρθρου 34 παρ. 2 ("Η είσοδος στα Υπουργεία και στα δημόσια καταστήματα επιτρέπεται ελεύθερα στους δικηγόρους με επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας, κάθε εργάσιμη ημέρα και ώρα χωρίς κανένα χρονικό ή άλλο περιορισμό").

Θυμίζουμε ότι η απόκτηση της ιδιότητας του δικηγόρου και ο διορισμός του πραγματοποιείται με την έκδοση σχετικής απόφασης διορισμού από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ά. 23 παρ. 3 ΚΔ). Ως εκ τούτου, η Διοίκηση (στην περίπτωσή μας το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής) δεν δύναται να αφαιρεί κατά βούληση τη δικηγορική ιδιότητα και να απαγορεύει την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος. Σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 2 του Κώδικα Δικηγόρων "Ο δικηγόρος είναι δημόσιος λειτουργός. Το λειτούργημά του αποτελεί θεμέλιο του κράτους δικαίου", ενώ κατ' άρθρο 2: "Ο δικηγόρος είναι συλλειτουργός της δικαιοσύνης. Η θέση του είναι θεμελιώδης, ισότιμη, ανεξάρτητη και αναγκαία για την απονομή της".

Ενημερώνουμε τον κύριο Μηταράκη ότι το κράτος δικαίου δεν υπόκειται στα καπρίτσια του κάθε περαστικού Υπουργού. 

Η Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή καταγγέλλει την προσωπική στοχοποίηση της δικηγόρου Ευγενίας Κουνιάκη και θα απευθυνθεί άμεσα στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών για την κινητοποίησή του. Τις αμέσως επόμενες ώρες και ημέρες, θα κοινοποιήσουμε την παρούσα τόσο στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου όσο και σε ευρωπαϊκές και διεθνείς ενώσεις δικηγόρων και δικαιωμάτων. Οι δικηγόροι υπερασπιστές των δικαιωμάτων στην Ελλάδα στοχοποιούνται με μοναδική αιτία την άσκηση του υπερασπιστικού λειτουργήματος. Μετά και την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών και τις καταγγελίες των παράνομων επαναπροωθήσεων από τις ελληνικές αρχές, το κράτος δικαίου στην Ελλάδα είναι πλέον ζητούμενο προς κατάκτηση.

Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξανά στα δικαστήρια για το Θόλος ο Μηταράκης
Στο Πρωτοδικείο Χίου προσφεύγει τώρα το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προκειμένου να πετύχει την άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής της νέας υπερδομής-φυλακής για πρόσφυγες στο Θόλος της Χίου.
Ξανά στα δικαστήρια για το Θόλος ο Μηταράκης
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δήλωση συμμόρφωσης της HumanRights360 με το υπουργείο Μετανάστευσης
Ο ιδρυτής της οργάνωσης κάνει λόγο για «εσφαλμένη πεποίθηση» ότι οι 38 πρόσφυγες βρίσκονταν επί ελληνικού εδάφους και ο Ν. Μηταράκης επιμένει να χαρακτηρίζει ψέμα την καταγγελία περί νεκρού παιδιού στον Έβρο...
Δήλωση συμμόρφωσης της HumanRights360 με το υπουργείο Μετανάστευσης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης για τον Εβρο
Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έβγαλε ανακοίνωση απαντώντας στο χθεσινό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» «Ντοκουμέντα διαψεύδουν τον Μηταράκη» σχετικά με την υπόθεση των 38 προσφύγων του Εβρου.
Ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης για τον Εβρο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης για το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» για τον Έβρο και απάντηση
Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έβγαλε με ανακοίνωσή του απάντηση στο σημερινό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» «Ντοκουμέντα διαψεύδουν τον Μηταράκη» σχετικά με την υπόθεση των 38 προσφύγων του Έβρου. Η...
Ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης για το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» για τον Έβρο και απάντηση
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ιστορίες συγκάλυψης στο Αιγαίο
H διοίκηση της Frontex κατηγορείται ευθέως από την πλέον αρμόδια και έγκυρη ευρωπαϊκή αρχή, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης, τη γνωστή OLAF, για παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Ιστορίες συγκάλυψης στο Αιγαίο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Απάντηση με κενά από το υπ. Μετανάστευσης στην «Εφ.Συν.» για τη διαδικασία ασύλου στην ενδοχώρα
Συνολικά, έγιναν 3.975 αιτήσεις διεθνούς προστασίας, γεγονός που αποδεικνύει ότι προχωρούν κανονικά σε διαδικασίες καταγραφής των αιτημάτων, υποστηρίζει το υπουργείο, δημιουργώντας σύγχυση.
Απάντηση με κενά από το υπ. Μετανάστευσης στην «Εφ.Συν.» για τη διαδικασία ασύλου στην ενδοχώρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας