• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.1°C / 25.8°C
  3 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.1°C / 23.0°C
  3 BF
  59%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 23.8°C
  3 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.2°C
  2 BF
  49%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 20.1°C / 24.0°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.4°C / 20.4°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.9°C / 21.8°C
  1 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.2°C / 21.9°C
  1 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.8°C / 22.8°C
  1 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  3 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 22.9°C
  4 BF
  49%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 21.7°C / 25.5°C
  2 BF
  50%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  3 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.3°C / 26.0°C
  3 BF
  38%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.5°C
  3 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 22.8°C
  3 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  51%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Περίεργη αδειοδότηση εταιρείας που κατηγορείται για λαθρεμπορία και υποβάθμιση του περιβάλλοντος

 • A-
 • A+
Δικογραφία εναντίον της North Aegean Slops σχηματίστηκε έπειτα από έλεγχο της ΕΛ.ΑΣ., του ΥΠΕΝ και άλλων αρχών. ● Η αμφίβολη επιχειρηματική δραστηριότητα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης είχε πάρει άδεια και μάλιστα δύο φορές από την αντιπεριφερειάρχη Βούλα Πατουλίδου.

Μια δικογραφία, καταγγελίες για «μπίζνες» σε βάρος του περιβάλλοντος και η περίεργη επιμονή της αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου να αδειοδοτήσει μια αμφίβολη επιχειρηματική δραστηριότητα στο λιμάνι. Ενώ ακόμη δεν έχει συνέλθει το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας από τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα για να εξετάσει την υπόθεση, όπως αναμένεται, οι εξελίξεις τρέχουν…

Η εταιρεία North Aegean Slops παίρνει τον δρόμο προς τη Δικαιοσύνη, σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε από την Ελληνική Αστυνομία, κατόπιν εκτάκτου ελέγχου μεικτού κλιμακίου της ΕΛ.ΑΣ., του ΥΠΕΝ και άλλων αρχών που έγινε τον Νοέμβριο του 2021 στις εγκαταστάσεις της και διαβιβάσθηκε κατεπειγόντως στην Εισαγγελία.

Από τη δικογραφία η εταιρεία φέρεται να εμπλέκεται σε υποθέσεις λαθρεμπορίας, υποβάθμισης του περιβάλλοντος, παράνομης αποθήκευσης επικίνδυνων αποβλήτων και παράνομης μεταφοράς και επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων στην πλωτή εγκατάσταση-διαχωριστήρα που βρίσκεται στην Προβλήτα 3 του λιμένα Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της αυτοψίας, διαφαίνεται πως η εταιρεία διαπράττει συστηματικώς λαθρεμπορία, με σημείο εκκίνησης την παραλαβή των υγρών αποβλήτων των πλοίων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και άγνωστο σημείο προορισμού. Φαίνεται επίσης ότι διαπιστώθηκε, κατά παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, συστηματική υποβάθμιση του περιβάλλοντος με την άσκηση δραστηριότητας επικίνδυνων αποβλήτων χωρίς την απαραίτητη από τις διατάξεις νόμου άδεια/έγκριση, η οποία έχει προκαλέσει ρύπανση.

Μεταξύ άλλων ο έλεγχος διαπίστωσε:

■ Διαρροές πετρελαιοειδών προς την ατμόσφαιρα και το δίκτυο των ομβρίων· ρυπασμένα χώματα.

■ Σοβαρές αμφιβολίες, αναφορικά με τη χρήση των κατάλληλων χημικών μέσων κατά τη διαδικασία διαχωρισμού.

■ Ο χώρος του λιμένα που προορίζεται για τη λειτουργία υποστηρικτικών υποδομών (φυλάκιο ελέγχου, αντλητικό συγκρότημα κ.λπ.) έχει μετατραπεί παράνομα σε χώρο αποθήκευσης επικίνδυνων αποβλήτων, κατά παράβαση της νομοθεσίας και των υφιστάμενων αδειών.

■ Παράνομες μεταφορές και επεξεργασία επικίνδυνων αποβλήτων.

■ Αμφισβητούμενες εγγραφές αναφορικά με την ποσότητα των αποβλήτων και την προσήκουσα τελική τους διάθεση.

■ Στον χώρο δεξαμενών αποθήκευσης βρέθηκε υγρό με χαρακτηριστικά που προσιδιάζουν σε απόβλητα δεξαμενών βενζίνης ή σε απόβλητα πετρελαϊκών διαλυτών, τα οποία, ως εύφλεκτα, εγκυμονούν κινδύνους ανάφλεξης, τόσο για το λιμάνι όσο και για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

■ Από την ποσοτική ανάλυση των στοιχείων προέκυψε έλλειμμα εκατοντάδων τόνων πετρελαϊκών προϊόντων.

Σε χρόνο-ρεκόρ

● Στις 5-1-2022 η εταιρεία Νorth Αegean Slops κάνει αίτηση στη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης για τη χορήγηση έγκρισης λειτουργίας των εγκαταστάσεών της, ώστε να μπορεί να επεξεργάζεται απόβλητα που προέρχονται όχι μόνο από πλοία αλλά και άλλες πηγές. Επειτα από 35 μέρες, στις 10 Φεβρουαρίου του 2022, λαμβάνει την άδεια με απόφαση της αντιπεριφερειάρχη κ. Πατουλίδου.

● Στις 3-3-2022 γίνεται προσφυγή κατά της άνω απόφασης.

● Στις 3-5-2022, ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης δρ Ιωάννης Σάββας κάνει δεκτή την προσφυγή κατοίκων της Δυτικής Θεσσαλονίκης και κόβει την άδεια.

● Στις 11-5-2022 η North Aegean Slops κάνει νέα αίτηση για άδεια λειτουργίας στην κ. Πατουλίδου.

● Στις 13-5-2022, δυο μόλις μέρες μετά την αίτηση, η Διεύθυνση Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Π.Ε. Θεσσαλονίκης εκδίδει απόφαση για διενέργεια αυτοψίας η οποία και λαμβάνει χώρα την ίδια μέρα! Επειτα από τέσσερις μέρες, εκδίδεται νέα έγκριση λειτουργίας για την πλωτή εγκατάσταση από τις υπηρεσίες της κ. Πατουλίδου!

Κατά της απόφασης αυτής, κατατέθηκε εκ νέου προσφυγή ενώπιον του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι μετά την άρνηση της προαναφερθείσας Διεύθυνσης να χορηγηθούν τα κρίσιμα για την άσκηση της προσφυγής έγγραφα, η χορήγηση έγινε έπειτα από εισαγγελική παραγγελία!

Αναμφίβολα αρκετά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν, κυρίως όμως το γιατί η αντιπεριφερειάρχης-πρώην ολυμπιονίκης επιμένει να αδειοδοτήσει την αμφίβολη αυτή επιχειρηματική δραστηριότητα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την Αντιπεριφέρεια, πάντως: Η με αριθ. Πρωτ. 329502/19-5-2022 Απόφαση εκδόθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής της ΚΥΑ 172058 (ΦΕΚ Β΄ 354/17.2.2016), με πιστή τήρηση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών, όπως προέκυψε από πιστοποιητικά της ενδιαφερόμενης επιχείρησης και αποτελέσματα επιτόπιων ελέγχων (αυτοψιών) των καθ’ ύλην αρμόδιων στελεχών στις εγκαταστάσεις της εν λόγω επιχείρησης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Με 50.000 «καθάρισαν» οι εφοπλιστές για την κομπίνα στον ΟΛΘ
Ελεύθεροι με εγγύηση 50.000 ευρώ ο καθένας αφέθηκαν αργά το βράδυ του Σαββάτου, μετά τις μαραθώνιες απολογίες τους στην α' ειδική ανακρίτρια Οικονομικών Εγκλημάτων Θεσσαλονίκης, οι τέσσερις εφοπλιστές που...
Με 50.000 «καθάρισαν» οι εφοπλιστές για την κομπίνα στον ΟΛΘ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Καπνός... λαθρεμπορίου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης
Δύο υπάλληλοι του ΟΛΘ, ένας εκτελωνιστής και δύο εκπρόσωποι εταιρείας διώκονται σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση εξαφάνισης μεγάλης ποσότητας λαθραίων τσιγάρων από την ελεύθερη ζώνη, που αποκαλύφθηκε τον...
Καπνός... λαθρεμπορίου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Παρέμβαση Εισαγγελέα για τους εξορκισμούς
Την παρέμβαση της εισαγγελέως Πρωτοδικών προκάλεσε μια παράξενη τελετή, στα όρια της γραφικότητας, που πραγματοποιήθηκε σε δημόσιο χώρο, στην καρδιά της πόλης, από την οργάνωση «Εκκλησία των εθνών».
Παρέμβαση Εισαγγελέα για τους εξορκισμούς
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Επιμονή που προκαλεί απορίες
Οταν μια δημόσια Αρχή εκδίδει αποφάσεις, η προϊστάμενη αρχή τις ανακαλεί, αλλά οι ανακλήσεις δεν γίνονται σεβαστές, τότε σίγουρα κάτι δεν πάει καθόλου καλά στις συναρμόδιες υπηρεσίες.
Επιμονή που προκαλεί απορίες
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Διαγραφή χρέους για μητέρα στη Θεσσαλονίκη
Το δικαστήριο δέχτηκε ότι η γυναίκα, μητέρα ανήλικου παιδιού, με μηνιαία έσοδα 534 ευρώ από την εργασία της είναι αδύνατο να αντεπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις του τραπεζικού ιδρύματος.
Διαγραφή χρέους για μητέρα στη Θεσσαλονίκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας