• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 4.7°C / 10.1°C
  0 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.3°C / 7.4°C
  5 BF
  64%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 2.0°C / 11.0°C
  2 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  2°C 0.9°C / 2.2°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 6.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 5.9°C
  2 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Χιονοπτώσεις
  0°C 0.4°C / 2.3°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 12.5°C
  2 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.4°C / 12.8°C
  2 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  6 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  4 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  7°C 6.1°C / 6.9°C
  4 BF
  65%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.5°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 9.9°C
  1 BF
  72%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.3°C / 6.6°C
  3 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 6.7°C
  3 BF
  91%
 • Καστοριά
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  3°C 2.7°C / 2.7°C
  2 BF
  92%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παράνομη η απόλυση εργαζόμενου στα μεταλλεία Χαλκιδικής

 • A-
 • A+
Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου κρίθηκε άκυρη η απόλυση του προέδρου στο Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΜΛΑ), Νίκου Τζανετή, από την εταιρεία EDILMAC ● Για «μεγάλη νίκη της εργατικής τάξης» έκαναν λόγο τα Σωματεία της Βόρειας Ελλάδας, σημειώνοντας ότι «κυβέρνηση και εργοδοσία έφαγαν τα μούτρα τους»

Άλλη μια αυθαιρεσία της εργοδοσίας με την αποικιοκρατική λογική διορθώνεται με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της περιοχής, που έκρινε άκυρη την απόλυση του προέδρου στο Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΜΛΑ), Νίκου Τζανετή, από την εταιρεία EDILMAC. Η ιταλικών συμφερόντων πολυεθνική EDILMAC δραστηριοποιείται σε 11 χώρες του κόσμου, αναλαμβάνοντας ως εργολάβος τις εξορύξεις σε λατομεία και μεταλλεία, με δικό της προσωπικό. Στην Ελλάδα είναι αποκλειστικός συνεργάτης-εργολάβος της «Ελληνικός Χρυσός», γνωστής και μη εξαιρετέας για τις αποικιοκρατικού τύπου συμβάσεις που υπογράφει κατά καιρούς με... φιλικές ελληνικές κυβερνήσεις.

Η «Εφ.Συν.» είχε ασχοληθεί με την υπόθεση από την πρώτη στιγμή με επανειλημμένα ρεπορτάζ, καταδεικνύοντας όχι μόνο την παρανομία, αλλά και τη μεθοδευμένη αδικία για να «σπάσει» το ηθικό των εργαζομένων. Η εταιρεία είχε προχωρήσει στην απόλυση του προέδρου του ΣΕΜΛΑ, λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης και της διεκδίκησης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και επίλυσης άλλων εργασιακών ζητημάτων. Προκειμένου να αιτιολογήσει «σπουδαίο λόγο» για την απόλυση του Τζανετή, σύμφωνα με τον νόμο-έκτρωμα Χατζηδάκη, η εργοδοσία επικαλέστηκε «πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του», ώστε να ξεμπερδεύει με την ενοχλητική παρουσία του και ταυτόχρονα να δώσει ένα σημαντικό χτύπημα στο Σωματείο και τη δράση του.

Ο πρόεδρος του ΣΕΜΛΑ κατέθεσε αγωγή ζητώντας την ακύρωση της απόλυσης και την επιστροφή στη θέση εργασίας του ως μηχανικού–τεχνικού ασφαλείας, η οποία συζητήθηκε στο Πρωτοδικείο Χαλκιδικής, στις 19/1/2022, ενώ η απόφαση εκδόθηκε στις 29/4/2022 κι έγινε γνωστή τη Δευτέρα 9 Μάη. Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν αποδείχθηκαν οι ισχυρισμοί της εργοδοσίας, αντίθετα αποδείχθηκε ότι «εκτελούσε επαρκώς τα καθήκοντά του χωρίς, σε καμία περίπτωση, να επιδεικνύει ολιγωρία ή απροθυμία εκτέλεσης των καθηκόντων του». Επομένως, έκρινε άκυρη την απόλυση και υποχρεώνει την EDILMAC να αποδέχεται τις προσφερόμενες υπηρεσίες του ενάγοντος με την απειλή χρηματικής ποινής 150 ευρώ για κάθε μέρα άρνησης συμμόρφωσής της. Επίσης, να του καταβάλει μισθούς υπερημερίας για το χρονικό διάστημα από 29/7/2021 μέχρι 19/1/2022, με τον νόμιμο τόκο, να του καταβάλει 500 ευρώ για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης κι επιπλέον να πληρώσει όλα τα δικαστικά έξοδα.

«Μεγάλη νίκη για όλη την εργατική τάξη της χώρας», χαρακτηρίζουν την ακύρωση της απόλυσης του Νίκου Τζανετή τα Συνδικάτα Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας, Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης–Πιερίας–Χαλκιδικής και το Σωματείο Γάλακτος–Τροφίμων–Ποτών Κ. Μακεδονίας. Τα Σωματεία σημειώνουν ότι εργοδοσία και κυβέρνηση «έφαγαν τα μούτρα τους στην προσπάθειά τους να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους με συνδικαλιστικές διώξεις και να επιβάλουν “σιγή νεκροταφείου” στους χώρους δουλειάς. Οι εργαζόμενοι έδειξαν ότι οι αντεργατικοί νόμοι, όπως ο νόμος-έκτρωμα Χατζηδάκη, ανατρέπονται στην πράξη από τους δίκαιους ενωτικούς αγώνες.

«Μία νίκη η οποία επετεύχθη με τον αγώνα του Συνδικάτου (ΣΕΜΛΑ), που βρήκε μεγαλειώδη αλληλεγγύη, που εκφράστηκε με πολλούς τρόπους στην πράξη, από εκατοντάδες εργατικά σωματεία, ομοσπονδίες και χιλιάδες εργαζόμενους. Συνέβαλαν σε αυτήν τη μάχη οι πρωτοβουλίες που πήραν εργατικά σωματεία, καταδικάζοντας τη συνδικαλιστική απόλυση με πολύμορφες κινητοποιήσεις, εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, αυτοκινητο-πορείες, παραστάσεις διαμαρτυρίας, ψηφίσματα, συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια. Συνέβαλε η στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων στα μεταλλεία που καταδίκασαν την απαράδεκτη απόλυση. Έτσι, έγινε πράξη το σύνθημα “Ενας για όλους και όλοι για έναν”, αναγκάζοντας και τη δική τους αστική δικαιοσύνη να πάρει την απόφαση που βροντοφώναζαν οι εργαζόμενοι επί 10 μήνες: “Πάρτε πίσω την απόλυση”».

«Ο αγώνας μας συνεχίζεται!», λένε τα σωματεία, θυμίζοντας τη θετική πείρα των αγώνων σε μια σειρά εργασιακούς χώρους όπως στην Cosco, την «efood», στους οικοδόμους. «Όλοι ενωμένοι να παλέψουμε για ζωή και δουλειά με δικαιώματα στο ύψος των αναγκών μας και να τα κερδίσουμε».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Καταδίκη τριών κυνηγών για δηλητηρίαση επτά σκύλων
Τρεις εργαζόμενοι της «Ελληνικός Χρυσός» έριξαν φόλες στο δάσος του Ταξιάρχη Χαλκιδικής, με αποτέλεσμα να δηλητηριάσουν επτά ποιμενικούς σκύλους που φυλούσαν κοπάδι κτηνοτρόφου!
Καταδίκη τριών κυνηγών για δηλητηρίαση επτά σκύλων
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ελεύθεροι οι 13 στις Σκουριές
Και οι 13 έμειναν ελεύθεροι. «Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια» λέει ο λαός, κι αυτό φάνηκε χθες κατά την απολογία συνολικά 13 κατοίκων της βορειοανατολικής Χαλκιδικής στον ανακριτή Πολυγύρου για τα επεισόδια που...
Ελεύθεροι οι 13 στις Σκουριές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκέντρωση στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης για τις απολύσεις
Ανακοινώνεται σήμερα η απόφαση για το αίτημα προσωρινής διαταγής ακύρωσης που έχουν υποβάλει οι δύο απολυθέντες συνδικαλιστές.
Συγκέντρωση στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης για τις απολύσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τους έβγαλαν από τα μεταλλεία και τους πέταξαν στον δρόμο
Οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία Χαλκιδικής ζητούν να μη μείνει κανένας άνεργος, να διασφαλιστούν άμεσα και συγκεκριμένα όλες οι θέσεις εργασίας και να εγγυηθούν με επίσημο τρόπο ότι θα απορροφηθούν στην Ελληνικός...
Τους έβγαλαν από τα μεταλλεία και τους πέταξαν στον δρόμο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Σαθρό κατηγορητήριο και αντιφάσεις ενάντια σε κατοίκους Σκουριών
Γεμάτες αβεβαιότητα και λογικά άλματα είναι οι καταθέσεις των αστυνομικών, μαρτύρων κατηγορίας στη δίκη των 25 διαδηλωτών, οι οποίοι είχαν συλληφθεί σε πορεία το 2013 στον Λάκκο Καρατζά ενάντια στις εξορύξεις.
Σαθρό κατηγορητήριο και αντιφάσεις ενάντια σε κατοίκους Σκουριών
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Μισή δικαίωση για διακόσιους διμηνίτες συμβασιούχους
Το Πρωτοδικείο στη Θεσσαλονίκη, με προσωρινή διαταγή, αποφάσισε να πληρωθούν άμεσα τα μισά από τα διεκδικούμενα χρήματα, αλλά για τα υπόλοιπα θα πρέπει να αναμένουν μετά τις 6 Μαΐου
Μισή δικαίωση για διακόσιους διμηνίτες συμβασιούχους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας