• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.6°C / 21.1°C
  1 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 15.9°C / 21.3°C
  1 BF
  63%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 18.3°C / 22.7°C
  1 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 10.9°C / 14.4°C
  0 BF
  95%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 15.0°C / 18.7°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 15.1°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  2 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 22.2°C
  1 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 22.3°C
  4 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 23.8°C
  3 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  3 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  3 BF
  80%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 19.5°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.5°C
  2 BF
  76%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  1 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 21.5°C
  0 BF
  67%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.3°C / 21.0°C
  1 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.7°C / 23.9°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  1 BF
  86%

Τι κατέθεσαν οι τελευταίοι μάρτυρες αστυνομικοί στη «δίκη των Σεπολίων»

 • A-
 • A+

Συνεχίστηκε σήμερα (24/11) η δίκη των συλληφθέντων των Σεπολίων από την πορεία της 17ης Νοέμβρη 2020. Η σημερινή ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε με τις εναπομείνασες καταθέσεις των αστυνομικών μαρτύρων κατηγορίας, την ανάγνωση των ψηφισμάτων αλληλεγγύης και την προβολή του αποδεικτικού υλικού εκ μέρους της υπεράσπισης.

Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις από τους πέντε συλληφθέντες από την περσινή πορεία του Πολυτεχνείου έχουν συλληφθεί σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες και συνδικάζονται. Ο πέμπτος, ο Δημήτρης Καττής, πατέρας του Ορέστη και της Λυδίας, ο οποίος βρέθηκε στο ΑΤ Κολωνού μετά τη σύλληψη του γιου και έπαθε έμφραγμα έξω από το τμήμα μετά από χτύπημα αστυνομικού στο θώρακα, δεν έχει δικαστεί ακόμα καθώς συνεχίζεται η διαδικασία της προανάκρισης.

Συγκεκριμένα, σήμερα κατέθεσαν δύο αστυνομικοί. Ο πρώτος μάρτυρας κατηγορίας ήταν αξιωματικος υπηρεσίας στο Αστυνομικό Τμήμα Κολωνού τη μέρα που έγιναν οι συλλήψεις  των οικείων του Ορέστη Καττή έξω από το τμήμα.

Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από αλληλέγγυους και συντρόφους των κατηγορούμενων που είναι οργανωμένοι στην νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση. Πλήθος κόσμου, αλληλέγγυων και μελών της οργάνωσης της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και άλλων οργανώσεων βρίσκονταν και στον προαύλιο χώρο των δικαστηρίων της Ευελπίδων.

Ο αξιωματικός είπε ότι μόνο τρία άτομα ήταν στο ΑΤ σε υπηρεσία αφού οι υπόλοιποι αστυνομικοί απουσίαζαν  λόγω της πορείας του Πολυτεχνείου. Ο ίδιος σημείωσε πως κάλεσε δύο φορές σε ενισχύσεις στη διάρκεια της βάρδιας. Την πρώτη, ο αστυνομικός παραδέχτηκε ότι κάλεσε ενισχύσεις χωρίς λόγο καθώς, όπως είπε, τα άτομα που προηγουμένως συμμετείχαν σε πορεία για το Πολυτεχνείο πέρασαν μπροστά από το ΑΤ «χωρίς επιθετικές διαθέσεις και χωρίς να κάνουν τίποτα». Η δεύτερη φορά που κάλεσε ενισχύσεις ήταν όταν αργότερα, πάλι στο Αστυνομικό Τμήμα, η οικογένεια Καττή, γείτονες και φίλοι τους, βρέθηκαν εκεί επειδή ο επικεφαλής της ομάδας ΔΡΑΣΗ, που νωρίτερα είχε προσαγάγει τον Ορέστη Καττή στην πυλωτή της πολυκατοικίας του, τους είχε παροτρύνει να πάνε στο ΑΤ λέγοντας «μια προσαγωγή είναι, ελάτε στο ΑΤ Κολωνού και θα τον δείτε». 

Για πρώτη φορά σήμερα, ο μάρτυρας αυτός κατέθεσε -και χωρίς να το έχει αναφέρει στην αρχική του κατάθεση- ότι ο Δημήτρης Καττής πέταγε κιγκλιδώματα που πέρασαν ξυστά πάνω από το κεφάλι του. Μάλιστα, στην ερώτηση των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων  «για ποιον λόγο δεν το αναφέρατε στην αρχική σας κατάθεση» απάντησε «δεν θυμάμαι». Ισχυρίστηκε επίσης ότι «ο Δημήτρης Καττής δεν ήταν λιπόθυμος, μόνος του ξάπλωσε».

Δικηγόρος: Πριν είπατε ότι ήταν λιπόθυμος και δεν συνεργαζόταν. Γιατί το αναιρείτε τώρα;
Μάρτυρας αστυνομικός: Χαριτολογώντας το είπα.
Πρόεδρος: Εννοείτε ότι δεν ακριβολογούσατε; Γιατί χαριτολογώ σημαίνει κάνω αστεία.
Μάρτυρας αστυνομικός: Εννοούσα ότι δεν ακριβολογούσα. 

Χαρακτηριστικό είναι το σημείο της δίκης στο οποίο ο μάρτυρας κατέθεσε ότι για τα συμβάντα έξω από το ΑΤ εκείνη τη μέρα, διατάχθηκε προφορική διοικητική εξέταση και ο ίδιος κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις το Φεβρουάριο του '21, ωστόσο πριν ακόμα εκδοθεί το πόρισμα της διοικητικής έρευνας ο ίδιος ζήτησε και πήρε μετάθεση στην ΟΠΚΕ πριν από δύο μήνες.

Ο δεύτερος αστυνομικός μάρτυρας κατηγορίας ήταν επικεφαλής μίας από τις ομάδες ΔΙΑΣ που κλήθηκαν για ενισχύσεις στο ΑΤ Κολωνού όταν η οικογένεια Καττή πήγε εκεί να δει τον προσαχθέντα Ορέστη. «Η ομάδα μου έφτασε τελευταία. Δεν έκατσα στο περιστατικό πάνω από μισό λεπτό. Συνέλαβα έναν». Ο μάρτυρας περιέγραψε ότι την ώρα που συνάδελφοί του προσπαθούσαν να χειροπεδήσουν τον Δημήτρη Καττή αυτός και η ομάδα του συνέλαβαν ένα άτομο ανάμεσα στους συγκεντρωμένους. Λίγο αργότερα απαντώντας σε ερώτηση των συνηγόρων υπεράσπισης ο μάρτυρας είπε: «δεν έκατσα πάνω από 20 δευτερόλεπτα. Βαριά...». Έτσι, υποστηρίχθηκε ότι χρειάστηκαν 20 δευτερόλεπτα για να πραγματοποιηθεί μία σύλληψη μέσα από το συγκεντρωμένο πλήθος.

Τέλος, η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με τη διαδικασία των αναγνωστέων εγγράφων κατά την οποία κατατέθηκαν στο δικαστήριο περισσότερα από 130 ψηφίσματα μαζικών φορέων που ζητούν την απόσυρση όλων των κατηγοριών για τους συλληφθέντες και κυρίως επιδείχθηκαν όλα τα βίντεο που έχουν τραβήξει πολίτες από όλα τα σημεία των συμβάντων εκείνης της ημέρας και τα οποία καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς των αστυνομικών.

►Η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για τις 14 Δεκεμβρίου όπου θα ακολουθήσει η διαδικασία της εξέτασης των  μαρτύρων υπεράσπισης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Συγκέντρωση στήριξης την Τετάρτη 24/11 στη δίκη της οικογένειας Καττή
Η Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού-Ακαδημίας Πλάτωνα-Σεπολίων και μαζικοί συλλογικοί φορείς και πολιτικές συλλογικότητες καλούν αύριο σε παράσταση αλληλεγγύης στους διωκόμενους από την πορεία της 17ης Νοεμβρίου 2020...
Συγκέντρωση στήριξης την Τετάρτη 24/11 στη δίκη της οικογένειας Καττή
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Προκλητική στάση αστυνομικών στη δίκη της οικογένειας Καττή
Κατά τη δεύτερη μέρα της δίκης, πολλοί αστυνομικοί της ομάδας ΔΡΑΣΗ βρίσκονταν στο ακροατήριο και εντύπωση προκάλεσε η στάση τους, με αποτέλεσμα η πρόεδρος του δικαστηρίου να κάνει συνεχείς παρατηρήσεις. 
Προκλητική στάση αστυνομικών στη δίκη της οικογένειας Καττή
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δίκη με αστυνομικές προκλήσεις
Τουλάχιστον 15 αστυνομικοί με πολιτικά που βρέθηκαν στη δικαστική αίθουσα για να συμπαρασταθούν (!) στους μάρτυρες συναδέλφους τους σχολίαζαν, γελούσαν και ειρωνεύονταν ● Τραγελαφικές απαντήσεις των...
Δίκη με αστυνομικές προκλήσεις
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Μαζικό κίνημα αλληλεγγύης στους συλληφθέντες στα Σεπόλια
Κατάμεστο αναμένεται να είναι και σήμερα το προαύλιο των δικαστηρίων της Ευελπίδων μπροστά από το κτίριο 3, όπου συνεχίζεται η δίκη των τεσσάρων που συνελήφθησαν στα Σεπόλια στις 17 Νοέμβρη 2020.
Μαζικό κίνημα αλληλεγγύης στους συλληφθέντες στα Σεπόλια
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Δεν τον κλοτσάει, είναι σε προέκταση το πόδι του...»
Ενδεικτικές οι απαντήσεις του πρώτου αστυνομικού μάρτυρα κατηγορίας στις ερωτήσεις που δέχτηκε για το υλικό της κάμερας που έχει καταγράψει τη βίαιη σύλληψη του Ορέστη Καττή.
«Δεν τον κλοτσάει, είναι σε προέκταση το πόδι του...»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντικαπιταλιστική Ανατροπή: Ο τρόμος δεν θα περάσει ούτε στην Αθήνα ούτε και πουθενά
«Η υποκριτική, εκβιαστική, προσχηματική αξιοποίηση της πανδημίας από την κυβέρνηση για την απαγόρευση του Πολυτεχνείου,  έπεσε στο κενό», ξεκαθαρίζει το δημοτικό σχήμα της «Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής».
Αντικαπιταλιστική Ανατροπή: Ο τρόμος δεν θα περάσει ούτε στην Αθήνα ούτε και πουθενά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας