ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Γιώτα Τέσση
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Δεκαπέντε μήνες μετά την προφυλάκιση της Εφης Καρακάντζουλα για την επίθεση με βιτριόλι εναντίον της Ιωάννας Παλιοσπύρου στην Καλλιθέα τον Μάιο του 2020, αρχίζει σήμερα η πολύκροτη δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών. Η δικαστική διαδικασία αναμένεται να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς προκειμένου να μην προλάβει να ολοκληρωθεί το 18μηνο ανώτατο όριο κράτησης, που θα έχει αποτέλεσμα την αποφυλάκιση της 35χρονης πριν εκδοθεί η απόφαση των δικαστών.

Δεκάδες δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ θα είναι από νωρίς το πρωί στημένοι στην είσοδο του δικαστηρίου της οδού Δέγλερη περιμένοντας την 36χρονη Ιωάννα, που συνεχίζει να δίνει αγώνα για να αποκαταστήσει τα σωματικά και ψυχικά τραύματά της. Φορώντας ειδική μάσκα προσώπου για προστασία της εκτεταμένης και σε μεγάλο βαθμό ανεπανόρθωτης βλάβης που έχει υποστεί, η Ιωάννα θα δώσει το «παρών» αποφασισμένη να κοιτάξει κατάματα τη γυναίκα που έχει ομολογήσει ότι της σημάδεψε τη ζωή.

«Οσο και να με τρομάζει η σκέψη, θέλω να με κοιτάξει στα μάτια όπως τη στιγμή που μου έριξε το βιτριόλι και να μου εξηγήσει τι της έκανα. Ξέρω πως πιέζω τον εαυτό μου, αλλά θα προσπαθήσω να το διαχειριστώ, θέλω να αντιμετωπίσω κατάματα όλον αυτόν τον πόνο και τις οδυνηρές αναμνήσεις ώστε να ξεδιαλύνουν τα ερωτηματικά που έχω και να μπορέσω κάποια στιγμή να προχωρήσω τη ζωή μου. Πιστεύω ότι θα είναι μεγαλύτερο βάρος στη ζωή μου αν δεν παραστώ στο δικαστήριο», λέει. Ωστόσο, η κατηγορούμενη έχει δικαίωμα να εκπροσωπηθεί μόνο από δικηγόρο και μένει να δούμε αν θύμα και θύτης θα βρεθούν ενώπιος ενωπίω για πρώτη φορά μετά τη μέρα της επίθεσης.

Λίγες μέρες πριν από τη δίκη η Ιωάννα δημοσιοποίησε μια σοκαριστική φωτογραφία που αποτύπωνε πώς ήταν το πρόσωπό της αμέσως μετά την επίθεση και γνωστοποίησε ότι «τα προβλήματα παραμένουν λειτουργικά, ούτε καν αισθητικά. Τα μεγαλύτερα είναι στα βλέφαρα, στο αυτί και στον λαιμό καθώς έχω ένα πολύ μεγάλο ανελαστικό μόσχευμα που δεν μου επιτρέπει να κρατώ το κεφάλι όρθιο ψηλά ή να στρίβω δεξιά. Και βέβαια στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και όσες αισθητικές επεμβάσεις χρειαστεί». Λίγες ώρες πριν από τη δίκη επέλεξε να απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη ζητώντας της «να είναι αμείλικτη. Δεν υπάρχουν αιτίες, ούτε ελαφρυντικά ούτε μεταμέλεια. Και εγώ και η κοινωνία μας ζητάμε την παραδειγματική τιμωρία της».

Η κοινωνία, που σοκαρίστηκε από την αποτρόπαιη επίθεση, θα έχει εκπροσώπηση μέσα από τους τέσσερις ένορκους δικαστές που θα συμπληρώνουν την επταμελή έδρα δίπλα στον πρόεδρο του δικαστηρίου και τους δύο τακτικούς δικαστές. Ουσιαστικά, για τέτοιες υποθέσεις ο νομοθέτης έχει προβλέψει η κοινωνία να έχει και την πλειοψηφία και αυτή ακριβώς (η κλήρωση των ενόρκων) θα είναι η διαδικασία με την οποία θα ξεκινήσει η δίκη. Θα ακολουθήσει η εκφώνηση των μαρτύρων· έχουν κληθεί να καταθέσουν 35 μάρτυρες, με κυριότερους τους αστυνομικούς που ανέλαβαν τις έρευνες της επίθεσης (όλες τις ενέργειες, τις κλήσεις και τα μηνύματα της κατηγορούμενης πριν και μετά το αδίκημα) και τους γιατρούς που ανέλαβαν την αποκατάσταση του θύματος.

Αστυνομικοί και γιατροί είναι οι μάρτυρες-κλειδί καθώς αυτό που θα κριθεί είναι αν η κατηγορούμενη, που έχει ομολογήσει την πράξη της, θα καταδικαστεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, όπως αναφέρει το παραπεμπτικό βούλευμα, ή θα πείσει τους δικαστές ότι σκοπός της ήταν η βαριά σκοπούμενη βλάβη -και όχι ο θάνατος- του θύματος. Πάντως, η Ιωάννα δηλώνει ότι γι’ αυτήν δεν θα υπάρξει δικαίωση επειδή αυτό θα γινόταν μόνο αν ο χρόνος γύριζε πίσω.