Αρνητική αίσθηση προκαλεί η άρνηση του προέδρου της δίκης, που ξεκίνησε σήμερα στη Χίο για τη φωτιά στο στρατόπεδο της Μόριας, σε τέσσερις Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους, σε δύο διεθνείς παρατηρητές από την Ελβετία και την Ισπανία, αλλά και σε μία δικηγόρο από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, να παρευρίσκονται στο ακροατήριο.
Επικαλούμενος την τήρηση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία ο πρόεδρος επέτρεψε μόνο σε 15 άτομα να βρίσκονται στην αίθουσα με αποτέλεσμα η δίκη να διεξάγεται, χωρίς δημοσιογραφική κάλυψη, και να παραβιάζεται η αρχή της δημοσιότητας για την οποία υπάρχει δεδικασμένο, την ώρα μάλιστα που μέσα παραμένει μεγάλη αστυνομική δύναμη.
Στη συνέχεια απορρίφθηκαν και οι τρεις ενστάσεις των τεσσάρων εκ των έξι κατηγορουμένων προσφύγων που δικάζονται σήμερα. Η πρώτη αφορούσε τη μη καταλληλότητα του δικαστηρίου με τους συνηγόρους να σημειώνουν πως πρόκειται για εφήβους και θα έπρεπε να δικαστούν από δικαστήριο ανηλίκων, και η δεύτερη στη γλώσσα του δικογράφου που επιδόθηκε στην ελληνική, την οποία δεν καταλαβαίνουν οι κατηγορούμενοι.
Το δικαστήριο εξέτασε και την τρίτη ένσταση για την απουσία του βασικού μάρτυρα κατηγορίας. Πρόκειται για Αφγανό πρόσφυγα από αντίπαλη φυλή, που κατονόμασε τους πέντε από τους έξι κατηγορούμενους και την επόμενη μέρα της επιβαρυντικής για εκείνους κατάθεσης, πήρε άσυλο κι έφυγε για την Αθήνα. Από τότε παραμένει άφαντος, καθώς δεν εμφανίστηκε ούτε στη δίκη των δύο άλλων ανήλικων προσφύγων, οι οποίοι καταδικάστηκαν τον Μάρτιο σε ποινή φυλάκισης. Αίτημα των δικηγόρων υπεράσπισης ήταν να μη διαβαστεί η κατάθεση του βασικού μάρτυρα κατηγορίας, του νεαρού Μαροκινού που κατονόμασε τους δράστες της επίθεσης. Ωστόσο και αυτή απορρίφθηκε και διαβάστηκε κανονικά.
Στη συνέχεια η δίκη έκανε διακοπή, καθώς ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας και αργότερα συνεχίστηκε με την εξέταση των μαρτύρων υπεράσπισης. Περίπου στις 9 το βράδυ διακόπηκε η δίκη και θα συνεχιστεί στις 10 το πρωί του Σαββάτου, με τις απολογίες των κατηγορουμένων, την εισαγγελική πρόταση και τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.
Σημειώνεται ότι έξω από το κτίριο βρέθηκαν εκπρόσωποι του Legal Centre, που έχει αναλάβει τη νομική υποστήριξη των κατηγορουμένων, και αλληλέγγυοι, που επικρίνουν το γεγονός ότι τα επτά άτομα αναγκάστηκαν να βγουν από τη δικαστική αίθουσα από όπου θα μπορούσε να αποχωρήσει ο ανάλογος αριθμός αστυνομικών.
Κοινό κάλεσμα έχουν απευθύνει 70 οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και πολιτικές ομάδες, που τονίζουν ότι το δικαίωμα των κατηγορουμένων για μια δίκαιη δίκη με βάση το τεκμήριο της αθωότητας δεν είναι εγγυημένο και ότι οι τέσσερις γίνονται αποδιοπομπαίοι τράγοι για την απάνθρωπη μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε.
Υπενθυμίζεται ότι η μεγάλη πυρκαγιά της 8ης Σεπτεμβρίου του 2020 κατέστρεψε ολοσχερώς τον καταυλισμό και οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν σε νέα, ακατάλληλη, δομή στο λόφο του Καρά Τεπέ της Λέσβου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας