Ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σε βάρος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, που κατηγορείται ότι το 2018 αρνήθηκε να παραλάβει στοιχεία από Αμερικανούς συναδέλφους του που αφορούσαν λογαριασμό συγγενικού προσώπου ενός εκ των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο Novartis και συγκεκριμένα πρώην υπουργού της Ν.Δ.
Ο επιθεωρητής του Πρωτοδικείου Ιωάννης Αγγελής είναι βασικός μάρτυρας κατηγορίας στην υπό διερεύνηση υπόθεση για τις καταγγελλόμενες παρεμβάσεις τού πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στο σκάνδαλο της Novartis και η ποινική δίωξή του έρχεται μετά τη μήνυση που κατέθεσε εναντίον του η τέως επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.
Το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος αφορά όσα διαδραματίστηκαν στο ταξίδι που είχε πραγματοποιηθεί στη Βιέννη τον Δεκέμβριο του 2018 από ομάδα εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς στο πλαίσιο της συνεργασίας με εισαγγελείς των ΗΠΑ για τη διερεύνηση του σκανδάλου της φαρμακοβιομηχανίας. Τότε, σύμφωνα με τη μήνυση της Ελένης Τουλουπάκη, ο Ι. Αγγελής φέρεται να αρνήθηκε να παραλάβει στοιχεία για τον επίμαχο ύποπτο λογαριασμό προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η όλη διαδικασία έπρεπε να γίνει μέσω της Eurojust, δηλαδή του οργανισμού της Ε.Ε. για τη δικαστική συνεργασία στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης, στον οποίο δεν μετέχουν οι ΗΠΑ και δεν είναι υποχρεωμένες να συνεργαστούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε υπόμνημα που είχε καταθέσει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ο κ. Αγγελής υποστήριζε ότι δεν είναι αληθές πως αρνήθηκε να παραλάβει στοιχεία, ωστόσο τόνιζε ότι ακόμα κι αν ήταν αληθείς οι καταγγελίες της Ελ. Τουλουπάκη, για να στοιχειοθετηθεί το καταγγελλόμενο αδίκημα θα έπρεπε να εξεταστεί αν η πράξη της «παράβασης καθήκοντος» τιμωρείται με βάση το δίκαιο της Αυστρίας (τόπος τέλεσης του φερόμενου αδικήματος) και αν είχε υποβληθεί έγκληση από την ελληνική κυβέρνηση, που δεν είχε υποβληθεί.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ι. Αγγελής ελέγχεται για πειθαρχικά παραπτώματα. Τον Ιούνιο του 2019 (ακριβώς πριν από τις εκλογές) ζήτησε την ανάσυρση από το αρχείο των μηνύσεων των Ευάγγ. Βενιζέλου, Αντ. Σαμαρά και Δ. Αβραμόπουλου κατά των εισαγγελέων Διαφθοράς, του αναπλ. υπουργού Δικαιοσύνης και του πρωθυπουργού, τις οποίες ο ίδιος είχε αρχειοθετήσει ως τελείως αβάσιμες («Εφ.Συν.», «Scripta manent, κύριε Αγγελή»). Εφτασε μάλιστα στο σημείο, μία μέρα πριν καταθέσει στον εισαγγελέα για τα παραπτώματά του, να ζητήσει είτε να μην καταθέσει είτε να εξαιρεθεί η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου. Επίσης, έχει προβεί σε σειρά καταγγελιών κατά συναδέλφων του για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τους, ανάμεσα στους οποίους ήταν η Ευτέρπη Κουτζαμάνη και ο Ισίδωρος Ντογιάκος για την υπόθεση του Ανδρέα Βγενόπουλου, αλλά και οι Ελένη Ράικου, Γεωργία Τσατάνη, Νίκος Ορνεράκης κ.ά. Σε κάθε περίπτωση, στις καταγγελίες αυτές προέβη αφότου είχε παραιτηθεί από τον ρόλο του εποπτεύοντος της Εισαγγελίας Διαφθοράς.
Πολιτική κόντρα
«Αυτοί που δέχονται να γίνουν απορρυπαντικά στα μεγάλα σκάνδαλα, καταλήγουν μαζί με τις βρωμιές που ανέλαβαν να ξεπλύνουν εκεί που καταλήγουν όλα τα ρυπαρά απόβλητα», σχολίασε ο Δημ. Παπαγγελόπουλος. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σημείωσε ότι «η ποινική δίωξη επιβεβαιώνει πόσο “σκευωρία” ήταν τελικά το πολύκροτο σκάνδαλο» και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «μετά από αυτή την εξέλιξη να ενημερώσει ο ίδιος τον ελληνικό λαό, ως έχει υποχρέωση, ποιος είναι ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. που, σύμφωνα με την ελληνική Δικαιοσύνη, ο κος Αγγελής προσπάθησε να προστατεύσει».
Ομως η Ν.Δ. απέφυγε να απαντήσει, υποστηρίζοντας ότι «σεβόμενη διαχρονικά την αρχή της διάκρισης των εξουσιών δεν παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης» και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «ως κυβέρνηση λειτούργησε με μοναδικό γνώμονα τον έλεγχο της Δικαιοσύνης» και «φαίνεται ότι συνεχίζει να ζηλεύει το έργο του εκλεκτού για τον έλεγχο της Δικαιοσύνης κατηγορουμένου υπουργού του και από τη θέση της αντιπολίτευσης».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας