• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.1°C / 29.6°C
  3 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.1°C / 30.1°C
  2 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 30.9°C
  1 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.3°C / 25.9°C
  2 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 27.4°C
  2 BF
  47%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 23.5°C / 29.0°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 25.4°C
  0 BF
  25%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 29.7°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.2°C / 27.7°C
  2 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 26.8°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  2 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 25.1°C
  3 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  30°C 30.1°C / 30.1°C
  1 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.5°C / 29.4°C
  2 BF
  43%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  4 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.2°C / 29.8°C
  2 BF
  30%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 24.3°C
  3 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.2°C / 28.3°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  1 BF
  46%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέο δικαστικό «φρένο» στις απολύσεις Μηταράκη

 • A-
 • A+
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε ακόμα δύο από τους 17 συμβασιούχους που προσελήφθησαν μέσω ΑΣΕΠ στην υπηρεσία Ασύλου και εντελώς αναιτιολόγητα έμειναν εκτός εργασίας.

Φρένο στην απόλυση άλλων δύο από τους 17 συμβασιούχους της υπηρεσίας Ασύλου την περασμένη άνοιξη βάζει το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Πρόκειται για δύο εργαζόμενες που είχαν προσληφθεί με σύμβαση ορισμένου χρόνου μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, αλλά συνάντησαν την επίμονη και δυσεξήγητη άρνηση διοικητικών υπαλλήλων της υπηρεσίας Ασύλου να υπογράψουν τη σύμβαση.

Με την απόφαση 88/2021 στις 11 Ιανουαρίου το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει οι εργαζόμενες και υποχρεώνει το υπουργείο να τις προσλάβει μέχρι τον Μάρτιο, οπότε αναμένεται να έχει εκδικαστεί η αγωγή που έχουν καταθέσει. Υποχρεώνει επίσης το υπουργείο να τους καταβάλει μισθούς υπερημερίας από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι τον Μάρτιο όπως και τα δικαστικά έξοδα. Σε περίπτωση άρνησης του υπουργείου να συμμορφωθεί στην εντολή πρόσληψης, το δικαστήριο ορίζει πρόστιμο 100 ευρώ την ημέρα για κάθε εργαζόμενη.

Η απόφαση, έστω και καθυστερημένη, στέλνει άλλο ένα ηχηρό μήνυμα προστασίας των συμβασιούχων της υπηρεσίας Ασύλου και εκθέτει εκ νέου τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, και τις ενέργειες προϊσταμένων της υπηρεσίας, ενισχύοντας τις έντονες υποψίες ότι δεν δίστασαν να αυθαιρετήσουν κατασκευάζοντας αποφάσεις που περιφρονούν επιδεικτικά τον νόμο, προκειμένου να τιμωρήσουν με απόλυση κάποιους από τους παλιότερους και πιο έμπειρους εργαζομένους που είχαν πρωτοστατήσει στην ίδρυση του Σωματείου Συμβασιούχων, διεκδικούσαν τα εργασιακά τους δικαιώματα και είχαν εκφραστεί κριτικά απέναντι στις αντιπροσφυγικές πολιτικές των τελευταίων ετών.

Ανιση αντιμετώπιση

Τα περιστατικά δεν μπορεί παρά να προβληματίζουν έντονα για τις πρακτικές που ακολουθεί το λεγόμενο επιτελικό κράτος της κυβέρνησης και μάλιστα η υπηρεσία Ασύλου. Αν αυτή είναι η αντιμετώπιση Ελλήνων δημοσίων υπαλλήλων που καλύπτονται συνδικαλιστικά, δικαιούται να υποθέσει ο καθένας τα χειρότερα για την αντιμετώπιση που επιφυλάσσει η υπηρεσία σε υπηκόους τρίτων χωρών που ζητούν προστασία στη χώρα μας.

Οπως έκανε δεκτό το δικαστήριο, στις 27 Φεβρουαρίου αναρτήθηκαν οι πίνακες των επιτυχόντων σε προκήρυξη της υπηρεσίας Ασύλου μέσω διαγωνισμού ΑΣΕΠ χωρίς εξετάσεις για σύμβαση εργασίας ενός έτους. Οι δύο εργαζόμενες, που εργάζονται σε προγράμματα της υπηρεσίας Ασύλου από το 2015, ήταν ανάμεσα στους επιτυχόντες. Την επομένη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπέγραψε την πρόσληψή τους και εξουσιοδότησε την αν. προϊσταμένη Ανθρώπινου Δυναμικού της υπηρεσίας να υπογράψει τις συμβάσεις.

«Παρ' όλα αυτά, το καθ' ου Ελληνικό Δημόσιο αρνείται να προβεί στην πρόσληψη των αιτουσών και ειδικότερα η αναπληρώτρια προϊσταμένη του Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού της υπηρεσίας Ασύλου αρνείται κατηγορηματικά τη σύναψη των συμβάσεων εργασίας τους, αν και τις κάλεσε στις 9.3.2020 για τον σκοπό αυτό. Μάλιστα, οι αιτούσες επανειλημμένα όχλησαν εγγράφως τους αρμόδιους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Ασύλου, καλώντας τους να προβούν στην κατάρτιση των συμβάσεων εργασίας τους, αυτοί όμως ουδέν έπραξαν.

Πιθανολογείται ότι το καθ' ου, αρνούμενο τη σύναψη των συμβάσεων εργασίας με τις αιτούσες, ενήργησε κατά παράβαση της ανωτέρω υπουργικής απόφασης, του κανονιστικού πλαισίου της προκήρυξης, του άρθρου 21 του ν. 2190/1994 και του άρθρου 103 του Συντάγματος, διότι παραβίασε τις αρχές της ίσης μεταχείρισης και της ισότητας, χωρίς να συντρέχει οποιοσδήποτε σοβαρός κατ' αντικειμενική κρίση λόγος» σημειώνει η δικαστική απόφαση-καταπέλτης.

Αίσθηση προκαλεί ότι η αν. προϊσταμένη Ανθρώπινου Δυναμικού, Ουρανία Σουλτάνη, επικαλείται έγγραφο με το υποτιθέμενο νομικό κώλυμα που της έστειλε όχι η αρμόδια Νομική Υπηρεσία, αλλά η αν. προϊσταμένη του Τμήματος Διαχείρισης και Εφαρμογής Προγραμμάτων Φλωρεντία Βοκοτούζη. Αν και δεν είναι νομικός, η κ. Βοκοτούζη αποφαίνεται για ζήτημα πρόσληψης στο Δημόσιο και αποφασίζει ότι υπάρχει «τρίμηνο κώλυμα πρόσληψης», εξαιτίας του οποίου «προκύπτει αδυναμία πρόσληψης». Το έγγραφο, το σκεπτικό του οποίου αμφισβητήθηκε έντονα στο δικαστήριο, δεν αναφέρει τον νόμο 4528/2018, που ορίζει ρητά ότι δεν ισχύει το τρίμηνο κώλυμα για διαδικασία πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ και ότι η πρόσληψη ξεκινά από τη δημοσίευση του καταλόγου επιτυχόντων.

Το ίδιο ανυπόστατο νομικό κώλυμα επικαλέστηκαν η υπηρεσία και το υπουργείο και για τη μη ανανέωση της σύμβασης των υπόλοιπων συμβασιούχων, που κι αυτών την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων την έκανε δεκτή το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 10 Σεπτεμβρίου.

Χαμένο το Δημόσιο

Για να συμπληρωθεί η εικόνα του επιτελικού κράτους στο υπουργείο Μετανάστευσης, σύζυγος της κ. Βοκοτούζη είναι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. που έχει διατελέσει σύμβουλος σε διάφορα υπουργεία. Η κ. Σουλτάνη τοποθετήθηκε στο νέο οργανόγραμμα του υπουργείου προϊσταμένη του τμήματος Συντονισμού Επιστροφών.

«Με τις δύο δικαστικές αποφάσεις αποκαταστάθηκε, έστω και προσωρινά, με απόφαση ασφαλιστικών μέτρων, μια τεράστια αδικία που συντελέστηκε σε βάρος εργαζομένων της υπηρεσίας Ασύλου, οι οποίοι εντελώς αναιτιολόγητα έμεναν εκτός εργασίας, ακόμα και ως επιτυχόντες προκήρυξης του ΑΣΕΠ.

Ο μεγάλος ηττηθείς είναι το Ελληνικό Δημόσιο: όχι μόνο επειδή καλείται τώρα να καταβάλει μισθούς υπερημερίας και ποινικές ρήτρες ενώ στερήθηκε την πολύτιμη εργασία αξιόλογων υπαλλήλων. Αλλά κυρίως επειδή επιχείρησε ένα πλήγμα στο δικαίωμα πρόσβασης όλων των πολιτών σε δημόσιες θέσεις και παραμονής σε αυτές με όρους ισότητας και ισονομίας» σημειώνει η συνήγορος των συμβασιούχων Μαρία Κουφοπούλου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απολύσεις εργαζόμενων γυναικών στην Υπηρεσία Ασύλου
Το υπουργείο Μετανάστευσης επιμένει στις διακρίσεις σε βάρος δέκα από τις παλαιότερες υπαλλήλους, οι τρεις από τις οποίες τυγχάνουν στελέχη του Σωματείου.
Απολύσεις εργαζόμενων γυναικών στην Υπηρεσία Ασύλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εικόνες διάλυσης στην Υπηρεσία Ασύλου
Το σκέπαστρο, που υποχώρησε από το χιόνι, παραμένει πεσμένο εμποδίζοντας την πρόσβαση στα γραφεία. Οι πρόσφυγες αναγκάζονται να χρησιμοποιούν άλλη είσοδο και έξοδο, η οποία όμως δεν είναι προσβάσιμη σε άτομα...
Εικόνες διάλυσης στην Υπηρεσία Ασύλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δικαιώθηκαν, αλλά δεν πληρώθηκαν
Παρά τη δικαστική απόφαση υπέρ δύο εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου Λέσβου που είχαν προσφύγει σε ασφαλιστικά μέτρα και δικαιώθηκαν, οι μισθοί για τις υπηρεσίες τους δεν έχουν ακόμη καταβληθεί.
Δικαιώθηκαν, αλλά δεν πληρώθηκαν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιμένει εκδικητικά η Υπηρεσία Ασύλου απέναντι στους απολυμένους - συμβασιούχους
Μπορεί οι απολυμένοι συμβασιούχοι της Υπηρεσίας Ασύλου να δικαιώθηκαν δικαστικά, όμως συνεχίζεται η αντιμετώπισή τους με εκδικητικό τρόπο, τόσο από την ίδια την Υπηρεσία, όσο και από το Υπουργείο Μετανάστευσης...
Επιμένει εκδικητικά η Υπηρεσία Ασύλου απέναντι στους απολυμένους - συμβασιούχους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρώτη δικαίωση των απολυμένων συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου
Να επιστρέψουν στην εργασία τους οι 17 συμβασιούχοι της Υπηρεσίας Ασύλου των οποίων δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις ζητά το Σωματείο τους, ύστερα από την θετική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.
Πρώτη δικαίωση των απολυμένων συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Συνεχίζουν την απεργία, καταγγέλλουν εμπαιγμό οι Συμβασιούχοι της Υπηρεσίας Ασύλου
Με παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αύριο, οπότε και είναι προγραμματισμένη συνάντηση του Νότη Μητατάκη με το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου,...
Συνεχίζουν την απεργία, καταγγέλλουν εμπαιγμό οι Συμβασιούχοι της Υπηρεσίας Ασύλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας