ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Ε.Π.
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Την ενοχή και των έντεκα κατηγορουμένων για τη ναυτική τραγωδία του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Norman Atlantic» πρότεινε χθες ο εισαγγελέας του Β’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά.

Σε μια αγόρευση-καταπέλτη για τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΝΕΚ, Γιώργο Βαρδινογιάννη, τον πρόεδρο της εταιρείας Γιώργο Κατσανεβάκη, καθώς και τους ύπαρχο, αρχιφροντιστή, βοηθό ηλεκτρολόγου, ναύκληρο και ναυτόπαιδες που συμμετείχαν στην «έχμαση» (στερέωση) του φορτίου, ο εισαγγελέας τούς έκρινε υπαίτιους για ανθρωποκτονία και εμπρησμό από αμέλεια και τόνισε ότι «αφέθηκαν στη σιγουριά πως ποτέ δεν έχει γίνει κάτι παρόμοιο, δυστυχώς όμως συνέβη λόγω των παραλείψεων και των παράνομων ενεργειών τους».

Στο πλοίο, σημαίας Ιταλίας και ναυλωμένο από την ελληνική εταιρεία ΑΝΕΚ, ξέσπασε φωτιά στις 28 Δεκεμβρίου 2014, αποτέλεσμα της οποίας ήταν δώδεκα νεκροί και δεκαοκτώ αγνοούμενοι μέχρι σήμερα. Ο εισαγγελέας χαρακτήρισε «χάος» τους χειρισμούς που έκανε το πλήρωμα και έψεξε τη ναυλώτρια εταιρεία ΑΝΕΚ τόσο για την ελλιπή εκπαίδευση των εργαζομένων και την απουσία σχεδιασμού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης όσο και για τους λανθασμένους χειρισμούς σχετικά με το σύστημα πυρόσβεσης και την άνιση κατανομή των φορτηγών.

«Απαντες οι κατηγορούμενοι δεν επέδειξαν τη δέουσα προσοχή που όφειλε να επιδείξει κάθε ευσυνείδητος άνθρωπος και αυτό, όχι βάσει του Ποινικού Κώδικα αλλά βάσει της πείρας και της κοινής λογικής. Η θάλασσα δεν είναι παιχνίδι και, κυρίως, δεν είναι ξενοδοχείο. Πρωτίστως υπάρχει η υποχρέωση προστασίας των επιβαινόντων. Η θάλασσα είναι ένα λειτούργημα, προσοδοφόρο μεν, αλλά λειτούργημα, και πρώτα οφείλουμε να εξασφαλίσουμε τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των επιβαινόντων και μετά κοιτάμε τα του ξενοδοχείου. Θα μπορούσαν βάσει των ειδικοτήτων τους οι κατηγορούμενοι να έχουν προβλέψει το αποτέλεσμα και να το αποτρέψουν», σημείωσε ο εισαγγελέας.

Ακολούθησαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υποστήριξης κατηγορίας, οι οποίοι εστίασαν στα πραγματικά περιστατικά, όπως αποδείχτηκαν από την ακροαματική διαδικασία, στις παραβάσεις των διατάξεων του ναυλοσυμφώνου μεταξύ της ελληνικής και ιταλικής εταιρείας και του εγχειριδίου ασφαλούς επιβίβασης, καθώς και στα αναγνωστέα έγγραφα που, όπως τόνισαν, επιβεβαιώνουν την ενοχή της ελληνικής εταιρείας.

«Με απόφαση της ΑΝΕΚ και έχοντας τον έλεγχο της φόρτωσης, τόσο βάσει του ναυλοσυμφώνου όσο και στην πράξη, παραβίαζαν το κανονισμό για την ηλεκτρική σύνδεση και φόρτωναν αναμμένα φορτηγά. Οπως αποκαλύπτει η εκτενής αλληλογραφία με τους αξιωματικούς του πλοίου, γνώριζαν το παράνομο και τον κίνδυνο αλλά προέταξαν το επιχειρηματικό συμφέρον τους έναντι της ασφάλειας των επιβατών», επισήμανε η δικηγόρος Σιλίνα Παυλάκη.

● H δίκη θα συνεχιστεί αύριο.