• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.2°C / 4.1°C
  2 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  1°C -2.6°C / 2.4°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.6°C / 4.4°C
  4 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.1°C / 0.5°C
  2 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 1.3°C
  3 BF
  55%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -1°C -3.2°C / -0.7°C
  1 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -4.4°C
  3 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.2°C / 0.2°C
  2 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 7.7°C
  5 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 0.7°C / 3.9°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.4°C / 5.6°C
  5 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 5.3°C
  6 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  2 BF
  52%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -1.0°C / 0.0°C
  2 BF
  59%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -1.5°C / 2.7°C
  2 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  3 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 3.6°C
  3 BF
  90%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -2.7°C / 2.1°C
  2 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -3.3°C / 0.0°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.8°C / -2.8°C
  1 BF
  58%
ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα παράσημα που έγιναν ποινές

 • A-
 • A+
Με πειθαρχικές ποινές και ανακοπή προαγωγής κινδυνεύουν οι λιμενικοί που βοήθησαν και κατάσχεσαν τους 2,1 τόνους ηρωίνης στο «Noor One».

Η πολύκροτη υπόθεση του φορτίου της ηρωίνης του «Noor One», αλλά και οι σχετιζόμενες με αυτήν υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος κ.λπ. φαίνεται ότι δεν έχουν τέλος. Μετά την οριστική απαλλαγή του μεγαλύτερου αριθμού των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση, βρέθηκαν τώρα στη θέση του ελεγχόμενου εκείνοι που πρωτοστάτησαν στη διαλεύκανση της σκοτεινής υπόθεσης.

Ετσι μετά την παρασημοφόρηση το 2014, από τον πρώην υπουργό Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη, της ομάδας των λιμενικών που εξάρθρωσαν την οργάνωση, βρήκαν και κατάσχεσαν τους 2,1 τόνους ηρωίνης, σήμερα οι ίδιοι λιμενικοί κινδυνεύουν όχι μόνο με πειθαρχικές ποινές αλλά, όπως στην περίπτωση του επικεφαλής της ομάδας αντιπλοιάρχου, και με ανακοπή της προαγωγής τους.

Μία από τις πρώτες κινήσεις του αρχηγού του Λιμενικού που ανέλαβε τον Σεπτέμβριο του 2019 μετά την απότομη αποπομπή του αρχηγού Σ. Ράπτη ήταν η εντολή διενέργειας ΕΔΕ σε βάρος τριών μελών της ομάδας των αξιωματικών προκειμένου να διαπιστωθεί εάν όσα περιλαμβάνονταν στις δύο εισαγγελικές διατάξεις αρχειοθέτησης των μηνύσεων (Γιαννουσάκη, Μαρινάκη, Κουρτάκη) συνιστούν πειθαρχικό ή υπηρεσιακό αδίκημα. Πράγματι η Εισαγγελία Ναυτοδικείου Πειραιά παρήγγειλε τελικά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι με προηγούμενη απόφασή της είχαν τεθεί οριστικά στο αρχείο αυτές οι μηνύσεις.

Αφορμή για την ανάσυρση ήταν ένα στοιχείο που επικαλέστηκε ο εφοπλιστής Β. Μαρινάκης και αφορούσε τη μη αξιολόγηση της συνομιλίας του λιμενικού Χριστοφορίδη με τον καταδικασμένο κρατούμενο Γιαννουσάκη, τον οποίο «εκδήλως καταπίεζε», του υποσχέθηκε ευνοϊκότερη μεταχείριση, απόλυση (!) από τις φυλακές και χρηματικό ποσό αρκεί να κατέθετε ψέματα ότι ο Β. Μαρινάκης ήταν μπλεγμένος στην υπόθεση.

Αξίζει να υπογραμμιστεί εδώ ότι οι αξιωματικοί αυτοί που διενεργούσαν τότε τις όποιες προανακριτικές πράξεις έδιναν πλήρη αναφορά στον (υπεράνω υποψίας) και τότε προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά Ε. Ζαχαρή για όλες τις ενέργειές τους. Επιπλέον η αρχειοθέτηση που προηγήθηκε στηριζόταν στην κρίση τόσο της Εισαγγελίας Ναυτοδικείου Πειραιά όσο και της Εισαγγελίας Αναθεωρητικού Δικαστηρίου που απέρριψε και τις προσφυγές των μηνυτών. Δυστυχώς με πρόδηλα πολιτικές και άλλες σκοπιμότητες οι αξιωματικοί λοιδορήθηκαν και συκοφαντήθηκαν από τα τότε αντιπολιτευόμενα την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ, που έφτασαν στο σημείο να μιλούν για σκευωρία και κατασκευή ενόχων και να υποβάλλουν μηνύσεις κατά εκείνων που έφεραν εις πέρας την αποστολή τους.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η νέα ΕΔΕ ανατέθηκε στη συνέχεια στον αξιωματικό που υπηρετούσε ως λιμενάρχης Ραφήνας, το βράδυ της πυρκαγιάς στο Μάτι κι ενώ δεν είχε καν ακόμα ολοκληρωθεί η προκαταρκτική εξέταση της Εισαγγελίας που στη συνέχεια απάλλαξε από πιθανές πράξεις και παραλείψεις τον λιμενάρχη και έθεσε τις μηνύσεις εναντίον του στο αρχείο. Οι αξιωματικοί κλήθηκαν σε απολογία ενώ εν μέσω της πανδημίας τον Μάρτιο η ΕΔΕ ολοκληρώθηκε, εξέτασε τις μηνύσεις των Γιαννουσάκη, Μαρινάκη και Κουρτάκη, με την κρίση ότι έπρεπε να ανασυρθούν από το αρχείο και ότι οι αξιωματικοί είχαν διαπράξει πειθαρχικά αδικήματα («Υπόθεση Noor One: τελικά φταίει ο… Χατζηπετρής», «Εφ.Συν.» 17.4.2020).

Ο επικεφαλής της ομάδας αντιπλοίαρχος και προϊστάμενος τότε του Τομέα Ασφάλειας Ανάκρισης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, βασικός μάρτυρας στη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης, κλήθηκε σε απολογία διότι δεν μερίμνησε για τον έλεγχο των υφισταμένων του και δεν ενημέρωσε λεπτομερώς την αντικαταστάτριά του.

Εν όψει δε της νέας κρίσης της Εισαγγελίας Ναυτοδικείου Πειραιά καθυστέρησε επί μήνες η απόφαση για την προαγωγή του σε πλοίαρχο.

Προφανώς το γεγονός ότι τελικά πριν από λίγες ημέρες αποφασίστηκε να παραμείνει στάσιμος υποδηλώνει και ότι από τη συγκεκριμένη ΕΔΕ προέκυψαν πειθαρχικά αδικήματα.

Δυστυχώς το ζήτημα δεν αφορά εδώ μόνο τη συγκεκριμένη υπόθεση μιας απόφασης σε βάρος ενός αξιωματικού που έκανε το καθήκον του με όλους τους προφανείς κινδύνους για τον ίδιο και τους άνδρες του. Το ζήτημα είναι πώς αυτή η απόφαση θα λειτουργήσει στο σύνολο των ανδρών του Λιμενικού που ενδεχομένως αντιμετωπίσουν στο παρόν και στο μέλλον μια ανάλογη υπόθεση αγοράς, μεταφοράς και διακίνησης επικίνδυνων ναρκωτικών με σκοπό το κέρδος και με τίμημα χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Σύννομη η δίωξη κατά Μαρινάκη και συνεργατών του
Το Δικαστικό Συμβούλιο Πειραιά αποφάσισε ότι οι κακουργηματικές διώξεις που ασκήθηκαν εναντίον του Β. Μαρινάκη και 3 συνεργατών του είναι έγκυρες και σύμφωνες με τον νόμο. Η απόφαση εκκρεμούσε 4 μήνες, όταν...
Σύννομη η δίωξη κατά Μαρινάκη και συνεργατών του
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δεν... κλείνει το συρτάρι για το Noor One
Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά έκρινε πως χρειάζονται νέες μαρτυρικές καταθέσεις για τυχόν εμπλοκή του ισχυρού επιχειρηματία, ιδιοκτήτη μέσων ενημέρωσης και της ΠΑΕ Ολυμπιακός.
Δεν... κλείνει το συρτάρι για το Noor One
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Νέα έρευνα για την εμπλοκή Μαρινάκη στο «Noor One»
Η πρώτη φορά ύστερα από 3 χρόνια που μπαίνουν στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα Εφετών εταιρείες συμφερόντων του εφοπλιστή, για τραπεζικά εμβάσματα για την υπόθεση των 2,1 τόνων ηρωίνης
Νέα έρευνα για την εμπλοκή Μαρινάκη στο «Noor One»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αθώος δηλώνει ο Μπουρδούβαλης
Eναντίον του έχουν στραφεί και στις δύο δίκες του «Noor One» τα περισσότερα πυρά των Ελλήνων συγκατηγορουμένων του. Ο Γιώργος Μπουρδούβαλης, πλοίαρχος επί 23 χρόνια, είπε στο δικαστήριο ότι... ακολουθεί το...
Αθώος δηλώνει ο Μπουρδούβαλης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Τελειώνει» ο κατάλογος των ανακριτών στον Πειραιά
Την εξαίρεσή του ζήτησε και ο τρίτος ανακριτής στην υπόθεση του «Noor One», όπως αποκάλυψε η τηλεοπτική «Δίκη στο Open». Κατέθεσε αίτημα αποχής, επικαλούμενος ότι είναι γιος πρώην ποδοσφαιρικού εισαγγελέα.
«Τελειώνει» ο κατάλογος των ανακριτών στον Πειραιά
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Αφανής εταίρος ο Κοτσώνης»
Η δίκη διεξάγεται τώρα σε δεύτερο βαθμό και στην προχθεσινή δικάσιμο κλήθηκε από το δικαστήριο να καταθέσει μια κρίσιμη μάρτυρας, συγκεκριμένα, η τελευταία πλοιοκτήτρια του καραβιού, Κωνσταντίνα Αλεξανδρή. 
«Αφανής εταίρος ο Κοτσώνης»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας