• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 18.2°C
  3 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 10.3°C / 16.3°C
  2 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.0°C / 16.0°C
  3 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 8.9°C / 12.2°C
  1 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 13.0°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 13.5°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.9°C / 9.5°C
  1 BF
  61%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  2 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 19.8°C
  5 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.9°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  5 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  3 BF
  61%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 11.2°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.4°C / 14.5°C
  2 BF
  80%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  2 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.3°C / 18.2°C
  0 BF
  66%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 8.7°C / 14.2°C
  1 BF
  60%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  1 BF
  83%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Στον εισαγγελέα για τη διαφάνεια στο Μετρό Θεσσαλονίκης

 • A-
 • A+

Στον εισαγγελέα καταφεύγει αύριο η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς –κίνηση που μοιάζει περισσότερο με έκκληση στη δημοκρατία παρά με διαμαρτυρία– προκειμένου να λάβει δικαστική εντολή να της παραχωρηθεί, ως έχουσας «έννομο συμφέρον», αντίγραφο της μελέτης απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, μετά την αιφνιδιαστική εισαγωγή του θέματος στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο(ΚΑΣ) μεθαύριο Τετάρτη.

Το θέμα εισάγεται στο ΚΑΣ τέταρτο κατά σειρά και φυσικά έχει το ενδιαφέρον του το γεγονός ότι η συνεδρίαση γίνεται δια τηλεδιασκέψεως, ενώ μέχρι την ώρα που σύρονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε γίνει γνωστό αν ακόμη και οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι θα έχουν την δυνατότητα να την παρακολουθήσουν ως είθισται. Εννοείται πάντως ότι υπό τις παρούσες συνθήκες όσοι διαφωνούν με την απόσπαση δεν έχουν τη δυνατότητα να παραστούν εκφράζοντας αντιρρήσεις, επιφυλάξεις και παρατηρήσεις αφού δεν τους έχει δοθεί η μελέτη αν και την έχουν ζητήσει.

Θυμίζουμε ότι για το θέμα η κυβερνητική βιασύνη έχει καταστεί προφανής αφού οι εντάσεις όσων διαμαρτύρονται για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς πρόκειται να συζητηθούν αρχές Νοεμβρίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ένα μήνα νωρίτερα από ότι είχε ανακοινωθεί αρχικά όταν η εκδίκαση είχε προσδιοριστεί για αρχές Δεκεμβρίου. Ειδικά για την μελέτη απόσπασης υπάρχει φραγή πληροφοριών και τα μόνα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί είναι το δημοσίευμα της «ΕφΣυν» στις 9 Σεπτεμβρίου (Προβληματική η μελέτη απόσπασης των αρχαίων).

Με δήλωση του στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών Φωκίων Δεληγιάννης κάνει γνωστό πως «θα καταφύγουμε αύριο στον εισαγγελέα ζητώντας έστω αυτής της οδού να μας παραχωρηθεί η μελέτη απόσπασης των αρχαιοτήτων για να μπορούμε να την κρίνουμε κι εμείς. Όλες οι άλλες προσπάθειες μας έχουν δυστυχώς αποτύχει αφού μας αρνήθηκαν δια... της σιωπής τους. Και ο νοών νοείτο».

Η «ΕφΣυν» δημοσιεύει σήμερα τα δύο αναπάντητα αιτήματα της Κίνησης Πολιτών προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης (ΕΦΑΠΟΠΘ) σημειώνοντας ότι αναμένεται και σχετική ανακοίνωση από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Τα αιτήματα της Κίνησης Πολιτών

Κύριοι,

πριν από 13 ημέρες και συγκεκριμένα στις 8 Σεπτεμβρίου 2020 ως Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σας είχαμε αποστείλει την παρακάτω αίτηση:

 

«Αξιότιμοι,

λαμβάνω την τιμή ως Πρόεδρος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ένωσης Προσώπων με την επωνυμία "ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ", να σας υποβάλλω το αίτημα να χορηγήσετε στην ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΏΝ αντίγραφο της μελέτης απόσπασης και επανατοποθέτησης, η οποία υποβλήθηκε από τον μελετητή κ. Δημήτριο Κορρέ στις 31-7-2020 και αυθημερόν στάλθηκε από την Αττικό Μετρό Α.Ε. στο Υπουργείο Πολιτισμού. 

Το έννομο συμφέρον της Ένωσης Προσώπων με την επωνυμία "ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ" είναι άμεσο και ενεστώς, δεδομένου ότι προβλέπεται μεταξύ των άλλων στους καταστατικούς σκοπούς της, όπως αυτοί προσδιορίζονται και περιγράφονται στο από 18-11-2019 Καταστατικό της, ότι σκοπός της Κίνησης είναι: 

Α) Η   πραγματοποίηση   κάθε  ενδεδειγμένης   ενέργειας   για  την   προστασία, ανάδειξη και σωστή διαχείριση του πολιτιστικού, του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος της πόλης, η απόκρουση κάθε απειλής που υφίσταται ή ενδεχομένως παρουσιαστεί σε αυτό καθώς και η αποτροπή πάσης φύσεως επεμβάσεων, που συνεπάγονται την καταστροφή, την αλλοίωση ή την με οποιονδήποτε τρόπο υποβάθμιση των κάθε είδους στοιχείων του, τα οποία καταρχήν επιβάλλεται να διατηρούνται, αναλόγως και προς το είδος και τον χαρακτήρα τους, στον τόπο στον οποίο βρίσκονται.

Β) Η απόκρουση ενεργειών, επεμβάσεων και χρήσεων μη συμβατών προς την κατά προορισμό χρήση των πολιτιστικών δημιουργημάτων ή μνημείων, όπως, επίσης, και η απόκρουση παραλείψεων ειδικότερα, που θα μπορούσαν, να προσβάλλουν, ρυπάνουν ή να αλλοιώσουν το περιβάλλον της πόλης ή να παραμορφώσουν την ιστορική φυσιογνωμία και πολιτιστική ταυτότητα της ή να υποβαθμίσουν την ποιότητα της καθημερινής ζωής των πολιτών σ' αυτήν.

Γ) Η ανάδειξη κάθε κατασκευής, η οποία είναι ιδιαιτέρως σημαντική για τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς λόγω του ιστορικού, αρχαιολογικού, καλλιτεχνικού, επιστημονικού, κοινωνικού ή τεχνικού ενδιαφέροντός της. Ως στοιχεία της αρχαιολογικής κληρονομιάς θεωρούνται όλα τα κατάλοιπα και αντικείμενα καθώς και άλλα ίχνη ανθρώπινης ύπαρξης από το παρελθόν, των οποίων συγχρόνως: i) η διαφύλαξη και η μελέτη επιτρέπει την ανάπλαση της ιστορίας του ανθρώπου και της σχέσης του με το φυσικό περιβάλλον, ii) οι κύριες πηγές πληροφορίας είναι οι ανασκαφές, οι ανακαλύψεις αλλά και κάθε άλλη μέθοδος έρευνας του ανθρώπινου γένους και του περιβάλλοντός του, και iii) η θέση εντοπίζεται σε οποιαδήποτε περιοχή της Μακεδονίας, πρωτίστως, όμως, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Στην αρχαιολογική κληρονομιά περιλαμβάνονται κατασκευές, οικοδομήματα, αρχιτεκτονικά σύνολα, οργανωμένοι χώροι και τόποι, κινητά αντικείμενα, μνημεία πάσης φύσεως μαζί με το πλαίσιο στο οποίο εντάσσονται, είτε αυτά βρίσκονται στη γη είτε στο νερό.

Δ) Η προσπάθεια ανάδειξης και αξιοποίησης των στοιχείων του περιβάλλοντος, της ιστορίας, του πολιτισμού και των δυνατοτήτων της κοινωνίας της πόλης της Θεσσαλονίκης, με την προώθηση διαδικασιών για την πρόταση και εφαρμογή μέτρων ή προγραμμάτων ανάδειξης, προστασίας, εμπλουτισμού και υποδειγματικής αξιοποίησης των στοιχείων αυτών. Ε).......ΣΤ).......

Ακριβώς δε λόγω της ύπαρξης του άμεσου και ειδικού εννόμου συμφέροντος της Κίνησης, έγινε δεκτό το σχετικό αίτημά της και εκπρόσωποί της παρέστησαν και με τοποθετήσεις τους παρενέβησαν και ανέπτυξαν τις θέσεις της Κίνησης κατά τη συνεδρίαση του ΚΑΣ στις 18-12-2019 στη συζήτηση του προαναφερόμενου θέματος για την έγκριση ή μη του αιτήματος της ΑΜ Α.Ε.

Επιπρόσθετα έχουμε ασκήσει και αίτηση ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ προσβάλλοντας την Υπουργική Απόφαση με την οποία εγκρίθηκε το αίτημα της Αττικό Μετρό Α.Ε για επαναφορά στη λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στο Σταθμό Βενιζέλου.

Η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, είναι ένωση προσώπων, που προβλέπεται από το άρθρο 107 του Αστικού Κώδικα, για την επιδίωξη συγκεκριμένων σκοπών, όπως προαναφέρθηκαν, που δεν αποτελεί σωματείο.

Τα στοιχεία που αιτούμεθα προορίζονται για κάθε νόμιμη χρήση ενόψει της συνεδρίασης του ΚΑΣ για γνωμοδότηση επί της εν λόγω μελέτης του κ. Δημητρίου Κορρέ και για δικαστική χρήση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και παντός άλλου αρμόδιου δικαστικού σχηματισμού.

Τα στοιχεία επικοινωνίας μας και ειδικότερα του Προέδρου της Εκτελεστικής Γραμματείας της Κίνησης Πολιτών είναι: Φωκίων Πουλόπουλος - Δεληγιάννης του Ιωάννη, δικηγόρος, ................... Ευελπιστώντας στην άμεση ανταπόκριση του αιτήματός μας, Παρακαλούμε δεχτείτε προκαταβολικά τις ευχαριστίες μας.

Με τιμή

Εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας της Κίνησης
Ο Πρόεδρός της
Φωκίων Ι. Πουλόπουλος - Δεληγιάννης
»

 

Επ' αυτής δεν έχουμε λάβει έως σήμερα απάντηση και μόλις πληροφορηθήκαμε ότι το θέμα εισάγεται προς συζήτηση στην συνεδρίαση του ΚΑΣ της Τετάρτης 23 Σεπτεμβρίου 2020 και έχει αναγραφεί ως το υπ' αριθμ. 4ο θέμα στην ημερήσια διάταξη. Θεωρώ ότι η καθυστέρηση στην ανταπόκριση του εν λόγω αιτήματός μας και η μη χορήγηση της μελέτης και η συνεπακόλουθη αδυναμία εξέτασής της ενόψει της παρέμβασής μας, όπως έχουμε δικαίωμα, στην εν λόγω συνεδρίαση του ΚΑΣ, φαλκιδεύει κατά τρόπο μη νόμιμο αυτό το δικαίωμά μας και γι' αυτό με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματός μας αιτούμεθα άμεσα τη χορήγηση αντιγράφου αυτής της μελέτης καθώς, επίσης και της σχετικής έκθεσης απόψεων της Εφορείας σας, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να διατυπώσουμε την άποψή μας  κατά τη συνεδρίαση του ΚΑΣ στις 23-9-2020 ως έχοντες άμεσο έννομο συμφέρον και ως αιτούντες, μάλιστα, στην προσεχή δίκη στο ΣτΕ της ακύρωσης της ΥΑ με την οποία εγκρίθηκε το αίτημα της Αττικό Μετρό Α.Ε για επαναφορά στη λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στο Σταθμό Βενιζέλου.

Με τιμή

Εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας της Κίνησης
Φωκίων Ι. Πουλόπουλος - Δεληγιάννης

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πύρρειος νίκη της κυβέρνησης - Ξηλώνουν τα αρχαία στο σταθμό Βενιζέλου
Για πρώτη φορά απέναντι στα αρχαιολογικά δεδομένα το ΣτΕ έδωσε πράσινο -αλλά με το κόκκινο να πλημμυρίζει- στην καταστροφική αποξήλωση των αρχαιοτήτων
Πύρρειος νίκη της κυβέρνησης - Ξηλώνουν τα αρχαία στο σταθμό Βενιζέλου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Δώστε τη μελέτη απόσπασης»
Η εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζητά να τους παραδοθεί η μελέτη απόσπασης των αρχαίων από το σταθμό Βενιζέλου, που θα συζητηθεί αύριο στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Εισαγγελική παρέμβαση για διαφάνεια στο Μετρό Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΜΕΤΡΟντας τις ευθύνες τους
Η Επιθεώρηση Εργασίας στο εργοτάξιο της Βενιζέλου μετά τα ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» ● Στο φως οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στο εργοτάξιο ● Ηδη αναγκάστηκαν σε διορθωτικές κινήσεις
ΜΕΤΡΟντας τις ευθύνες τους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποσπάσεις αρχαίων: έγκλημα που κόβει την ανάσα
Η «Εφ.Συν.» παρουσιάζει πρώτη φορά φωτογραφικό υλικό από τις «ανασκαφικές» εργασίες στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, όπου 200 εργαζόμενοι δουλεύουν νυχθημερόν, σε τρεις βάρδιες.
Αποσπάσεις αρχαίων: έγκλημα που κόβει την ανάσα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρισκάρουν ζωές για να προλάβουν!
Στα κάγκελα έχουν ανεβεί οι εργαζόμενοι στο σκάμμα Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης με τις απαράδεκτες και επικίνδυνες για τη σωματική τους ακεραιότητα συνθήκες εργασίας, τις προσβλητικές συμπεριφορές απέναντί...
Ρισκάρουν ζωές για να προλάβουν!
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση της πλατείας Ελευθερίας στη Θεσσαλονίκη
Η παρέμβαση της Εισαγγελίας έρχεται σε συνέχεια της καταγγελίας 15 δημοτικών συμβούλων από διαφορετικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης που ζήτησαν από τις αρμόδιες αρχές να ελέγξουν τη νομιμότητα των εργασιών.
Προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση της πλατείας Ελευθερίας στη Θεσσαλονίκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας