• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.8°C / 8.4°C
  1 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.9°C / 8.1°C
  3 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 9.9°C
  2 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 3.1°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  0 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.4°C / 7.4°C
  2 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  3 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 9.6°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 8.1°C
  3 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 2.9°C / 5.9°C
  2 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.1°C / 10.4°C
  1 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  3 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 0.5°C / 4.4°C
  1 BF
  73%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 0.5°C / 7.3°C
  1 BF
  69%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 1.8°C / 9.9°C
  2 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 8.6°C
  1 BF
  77%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 6.6°C
  0 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.0°C / 8.1°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  2 BF
  74%
Φωτογραφία αρχείου Εurokinissi
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μήνυμα ανεξαρτησίας από την κάλπη της ΕΔΕ

 • A-
 • A+
Για πρώτη φορά μετά το 2014 υπήρξε πλήρης επικράτηση μιας ομάδας, και συγκεκριμένα του Χριστόφορου Σεβαστίδη, με 8 από τις 15 έδρες στο Δ.Σ. ● Κι αυτό ύστερα από πρωτοφανείς μεθοδεύσεις που απείλησαν ώς και τη συνοχή της Ενωσης.

Παρά τις ανεξήγητα (;) δυσοίωνες εκτιμήσεις περί μεγάλης αποχής αλλά και τη σιγήν ιχθύος για τις αρχαιρεσίες της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), φαίνεται ότι η δυναμική της μεγαλύτερης δικαστικής Ενωσης παραμένει αλώβητη, ενώ τα μέλη της με την ψήφο τους δεν στήριξαν απλώς την ομάδα του απερχόμενου προέδρου, αλλά αμφισβήτησαν έμπρακτα μεθοδεύσεις που έβαλαν σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της Ενωσης από τις όποιες κυβερνητικές ή άλλες παρεμβάσεις.

Οι κάλπες για πρώτη φορά μετά το 2014 ανέδειξαν πλήρη επικράτηση μιας ομάδας, και συγκεκριμένα του Χριστόφορου Σεβαστίδη, με 8 από τις 15 έδρες στο Δ.Σ. Ακολουθούν με 3 έδρες η ομάδα της Μ. Στενιώτη και επίσης με 3 έδρες η ομάδα του Π. Λυμπερόπουλου (και Ν. Σαλάτα). Τέλος, 1 έδρα καταλαμβάνει και η ομάδα του Χ. Μαυρίδη.

Αντίθετα με τις Κασσάνδρες της ενημέρωσης, η αποχή κινήθηκε σε πολύ λογικά πλαίσια δεδομένης της πανδημίας. Ψήφισαν συνολικά 1.961 εισαγγελείς και δικαστές. Σημειώνεται ότι το 2018, όταν το ποσοστό συμμετοχής ήταν από τα υψηλότερα, είχαν ψηφίσει 2.249, το 2016 ψήφισαν 1.984 και το 2014 είχαν ψηφίσει 2.102.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αδελφοί Σεβαστίδη προηγούνται σταθερά στις εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ η Μ. Στενιώτη και ο Π. Λυμπερόπουλος έχασαν μεγάλο μέρος της εκλογικής τους επιρροής. Τέλος, ο Ν. Σαλάτας, που εκπροσωπούσε μία από τις πρώην κυρίαρχες ομάδες και πρόσφατα συνέπραξε με την ομάδα Λυμπερόπουλου, δεν κατάφερε να εκλεγεί. Σημειώνεται ότι και οι δύο είχαν μόλις προαχθεί σε προέδρους Εφετών μετά την αιφνιδιαστική τροπολογία της κυβέρνησης Μητσοτάκη για 86 νέες θέσεις προέδρων.

Οι διαδικασίες που προηγήθηκαν των εκλογών αλλά και οι τρεις μεγάλες ομάδες των υποψηφίων καταγράφηκαν σε δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» στις 30.8.2020 («Σε κλίμα έντονων διαφωνιών ουσίας οι εκλογές στην ΕΔΕ»). Η πλήρης επικράτηση της ομάδας του πρώην προέδρου της ΕΔΕ στις θυελλώδεις και καθυστερημένες φετινές αρχαιρεσίες της Ενωσης είναι προφανώς η δυναμική απάντηση σε όλους εκείνους που καλλιεργούν εδώ και χρόνια την αντίληψη ότι οι δικαστικές και εισαγγελικές Ενώσεις καλό είναι να συμβαδίζουν ή ακόμα και να στηρίζουν τις κυβερνήσεις. Πολλοί δε από εκείνους που πρωτοστατούσαν την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με συνεχείς επικρίσεις για νομοθετικές πρωτοβουλίες, αλλά ακόμα και για σχόλια κυβερνητικών παραγόντων τα οποία θεωρούσαν ως απόπειρα παρέμβασης στη Δικαιοσύνη, μετά τις εκλογές θέλησαν να επιβάλουν τη σιωπή.

Οι προσπάθειες από συγκεκριμένη μερίδα στελεχών της διοίκησης, που εξέθεταν την ΕΔΕ ως αρωγό στη σημερινή κυβέρνηση και που λίγο έλειψε να τινάξουν στον αέρα την ενότητά της, δεν βρήκαν τελικά ανταπόκριση. Οι συνεχείς αντιρρήσεις και διαφοροποιήσεις σε κάθε πρόσφατη ανακοίνωση διαμαρτυρίας της ΕΔΕ κατέληξαν ακόμα και στη βίαιη διάλυση του προεδρείου της μέσω παραιτήσεων και στη διαμόρφωση μιας ευκαιριακής πλειοψηφίας που θέλησε να αναβάλει επ’ αόριστον τις εκλογές, καταφεύγοντας μάλιστα στο πρωτοδικείο για διορισμό προσωρινής διοίκησης.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της κανονικότητας, με τροπολογίες της νύχτας, θέλησε να ανταμείψει εκείνους που όλο το προηγούμενο διάστημα συστηματικά κατέκριναν κάθε πράξη ή δήλωση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ως παρέμβαση. Ηδη από τότε είχε διαφανεί η σταθερή στάση της ομάδας Σεβαστίδη που -χωρίς να προκαλεί ρήγμα στην ΕΔΕ- διατύπωνε διαφορετικές απόψεις ειδικά σε ζητήματα επιλογής μιας σκληρής και τιμωρητικής Δικαιοσύνης που επιθυμούσε ο συντηρητικός πυρήνας της πρώην διοίκησης. Φαίνεται όμως ότι η τακτική της κυβέρνησης και των δικαστικών λειτουργών που τη στηρίζουν σχεδόν φανατικά κατάφερε να εξοργίσει ακόμα και συντηρητικούς δικαστές και εισαγγελείς που δεν θέλουν παρεμβάσεις στο έργο τους.

Οι προκλητικές νομοθετικές ρυθμίσεις αμνήστευσης τραπεζιτών και επιχειρηματιών που ρήμαξαν την Ελλάδα, η καταστρατήγηση -διά της μεθόδου εκτελεστικών νόμων- βασικών άρθρων του Συντάγματος, ο συνεχής πόλεμος άθλιων συκοφαντιών και επικρίσεων για δικαστικούς λειτουργούς, οι αδιανόητες παρεμβάσεις στο Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο των Φυλακών, στο ΤΑΧΔΙΚ κ.λπ., μέχρι και οι τροπολογίες για τις 86 προαγωγές και το δικαστικό ένσημο φαίνεται ότι δεν άφησαν αδιάφορα τα μέλη της ΕΔΕ.

Σήμερα, όμως, υπάρχουν τα εκλογικά αποτελέσματα. Δεν πρόκειται για δημοσκόπηση του συρμού, αλλά για ένα καθαρό εκλογικό μήνυμα προς όποιον θεωρεί ότι έχει τη Δικαιοσύνη του χεριού του.

Στο ενιαίο ψηφοδέλτιο εκλέγονται κατά σειρά ψήφων:

 • 1. Χριστόφορος Σεβαστίδης 814
 • 2. Χαράλαμπος Σεβαστίδης 754
 • 3. Παντελής Μποροδήμος 689
 • 4. Μαργαρίτα Στενιώτη 593
 • 5. Ευθαλία Κώνστα 533
 • 6. Ιωάννα Ξυλιά 527
 • 7. Αικατερίνη Ντόκα 502
 • 8. Μιχαήλ Τσέφας 491
 • 9. Αικατερίνη Μάτση 475
 • 10. Κων/νος Βουλγαρίδης 453
 • 11. Παναγιώτης Λυμπερόπουλος 426
 • 12. Ελευθερία Κώνστα 388
 • 13. Δημήτρης Φούκας 388
 • 14. Χαράλαμπος Μαυρίδης 371
 • 15. Νικήτας Βέλιας 368
Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Απειλές κατά δικαστών από το προεδρείο τους
Με σκληρά, σχεδόν απειλητικά λόγια το προεδρείο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων επιτίθεται με χθεσινή ανακοίνωση κατά μελών της μειοψηφίας για το γεγονός ότι τόλμησαν να δημοσιεύσουν τις απόψεις τους αλλά...
Απειλές κατά δικαστών από το προεδρείο τους
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Το επιλεκτικά λαλίστατο προεδρείο της ΕΔΕ
Απαντήσεις έδωσε χθες μιλώντας στον ραδιοσταθμό «News 24/7» ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής στις εικασίες περί σκοπιμοτήτων του προεδρείου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αλλά και της Ν.Δ. Εξέφρασε...
Το επιλεκτικά λαλίστατο προεδρείο της ΕΔΕ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Σκοπιμότητες ανακαλύπτει (ξανά) η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων
Με καθυστέρηση πέντε μηνών, η συνδικαλιστική Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) εξέδωσε άλλη μία έντονη ανακοίνωση σχετικά με ρυθμίσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που...
Σκοπιμότητες ανακαλύπτει (ξανά) η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εκλογές με έντονο πολιτικό άρωμα
Στις 13 και 20 Μαΐου προσέρχονται στις κάλπες τα μέλη της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, προκειμένου να αναδείξουν νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Οι περισσότεροι πολίτες της χώρας πληροφορήθηκαν για τις...
Εκλογές με έντονο πολιτικό άρωμα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Σε άμεσο κίνδυνο το κύρος και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης
Οι πληροφορίες περί μεθοδεύσεων στην πολύκροτη υπόθεση της Novartis με τη συλλογή υπογραφών δικαστικών λειτουργών, που είχε η «Εφ.Συν.», δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν. Με πρόφαση τη σπουδαιότητα της υπόθεσης, είναι...
Σε άμεσο κίνδυνο το κύρος και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πάσχει ο έλεγχος της κακοδικίας από την Ελληνική Δικαιοσύνη
Είναι όλες οι δικαστικές αποφάσεις στο απυρόβλητο; «Και οι κρίνοντες κρίνονται» είναι η φράση κλισέ που τόσο πολύ ακούγεται. Ποια είναι όμως η ουσία τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον έλεγχο και την προσοχή που...
Πάσχει ο έλεγχος της κακοδικίας από την Ελληνική Δικαιοσύνη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας