• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.2°C / 33.0°C
  4 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.5°C / 34.3°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.4°C / 34.3°C
  2 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 31.3°C
  4 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 34.9°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 28.7°C
  0 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  2 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 29.3°C
  5 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 27.9°C
  4 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  5 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.5°C / 28.7°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.7°C / 31.9°C
  0 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.5°C / 31.6°C
  2 BF
  43%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 28.8°C
  3 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.4°C / 32.0°C
  3 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.3°C / 30.5°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.6°C / 31.1°C
  3 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  1 BF
  48%

Από το συλλαλητήριο κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών που πραγματοποιήθηκε στο νησί τον περασμένο Νοέμβρη

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απόπειρα εκφοβισμού των κατοίκων της Τήνου με εκατό αγωγές

 • A-
 • A+
Η Ενεργειακή Κυκλάδων, που κατασκευάζει αιολικό πάρκο στη θέση Πράσσα, τρομοκρατεί όσους αντιδρούν στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών, σέρνοντας στα δικαστήρια εκατό απ’ αυτούς, ζητώντας υπέρογκες αποζημιώσεις για διαφυγόντα κέρδη, αλλά και φυλάκιση ενός έτους με πρόστιμο 10.000 ευρώ για τον καθένα, αν διαμαρτυρηθούν εφεξής για την περιβαλλονική καταστροφή που προκαλούν οι δραστηρότητές της

Με μια άνευ προηγουμένου κίνηση, που ενδέχεται να της γυρίσει μπούμερανγκ, η εταιρεία Ενεργειακή Κυκλάδων, η οποία επιχειρεί την εγκατάσταση 3 ανεμογεννητριών στην περιοχή Πράσσα της Τήνου, κατέθεσε αγωγή σε βάρος 100 κατοίκων του νησιού, επιχειρώντας να κάμψει τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, να εκφοβίσει και να ποινικοποιήσει τις μελλοντικές αντιδράσεις ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Οπως όλα δείχνουν, η αγωγή που κατατέθηκε από την Ενεργειακή Κυκλάδων –μία από τις τέσσερις εταιρείες οι οποίες επιχειρούν να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες στο νησί– συντάχτηκε σε αγαστή συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Τήνου, που έχει σχηματίσει δύο δικογραφίες εναντίον κατοίκων οι οποίοι συμμετείχαν σε δύο κινητοποιήσεις κατά της εγκατάστασης των αιολικών στη θέση Πράσσα στις 11 Φεβρουαρίου και στις 4 Μαΐου. Η πρώτη δικογραφία συντάχτηκε για περίπου 70 πολίτες και η δεύτερη για 50 και, καθώς υπάρχουν κοινά ονόματα και στις δύο, ο αριθμός των εναγομένων οριστικοποιήθηκε στους 100.

Με την αγωγή που κατέθεσε η εταιρεία και παρέδωσε δικαστικός κλητήρας, ο οποίος χρειάστηκε περίπου 5 μέρες για να τη θυροκολλήσει στους παραλήπτες της, η Ενεργειακή Κυκλάδων αξιώνει συνολικά το ποσό των 328.286,20 ευρώ. Ανάμεσα στην εξασέλιδη λίστα με τους παραλήπτες της αγωγής-μαμούθ υπάρχουν τα ονόματα της επάρχου Τήνου, των αντιδημάρχων, των επικεφαλής της μείζονος και ελάσσονος πλειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο και πλήθους δημοτικών συμβούλων και εκπροσώπων συλλόγων και φορέων του νησιού. Αίσθηση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι στη λίστα με τους πολίτες που διώκονται έχει συμπεριληφθεί και ένας ανήλικος 17 ετών.

Τα χρονοδιαγράμματα

Στην ουσία η εταιρεία ζητά το προαναφερόμενο ποσό για διαφυγόντα κέρδη και ηθική βλάβη (!) λόγω των δύο κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας που απέτρεψαν την υλοποίηση της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών. Πιο συγκεκριμένα ισχυρίζεται ότι εξαιτίας της μη υλοποίησης του έργου της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών βγήκε εκτός των χρονοδιαγραμμάτων της. Υπολογίζοντας ότι η έναρξη της λειτουργίας των τριών ανεμογεννητριών θα γινόταν την 1η Απριλίου και μετρώντας 85 ημέρες έως τις 25 Ιουνίου που συνέταξε την αγωγή, θεωρεί ότι έχει διαφυγόντα κέρδη σχεδόν 179.000 ευρώ από το ρεύμα που θα πουλούσε στη ΔΕΗ.

Η εταιρεία αξιώνει ακόμα από τους Τηνιακούς το ποσό των 80.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 27.000 ευρώ για την αδυναμία αποπληρωμής δανείων, το οποίο αφορά τους τόκους όλων αυτών των ημερών που δεν κατέβαλε τις δόσεις, καθώς η συμφωνία που έχει κάνει με την τράπεζα της παρέχει μόνο τη δυνατότητα να αποπληρώσει τις οφειλές της μόλις αρχίσει να παράγει. Κι ακόμη την καταβολή 20.000 ευρώ για μπετόν που δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει εξαιτίας των κινητοποιήσεων, τη μίσθωση μεταφοράς γερανού στο νησί και την πληρωμή εταιρείας σεκιούριτι για τη φύλαξη του έργου και των οχημάτων. Τέλος, ζητά και 28.000 ευρώ για τη φύλαξη των εξαρτημάτων των ανεμογεννητριών στο λιμάνι του Λαυρίου.

Ωστόσο οι αξιώσεις της εταιρείας από τους 100 Τηνιακούς δεν σταματούν εδώ και δεν περιορίζονται αποκλειστικά σε οικονομικές απολαβές που αφορούν το πρόσφατο παρελθόν, αλλά αποβλέπουν και στο εγγύς μέλλον. Ετσι η Ενεργειακή Κυκλάδων απαιτεί επιπλέον τη μελλοντική καταδίκη σε φυλάκιση ενός έτους, καθώς και την καταβολή τσουχτερού χρηματικού προστίμου 10.000 ευρώ, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης και συμμετοχής σε οποιαδήποτε μελλοντική διαμαρτυρία σχετική με εργασίες της.

Διόλου τυχαία κίνηση, αφού μετά την παράδοση της αγωγής, η εταιρεία ετοιμάζεται να προχωρήσει σε σκυροδέτηση της τελευταίας από τις τρεις βάσεις των ανεμογγενητριών (η πρώτη βάση κατασκευάστηκε από την εταιρεία εν μέσω καραντίνας και των περιοριστικών μέτρων που τη συνόδευαν). Εάν ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση της τρίτης βάσης, αυτό που θα απομένει είναι να φτάσουν οι ίδιες οι ανεμογεννήτριες στο νησί και να ξεκινήσει η τοποθέτησή τους.

Κι όλα αυτά ενώ εκκρεμεί η έκδοση δικαστικής απόφασης κατά παρατυπιών της εταιρείας έπειτα από προσφυγή του Δήμου Τήνου, που υποστηρίζει ότι η διάνοιξη της πρόσβασης στο σημείο του έργου με δρόμο είναι παράνομη, καθώς ένα μέρος του περνά από δημοτική έκταση χωρίς να έχει πάρει προηγουμένως η εταιρεία άδεια.

Το νησί δεν πτοείται

Το απερχόμενο 15μελες του Γενικού Λυκείου Τήνου καταγγέλλει απερίφραστα την απόφαση της εταιρείας να κάνει αγωγές στους αγωνιστές συμπολίτες τους και ιδίως σε συμμαθητή τους που συμμετείχε στις ειρηνικές διαδηλώσεις ενάντια στην τοποθέτηση αιολικών πάρκων στο νησί.

«Θέλουμε να δηλώσουμε τη συμπαράστασή μας σε όλους όσοι διώκονται ποινικά και να τονίσουμε πως ο αγώνας ενάντια στα επιχειρηματικά συμφέροντα που θίγουν τις ζωές μας και το νησί μας συνεχίζεται» αναφέρει. Απερίφραστα καταδικάζει το Δ.Σ. και οι προπονητές της ομάδας μπάσκετ Περιστεριώνα της Τήνου την απόφαση της Ενεργειακής Κυκλάδων να αποστείλει αγωγή εναντίον δύο μελών του Δ.Σ. της ομάδας, ενός ανήλικου αθλητή της και ακόμα 97 συμπολιτών τους.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι η Ενεργειακή Κυκλάδων ουκ ολίγες φορές έχει αναφερθεί στον βαθύ σεβασμό που τρέφει για την τοπική κοινωνία της Τήνου, αλλά αψηφά παντελώς ότι η τηνιακή κοινωνία έχει εκφράσει ομόφωνα την αντίθεσή της στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών με κάθε τρόπο, τόσο θεσμικά όσο και κινηματικά, κάτι που αποδείχτηκε και στο πρωτοφανές για τα δεδομένα του νησιού μεγάλο συλλαλητήριο κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών το οποίο πραγματοποιήθηκε στο νησί στις 22.11.2019.

Αντι-αιολικό κίνημα

«Η αγωγή της εταιρείας απέναντι σε εκατό άτομα δείχνει ξεκάθαρα ότι οι άνθρωποι που αντιδρούμε δεν είμαστε ούτε λίγοι, ούτε προερχόμαστε από συγκεκριμένη συλλογικότητα, όπως θέλει να παρουσιάζει η εταιρεία.

»Επιπλέον όλα όσα ισχυρίζεται περί οικογενειακής επιχείρησης που σέβεται την Τήνο και επιχειρεί προς το συμφέρον των Τηνιακών, καταρρίπτονται, όταν απροκάλυπτα ζητά αποζημιώσεις από απλούς πολίτες που διαμαρτύρονται για το καλό του νησιού τους. Το αντι-αιολικό κίνημα στην Τήνο είναι μαζικό και δεν θα πτοηθεί από τέτοιες εκφοβιστικές κινήσεις» δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Πέτρος Κουσουνάδης, δημοτικός σύμβουλος με την ανεξάρτητη παράταξη «Κοινό Τηνίων» κι ένας από τους εναγομένους.

Από το συλλαλητήριο κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών που πραγματοποιήθηκε στο νησί τον περασμένο Νοέμβρη


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Στο σκαμνί κάτοικοι της Τήνου που αντιστέκονται στα αιολικά
Η Αστυνομία και το Λιμεναρχείο του νησιού οδηγούν στο εδώλιο 36 ανθρώπους που διαδήλωναν κατά της εκτεταμένης εγκατάστασης ανεμογεννητριών
Στο σκαμνί κάτοικοι της Τήνου που αντιστέκονται στα αιολικά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Νέο μπλόκο στις ανεμογεννήτριες στην Τήνο
Το πλήθος των Τηνιακών που στάθηκαν μπροστά στις αστυνομικές δυνάμεις και τις μπετονιέρες εμπόδισε χθες την επανέναρξη των εργασιών για την εγκατάσταση αιολικού σταθμού.
Νέο μπλόκο στις ανεμογεννήτριες στην Τήνο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αλλη μία νίκη της Τήνου κατά των ανεμογεννητριών
Οι κάτοικοι του νησιού κατάφεραν να ματαιώσουν την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στη θέση Πράσσα, κερδίζοντας ακόμα μία μικρή μάχη στον αγώνα που δίνουν εδώ και 2,5 χρόνια ενάντια στην επέλαση της περιβόητης...
Αλλη μία νίκη της Τήνου κατά των ανεμογεννητριών
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Επέλαση ανεμογεννητριών και στην κεντρική Εύβοια
H Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει ανάψει πράσινο φως για να μετατραπεί σε βιομηχανικό αιολικό τοπίο και η κεντρική Εύβοια με την παροχή δύο αδειών παραγωγής για 69 ανεμογεννήτριες, ύψους άνω των 125 μέτρων
Επέλαση ανεμογεννητριών και στην κεντρική Εύβοια
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πειρατική απόβαση ανεμογεννητριών στην Τήνο
Παραμονές Χριστουγέννων, εν μέσω αυστηρών περιορισμών και απαγορεύσεων εξαιτίας της πανδημίας και με μια καταδρομική επιχείρηση διάρκειας τριών ημερών υπό τη συνδρομή των αρχών, ξεφορτώθηκαν στην Τήνο...
Πειρατική απόβαση ανεμογεννητριών στην Τήνο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μπλόκο για τις νέες ανεμογεννήτριες στην Κεφαλονιά
Επί 13 ημέρες οι νησιώτες εμποδίζουν στο λιμάνι της Σάμης την εκφόρτωση ανεμογεννητριών από φορτηγό πλοίο, που προορίζονται για ακόμη ένα αιολικό πάρκο.
Μπλόκο για τις νέες ανεμογεννήτριες στην Κεφαλονιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας