Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο παράδεισος της ασυδοσίας και η κόλαση της Δικαιοσύνης

Το «Ναυάγιο» με χάρτη της Ζακύνθου, όπου επισημαίνεται η έκταση που έχει πουληθεί. 

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο παράδεισος της ασυδοσίας και η κόλαση της Δικαιοσύνης

  • A-
  • A+
Δικαστικό… τσουνάμι, καθώς η υπόθεση της αγοραπωλησίας 14.500 στρεμμ. στην περιοχή κοντά στο «Ναυάγιο» της Ζακύνθου, ανάμεσα στον Γεώργιο Χάρο και τη λιβανέζικη εταιρεία Pimana S.A., ξαναστέλνεται στην ανακρίτρια Διαφθοράς, με νέες βαρύτατες κατηγορίες και πιθανότατα… νέους κατηγορουμένους.

Πριν από λίγες μέρες, στις 11 Ιουνίου, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών εξέδωσε το βούλευμα 1679/2020, το οποίο αποτελεί τομή για την πορεία της υπόθεσης που αφορά το σκάνδαλο της αγοραπωλησίας 14.500 στρ. στην περιοχή κοντά στο «Ναυάγιο» της Ζακύνθου –τον Μάιο του 2014– ανάμεσα στον Γεώργιο Χάρο και τη λιβανέζικη εταιρεία Pimana S.A.

Φαίνεται πως συννέφιασε πάνω από τον παράδεισο της ατιμωρησίας στον οποίο διαβιούν, έξι χρόνια τώρα, όσοι ευθύνονται για την αγοραπωλησία στα Ορεινά, δηλαδή η συμβολαιογράφος, ο πωλητής, η διευθύνουσα σύμβουλος της αγοράστριας εταιρείας, τρεις προϊστάμενοι δασικών υπηρεσιών και ο τοπογράφος-μηχανικός.

Ο αναπληρωτής εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος Γαληνός Μπρης, με πόρισμά του (Οκτώβριος 2016), ζήτησε την άσκηση ποινικής δίωξης για κακουργηματικές πράξεις που φέρεται ότι τέλεσαν οι παραπάνω μεταξύ Απριλίου 2012 και Μαΐου 2014.

Η αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών Μαρία Καραμανώλη –μετά τη διενέργεια κύριας ανάκρισης– εισηγήθηκε στις 27.10.2019 την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων και την οριστική παύση της ποινικής δίωξής τους. Η Ιερά Μητρόπολις Ζακύνθου και Στροφάδων και η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου των Κρημνών υπέβαλαν (11.11.2019) στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών προσφυγή που συνοδευόταν από 141 αποδεικτικά έγγραφα –τα οποία χρονολογούνταν από το 1550 έως το 2019– θέλοντας, έτσι, να καταδείξουν ουσιαστικές και νομικές πλημμέλειες της εισαγγελικής απαλλακτικής πρότασης.

Και ξαφνικά, στις 11.06.2020, έρχεται ένα δικαστικό… τσουνάμι, καθώς από την απαλλακτική εισήγηση της κ. Καραμανώλη φτάνουμε στο βούλευμα 1679/2020, το οποίο ξαναστέλνει την υπόθεση στην ανακρίτρια Διαφθοράς, προσθέτοντας νέες βαρύτατες κατηγορίες και πιθανότατα… νέους κατηγορουμένους.

Το βούλευμα αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

● «Στο σύνολό της η επίδικη και πωληθείσα έκταση δεν ανήκει στον κατηγορούμενο Γεώργιο Χάρο, αφού δεν προέκυψε ότι αυτός κατέστη κύριος αυτής με κάποιο νόμιμο (πρωτότυπο ή παράγωγο) τρόπο».

● «Το Κτήμα Μονής Αναφωνητρίας ανήκει στην Ι.Μ. Αναφωνήτριας Ζακύνθου, δεδομένου ότι η Μονή αυτή είναι ερημωθείσα, και όχι διαλυθείσα».

● «Εδαφικό τμήμα εκτάσεως 3.056 στρ., το οποίο περιλαμβάνει τα ερείπια του παλαιού ναού του Αγίου Γεωργίου των Κρημνών ανήκει στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου των Κρημνών».

● «Το Διάταγμα του 1783 αναφέρεται ως ο απώτατος τίτλος κτήσεως κυριότητας του πωλητή, ενώ αυτό δεν απένειμε κυριότητα, αλλά συνιστούσε μόνο απονομή πατρωνικού δικαιώματος, που είναι διάφορο της κυριότητας, συνεπώς ο κόντε Στέλιος Φλαμπουριάρης δεν είχε καταστεί κύριος της επιδίκου εκτάσεως, και συνακόλουθα ούτε οι κληρονόμοι αυτού, ούτε ο Γεώργιος Χάρος απέκτησαν κυριότητα επί του κτήματος Αναφωνήτριας λόγω κληρονομικής διαδοχής».

Τι έχουμε εδώ; Μια ανατροπή της ανατροπής. Δεν είναι λίγο περίεργο ο ένας δικαστικός να απαλλάσσει και ο επόμενος να φορτώνει επιπλέον κατηγορίες; Είναι, ίσως και λίγο παραπάνω, περίεργο (της Δικαιοσύνης ήλιε… ακατανόητε!). Η εξέλιξη αυτή στο ποινικό μέρος της υπόθεσης επηρεάζει και το αστικό; Φυσικά και το επηρεάζει, αφού αποδεικνύεται ότι από την έκταση που πουλήθηκε ο πωλητής δεν κατείχε ούτε ένα μέτρο. Τελικά, ενός «Ναυαγίου»… μύρια έπονται; Η απάντηση προσεχώς…

ΥΓ.: Το δημοσίευμά μας στις 14-15 Σεπτεμβρίου 2019 είχε τίτλο «Ζάκυνθος: 15.000 στρ. στου… Χάρου τα δόντια». Ισως, τελικά, με τις τελευταίες εξελίξεις να… ξεδοντιάστηκε λίγο ο Χάρος.

Αγώνας να σπάσει η ομερτά

Η ομάδα του «Navagio­gate.com», στην ενδελεχή έρευνα της οποίας οφείλεται και η αποκάλυψη πολλών εγγράφων που αποδεικνύουν την απάτη, μας δήλωσε τα εξής:

«Με το υπ’ αριθ. 1679/2020 (11-6-2020) βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, κερδήθηκε μια πρώτη μεγάλη και πολύ σημαντική μάχη απέναντι στον “αόρατο” εχθρό της αυθαιρεσίας και της ατιμωρησίας, που μαστίζουν χρόνια τώρα το νησί της Ζακύνθου. Η ομάδα μας, ευθύς μόλις διαπίστωσε πού πάνε τα πράγματα, ενεργοποιήθηκε σιωπηρά και συντονισμένα, αναλαμβάνοντας την ευθύνη και αρνούμενη να κλείσει τα μάτια μπροστά σε ένα ακόμη “έγκλημα των ισχυρών”. Αρνούμενη, επί της ουσίας:

● Την υποταγή, τη θυματοποίηση και τον εξευτελισμό μιας ολόκληρης κοινωνίας, η οποία δεν μπορεί πλέον να αναπνεύσει.

● Την απληστία και τον αμοραλισμό μιας χούφτας «στρατευμένων» μικροαπατεώνων.

● Την ένοχη σιωπή των τοπικών φορέων και των θεσμικών εκπροσώπων της τοπικής κοινότητας.

● Τέλος –και κυρίως– την αρπαγή της περιουσίας αλλά και της κανονικότητας της ζωής δεκάδων οικογενειών των ορεινών κοινοτήτων της Ζακύνθου.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι, πέρα από τις μαριονέτες και τα “ξύλινα αλογάκια”, οι πραγματικοί πρωταγωνιστές αυτής της εξόφθαλμης απάτης βρίσκονται ακόμη έξω από το “πινάκιο της διαφθοράς”, αναπαυμένοι στα τοπικά πεδία ανταγωνισμών για την κατάκτηση και χρήση της οικονομικής παντοδυναμίας και της πολιτικής εξουσίας. Ο αγώνας συνεχίζεται!»

Το βούλευμα είναι η αρχή

Δήλωση στην «Εφ.Συν.» των συνηγόρων της Ι.Μ. Ζακύνθου και της Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου των Κρημνών στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης:

Κατόπιν της από 13.11.2014 μηνυτήριας αναφοράς της Ι.Μ. Ζακύνθου και Στροφάδων & της Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου των Κρημνών προς την πρώην κ. εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την απατηλή αγοραπωλησία στα Ορεινά της Ζακύνθου, ασκήθηκε ποινική δίωξη με παραγγελία κύριας ανάκρισης εναντίον 7 ατόμων για την τέλεση πληθώρας αδικημάτων, τα σπουδαιότερα των οποίων έχουν χαρακτήρα κακουργηματικών πράξεων σε βάρος του Δημοσίου και των προαναφερθέντων ΝΠΔΔ […].

Η υπόθεση αυτή μετά την ολοκλήρωση της διενεργηθείσης κύριας ανάκρισης εισήχθη στο αρμόδιο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, για να κριθεί η περάτωσή της συνοδευόμενη από απαλλακτική για τους κατηγορούμενους πρόταση της κ. εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Αθηνών. Αφού μελετήσαμε […] τη σχετική πρόταση της κ. εισαγγελέως, εντοπίσαμε τις αναρίθμητες νομικές και ουσιαστικές πλημμέλειες που εμπεριείχοντο σε αυτήν και προφανώς οδήγησαν την εν λόγω εισαγγελική λειτουργό στην πεπλανημένη κρίση της κατά την αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού της υπόθεσης. Προς αντίκρουση αυτής της εισαγγελικής προτάσεως υποβάλαμε στο αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο εκτενές και πλήρως τεκμηριωμένο υπόμνημα με επισύναψη των σχετικών εγγράφων που αναδεικνύουν την αληθινή εικόνα των πραγμάτων και προβάλλουν, πέραν πάσης αμφιβολίας, τα απαράγραπτα ιδιοκτησιακά δικαιώματα τόσο της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου και της Μονής Αγίου Γεωργίου των Κρημνών, όσο και του Δήμου Ζακύνθου, αλλά και πολλών ιδιοκτητών στη σφετερισθείσα από τους κατηγορούμενους έκταση.

Το Συμβούλιο, παρά την απαλλακτική εισαγγελική πρόταση, διεξήλθε με σχολαστικότητα και αξιοθαύμαστη ευθυκρισία ένα προς ένα όλα τα αποδεικτικά στοιχεία της υπόθεσης, που επιχείρησαν να παραποιήσουν οι κατηγορούμενοι και όσοι κρύβονται πίσω από αυτούς. Ετσι, με πλήρως εμπεριστατωμένη αιτιολογία, όχι μόνο δεν ήχθη σε απαλλακτική κρίση για τους κατηγορούμενους, […], αλλά […] διηύρυνε την κατηγορία των εμπλεκομένων […] και διατάσσει περαιτέρω ανάκριση για τη διαπίστωση και άλλων κακουργηματικών πράξεων […] Παράλληλα, στο σκεπτικό του, το εν λόγω βούλευμα αναδεικνύει, με τρόπο σαφή και νομικά άψογα τεκμηριωμένο, ότι η παράνομη δράση των εμπλεκομένων στη συγκεκριμένη υπόθεση προσώπων έχει πολύ μεγαλύτερη έκταση, βάθος και όρια από εκείνα της αρχικής ποινικής διώξεως, ανιχνεύοντας με οξυδέρκεια τα ψευδή περιστατικά που επικαλέστηκαν κατά την ανάκριση οι κατηγορούμενοι με τη […] μάταιη […] πεποίθηση ότι μπορούν να ξεγελάσουν τη Δικαιοσύνη και να υφαρπάξουν την απαλλακτική της κρίση για αυτούς.

Το […] βούλευμα αποδεικνύει ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη διαθέτει δικαστικούς λειτουργούς εξαιρετικής νομικής κατάρτισης, αλλά και «ακρίτες» αληθινούς στις «επάλξεις» της αμεροληψίας και της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, […] που […] αποδεικνύουν με την απόφασή τους ότι γνωρίζουν να ορθοτομούν τον λόγο της αληθείας και να στέλνουν αισιόδοξα μηνύματα στους πολίτες ότι το «άλας» δεν «εμωράνθη» και ότι «έστι δίκης οφθαλμός, ός τα πάνθ’ ορά» […].

Οι συνήγοροι της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου και της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου την Κρημνών

■ Ματθαίος Βαραγγούλης, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω

■ Αγγελική Καρλαύτη-Βαραγγούλη, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω

■ Αλέξανδρος Π. Κωστάρας, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω - ομότιμος καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Θράκης

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Από την απάτη στην «ανάπτυξη», ένα… Ναυάγιο δρόμος
Ζάκυνθος: «Η επένδυση του εμίρη» στα ορεινά του νησιού και οι αλήθειες που δεν μπορούν πλέιν να κρυφτούν ● Στο φως 250 συμβόλαια που αποδεικνύουν ότι η περιοχή που πουλήθηκε ανήκε σε ιδιώτες, στην Εκκλησία και...
Από την απάτη στην «ανάπτυξη», ένα… Ναυάγιο δρόμος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δήμος Ζακύνθου: Δικαστική διεκδίκηση κάθε πιθαμής δημοτικής περιουσίας
Σε μια πεντάωρη συνεδρίαση, από όπου δεν έλλειψαν οι στιγμές έντασης, το Δημοτικό Συμβούλιο Ζακύνθου έδωσε αποστομωτική απάντηση σε όσους εδώ και καιρό προσπαθούσαν να δημιουργήσουν ένα κλίμα συμβιβασμού,...
Δήμος Ζακύνθου: Δικαστική διεκδίκηση κάθε πιθαμής δημοτικής περιουσίας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Σάλος με τις αντιφάσεις της Κεραμίδα για το σκάνδαλο του Γηροκομείου Αθηνών
Σε πλήθος αντιφάσεων σε σχέση με παλαιότερες καταθέσεις της έπεσε στο δικαστήριο η μάρτυρας Γεωργία Κεραμίδα, μέλος της γνωστής οικογένειας που επί χρόνια διοικούσε το Γηροκομείο Αθηνών.
Σάλος με τις αντιφάσεις της Κεραμίδα για το σκάνδαλο του Γηροκομείου Αθηνών
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δίκιου διαρκής διεκδίκηση στη Ζάκυνθο
Ντόμινο εξελίξεων, με ποικίλες αντιδράσεις, μετά το συλλαλητήριο των κατοίκων ενάντια στην αγοραπωλησία των ορεινών της Ζακύνθου – Προσπάθεια φίμωσης των διοργανωτών της κινητοποίησης
Δίκιου διαρκής διεκδίκηση στη Ζάκυνθο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ενοχοι για απάτη με ελαφρυντικά
Σε μικρές ποινές με αναστολή καταδικάστηκαν πρωτοδίκως οι βασικοί κατηγορούμενοι στην πρώτη μεγάλη δίκη για τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος, ενώ αθωώθηκε η πρώην γραμματέας του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Ενοχοι για απάτη με ελαφρυντικά
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στο σκαμνί ο Παπαντωνίου
Πρόταση για παραπομπή σε δίκη του υπουργού Αμυνας επί ΠΑΣΟΚ και της συζύγου του για τη «μίζα» από την αναβάθμιση έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού το 2003.
Στο σκαμνί ο Παπαντωνίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας