• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.2°C / 6.8°C
  1 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.9°C / 4.1°C
  0 BF
  57%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.0°C / 9.0°C
  0 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / 0.3°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.0°C / 3.4°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -4.6°C / -2.7°C
  1 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 3.6°C
  1 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 7.0°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  2 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 6.4°C
  1 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  3 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  59%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -2.5°C / -0.7°C
  0 BF
  74%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C -2.5°C / 6.2°C
  1 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 1.8°C / 6.0°C
  1 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.4°C / 7.0°C
  1 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C -1.2°C / 4.9°C
  2 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.3°C / 4.2°C
  1 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  1 BF
  55%
ΕUROKINISSI / ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ολοκληρώθηκε το πραξικόπημα στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων

 • A-
 • A+
Σήμερα εκδικάζεται η προσφυγή των 9 από τα 15 μέλη του Δ.Σ. που ζητούν καταχρηστικά τον διορισμό προσωρινής διοίκησης, κάτι που συνεπάγεται επ’ αόριστον αναβολή των εκλογών του Ιουνίου • Ο υπουργός Δικαιοσύνης αρνήθηκε αναιτιολόγητα την παράταση της θητείας της παρούσας διοίκησης ώς τις εκλογές • Η Ν.Δ. στηλίτευε ως αντιπολίτευση ακόμα και απλές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, αλλά τώρα με πλάγιους τρόπους προσπαθεί να φιμώσει τους δικαστικούς λειτουργούς

Κατατέθηκε χθες προσφυγή για διορισμό προσωρινής διοίκησης από τα 9 μέλη του 15μελούς Δ.Σ. της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), κίνηση που αυτομάτως συνεπάγεται την επ’ αόριστον αναβολή των αρχαιρεσιών του Ιουνίου, παρά το συντριπτικό αποτέλεσμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για άμεση διεξαγωγή των εκλογών, όπως προβλέπει το καταστατικό της ΕΔΕ.

Η ευκαιριακή αυτή πλειοψηφία του Δ.Σ., αφού αρχικά προσπάθησε με παραιτήσεις να εμποδίσει τη διεξαγωγή των εκλογών -με τη βοήθεια και του υπουργού Δικαιοσύνης, που αρνήθηκε χωρίς αιτιολογία την παράταση της θητείας της διοίκησης-, κατέφυγε στο πρωτοδικείο, προτείνοντας μάλιστα και απολύτως καταχρηστικά προσωρινή διοίκηση με τα ίδια μέλη, αλλά φυσικά με νέα εκλογή προεδρείου!

Τεχνητή κρίση

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στη συνέχεια κατατέθηκαν και οι προτάσεις της μειοψηφίας που φέρεται να ζητάει παράταση της θητείας του Δ.Σ. και του προεδρείου μέχρι τις εκλογές, ενώ, σε αντίθετη περίπτωση, ζητάει διορισμό προσωρινής διοίκησης από άλλα μέλη που θα οριστούν με τυχαία επιλογή από τα μέλη της εξελεγκτικής επιτροπής της ΕΔΕ. Η συζήτηση της προσφυγής αναμένεται σήμερα.

Η σημερινή τεχνητή κρίση στην ιστορική Ενωση σημαδεύει δυσοίωνα τις εξελίξεις στον ευαίσθητο θεσμό της δικαιοσύνης. Εχει γίνει φανερό ότι οι στενοί δεσμοί της εκτελεστικής εξουσίας και της δικαστικής αποδεικνύονται ξανά επικίνδυνα ισχυροί, παρά τις προσπάθειες των τελευταίων χρόνων να διασφαλιστεί η όσο το δυνατό μεγαλύτερη ανεξαρτησία του βασικού πυλώνα της δημοκρατίας.

Ολα ξεκίνησαν όταν μετά τις εκλογές η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε σε σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών που αφορούν τη λειτουργία της δικαιοσύνης, χωρίς ωστόσο να δοθεί ο λόγος στους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή τους δικαστικούς λειτουργούς.

Κορυφαία ενέργεια ήταν η τροπολογία που αιφνιδιαστικά ψηφίστηκε τον Νοέμβριο και προέβλεψε 86 νέες θέσεις προέδρων Εφετών, ενώ παράλληλα ανακλήθηκε η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης (έπειτα από διαβουλεύσεις με τις δικαστικές ενώσεις) να συμπληρωθούν τα μεγάλα κενά με αύξηση κατά 85 των οργανικών θέσεων εφετών, προκειμένου να δοθεί ανάσα στους ρυθμούς απόδοσης δικαιοσύνης. Ολες οι δικαστικές και εισαγγελικές Ενώσεις εξέφρασαν τότε τη δυσφορία τους όχι μόνο για τη συγκεκριμένη αυθαιρεσία αλλά και για σειρά άλλων νομοθετικών μέτρων που ψηφίστηκαν χωρίς να ρωτηθούν οι δικαστικοί λειτουργοί.

Οι αντιδράσεις των Ενώσεων προκάλεσαν αναστάτωση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ειδικά επειδή ακολουθούν νέα νομοσχέδια με εξίσου προβληματικές για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης διατάξεις. Η Ν.Δ. μπορεί όταν ήταν στην αντιπολίτευση να στηλίτευε ως παρεμβάσεις ακόμα και τις απλές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, αλλά τώρα με πλάγιους και πραξικοπηματικούς τρόπους και πάντα με τη βοήθεια των ΜΜΕ που ελέγχει προσπαθεί να φιμώσει τους δικαστικούς λειτουργούς για τις αντιδράσεις τους.

Αφού απαξίωσε και συνεχίζει να απαξιώνει και να συκοφαντεί εισαγγελείς και δικαστές που χειρίζονται μεγάλες υποθέσεις, αφού έδωσε ασυλία σε επιχειρηματίες και στελέχη τραπεζών και φορέων του Δημοσίου, τώρα «επιτίθεται» και στα συνδικαλιστικά όργανα των δικαστικών λειτουργών. Τρανό παράδειγμα η σημερινή σκόπιμη κρίση που προκλήθηκε στην ΕΔΕ μόλις το εκλεγμένο προεδρείο της τόλμησε να εκφράσει αντιρρήσεις στις νομοθετικές αυτές «πρωτοβουλίες».

Εντελώς συμπτωματικά τα μέλη του προεδρείου που συμφώνησαν με τις κυβερνητικές τροπολογίες και τις επί το -επιλεκτικά- αυστηρότερο αλλαγές των νέων Ποινικών Κωδίκων και που τώρα προάγονται αποφάσισαν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών στην ΕΔΕ. Οπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο αναρτημένο στην ιστοσελίδα της ΕΔΕ η δικηγόρος (ΜΔΕ Δημοσίου Δικαίου) Θ. Ντάλλη, από το 1958 έως σήμερα, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων έχει βιώσει την εμπειρία πέντε προσωρινών διοικήσεων.

Τα παραλειπόμενα

Νίκος Σαλάτας

ΕUROKINISSI / ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Η κ. Ντάλλη επισημαίνει πως ο διορισμός προσωρινής διοίκησης σε ένα σωματείο συνιστά ούτως ή άλλως μια «ανωμαλία», μια «λύση ανάγκης», «με την έννοια ότι θίγει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοδιοίκησή του από όργανα τα οποία αναδεικνύονται από την ελεύθερη βούληση των μελών του με δημοκρατικές διαδικασίες».

«Σήμερα η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων βρίσκεται σε ένα κρίσιμο ιστορικό σταυροδρόμι. Την 1η Ιουνίου 2020 λήγει η θητεία του αιρετού Δ.Σ. Εννέα από τα δεκαπέντε μέλη του Δ.Σ. αρνούνται να συναινέσουν στην καθορισμένη από το καταστατικό διενέργεια αρχαιρεσιών εντός του Ιουνίου, επικαλούμενα τις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας, αν και υπάρχει σχετική άδεια από τον ΕΟΔΥ.

Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης με έγγραφό του αποφασίζει να μην παρατείνει τη θητεία του Δ.Σ. μέχρι τη διενέργεια αρχαιρεσιών» σημειώνει η κ. Ντάλλη και συνεχίζει: «Τα ιστορικά προηγούμενα μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι μελλοντικές εξελίξεις στη μεγαλύτερη δικαστική Ενωση της χώρας θα εξαρτηθούν από την τακτική που θα ακολουθήσουν τα διάδικα αλλά, κυρίως, από τη δικαστική απόφαση, που θα θέσει τα κριτήρια με βάση τα οποία θα ορίσει τελικώς τα μέλη της προσωρινής διοίκησης που θα έχει την τεράστια ευθύνη να διασφαλίσει με αξιοπιστία τούς όρους της δημοκρατικής λειτουργίας της Ενωσης».

Η σαφής προσπάθεια αποσταθεροποίησης του προέδρου και μελών του Δ.Σ. της ΕΔΕ από τις δύο ομάδες (των Π. Λυμπερόπουλου και Ν. Σαλάτα) με καταγγελίες για ηγεμονισμό και αυθαιρεσία, όταν όλη την περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ περιέβαλλαν το πρόσωπο του προέδρου με την πλήρη εμπιστοσύνη τους, ξεκίνησε αμέσως μετά τις εκλογές.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕ εξακολούθησε να κάνει κριτική και στις αποφάσεις της νέας κυβέρνησης όπως διατυπώθηκαν στα νομοσχέδια για τη διαμεσολάβηση, για τη μείωση της χρηματοδότησης στο Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ), για την ανακατανομή των 86 θέσεων στα εφετεία, για το δικαστικό ένσημο και πολύ πρόσφατα για τις απαράδεκτες κυβερνητικές παρεμβάσεις στο έργο των εισαγγελέων.

Προκαλεί όμως σειρά ερωτημάτων η στάση μελών της ομάδας αλλά και της ίδιας της Μ. Στενιώτη (πρώην προέδρου της ΕΔΕ μετά την παραίτηση της Β. Θάνου) που σήμερα ταυτίζεται με τις ομάδες των Λυμπερόπουλου και Σαλάτα. Οι δυο υπό προαγωγή δικαστικοί λειτουργοί με πράξεις και δημόσιες τοποθετήσεις τους έχουν κάνει σαφή εδώ και πολλά χρόνια την έντονη ιδεολογική τους τοποθέτηση και φαίνεται ότι χαίρουν της πλήρους αποδοχής και εμπιστοσύνης της κυβέρνησης.

Τροποποιημένο καταστατικό

Μαργαρίτα Στενιώτη

ΕUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Οταν όμως πρόσφατα η Μ. Στενιώτη διαφώνησε με τη φωτογραφική τροπολογία της σημερινής κυβέρνησης, ο Ν. Σαλάτας δήλωνε: «Η κ. Στενιώτη φαίνεται ότι ενοχλείται πολύ, διότι στις 86 προαγωγές των εφετών σε προέδρους θα συμπεριλαμβάνονται και 6 συνάδελφοι οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση θα συνταξιοδοτούντο, ισχυριζόμενη ότι από την προαγωγή των 6 αυτών δικαστών διαταράσσεται η απρόσκοπτη εξέλιξη των συναδέλφων [...] Στην προκειμένη περίπτωση φαντάζει πολύ λίγη η ρήση “ο θάνατός σου η ζωή μου”».

Η ίδια, σε συνέντευξη της στην «Εφ.Συν.» στις 23.2.2018 δήλωνε ότι «η εμπλοκή της Ενωσης σε πολιτικές αντιπαραθέσεις εκφεύγει του καταστατικού της σκοπού, ενώ το πρόβλημα του προεδρείου της ΕΔΕ δεν είναι μόνο ο υπερβολικός αριθμός ανακοινώσεων, που σημαίνει έλλειψη διαλόγου, αλλά το ότι έφτασε ακόμα και στο να αμφισβητήσει τις δημοκρατικές αρχές που διέπουν το δικαστικό μας σύστημα, προσομοιάζοντάς το με εκείνο της Τουρκίας και της Πολωνίας, διασύροντας τη χώρα μας».

Επιπλέον υπό την προεδρία της εφαρμόστηκε το τροποποιημένο καταστατικό (6.12.2015) που περιέχει διάταξη με την οποία απαγορεύεται σε μέλος του Δ.Σ. να υπηρετεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης ή σε άλλη υπηρεσία υπαγόμενη στην εκτελεστική εξουσία. Η προσθήκη αυτή έγινε αφού είχαν προηγηθεί σοβαρές αντεγκλήσεις με αφορμή τον ορισμό του Π. Λυμπερόπουλου ως συμβούλου του (πρώην) υπουργού Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου. Η αλλαγή στάσης της ομάδας Στενιώτη παραμένει σε κάθε περίπτωση ανεξήγητη.

Περιφρονούν τον δικαστικό συνδικαλισμό

Του Β. ΦΑΪΤΑ*

«Η κορύφωση της περιφρόνησης προς τον δικαστικό συνδικαλισμό έρχεται από το ίδιο το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο εδώ και ένα έτος αναλαμβάνει νομοθετική πρωτοβουλία για ζητήματα που αφορούν τη Δικαιοσύνη χωρίς να ενδιαφέρεται να λάβει τη γνώμη των ενώσεων. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα λαμβάνει χώρα η πρωτόγνωρη κίνηση των 9 μελών του Δ.Σ. της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων να υπερθεματίσουν υπέρ της προσφυγής της μεγαλύτερης δικαστικής ένωσης στο δικαστήριο για ορισμό προσωρινής διοίκησης, αρνούμενα τη διεξαγωγή των προβλεπόμενων στο Καταστατικό της Ενωσης αυτής αρχαιρεσιών στον προβλεπόμενο χρόνο με επίκληση την πανδημία.

»Η “επιχειρηματολογία” βέβαια αυτή κατέπεσε αύτανδρη [...] Αλλωστε, οι αρχαιρεσίες θα ελάμβαναν χώρα σε ένα χρονικό σημείο [σ.σ. τέλος Ιουνίου] κατά το οποίο θα λειτουργούν κανονικά τα ακροατήρια στα Δικαστήρια και μάλιστα θα έχουν γίνει ήδη οι Ολομέλειες των μεγάλων Δικαστηρίων για τα τμήματα διακοπών [...] Η προσφυγή για διορισμό προσωρινής διοίκησης στη μεγαλύτερη δικαστική Ενωση θέτει σε κίνδυνο τη δημοκρατική αρχή του εκλέγειν στο δικαστικό συνδικαλισμό και τον ίδιο το δικαστικό συνδικαλισμό, που κατακτήθηκε με αγώνες.

»Η “προσωρινή” διοίκηση, άλλωστε, μπορεί εύκολα να μεταβληθεί σε “μόνιμη” με την επίκληση νέου κύματος πανδημίας από το φθινόπωρο […] Κάποιοι ίσως θα ήθελαν δικαστικές ενώσεις αποστεωμένες, σιωπηλές, χωρίς λόγο κατά τη διαδικασία συζήτησης νομοσχεδίων που αφορούν τη δικαιοσύνη. Ο κίνδυνος να κυριαρχήσουν εκφυλιστικά φαινόμενα στον δικαστικό συνδικαλισμό είναι υπαρκτός. Αν στρεβλωθεί η δημοκρατία στο εσωτερικό των ενώσεων, αν χαθεί η διαφάνεια, αν υποβαθμιστεί η συλλογικότητα, θα ακυρωθεί όλη αυτή η θετική στροφή που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια».

*Εφέτης Δ.Δ., γενικός γραμματέας της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών. Απόσπασμα από άρθρο του στην ιστοσελίδα dikastiko.gr


 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Το επιλεκτικά λαλίστατο προεδρείο της ΕΔΕ
Απαντήσεις έδωσε χθες μιλώντας στον ραδιοσταθμό «News 24/7» ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής στις εικασίες περί σκοπιμοτήτων του προεδρείου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αλλά και της Ν.Δ. Εξέφρασε...
Το επιλεκτικά λαλίστατο προεδρείο της ΕΔΕ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
To δικαίωμα στις αγροτικές φυλακές είναι αναφαίρετο
Τις τελευταίες ημέρες στο θέμα των αγροτικών φυλακών εμφανίζονται διάφορα δημοσιεύματα, ενδεχομένως και διαρροές, που προαναγγέλλουν την απαγόρευση μεταγωγής ισοβιτών και πολυϊσοβιτών
To δικαίωμα στις αγροτικές φυλακές είναι αναφαίρετο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ολική υποχώρηση Κ. Τσιάρα
Η κυβέρνηση, μπροστά στον κίνδυνο να έχει απέναντι το δικαστικό σώμα, πήρε πίσω τις διατάξεις για τη βαθμολογία των έμπειρων εν ενεργεία δικαστών και τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις στις επιδόσεις των νέων...
Ολική υποχώρηση Κ. Τσιάρα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Διατάξεις για τους δικαστές, πλην όμως εναντίον τους
Οι δικαστικοί φορείς διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την επιλογή του υπουργού να καταρτίζει νομοσχέδια που αφορούν το δικαστικό σώμα με συνθέσεις νομοπαρασκευαστικών από τις οποίες αποκλείονται οι εκπρόσωποί τους.
Διατάξεις για τους δικαστές, πλην όμως εναντίον τους
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τέσσερις πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης για την ανάγκη επιτάχυνσης απονομής της
Τέσσερις πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, «ένωσαν τις δυνάμεις τους» και ανέδειξαν τα κακώς κείμενα στον χώρο της Δικαιοσύνης και τα αίτια της βραδύτατης απονομής της, που...
Τέσσερις πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης για την ανάγκη επιτάχυνσης απονομής της

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας