Στον «Φακό» της «Εφ.Συν.»
Με μια προκλητική ανακοίνωση το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απέδωσε σε «λόγους ομαλής λειτουργίας» των φυλακών Κορυδαλλού «και στο πλαίσιο εφαρμογής έκτακτων μέτρων για την προστασία από τον κορονοϊό» την κατεπείγουσα μεταγωγή του κρατούμενου Βασίλη Δημάκη στις φυλακές Γρεβενών. Μια μεταγωγή παράνομη που βασίστηκε σε «αξιόπιστες πληροφορίες» και διατάχθηκε από τη γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, χωρίς να προηγηθεί απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, αφού η Σοφία Νικολάου έκανε χρήση ειδικού άρθρου που δίνει το δικαίωμα στον υπουργό ή στον γεν. γραμματέα να αποφασίσουν μεταγωγή λόγω κινδύνου ζωής, δημόσιας τάξης, ασφάλειας και εύρυθμης λειτουργίας των φυλακών.
Η εκτός ορίων δικαίου απόφαση παραβιάζει κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα και παραπέμπει σε σκοτεινές εποχές, όταν η στοχοποίηση και η εκδικητικότητα του κράτους κρύβονταν πίσω από παρόμοιες «πληροφορίες». Δημιουργεί παράλληλα σοβαρά ερωτήματα για το πώς αντιλαμβάνεται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την έννοια του σωφρονισμού, όταν επιλέγει να εκδικηθεί έναν νέο άνθρωπο που καταβάλλει επί σειρά ετών τεράστιο αγώνα μέσα από τη φυλακή για να είναι σήμερα αριστούχος τριτοετής φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του EKΠΑ.
Σας υπόσχομαι ότι δεν πρόκειται να με κάνετε ξανά αυτό που ήμουν.Αυτό που με τόσο εκπαιδευτικό μόχθο κατάφερα να είμαι και εννοώ ένας άνθρωπος αλληλέγγυος προς κάθε συνάνθρωπό μου που βάλλεται
Και ενώ κάθε ώρα που περνάει είναι κρίσιμη για τον κρατούμενο ο οποίος συνεχίζει την απεργία πείνας και δίψας και είναι αποφασισμένος, παρά την ήδη επιβαρυμένη υγεία του, να φτάσει μέχρι τέλους, διεκδικώντας την επιστροφή του στον Κορυδαλλό για να ολοκληρώσει τις σπουδές του, το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι η υγεία του παρακολουθείται και πως οι σπουδές του θα συνεχιστούν με εξ αποστάσεως εκπαίδευση, πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων την πολυήμερη απεργίας πείνας και δίψας που έκανε ο Β. Δημάκης το 2018 και με την οποία κατάφερε να είναι μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας έχοντας φυσική παρουσία στο αμφιθέατρο με ηλεκτρονική παρακολούθηση (βραχιολάκι). Οσο για τη δικαιολογία ότι η μεταγωγή έγινε στο πλαίσιο μέτρων περιορισμού της πανδημίας, μόνο φαιδρή μπορεί να χαρακτηριστεί αν αναλογιστεί κανείς ότι για τον ίδιο λόγο η κυβέρνηση αποφάσισε την απαγόρευση όλων των μεταγωγών.
Εκτός αν η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, αφού συναντήθηκε με τον Β. Δημάκη και συζήτησε μαζί του το αίτημα του ίδιου και συγκρατουμένων του για αποσυμφόρηση της φυλακής, αποφάσισε να εφαρμόσει την αποσυμφόρηση του Κορυδαλλού στέλνοντας νύχτα άντρες των ΕΚΑΜ στον Κορυδαλλό για να απομακρύνουν μόνο τον Δημάκη.
H στοχοποίηση
Επί της ουσίας το υπουργείο δεν αντιλαμβάνεται ούτε την κρισιμότητα της υγείας του απεργού κρατούμενου, ούτε τη σημασία της απόφασης ενός ανθρώπου, που βρέθηκε σε ηλικία 19 ετών στη φυλακή για ένα έγκλημα τιμής, να αλλάξει τη ζωή του και να γίνει μέλος της φοιτητικής κοινότητας. Αυτό που κάνει είναι να στοχοποιήσει τον Β. Δημάκη για τη διαμαρτυρία του με συγκρατούμενούς του και να τον τιμωρήσει επικαλούμενo «λόγους ομαλής λειτουργίας» της φυλακής.
Οπως αποδεικνύεται άλλωστε από το ελλιπέστατο κατά τα άλλα σκεπτικό της απόφασης, η μεταγωγή έγινε «κατόπιν αξιόπιστων πληροφοριών για λόγους δημόσιας τάξης, ασφάλειας και εύρυθμης λειτουργίας των φυλακών». Μόνο που ο κρατούμενος δεν υπέπεσε σε κανένα αδίκημα, ούτε σε κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα, εκτός κι αν η γενική γραμματέας προέβλεψε το... μέλλον!
«Φαίνεται ότι κάποιοι μέσα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη έχουν ζηλέψει τη δόξα του Ερντογάν και θέλουν νεκρούς απεργούς πείνας και στην Ελλάδα» Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος
Σύμφωνα με το υπόμνημα που κατέθεσε χθες ο κρατούμενος -μέσω του δικηγόρου του Θανάση Καμπαγιάννη- στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής και στην Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών, η απόφαση ελήφθη «όχι κατά την κανονική διαδικασία του άρθρου 9 παρ. 1 και 2 του ν. 2776/1999, αλλά κατ’ εξαίρεση κατά τα προβλεπόμενα της παρ. 3 εδ. β του ίδιου άρθρου, γι’ αυτό εξάλλου υπογράφεται αποκλειστικά από τη γενική γραμματέα και παραγγέλλεται η θέση της απόφασης υπόψιν της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών προς “έγκριση”». Ομως το επίμαχο άρθρο προβλέπει ότι μόνο «σε περίπτωση κατεπείγοντος ή όταν απειλείται διασάλευση της τάξης και της ασφάλειας του καταστήματος, η μεταγωγή ή η μη μεταγωγή διατάσσεται από τον γενικό γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, το ζήτημα όμως εισάγεται το ταχύτερο δυνατόν στην Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών, που αποφασίζει σχετικά».
Από ποια πραγματικά περιστατικά προκύπτει ότι ο κρατούμενος είναι απειλή για τη διασάλευση της τάξης στο σωφρονιστικό κατάστημα; Επειδή συμμετείχε σε αποχή από την εργασία με αίτημα την αποσυμφόρηση και ζημιώνοντας τον εαυτό του, αφού σε αυτή την περίπτωση δεν συνυπολογίζονται τα διπλά μεροκάματα;
Το αίτημα της αποσυμφόρησης έχουν θέσει το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Συνήγορος του Πολίτη, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ για το ίδιο θέμα ο διευθυντής του Σχολείου των Φυλακών Αυλώνα, Πέτρος Δαμιανός, απηύθυνε έκκληση στον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.
Επειδή λοιπόν δεν υπάρχει καμία «απειλή διασάλευσης της τάξης», η γενική γραμματέας επικαλείται γενικά και αόριστα «αξιόπιστες πληροφορίες» και δεν δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις, ούτε δέχτηκε συνάντηση με τον δικηγόρο Θαν. Καμπαγιάννη και τον καθηγητή τού Β. Δημάκη στο Λύκειο, Π. Δαμιανό, ο οποίος εδώ και μέρες κάνει έκκληση να επιτραπεί στον κρατούμενο να συνεχίσει «την άξια θαυμασμού προσπάθειά του».
Την ίδια έκκληση απευθύνουν καθηγητές Πανεπιστημίου (Μ. Σπουρδαλάκης, Π.Γ. Παναγιωτόπουλος, Γ. Τασόπουλος, Τζένη Λιαλούτη, Ι. Τσίρμπας, Αντ. Μεταξάς, Γ.Κ. Θεοδωρίδης) που κάνουν λόγο για έναν φοιτητή-υπόδειγμα και υπεραμύνονται του συνταγματικού δικαιώματός του στη μόρφωση, ενώ περισσότεροι από 8.500 είναι όσοι υπογράφουν ψήφισμα στήριξης του αιτήματος του Β. Δημάκη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα avaaz.
Με συνεχείς ανακοινώσεις και δηλώσεις η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει «τον σωφρονιστικό Μεσαίωνα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο τέως πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, υπογράμμισε χθες (ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5») ότι «όσα συμβαίνουν στον Β. Δημάκη αναδεικνύουν μια τιμωρητική, εκδικητική αντίληψη που υπάρχει για την ίδια την ποιότητα του σωφρονιστικού μας συστήματος» και πρόσθεσε ότι «η δημοκρατία κρίνεται πάντοτε εκεί που είναι τα δύσκολα και όχι με επιφανειακά και επικοινωνιακά τεχνάσματα». Ο τομεάρχης Παιδείας, Νίκος Φίλης, υποστήριξε ότι «τυχόν απώλεια της ζωής του απεργού θα στοιχειώσει τον πολιτισμό μας αλλά και την εκπαίδευση» και ζήτησε από την υπουργό Παιδείας να παρέμβει και να ενώσει τη φωνή της με τους καθηγητές του Β. Δημάκη, ενώ ο τομεάρχης Δικαιοσύνης, Σπύρος Λάππας, σημείωσε ότι αν δεν επιστρέψει άμεσα ο Δημάκης στον Κορυδαλλό, «θα αποδειχτεί για ακόμα μία φορά ότι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και στο υπουργείο Προ.Πο. είναι τόση η δόση ακραίας ιδεοληψίας τους που νομίζουν ότι ευθύνεται το φάρμακο και όχι το νόσημα».
Το Κίνημα Αλλαγής τονίζει ότι «η περίπτωση του Β. Δημάκη έρχεται να προστεθεί στον αχαλίνωτο κατήφορο προσβολής δικαιωμάτων που έχει επιλέξει για μοντέλο διαχείρισης των φυλακών η αστυνομικοποιημένη πολιτική ηγεσία» και ζητάει από το υπουργείο «να ανακαλέσει τώρα την εκδικητική απόφαση και να μην την καταστήσει αιτία κρατικού εγκλήματος». Την «αυθαίρετη και εκδικητική» μεταγωγή καταδικάζει και το ΚΚΕ και απαιτεί την επιστροφή του κρατούμενου στον Κορυδαλλό «χωρίς άλλη καθυστέρηση καθώς η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο». Η Λαϊκή Ενότητα ζητάει «να πάψει η αυθαίρετη τιμωρία στο πρόσωπο του Β. Δημάκη, για την οποία φέρουν ακέραια την ευθύνη το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής και η κυβέρνηση».
Την «άμεση ανάκληση της αυθαίρετης και απάνθρωπης μεταγωγής» ζητάει η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και θέτει το ερώτημα: «Τι είναι πιο αποτελεσματικό μέσο για τον πραγματικό σωφρονισμό ενός κρατουμένου, αν όχι το δικαίωμα πρόσβασής του στη μόρφωση και η έμπρακτη άσκηση αυτού του δικαιώματος; Αυτός δεν είναι τρόπος προστασίας του πολίτη». Αλληλεγγύη στον απεργό πείνας και δίψας εκφράζει και το Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών και καλεί την κυβέρνηση «να δράσει χωρίς χρονοτριβή, ειδάλλως φέρει ακέραια την ευθύνη για ό,τι συμβεί».
Μητσοτάκης όπως Ερντογάν
Στην πολιτική δήλωσή του, με την οποία ανακοίνωσε ότι ξεκινάει απεργία πείνας, ο Βασίλης Δημάκης απευθύνθηκε στη γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής λέγοντας: «Εγώ, κυρία Νικολάου, έχω φτύσει αίμα να επιτύχω αυτό που -όλοι εσείς που πληρώνεστε γι’ αυτό- δεν επιτύχατε επ’ ουδενί και εννοώ να αυτο-σωφρονιστώ και έρχεστε μεμιάς και μου δίνετε μία να πάω στο διάολο; Γιατί; Σας υπόσχομαι ότι δεν πρόκειται να με κάνετε ξανά αυτό που ήμουν. Αυτό που με τόσο εκπαιδευτικό μόχθο κατάφερα να είμαι και εννοώ ένας άνθρωπος αλληλέγγυος προς κάθε συνάνθρωπό μου που βάλλεται. Προτιμώ να παραδώσω πνεύμα, κυρία Νικολάου, αλλά να θυμάστε ότι το παραδομένο μου πνεύμα δεν θα σας αφήσει στιγμή για το υπόλοιπο της ζωής σε ησυχία…».
Ο δικηγόρος του, Θαν. Καμπαγιάννης, δήλωσε στην «Εφ.Συν.»: «Από την απαράδεκτη απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη φαίνεται ότι κάποιοι μέσα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη έχουν ζηλέψει τη δόξα του Ερντογάν και θέλουν νεκρούς απεργούς πείνας και στην Ελλάδα, με τον τρόπο που αυτές τις μέρες το βλέπουμε να συμβαίνει στην Τουρκία».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας