Αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, εάν η δίκη της Χρυσής Αυγής διεξαχθεί στη γυναικεία πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού -όπως έχει αποφασιστεί-, εμφανίστηκαν χθες ο δήμαρχος Κορυδαλλού, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά και οι δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής.
Τη Δευτέρα θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία του Κορυδαλλού, όπως επίσης και οι υπηρεσίες του δήμου, ενώ θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από τις φυλακές και -όπως τόνισε ο δήμαρχος της πόλης, Σταύρος Κασιμάτης- θα προσπαθήσουν να μπουν στο δικαστήριο και να καταθέσουν εγγράφως τις ενστάσεις τους. Ανάλογα με τις εξελίξεις, τη Δευτέρα το βράδυ θα συγκληθεί η συντονιστική επιτροπή αγώνα και θα αποφασίσουν τι θα πράξουν.
Πηγή… δεινών
«Εξήντα δύο χρόνια οι φυλακές βρίσκονται στην πόλη μας και είναι πηγή πολλών κακών της καθημερινότητας των δημοτών. Τώρα κάποιοι αποφάσισαν άστοχα να γίνει η δίκη των φασιστών της Χ.Α. στον Κορυδαλλό», επισήμανε ο Στ. Κασιμάτης, διευκρινίζοντας ότι διαχωρίζουν τα κτίρια από τους ανθρώπους και συμπαραστέκονται σε αυτούς που βρίσκονται μέσα στις φυλακές, καθώς είναι γνωστές οι άθλιες συνθήκες κράτησής τους.
Υποστήριξε ότι η περιοχή -εκτός όλων των άλλων- είναι πολιτικά φορτισμένη, αν σκεφτεί κανείς ότι η αίθουσα όπου θα διεξαχθεί η δίκη από το σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας απέχει μόλις ένα χιλιόμετρο και, όπως τόνισε, ακόμα και αυτό το γεγονός θα έπρεπε να τους προβληματίσει. «Η δίκη για τη δολοφονία του Τεμπονέρα δεν έγινε στην Πάτρα, διεξήχθη αλλού», υπογράμμισε και κάλεσε όσους πήραν αυτή την απόφαση να αναλάβουν τις ευθύνες τους για οτιδήποτε συμβεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα που θα κρατήσει η δίκη.
Περί «αρρυθμιών»
Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, αναφέρθηκε στην απόφαση του Εφετείου να επιλέξει τη συγκεκριμένη αίθουσα και σημείωσε πως η απάντηση που έλαβαν, όταν ρώτησαν «γιατί όχι σε αίθουσα του Εφετείου;» ήταν ότι, εάν γινόταν αυτό, όλα τα δικαστήρια θα έμπαιναν σε αρρυθμία. «Τους ενημερώσαμε ότι δίπλα υπάρχει σχολικό συγκρότημα. Δεν έπρεπε να αξιολογήσουν αυτό το γεγονός; Δεν εισπράξαμε από το Εφετείο ότι το ξανασκέφτηκαν το θέμα», σημείωσε ο Γ. Γαβρίλης. Συμπλήρωσε πως πρέπει να εξασφαλιστούν συνθήκες εύρυθμης λειτουργίας για τα σχολεία και αναρωτήθηκε: «Πώς είναι δυνατόν να περνάει ο μαθητής ανάμεσα από ζώνες καταστολής, για να πάει στο σχολείο του;».
«Πόσο νοσηρός πρέπει να είναι ένας εγκέφαλος που αποφασίζει να γίνει η δίκη δίπλα από τα σχολεία;», αναρωτήθηκε ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος, και υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη επιλογή δείχνει ότι κάποιοι δεν ήθελαν να δοθεί δημοσιότητα στη δίκη, έτσι ώστε οι Ελληνες να μη μάθουν ότι αυτοί που δικάζονται είναι εγκληματική οργάνωση. Την αντίθεση του δήμου του κατέθεσε και ο δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Λαγουδάκης, ενώ ο γ.γ. του Δήμου Νίκαιας, Κώστας Τσεφαλάς, ανέφερε ότι οι λόγοι ασφαλείας που επικαλούνται κάποιοι δεν ισχύουν, καθώς οι περισσότεροι κατηγορούμενοι είναι εκτός φυλακών.
Στη συνέντευξη παραβρέθηκε και ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος των Αιγύπτιων ψαράδων, θυμάτων της Χ.Α., ο οποίος τόνισε ότι τη Δευτέρα θα τεθεί και από τους συνηγόρους της πολιτικής αγωγής το αίτημα για μεταφορά της δίκης σε άλλη αίθουσα. Υποστήριξε επίσης ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί εκ του νόμου να αλλάξει τον χώρο διεξαγωγής, όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν με τις υποθέσεις του «Σαμίνα» και των Ζωνιανών, και εξήγησε πως «αυτό δεν αποτελεί παρέμβαση στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Παρέμβαση είναι όταν υπαγορεύεις ποιος είναι αθώος ή ένοχος».
