Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στη φρίκη του «Παιδικού Σπιτιού»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στη φρίκη του «Παιδικού Σπιτιού»

  • A-
  • A+

Κακοποίηση, φόβος, ντροπή, απομόνωση, καταστροφή, ήταν οι λέξεις που ακούστηκαν πολλές φορές στις καταθέσεις πέντε μαρτύρων κατηγορίας χθες στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών, όπου επαναλαμβάνεται η δίκη σε δεύτερο βαθμό του πρώην προέδρου του οικοτροφείου «Παιδικό Σπίτι» στον Πειραιά, Κωνσταντίνου Λαλαούνη.

Ο κ. Λαλαούνης, 89 ετών, καταδικάστηκε για κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση αποπλάνηση και κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια και ενδοοικογενειακή βία. Βρίσκεται στη φυλακή από το 2016 εκτίοντας 25ετή κάθειρξη, αλλά η δίκη επαναλαμβάνεται έπειτα από προσφυγή του στον Αρειο Πάγο.

Καθηγήτρια που δίδασκε σε σχολείο κοντά στο ίδρυμα κατήγγειλε ότι ο μαθητής Γ.Α., που έμενε στο «Παιδικό Σπίτι», της εκμυστηρεύθηκε: «Στο σπίτι που είμαι ο κύριος Λαλαούνης μού έκανε δύο φορές από πίσω αυτό που κάνουν οι άνδρες στις γυναίκες».

Υστερα από δύο μέρες η εκπαιδευτικός ξαναρώτησε το παιδί και εκείνο επανέλαβε τα ίδια. «Οφειλα να το καταγγείλω για να διερευνηθεί. Ο Γ.Α. είναι ένα παιδί με νοητική υστέρηση, δεν μπορεί να διαβάσει, αλλά μπορεί να επικοινωνεί και να αρθρώνει λόγο. Δεν ήταν ένας μαθητής που έπρεπε να μεταφερθεί σε σχολική δομή για παιδιά με ειδικές ανάγκες, ήταν μια ενδιάμεση κατάσταση. Την επόμενη χρονιά μεταγράφηκε σε σχολείο εκμάθησης πρακτικής τέχνης, από την οποία αποφοίτησε».

Εκείνη την περίοδο στο ίδρυμα έμεναν οκτώ αγόρια και ο Γ.Α. είναι ο πρώτος που περιέγραψε σεξουαλική κακοποίηση.

Η επόμενη μάρτυρας είναι εθελόντρια από το 1992 σε δημόσια παιδικά ιδρύματα και έχει βραβευθεί για το έργο της στο Ιδρυμα «Αγιος Ανδρέας» στον Αλιμο. Η κατάθεσή της αφορούσε κυρίως τον Θ.Σ., τον οποίο γνώρισε στον «Αγιο Ανδρέα», «ένα πολύ κοινωνικό και χαρούμενο παιδί» που μετεγκαταστάθηκε στο «Παιδικό Σπίτι» επειδή εκεί ζούσε ο αδερφός του.

«Προσπάθησα να επικοινωνήσω μαζί του αλλά ήταν αδύνατο. Στην εφηβεία το έσκασε από το ίδρυμα και αναζήτησε εμένα και την παιδαγωγό που ήταν στην ομάδα του τότε. Μου είπε ότι “εκεί συμβαίνει ό,τι μπορείτε να διανοηθείτε”».

Η μάρτυρας μίλησε για σεξουαλική, σωματική και συναισθηματική κακοποίηση ανηλίκων από τον κατηγορούμενο, επικαλούμενη όσα της έχει πει ο Θ.Σ.: «Πονούσα, δεν μπορούσα να το ανεχτώ άλλο. Σταμάτησε όταν είχα τη δύναμη να τον απωθήσω. Και επειδή τον είχα στο χέρι, με δωροδοκούσε με λεφτά, ακριβά δώρα. Αλλά ό,τι ήταν να μου κάνει, μου το είχε ήδη κάνει».

Αυστηρές τιμωρίες, χαστούκια, στέρηση ελευθερίας, εγκλεισμός σε σκοτεινό δωμάτιο, θωπείες, βίαιες συνουσίες, δωροδοκίες, ληγμένα φαγητά είναι, σύμφωνα με τη μάρτυρα, οι συνθήκες που επικρατούσαν στο «Παιδικό Σπίτι».

Τρία αδέρφια

Ο Κωνσταντίνος Λαλαούνης που έχει καταδικαστεί για κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση αποπλάνηση και κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια και ενδοοικογενειακή βία σε 25ετή κάθειρξη και τώρα ξαναδικάζεται σε δεύτερο βαθμό

«Ο Θ.Σ. μού είπε ότι ο κατηγορούμενος είχε κακοποιήσει σεξουαλικά και τον αδερφό του, Δ.Σ., όπως και το μικρότερο από τρία αδέρφια που ζούσαν στο σπίτι. Για τους δύο μεγαλύτερους μου είπε ότι τους χούφτωνε, τους φιλούσε, τους δάγκωνε. Μου είπε επίσης ότι ποτέ δεν πάτησε στο ίδρυμα ψυχολόγος και κοινωνικός λειτουργός», πρόσθεσε η μάρτυρας, η οποία έκανε καταγγελία στον Βοηθό Συνήγορο του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Γιώργο Μόσχο, και ζήτησε από τον εισαγγελέα Ηλία Ζαγοραίο να κάνει έρευνα.

Η τρίτη μάρτυρας, παιδαγωγός με 38χρονη πείρα και ειδίκευση στην παιδική κακοποίηση, είχε τον Θ.Σ. στην ομάδα της στο ίδρυμα του Αλίμου, όταν κλήθηκε να τον προετοιμάσει για τη μετεγκατάστασή του.

«Ηταν ακόμη ένας αποχωρισμός για εκείνον και του υποσχέθηκα ότι θα τον επισκέπτομαι. Ομως, ο κατηγορούμενος ανέβαλλε επί έξι μήνες την επίσκεψή μου προφασιζόμενος διάφορες δικαιολογίες. Τελικά συνάντησα τον Θ.Σ., παρουσία του κατηγορούμενου, σε ένα μικρό γραφείο στο κέντρο του Πειραιά. Ηταν ένα άλλο παιδί, εντελώς σφιγμένο, δεν με χαιρέτησε καθόλου. Οταν φεύγαμε πρόλαβα χαμηλόφωνα να του πω “έχω ένα μαγικό ραβδί, πες γρήγορα, τι κάνουμε;” και μου απάντησε: “Πάμε γρήγορα πίσω στον Αλιμο”».

Η παιδαγωγός έκανε καταγγελία στον Γ. Μόσχο και ζήτησε από δημοσιογράφο να ερευνήσει τι συνέβαινε αλλά, όπως κατέθεσε, «ήταν φωνή βοώντος εν τη ερήμω».

Η μάρτυρας περιέγραψε ότι το πρώτο πράγμα που της είπε ο Θ.Σ. όταν το έσκασε από το «Παιδικό Σπίτι» ήταν: «Δεν είμαι το παιδί που ξέρατε, έχουν αλλάξει όλα. Είναι καταστροφή, δεν θέλω να θυμάμαι. Πείτε μου, εσείς γράψατε το γράμμα που μου έδωσε ο κ. Λαλαούνης, ότι δεν θέλατε να με ξαναδείτε;».

Η παιδαγωγός αρνήθηκε ότι είχε γράψει το γράμμα και μέχρι σήμερα στέκεται στο πλευρό του Θ.Σ. «Μου έδειξε εμπιστοσύνη επειδή δεσμεύθηκα να μην πω τίποτα σε κανέναν. Επιτρέψτε μου να μην τα μεταφέρω. Είμαι παιδαγωγός πάνω απ’ όλα, πρέπει να μπορούν να με εμπιστεύονται τα παιδιά», είπε.

«Βαράει χαστούκια»

Η τέταρτη μάρτυρας είναι ανάδοχος του Ν.Χ., τα δύο αδέλφια του οποίου έμεναν στο «Παιδικό Σπίτι». «Επιδίωξα να έλθουν σε επαφή τα αδέλφια, αλλά ο Κ. Λαλαούνης μού απάντησε ότι ο κανονισμός δεν αλλάζει. Τα παιδιά τα είδα στο γραφείο του Πειραιά, μου είπαν ότι ο κατηγορούμενος είναι πολύ αυστηρός και βαράει χαστούκια», κατέθεσε και περιέγραψε πώς ο Κ. Λαλαούνης μεθόδευε καθεστώς απομόνωσης.

«Δεν υπήρχε κοινωνικός λειτουργός, ούτε ψυχολόγος. Ελεγε “εδώ είμαστε οικογένεια, δεν χρειαζόμαστε κάτι”. Οταν έστειλα επιστολή, την οποία κοινοποίησα και στο Δ.Σ. του οικοτροφείου, δεν μου απάντησαν. Μου τηλεφώνησε μόνο κάποιος ψυχολόγος εκ μέρους του ιδρύματος και αρνήθηκε συνάντηση ισχυριζόμενος ότι θα αναστατωθούν τα παιδιά. Οταν ύστερα από έναν μήνα κάλεσα τον ψυχολόγο, μου είπε ότι δεν ήταν από το ίδρυμα».

Ο τελευταίος μάρτυρας είναι ο κοινωνικός λειτουργός που κλήθηκε στο ίδρυμα μετά τη δίωξη που ασκήθηκε στον κατηγορούμενο. Στην έκθεσή του κάνει λόγο για παιδιά κλειστά, που ζούσαν περιορισμένα και σε καθεστώς φόβου.

● Η δίκη θα συνεχιστεί στις 27 Φεβρουαρίου.

 

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Κατηγορούν τα παιδιά για τις αισχρές πράξεις του κ. Λαλαούνη;
Με τις καταθέσεις μαρτύρων που είχαν άμεση σχέση με το «Παιδικό Σπίτι» στον Πειραιά συνεχίστηκε η δίκη του πρώην προέδρου του οικοτροφείου, Κωνσταντίνου Λαλαούνη, που κατηγορείται για αποπλάνηση και κατάχρηση...
Κατηγορούν τα παιδιά για τις αισχρές πράξεις του κ. Λαλαούνη;
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Το σπίτι των παιδικών τραυμάτων
Συγκλονιστικές οι καταθέσεις τριών αδερφιών, στη νέα δίκη του καταδικασμένου σε 25ετή κάθειρξη του Κ. Λαλαούνη, προέδρου για δεκαετίες στο οικοτροφείο «Παιδικό Σπίτι» στον Πειραιά.
Το σπίτι των παιδικών τραυμάτων
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εισαγγελέας Αρείου Πάγου: Να ξαναδικαστεί ο Κορκονέας για το ελαφρυντικό
Η εισαγγελέας πρότεινε να γίνει δεκτή η αναίρεση για το ελαφρυντικό στον δολοφόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Εισαγγελέας Αρείου Πάγου: Να ξαναδικαστεί ο Κορκονέας για το ελαφρυντικό
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τον νου σας στα ασυνόδευτα παιδιά, λέει στους εισαγγελείς της χώρας ο ΑΠ
Αυξημένη επαγρύπνηση στα ασυνόδευτα παιδιά, καθώς επελαύνει η πανδημία, ζητεί με εγκύκλιο της από τους Εισαγγελείς της χώρας, η Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη.
Τον νου σας στα ασυνόδευτα παιδιά, λέει στους εισαγγελείς της χώρας ο ΑΠ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ξανά στο εδώλιο ο Κ. Λαλαούνης
Επαναλαμβάνεται αύριο Δευτέρα, στο Εφετείο Αθηνών, η δίκη σε δεύτερο βαθμό του Κωνσταντίνου Λαλαούνη, σήμερα 90 χρονών, άλλοτε διευθυντή, επί δεκαετίες, του οικοτροφείου Παιδικό Σπίτι στον Πειραιά.
Ξανά στο εδώλιο ο Κ. Λαλαούνης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ξεκινά η δίκη των δύο γυναικοκτόνων της Ρόδου
Τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει ενώπιον του Α΄ Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών η δίκη για την υπόθεση βιασμού και δολοφονίας της 21χρονης φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη τον Νοέμβριο του 2018...
Ξεκινά η δίκη των δύο γυναικοκτόνων της Ρόδου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας