• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.8°C / 26.3°C
  4 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.4°C / 25.0°C
  1 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.7°C / 26.0°C
  3 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  64%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 22.6°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 19.0°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  2 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.9°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 23.9°C
  4 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 24.8°C
  5 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 24.7°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 24.5°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 24.5°C
  1 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  2 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 26.0°C
  2 BF
  58%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 20.3°C / 24.9°C
  1 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 23.9°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  82%

Από παλαιότερη κινητοποίηση του Σωματείου Σερβιτόρων Μαγείρων στην Ευελπίδων

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο σκαμνί γιατί διεκδίκησαν τα οφειλόμενα

 • A-
 • A+

Αν η μία όψη της καταστολής είναι η αστυνομική βία, που κλιμακώνεται ακόμα και πέρα από τα όρια της αστικής νομιμότητας, μια άλλη όψη, συχνά αθέατη αλλά εξίσου επικίνδυνη, είναι η ποινικοποίηση των εργατικών διεκδικήσεων.

Μία τέτοια κραυγαλέα περίπτωση είναι η δίκη που διεξάγεται σήμερα στην Ευελπίδων, κατά επτά εργαζομένων στον επισιτισμό, τριών εκλεγμένων διοικητικών συμβούλων του Σωματείου Σερβιτόρων Μαγείρων και τεσσάρων μελών του, που σύρονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου επειδή έπραξαν το αυτονόητο καθήκον τους ως συνδικαλιστές βάσης και διεκδίκησαν το εξίσου αυτονόητο συμφέρον τους ως εργαζόμενοι:

Απαίτησαν να πληρωθούν όσα τους οφείλονται (δεδουλευμένα, υπερωρίες, δώρα, ένσημα), ακολουθώντας τις προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες και κοινοποιώντας δημόσια τον εργατικό τους αγώνα, με ενημερωτική καμπάνια και παραστάσεις διαμαρτυρίας.

Αυτά, σύμφωνα με τους μηνυτές τους, τους ιδιοκτήτες των δύο καταστημάτων («Βοτανοπωλείο» στα Πετράλωνα και «Σαλαντίν» στον Κεραμεικό) συνιστούν «απειλή εκβίασης» και «ηθική αυτουργία σε εκβίαση».

Ετσι έκρινε το κατηγορητήριο της εισαγγελικής δίωξης, έπειτα από έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος της ΓΑΔΑ ή αλλιώς «το συνδικαλιστικό της Ασφάλειας», όπως το αποκαλούν δεκάδες συνδικαλιστές, εργαζόμενοι και αγωνιστές που έχουν κληθεί να διαβούν τις πόρτες τους «δι’ υπόθεσίν» τους, με αντιδημοκρατικές διώξεις που πληθαίνουν από τα μνημονιακά χρόνια κι έπειτα.

Η υπόθεση, που χρονολογείται από τον Ιανουάριο του 2014, όταν απολύθηκαν εκδικητικά εργαζόμενοι στο εναλλακτικό μεζεδοπωλείο «Σαλαντίν» επειδή συμπαραστάθηκαν σε συναδέλφισσά τους που διεκδίκησε το δώρο Χριστουγέννων, είναι ενδεικτική όχι μόνο του πόσο αδίστακτα μπορούν να γίνουν τα «μικρομεσαία» αφεντικά της νύχτας αλλά και πώς τα κλιμάκια της κρατικής ασφάλειας παίζουν τον ρόλο των «προστατών».

Οχι του δημοκρατικού πολιτεύματος, αλλά των ίδιων των αφεντικών, παρακολουθώντας για μήνες, φακελώνοντας, οδηγώντας σε διώξεις εκλεγμένους συνδικαλιστές, εργαζόμενους και εργατικές συλλογικότητες.

Ενδεικτικά, στο Τμήμα Προστασίας του Πολιτεύματος έχουν κληθεί να καταθέσουν ως οιονεί κατηγορούμενοι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο, κατά τη μεγάλη απεργία των διοικητικών ενάντια στις διαθεσιμότητες το 2013, ακόμα και ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, το 2018, για την παρουσία του σε δημόσιες διαμαρτυρίες ενάντια στους πλειστηριασμούς – κάτι που προκάλεσε τις αντιδράσεις δεκάδων βουλευτών του τότε κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ.

Δεδουλευμένα

Σήμερα, τα κατορθώματα του αποκαλούμενου «Συνδικαλιστικού της Ασφάλειας» φτάνουν στο σημείο να διασύρουν εργάτες στον επισιτισμό ως εκβιαστές, με κατηγορητήρια που τα σωματεία χαρακτηρίζουν σαθρά και στημένα, βαφτίζοντας «εκβιασμό» στοιχειώδεις πρακτικές κάθε εργατικού αγώνα – συγκεντρώσεις, φυλλάδια και αφίσες και νόμιμες συνδικαλιστικές διεκδικήσεις.

Εντύπωση, μάλιστα προκαλεί ότι στην περίπτωση της δεύτερης εργαζόμενης –στο «Βοτανοπωλείο»– είχε προηγηθεί και σωματική βία εις βάρος της, τραμπουκισμός από συνεργάτη του ιδιοκτήτη, ενώ κατ’ ιδίαν μετά ο εργοδότης παραδέχθηκε ότι της οφείλει δεδουλευμένα και δεσμεύθηκε να την εξοφλήσει.

Εκ των υστέρων, βέβαια, όπως αποδείχθηκε, προτίμησε να κινηθεί δικαστικά εις βάρος της εργαζόμενης και του σωματείου, απευθυνόμενος στην Ασφάλεια για να «συλλέξει πληροφορίες» για τη δράση τους. Επίσης, οι τρεις εργαζόμενοι του «Σαλαντίν» δικαιώθηκαν δικαστικά για όσα τους οφείλονται.

«Φαίνεται πως η δράση μας και οι καθημερινοί μας αγώνες ενοχλούν τα αφεντικά του κλάδου, αλλά και τους μηχανισμούς του κράτους. Με την επιδιωκόμενη ποινικοποίηση του ΣΣΜ αφενός ελπίζουν ότι θα μας κάμψουν οικονομικά και θα μας απονομιμοποιήσουν στα μάτια της κοινωνίας και αφετέρου νομίζουν ότι θα φοβηθούμε και θα το ξανασκεφτούμε να διεκδικήσουμε ό,τι μας ανήκει, δρώντας στο κινηματικό πλαίσιο όπου μέχρι στιγμής κινούμαστε.

»Μπορεί να ελπίζουν ότι θα ξεχάσουμε τη μαύρη εργασία, τα απλήρωτά μας μεροκάματα, τις εξευτελιστικές συνθήκες που επικρατούν όχι μόνο στον κλάδο μας, αλλά συνολικά σε όλους τους χώρους δουλειάς.

»Απέναντι σε όλα αυτά εμείς δηλώνουμε ευθαρσώς ακόμα πιο πεισμένοι και αποφασισμένοι, συλλογικά και οργανωμένα, ότι θα εντείνουμε τον αγώνα μας, μέχρι την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο», γράφει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του το ΣΣΜ, καλώντας σε συγκέντρωση αλληλεγγύης σήμερα το πρωί στα Δικαστήρια της Ευελπίδων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο σεφ Μποτρίνι σέρνει τον νεαρό μάγειρα στα δικαστήρια
Δικαστικά θα κινηθεί ο σεφ Εκτορας Μποτρίνι κατά του 19χρονου μαθητευόμενου μάγειρα που κατήγγειλε απειλές, ύβρεις, σωματική και ψυχολογική κακοποίηση στο εστιατόριο ιδιοκτησίας του πρώτου στην Κέρκυρα.
Ο σεφ Μποτρίνι σέρνει τον νεαρό μάγειρα στα δικαστήρια
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στο «σκαμνί» ο Ανδρέας Κουρής για ψευδή καταμήνυση
​Στην αντεπίθεση περνάνε οι απολυμένοι των Μetropolis, καθίζοντας στο σκαμνί τον πρώην εργοδότη τους Ανδρέα Κουρή για το αδίκημα της ψευδούς καταμήνυσης. Η υπόθεση εκδικάζεται αύριο Παρασκευή στα δικαστήρια...
Στο «σκαμνί» ο Ανδρέας Κουρής για ψευδή καταμήνυση
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Καταδίκη συνδικαλιστή για διατάραξη οικιακής ειρήνης!
Ο συνδικαλισμός στο εδώλιο... με τις ευλογίες Μπουτάρη! Ποινή φυλάκισης πέντε μήνες με τριετή αναστολή και αφού του αναγνώρισε το ελαφρυντικό των μη ταπεινών κινήτρων επέβαλε χθες το απόγευμα το Μονομελές...
Καταδίκη συνδικαλιστή για διατάραξη οικιακής ειρήνης!
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Και χρωστάει και μηνύει
Στα δικαστήρια σέρνει ο εργολάβος καθαριότητας του Νοσοκομείου Τρικάλων όσους τον κατήγγειλαν τον Αύγουστο του 2014 για την απληρωσιά των εργαζομένων και τις συνθήκες εργασίας. Περίπου ενάμιση χρόνο μετά οι...
Και χρωστάει και μηνύει
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αναβλήθηκε επ’ αόριστον η δίκη για τους διοικητικούς σε ΕΚΠΑ-ΕΜΠ
Μπορεί η δίκη των 14 διοικητικών που θα ξεκινούσε χθες στην Ευελπίδων να αναβλήθηκε επ’ αόριστον, όμως η μαζική παρουσία αλληλέγγυων στα δικαστήρια έστειλε ηχηρό μήνυμα υπέρ της αθώωσής τους καθώς εκατοντάδες...
Αναβλήθηκε επ’ αόριστον η δίκη για τους διοικητικούς σε ΕΚΠΑ-ΕΜΠ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στα μαλακά οι εργαζόμενοι στο Ασυλο Ανιάτων
Ολοκληρώθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης για τη συκοφαντική δυσφήμηση από μέλη της διοίκησης του Ασύλου Ανιάτων εναντίον της προέδρου και του αντιπροέδρου του συλλόγου εργαζομένων. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν...
Στα μαλακά οι εργαζόμενοι στο Ασυλο Ανιάτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας