• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.4°C / 30.1°C
  2 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 24.1°C / 28.3°C
  3 BF
  61%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.0°C / 28.7°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.9°C / 25.0°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.9°C / 27.9°C
  2 BF
  51%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 22.1°C / 24.3°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 20.6°C
  2 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.4°C / 25.8°C
  0 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.0°C / 26.9°C
  1 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 27.8°C
  3 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 27.9°C
  2 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  89%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 28.4°C / 29.9°C
  2 BF
  39%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 26.5°C / 31.7°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.1°C
  3 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 29.3°C
  2 BF
  60%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.3°C / 27.1°C
  0 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 24.2°C / 27.7°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  48%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η δικογραφία στα χέρια αυτών που μας αρέσουν

 • A-
 • A+
Ομολογία ωμής πολιτικής παρέμβασης στο έργο της Δικαιοσύνης συνιστά το άρθρο του -άψογα πληροφορημένου, φυσικά, για τα εσωτερικά της κυβέρνησης- Γιάννη Πρετεντέρη που προμηνύει την αφαίρεση της δικογραφίας για τη Novartis από τα χέρια της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη.

«Ενα δικαστικό κύκλωμα... ούτως ή άλλως η δικογραφία θα αφαιρεθεί σύντομα από τα χεριά των υπόπτων», γράφει μεταξύ άλλων, για το σκάνδαλο της Νovartis, σε ένα από τα καθημερινά του λιβελογραφήματα ο «στυλοβάτης» των εκδοτικών συγκροτημάτων Γ. Πρετεντέρης.

Εχει, λοιπόν, τις πληροφορίες του ο άνθρωπος και προφανώς διαθέτει καλές πηγές που τον διαβεβαιώνουν ότι η δικογραφία θα αφαιρεθεί -μετά την... παλαιάς κοπής πρωτοβουλία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου- από τα χέρια των «επίορκων», κατ’ αυτούς, εισαγγελικών λειτουργών. Σήμερα μάλιστα αναμένεται να συνεδριάσει η Ολομέλεια του Συμβουλίου Εφετών προκειμένου να αποφασίσει αν θα πραγματοποιήσει τη φανερή επιθυμία της κυβερνητικής πλειοψηφίας και θα αφαιρέσει από τα χέρια της καθ’ ύλην αρμόδιας Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς την ογκώδη δικογραφία πριν ακόμα ολοκληρωθεί η προανακριτική διαδικασία.

Το λιγότερο άκομψη χαρακτηρίζεται ωστόσο η αιτιολογία της γρήγορης περάτωσης, η προσπάθεια να ανατεθεί σε ειδικό εφέτη ανακριτή, την ώρα μάλιστα που η έρευνα της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς εποπτεύεται από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Κι εδώ φυσικά δεν πρόκειται για αφαίρεση κρίσιμης δικογραφίας από έναν πρωτοδίκη (που κι αυτό ενδεχομένως υποβαθμίζει το κύρος της Δικαιοσύνης) αλλά για την αφαίρεση δικογραφίας κατά παράβαση ειδικής διάταξης από ισότιμο ιεραρχικά εφέτη εισαγγελέα την οποία επανεξέλεξε το ανώτατο δικαστικό όργανο, ενώ πρόσφατα πάλι από 4 εφέτες κρίθηκε απαράδεκτο το αίτημα του κατηγορούμενου Ανδρέα Λοβέρδου για την εξαίρεση της Ελένης Τουλουπάκη.

Επικίνδυνο μονοπάτι

Η προπαγάνδα και οι καταγγελίες εναντίον των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς έστρωσαν ένα πολύ επικίνδυνο για τη Δικαιοσύνη χαλί και τώρα η νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου φαίνεται ότι ξεκινάει τη θητεία της με την προσπάθεια απομάκρυνσης μη αρεστών (;) εισαγγελέων από την πολύκροτη υπόθεση.

Στο μεταξύ, αντίθετα από κάθε άλλη φορά οι συνδικαλιστικές Ενώσεις παραμένουν άλαλες μπροστά στις τόσο οφθαλμοφανείς προσπάθειες πολιτικής παρέμβασης της εκτελεστικής εξουσίας στη Δικαιοσύνη και θα ήταν ολέθριο ύστερα από πολλά χρόνια να χαρακτηριστεί ξανά ευάλωτος ο θεσμός.

«Η αρμοδιότητα του ανακριτή, ο οποίος διορίστηκε πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος κώδικα, εξακολουθεί μέχρι το πέρας της ανάκρισης ακόμα και έπειτα από συμπληρωματική παραγγελία του εισαγγελέα έστω κι αν αφορά εγκλήματα που κατά τον κώδικα αυτόν δεν υπάγονται πλέον στην αρμοδιότητά του», αναφέρει η ειδική διάταξη που θωρακίζει το έργο της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς και όχι μόνο.

Μια θωράκιση που δεν επιτρέπει αφαίρεση δικογραφίας ακόμα κι αν κάποια εγκλήματα δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα του εισαγγελέα που διενεργεί την προανάκριση. Πολύ περισσότερο τώρα που η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά εγκλήματα στα οποία φέρονται να εμπλέκονται και πρώην κυβερνητικοί παράγοντες και που κατ’ εξοχήν υπάγονται και μόνο στην αρμοδιότητα των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς.

Η μνήμη του σκανδάλου της Siemens και του τρόπου που ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς χειρίστηκε την υπόθεση είναι πολύ νωπή και φαίνεται ότι η ιστορία της χώρας με σκάνδαλα χωρίς βασικούς ενόχους επαναλαμβάνεται.

Η πρώτη προσπάθεια αφαίρεσης της επίμαχης δικογραφίας δεν ευοδώθηκε με την πρωτοφανή προσπάθεια συλλογής υπογραφών το 2018» («Οι περιπέτειες της δικογραφίας Novartis», «Εφ.Συν.» 12.11.2019), ενώ οι μηνύσεις κατά της Ελ. Τουλουπάκη από πολιτικά πρόσωπα τέθηκαν αρχικά στο αρχείο με τη σύμφωνη γνώμη αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ωρα απόφασης

Σήμερα πάντως αναμένεται στη διάρκεια της Ολομέλειας να αποφασιστεί αν η πρωτοβουλία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα θα οδηγήσει σε μια προφανή παραβίαση των όσων προβλέπουν οι διατάξεις του νόμου με πρόσχημα την καλύτερη διεκπεραίωση της υπόθεσης του σκανδάλου Novartis και το αν και αυτή η δικογραφία θα έχει την πολύχρονη διαδικασία που ακολουθήθηκε με την υπόθεση Siemens και τους τότε «κολλητούς» της πολιτικής ελίτ που όχι μόνο το έσκασαν ανενόχλητοι, αλλά οδήγησαν τη χώρα σε έναν διεθνή περίγελο για τον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης.

Η πιθανή αφαίρεση της δικογραφίας από τα χέρια των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς που διενεργούν την προκαταρκτική εξέταση (Ελ. Τουλουπάκη, Στ. Μανώλης και Χρ. Ντζούρας), άσχετα με τις όποιες τυχόν αβλεψίες ή ακόμα και παραλείψεις σε μια προανακριτική διαδικασία που δεν έχει όμως ολοκληρωθεί, θα αποτελέσει άλλον έναν κρίκο στην αλυσίδα των υποθέσεων που με ανεπίτρεπτες παρεμβάσεις και υπό το βάρος μιας ιδιότυπης σύμπραξης ΜΜΕ και κυβέρνησης θα οδηγήσει σε ακόμα ένα επικίνδυνο για τη Δικαιοσύνη μονοπάτι, ότι το σκάνδαλο της Novartis υπάγεται στον νόμο 4022/2011 για την εκδίκαση πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος δημοσίου συμφέροντος.

Πολύ περισσότερο όταν η δικογραφία για τα πολιτικά πρόσωπα παραμένει ανοιχτή ως προς τον νυν υπουργό Αδωνι Γεωργιάδη και τον Ελληνα επίτροπο στην Ε.Ε. Δημήτρη Αβραμόπουλο, ενώ για τον πρώην υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο κατέληξε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του.

Ηδη για την αφαίρεση της δικογραφίας στο σύνολό της από τον φυσικό της ανακριτή και ύστερα από τόσες επίπονες προσπάθειες δύο χρόνων, εισαγγελικές πηγές μιλούν για ακυρότητα των δικονομικών ενεργειών που θα ακολουθήσουν. Θυμίζουμε εδώ ότι κάτι τέτοιο είχε επιχειρηθεί να γίνει και στην υπόθεση της Λαϊκής Τράπεζας, με κεντρικό εμπλεκόμενο πρόσωπο τον εκλιπόντα σήμερα Ανδρέα Βγενόπουλο, αλλά τελικά τον δρόμο... έφραξε η γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νίκου Παντελή, τότε προϊσταμένου των Εισαγγελιών κατά της Διαφθοράς και των οικονομικών εισαγγελέων. Με ειδική διάταξή του ο Νίκος Παντελής είχε αποφανθεί πως μόνο οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς έχουν αρμοδιότητα ερευνών για τη διαφθορά.

Εν αναμονή της σημερινής απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου Εφετών, η οποία καλείται αρχικά να αποφανθεί για την ανάθεση σε εφέτη ανακριτή της υπόθεση της τραγωδίας στο Μάτι με τους 100 νεκρούς, και στη συνέχεια αν η Ολομέλεια δεν προλάβει να ασχοληθεί με το αίτημα Πλιώτα για τη Novartis θα το παραπέμψει στην επόμενη συνεδρίαση πιθανότατα στις 26 Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Συγγνώμη»... ήταν σκάνδαλο και όχι σκευωρία
Ενα περίεργο φαινόμενο είχαμε χθες, εκτός από τις επικίνδυνες πυρομετεωρολογικές συνθήκες. Το φαινόμενο της σιωπής των ΜΜΕ και των δύο κομμάτων που επένδυσαν τόσο πολύ στη θεωρία της σκευωρίας. Μια εκκωφαντική...
«Συγγνώμη»... ήταν σκάνδαλο και όχι σκευωρία
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Βούλευμα για τη Novartis στο και 5΄
Εκτεθειμένη η Δικαιοσύνη από την έκδοση του βουλεύματος τη δωδεκάτη ώρα, ενώ ο πρόεδρος και μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί.
Βούλευμα για τη Novartis στο και 5΄
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στο ειδικό δικαστήριο Παπαγγελόπουλος - Τουλουπάκη
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς παραπέμπονται για τους χειρισμούς τους στο σκάνδαλο Novartis. Απαλλάχθηκαν οι βοηθοί εισαγγελείς.
Στο ειδικό δικαστήριο Παπαγγελόπουλος - Τουλουπάκη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εκλεισε άρον άρον την ανάκριση
Η κίνηση της ανακρίτριας Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου, θα κριθεί από το Δικαστικό Συμβούλιο, αλλά κάποιες πτυχές της υπόθεσης φανερώνουν σπουδή να αποδειχτεί η «σκευωρία» στο σκάνδαλο Novartis.
Εκλεισε άρον άρον την ανάκριση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας