Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Novartis: Στο έγγραφο Τουλουπάκη επιβεβαιώνεται στην ουσία η αξιοπιστία των μαρτύρων
EUROKINISSI

Novartis: Στο έγγραφο Τουλουπάκη επιβεβαιώνεται στην ουσία η αξιοπιστία των μαρτύρων

  • A-
  • A+
● Ενημέρωση της Εισαγγελέως διαφθοράς προς τον Άρειο Πάγο με «άκρως απόρρητα» στοιχεία από τις ΗΠΑ ● Αμερικανικά έγγραφα καταγράφουν ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες είχαν πρόσβαση σε αποδείξεις για δωροδοκία αξιωματούχων ● Η εμπλοκή τους στην αμερικανική έρευνα δεν έχει  επίπτωση στην διεξαγωγή της δικαστικής έρευνας στην Ελλάδα

Η αξιοπιστία των προστατευόμενων μαρτύρων που έχουν καταθέσει για το σκάνδαλο της Novartis συμπεραίνεται από έγγραφα των αμερικανικών αρχών που έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Η εφημερίδα «Καθημερινή» αποκαλύπτει αναφορά (με ημερομηνία 8 /10 /2019) της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Η Ελένη Τουλουπάκη αναφέρει ότι τα στοιχεία διαβιβάστηκαν με έγγραφο των αμερικανικών αρχών το οποίο χαρακτηρίζεται «άκρως απόρρητον» και περιλαμβάνει πληροφορίες που έδωσαν οι αμερικανικές αρχές στις ελληνικές εισαγγελικές αρχές υπό την αυστηρή προϋπόθεση να μην χρησιμοποιηθούν ούτε σε ποινική υπόθεση ούτε από την κυβέρνηση της χώρας πλην των αναφορών στα πρόσωπα που αναφέρονται στις καταθέσεις και αποτελούν αντικέιμενο έρευνας της ελληνικής δικαιοσύνης,.

Είχαν πρόσβαση σε αποδείξεις για δωροδοκία αξιωματούχων

Από το έγγραφο συμπεραίνεται ότι το FBI, στις αντίστοιχες έρευνες στις ΗΠΑ για το σκάνδαλο δωροδοκίας της Novartis, αναγνωρίζει τους συγκεκριμένους μάρτυρες ως αξιόπιστους και για τον λόγο αυτό τους θέτει υπό το καθεστώς προστασίας.

Παράλληλα, το έγγραφο της Ελένης Τουλουπάκη, ανατρέπει τα περί σκευωρίας, καθώς αναφέρει ότι οι μάρτυρες, μεταξύ άλλων, «είχαν πρόσβαση και γνώση σε αποδεικτικό υλικό αναφορικά με δωροδοκίες που έλαβαν χώρα από πλευράς Novartis, σε αξιωματούχους στην Ελλάδα».

Και συνεχίζει η εισαγγελέας: «Αξιοποιώντας τα συγκεκριμένα στοιχεία καταφέραμε να ταυτοποιήσουμε τουλάχιστον τον ένα εκ των δύο προσώπων, τον οποίο εν συνεχεία καταστήσαμε προστατευόμενο μάρτυρα στην ενώπιόν μας διαδικασία και ακολούθως μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος με την κωδική ονομασία "Μάξιμος Σαράφης"».

Για τον δεύτερο προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» η δικαστική λειτουργός αναφέρει: «Τα στοιχεία του προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία "Αικατερίνη Κελέση" αναφέρονται στο με αριθμό πρωτ. ...7-11-2-17 συνταγμένο στην αγγλική γλώσσα έγγραφο του Ομοσπονδιακού Γραφείου του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς με την ίδια ημερομηνία».

Για τον/την δεύτερο μάρτυρα η κ. Τουλουπάκη αναφέρει, επίσης, σε άλλα σημεία: «Για τη μάρτυρα, αναφέρεται στο έγγραφο αυτό (των Αμερικανών) ειδικότερα ότι "είναι υπάλληλος του... και ότι γνώριζε το σχέδιο δωροδοκίας"»/ «για την ιδιότητα, τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητας και τη γνώση της μάρτυρος αυτής, σχετικά με την υπόθεση Novartis, είχαμε ανεπίσημη πληροφόρηση από αλλοδαπές αρχές, πριν από την 6η Νοεμβρίου του 2017». «Σχετικά με την ίδια μάρτυρα, υπάρχει από τα κατασχεθέντα ηλεκτρονικά αρχεία της Νοβάρτις ηλεκτρονικό μήνυμα με ημερομηνία αποστολής 13-4-2013 με αποστολέα υπάλληλους της Νοβάρτις (στην αγγλική) στο οποίο αναφέρεται ότι (ακολουθεί η μετάφραση). "Η... εργάζεται σαν τρελή, υποστηρίζοντας τον ... εντός και εκτός της Νοβάρτις και ο... ζήτησε αν θα μπορούσαμε να της προσφέρουμε μία συμβολική αύξηση μισθού. Ξεκάθαρα, δεν υπάρχει περιθώριο για κάτι τέτοιο. Το ερώτημα είναι. Βλέπεις τον ρόλο της τόσο σημαντικό, ώστε να της προσφερθεί η θέση του CPO, από τη στιγμή που ασχολείται σοβαρά με υπουργεία και Αρχές, σχετικά με εξαιρετικά εμπιστευτικά ζητήματα; Aν ναι, θα προκρίνεται μια προαγωγή";».

Τα οικονομικά ανταλλάγματα στις ΗΠΑ

Όπως επισημαίνει η «Καθημερινή» από το έγγραφο προκύπτει ότι οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες προτάθηκαν από δικηγορικό γραφείο για κατάθεση στις ΗΠΑ προσδοκώντας οικονομικά οφέλη, τα οποία προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία.

Το γεγονός αυτό, αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη δικαστικές πηγές, ενδέχεται να φέρει ακύρωση των καταθέσεων των δύο μαρτύρων. Μόνο που ο νόμος για τους μάρτυρες που καταθέτουν στην ελληνική δικαιοσύνη δεν απαγορεύει το να έχουν δώσει μαρτυρία και σε άλλη χώρα την οποία -όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση- αφορά ένα διεθνές σκάνδαλο.  

Παράλληλα, η «Καθημερινή» σημειώνει ότι ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευάγγελος Ζαχαρής, ο οποίος ερευνά το σκέλος της εμπλοκής Παπαγγελόπουλου στο σκάνδαλο της Novartis, φέρεται, μετά από την ενημέρωση αυτή, να ζήτησε από τις αμερικανικές αρχές στοιχεία για τους εδώ προστατευόμενους μάρτυρες, ποια ανταλλάγματα πήραν, εάν έχουν εξεταστεί άλλοι και ποιο είναι το περιεχόμενο των καταθέσεών τους.

Σημειώνεται ότι ο ισχυρισμός της εφημερίδας περί ακύρωσης των καταθέσεων είναι κάτι που ενισχύει τις προσπάθειες της Νέας Δημοκρατίας για να παρουσιαστεί η υπόθεση ως σκευωρία, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δημιουργήσει νέες συνθήκες τόσο στο πλαίσιο των δικαστικών ερευνών όσο και στις εξελίξεις στην Προανακριτική που διεξάγει η Βουλή για την εμπλοκή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση.

ΚΙΝ. ΑΛΛ.: Κακουργηματικές παρανομίες των σκευωρών

Για το δημοσίευμα της «Καθημερινής» εξέδωσε ήδη ανακοίνωση το Κίνημα Αλλαγής, υιοθετώντας την άποψη της εφημερίδας και κάνοντας λόγο για «κακουργηματικές παρανομίες των σκευωρών».

Αναλυτικά:

Με το έγγραφο φωτιά που δημοσιεύει η ¨ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ¨, ομολογούνται και αποκαλύπτονται αυτά που από τον Απρίλιο επισημαίνουμε τόσο στις Εισαγγελικές Αρχές, όσο και στον Ελληνικό λαό : Τις κακουργηματικές παρανομίες των σκευωρών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου οφείλουν να ασκήσουν τις αρμοδιότητες τους.

Πανηγυρισμοί Λοβέρδου - Βενιζέλου

«Πολιτικά και νομικά, ό,τι έχει συμβεί είναι άκυρο», υποστήριξε στον ΣΚΑΪ ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση.

«Πολιτικά και νομικά, ό,τι έχει συμβεί είναι άκυρο. Και όσοι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρώην πρωθυπουργός επικαλούνταν τους κουκουλοφόρους, επικαλούνταν ανθρώπους που είχαν οικονομικά συμφέροντα από αυτήν την ιστορία, και ο νόμος απαγορεύει να είναι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος.

Τώρα η προανακριτική επιτροπή θα αποδεχθεί όλα αυτά τα έγγραφα και τις μαρτυρίες, και η κρίση της θα στηριχθεί σε αυτά. Με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και δικαιοσύνη θα τιμωρηθεί οποιοσδήποτε έστησε αυτήν την πολιτικο-οικονομική σκευωρία», ανέφερε σε δήλωσή του.

Στο επίμαχο έγγραφος αναφέρθηκε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι: «Το έγγραφο που αποκάλυψε η Ιωάννα Μάνδρου στην "Καθημερινή" επιβεβαιώνει πανηγυρικά αυτό που όλοι είχαν καταλάβει. Οι μάρτυρες ήσαν εξαρχής παντελώς αναξιόπιστοι».

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «παρανόμως εξετάστηκαν και παρανόμως "προστατεύθηκαν" για να προσδώσουν άρωμα μυστηρίου και να αποφύγουν όχι μόνο την αντεξέταση αλλά και τις ευθύνες τους».

Βούτσης: Έωλη και ανακριβής η όποια υπόνοια περί σκευωρίας

Τοποθέτηση για το δημοσίευμα έκανε και ο Νίκος Βούτσης ο οποίος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε χαρακτηριστικά «το γεγονός καθιστά απολύτως έωλη και ανακριβή την όποια υπόνοια περί σκευωρίας από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το ότι αναγνωρίζει, αν είναι έτσι, πως κάποιοι εκ των μαρτύρων είναι οι ίδιοι που είχαν κληθεί από το FBI καθιστά απολύτως ανακριβή και στα όρια της συκοφαντίας την όποια ένσταση ότι θα μπορούσε να στηθεί αυτό το πράγμα. Δεν στήνονται αυτά τα πράγματα με το FBI!».
 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κόκκινη γραμμή για Πολάκη και Τζανακόπουλο
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποδεχθεί την εξαίρεση των δύο βουλευτών του από την προανακριτική για Παπαγγελόπουλο-Novartis. ● Δήλωση Καστανίδη εκθέτει την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Κόκκινη γραμμή για Πολάκη και Τζανακόπουλο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χ. Καστανίδης: Δεν υπήρξε απόφαση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για την πρόταση εξαίρεσης Πολάκη-Τζανακόπουλου
Νέα διάσταση στην αυταρχική εξαίρεση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την προανακριτική επιτροπή ● Σήμερα η απάντηση Τασούλα σε Τσίπρα.
Χ. Καστανίδης: Δεν υπήρξε απόφαση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για την πρόταση εξαίρεσης Πολάκη-Τζανακόπουλου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Μάρτυρας χαμένος στη μετάφραση
Κατέθεσε χθες επί μακρόν και εφ’ όλης της ύλης, κατά τον δικηγόρο του, στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, ο Αδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο της έρευνας για τους δικονομικούς χειρισμούς στην υπόθεση...
Μάρτυρας χαμένος στη μετάφραση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ραντεβού... εκβιασμών!
Μεσούσης της έρευνας για τη Novartis, ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Αδωνις Γεωργιάδης φαίνεται ότι συνομιλούσαν με τον Νίκο Μανιαδάκη.
Ραντεβού... εκβιασμών!
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αδωνις σε διπλή πιρουέτα
Σε πανικό ο υπουργός Ανάπτυξης. Στην αρχή θέλοντας να δικαιολογήσει τις δηλώσεις του στο ντοκιμαντέρ για το σκάνδαλο Novartis επιχείρησε να βάλει στο κάδρο του χρηματισμού τον Αλ. Τσίπρα και τον Π. Πολάκη, ενώ...
Αδωνις σε διπλή πιρουέτα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας