Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Καταθέσεις - σοκ για εμπλοκή μεγαλοδικηγόρου

Ο Αριστείδης Φλώρος (αριστερά) κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός τόσο στην υπόθεση απόπειρας ανθρωποκτονίας τού τότε δικηγόρου του ΛΑΓΗΕ, Γιώργου Αντωνόπουλου (πάνω δεξιά), όσο και στην υπόθεση της δολοφονίας του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου. Ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος (κάτω δεξιά) φέρεται να είχε ζητήσει ποσό 2 εκατ. ευρώ για «να κλείσει» συμφωνία μεταξύ των δικηγόρων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καταθέσεις - σοκ για εμπλοκή μεγαλοδικηγόρου

  • A-
  • A+
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των δικηγόρων που κατέθεσαν την Παρασκευή στη δίκη, οι αρχές βρίσκονται μπροστά σε μία πρωτοφανή υπόθεση εκβιασμών για τα ελληνικά δεδομένα, όπου πρωταγωνιστές είναι ποινικοί κρατούμενοι και γνωστά ονόματα του νομικού κόσμου.

Συγκλονιστικές είναι οι αποκαλύψεις που έχουν προκύψει τις τελευταίες μέρες τόσο από τις καταθέσεις των μαρτύρων στο δικαστήριο που δικάζει την υπόθεση δολοφονίας του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, όσο και στις εξελίξεις της υπόθεσης της λεγόμενης «μαφίας των φυλακών Κορυδαλλού» με πρωταγωνιστές δικηγόρους και Αλβανούς κακοποιούς.

Από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και βρίσκονται στη δικογραφία της υπόθεσης της εγκληματικής οργάνωσης των φυλακών, προκύπτει μια δυσώδης υπόθεση εκβιασμών με πρωταγωνιστή τον φερόμενο ως αρχηγό της μαφίας των φυλακών Κλοντιάν Λεκοτσάι, με τον οποίο εμφανίζονται να συνδιαλέγονται ηχηρά ονόματα της δικηγορίας.

Ο κρατούμενος έγινε ευρέως γνωστός από την εμφάνισή του ως φυσικού αυτουργού στην απόπειρα ανθρωποκτονίας τού τότε δικηγόρου του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) Γ. Αντωνόπουλου, ο οποίος προφυλακίστηκε πριν από λίγες ημέρες για την υπόθεση της «μαφίας», με ηθικό αυτουργό σε εκείνη την υπόθεση τον Αρ. Φλώρο.

Ακολουθεί η δολοφονία του ανυποψίαστου δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, υπερασπιστή του Αρ. Φλώρου, όπου εκεί ο κρατούμενος είχε τον ρόλο του ηθικού αυτουργού. Κατά τη διάρκεια της δίκης για την εν ψυχρώ δολοφονία του ποινικολόγου, ο Λεκοτσάι πρωταγωνιστεί και πάλι στην υπόθεση της «μαφίας των φυλακών», ενώ φέρεται να έχει δώσει την εντολή για την άγρια δολοφονία μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού ενός συγκατηγορούμενου ομοεθνή του.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των δικηγόρων που κατέθεσαν την Παρασκευή στη δίκη για τη δολοφονία του συναδέλφου τους, Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, οι αρχές, που ξετυλίγουν το κουβάρι της υπόθεσης της «μαφίας των φυλακών» με ενδελεχή έρευνα και νόμιμες παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών συνομιλιών, βρίσκονται μπροστά σε μία πρωτοφανή υπόθεση εκβιασμών για τα ελληνικά δεδομένα, όπου πρωταγωνιστές είναι ποινικοί κρατούμενοι και γνωστά ονόματα του νομικού κόσμου.

Τα βρήκαν...

Συγκλονιστικά τα στοιχεία που εισέφεραν στη δίκη ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου του ΕΚΠΑ και ποινικολόγος Ηλίας Αναγνωστόπουλος και ο αντιπρόεδρος του ΔΣΑ και δικηγόρος Θέμης Σοφός για τα όσα προηγήθηκαν τους μήνες πριν από τη δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου τον Οκτώβριο του 2017.

Ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος, σύμφωνα με την κατάθεσή του, ανέλαβε ο ίδιος μαζί με τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο την υπεράσπιση του Αρ. Φλώρου στη δίκη για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Γ. Αντωνόπουλου.

«Στις 30 Αυγούστου 2017 με ειδοποίησε ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος ότι θα συναντούσε τον Αλ. Λυκουρέζο και τον Γ. Αντωνόπουλο για να συζητήσουν την υπόθεση. Είπα ότι δεν θα πάω γιατί είμαι καινούργιος στην υπόθεση, αλλά και γιατί δεν καταλαβαίνω το νόημα της συνάντησης. Δεν ήταν τροχαίο να τα βρουν. Εμοιαζε αφύσικο.Το ραντεβού ήταν για τις 18.30 και θα με ενημέρωνε μετά. Με πήρε την επομένη και μου είπε ότι έκαναν μια συζήτηση που δεν έβγαλε πουθενά. Μου είπε ότι τα χρήματα που ζητούνται είναι παράλογα. Του λέω 200-300 χιλιάδες; Μου λέει: μιλάμε για πολλά! Του λέω 1 εκατομμύριο; Και μου λέει: «βάλε». Του λέω 2 εκατομμύρια; Μου λέει: «καλά είσαι!». Μου είπε ότι τα ζήτησε ο Λυκουρέζος, παρουσία του Θ. Παναγόπουλου, ο οποίος δεν μίλησε».

Στη συνέχεια, ο κ. Αναγνωστόπουλος κατέθεσε πως πριν από τη δικάσιμο, η οποία είχε οριστεί για τις 4 Σεπτεμβρίου 2017, τηλεφώνησε στον Αλ. Λυκουρέζο.

«Του είπα ότι είμαι κι εγώ στην υπόθεση. Του είπα ότι τη Δευτέρα θα ζητήσουμε μια αναβολή, επειδή δεν είμαι έτοιμος και ρώτησα αν θα είχε πρόβλημα να συμφωνήσει. Μου είπε: «δεν φταις εσύ που τα πράγματα δεν έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα. Αν δεν υπάρξει κίνηση καλής θελήσεως και δεν αλλάξει κάτι μέσα στο Σαββατοκύριακο, εμείς θα αντιλέξουμε στο αίτημα αναβολής»».

Από την πλευρά του, ο Θέμης Σοφός, ο οποίος είχε αναλάβει για κάποιους μήνες τη νομική εκπροσώπηση του Γ. Αντωνόπουλου, κατέθεσε πως η άποψή του ήταν να μην παρασταθεί πολιτική αγωγή στη δίκη για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του.

«Εγώ του πρότεινα ότι θα ήταν καλύτερα να εμφανιστεί να εκθέσει τις απόψεις του και ανάλογα με την έκβαση της δίκης να ασκήσει τις όποιες αξιώσεις του. Μου είπε ότι η άλλη πλευρά υποστηρίζει ότι δεν είχε λόγο να μου επιτεθεί, γιατί θα άλλαζε απλώς δικηγόρο, αν εγώ έβγαινα από τη μέση».

Ο κ. Σοφός κατέθεσε επίσης ότι ο κ. Αντωνόπουλος δεν του ανέφερε ποτέ τις καταθέσεις των Αλβανών κατηγορουμένων, ενώ εμφανιζόταν βέβαιος ότι ο Φλώρος είναι πίσω από την εντολή για την επίθεση σε βάρος του.

Επίσης, ο κ. Σοφός ανέφερε ότι ο κ. Αντωνόπουλος τού είπε ότι θα ήθελε να συναντήσει τον Φλώρο και ότι μπορεί ο ίδιος ο κ. Σοφός να είναι παρών.

Η συνάντηση, όπως κατέθεσε, έγινε στο τέλος Ιουλίου 2017 στο Ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού:

«Ο Αντωνόπουλος είπε ότι θεωρεί πως ο Φλώρος έδωσε την εντολή για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του, αν και δεν έχω αποδείξεις. Ο Φλώρος απάντησε ότι δεν είχε λόγο να το κάνει γιατί ο Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) θα προχωρούσε την υπόθεση και με άλλον δικηγόρο.  Στο τέλος της συζήτησης ο Αντωνόπουλος σηκώθηκε και του είπα "εγώ δεν θα αξιώσω τίποτα άλλο από εσένα" και του λέει και ο Φλωρος "ούτε εγώ" αναφερόμενος σε κάποιες αγωγές που είχε κάνει. Τα βρήκαν μπροστά μου. Με κεφαλαία το λέω.

Πρόεδρος: Μα πώς έδωσαν τα χέρια;
Σοφός: Καταπραΰνθηκε μέσα του η αντίληψη της αντιδικίας, αλλά δεν ξέρω αν πείστηκε.
Πρόεδρος: Ο ίδιος σε εμάς είπε ότι δεν έγινε τίποτα.
Σοφός: Εγώ δεν θα προβώ σε χαρακτηρισμούς για τον ίδιο και για όσα λέει. Αυτά που λέω προκύπτουν και από αλλά πράγματα.
Πρόεδρος: Είχε ενημερώσει τους συνηγόρους του;
Σοφός: Θεωρώ ότι ο κ. Λυκουρέζος το ήξερε.

Εκατομμύρια...

Στη συνέχεια ο Θέμης Σοφός περιέγραψε πώς στα τέλη Αυγούστου 2017 ο Μιχ. Ζαφειρόπουλος του τηλεφώνησε και τον ρώτησε «είσαι σίγουρος ότι έδωσαν τα χέρια;». «Του λέω "ναι, γιατί με ρωτάς;". Και μου λέει "χθες έγινε ένα ραντεβού στο γραφείο Λυκουρέζου και ζητάνε χρήματα". Του λέω "περίμενε να πάρω Αντωνόπουλο και σε παίρνει εκείνος ή εγώ". Επικοινωνώ με Αντωνόπουλο και του λέω ότι ζητάνε λεφτά. "Τι είναι αυτά; Εγώ ποτέ δεν τους είπα να ζητήσουν λεφτά!". Του είπα να πάρει τον Ζαφειρόπουλο, γιατί «δεν μου αρέσουν αυτά που ακούω». Ο Αντωνόπουλος μου είπε ότι θα στείλει e-mail που θα ξεκαθαρίζει τα πάντα».

Για του λόγου το αληθές ο Θέμης Σοφός προσκόμισε το επίμαχο e-mail στο Δικαστήριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι μαρτυρικές καταθέσεις των δικηγόρων προκάλεσαν την κλήτευση από το δικαστήριο του σωφρονιστικού υπαλλήλου Αντώνη Αραβαντινού και του δικηγόρου Γιάννη Γλύκα, για τον επόμενο μήνα.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Το δικαστήριο κλητεύει τέσσερις δικηγόρους και ένα στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ.
Αναβλήθηκε και πάλι, αυτή τη φορά για τις 9 Νοεμβρίου του 2020, η δίκη σε δεύτερο βαθμό για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του δικηγόρου και πρώην νομικού εκπροσώπου της ΛΑΓΗΕ, Γιώργου Αντωνόπουλου, τον...
Το δικαστήριο κλητεύει τέσσερις δικηγόρους και ένα στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ.
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ισόβια σε τρεις για τη δολοφονία Ζαφειρόπουλου
Ακριβώς δύο χρόνια μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου μέσα στο γραφείο του στα Εξάρχεια, ισόβια ήταν η τιμωρία που επέβαλαν οι δικαστές στους δράστες της.
Ισόβια σε τρεις για τη δολοφονία Ζαφειρόπουλου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ενοχή για τους δολοφόνους Ζαφειρόπουλου προτείνει ο εισαγγελέας
Την ενοχή των τριών κατηγορουμένων για τη δολοφονία του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, πριν από δύο χρόνια μέσα στο δικηγορικό του γραφείο στα Εξάρχεια, πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας του Πρωτοβάθμιου...
Ενοχή για τους δολοφόνους Ζαφειρόπουλου προτείνει ο εισαγγελέας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Παζάρι δικηγόρων πίσω από τη δολοφονία
Το νταραβέρι της... γραβάτας, που προηγήθηκε της εν ψυχρώ δολοφονίας του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, αποκαλύπτεται από τις καταθέσεις των μαρτύρων ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, όπου...
Παζάρι δικηγόρων πίσω από τη δολοφονία
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δίκη Ζαφειρόπουλου: Αρνήθηκε ότι ζήτησε 2 εκατ. ο Αλ. Λυκουρέζος
Συνεχίζεται στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η δίκη για τη δολοφονία του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου με την κατάθεση του Αλέξανδρου Λυκουρέζου, που αρνήθηκε ότι ζήτησε εκ μέρους του Αρ. Φλώρου 2 εκατ. ευρώ.
Δίκη Ζαφειρόπουλου: Αρνήθηκε ότι ζήτησε 2 εκατ. ο Αλ. Λυκουρέζος
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Λυκουρέζος - Παναγόπουλος δείχνουν τον Φλώρο
Ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκαν οι δικηγόροι Αλέξανδρος Λυκουρέζος και Θεόδωρος Παναγόπουλος, μετά τις απολογίες τους για εμπλοκή τους στην αποκαλούμενη «μαφία των φυλακών». Και οι δύο...
Λυκουρέζος - Παναγόπουλος δείχνουν τον Φλώρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας