• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 16.7°C / 21.5°C
  3 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.5°C / 19.5°C
  1 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.2°C / 21.0°C
  3 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 14.4°C
  1 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 15.7°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.0°C / 17.6°C
  1 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 14.0°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  2 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 18.3°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.2°C / 18.9°C
  3 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.9°C
  5 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  3 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  1 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.1°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 13.5°C / 19.4°C
  0 BF
  67%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.0°C
  2 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.5°C / 20.4°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 18.3°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  0 BF
  93%
Marine Traffic
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

400 τόνοι εκρηκτικά αλλά ένοχος ουδείς

 • A-
 • A+
«Ορφανές» οι εκρηκτικές ύλες που βρέθηκαν στο πλοίο «Andromeda», καθώς και οι εννέα κατηγορούμενοι της υπόθεσης κρίθηκαν αθώοι από το Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά ● Η υπόθεση εμφανίζει... ομοιότητες με αυτήν του «Noor One».

Μετά την απόφαση για τους 2,1 τόνους ηρωίνης του «Noor One», σύμφωνα με την οποία υπήρξε μια αόρατη εγκληματική οργάνωση χωρίς αρχηγούς και σχεδόν χωρίς μέλη, χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά απεφάνθη πως και στην υπόθεση του πλοίου-βόμβα, όπως ονομάστηκε το φορτωμένο με πάνω από 410 τόνους εκρηκτικά φορτηγό «Andromeda», όλοι οι κατηγορούμενοι είναι αθώοι.

Η απόφαση -ελλείψει επαρκών στοιχείων- ανέτρεψε την εισαγγελική πρόταση σύμφωνα με την οποία οι τρεις κατηγορούμενοι (πλοιοκτήτης, πλοίαρχος και ύπαρχος) θα έπρεπε να θεωρηθούν ένοχοι για όλες τις βαρύτατες κατηγορίες: αυτουργία και συμμετοχή σε μεταφορά και παράνομο εφοδιασμό ομάδων με πολεμικό υλικό, διατάραξη ασφάλειας υδάτινης συγκοινωνίας και παραβίαση των περιοριστικών μέτρων της Ε.Ε. σε βάρος της Λιβύης.

Σύμφωνα με το προανακριτικό υλικό, τελικός παραλήπτης του επικίνδυνου φορτίου θα ήταν εταιρεία εξορύξεων στην Αιθιοπία, ενώ ως αποστολείς-προμηθευτές εμφανίζονταν δύο ημικρατικές εταιρείες κατασκευής εκρηκτικών υλών, με έδρα την Τουρκία.

Σύμφωνα όμως με το κατηγορητήριο, τα οκτώ μέλη του πληρώματος και ο Ελληνας διαχειριστής και εκπρόσωπος της εταιρείας «κατείχαν και μετέφεραν εκρηκτικές ύλες, πυροκροτητές [...] με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό ομάδων και ενώσεων προσώπων στη χώρα της Λιβύης η οποία είναι σε εμπόλεμη κατάσταση. Το έπραξαν αυτό μεταφέροντας εκρηκτικές ουσίες από τη Μερσίνα της Τουρκίας προς τον λιμένα Μισράτα (Μιζουράτα) της Λιβύης, ενώ γνώριζαν ότι απαγορεύεται (κανονισμός 216/44 Συμβούλιο της Ευρώπης) η πώληση, προμήθεια, μεταβίβαση ή εξαγωγή εξοπλισμού [...]. Οι κατηγορούμενοι με πρόθεση και ενεργώντας από κοινού και έχοντας κοινό δόλο διατάρασσαν την υδάτινη συγκοινωνία και την ασφάλεια των πλοίων, από δε την πράξη τους αυτή μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος για ανθρώπους και ξένα πράγματα».

Τα οκτώ μέλη του πληρώματος και ο Ελληνας πλοιοκτήτης είχαν προφυλακιστεί στον Κορυδαλλό κατηγορούμενοι ότι μετέφεραν τα εκρηκτικά στη Μισράτα της Λιβύης, κατά παράβαση του εμπάργκο για την πώληση όπλων που ο ΟΗΕ έχει επιβάλει στη μαστιζόμενη από εμφύλιο πόλεμο βορειοαφρικανική χώρα.

Στο μοναδικό σημείο όπου συμφώνησαν ο εισαγγελέας και οι δικαστές ήταν η αθώωση των αλλοδαπών μελών του πληρώματος, δεδομένου ότι ούτε γνώριζαν, ούτε ήταν σε θέση να γνωρίζουν την πορεία του πλοίου.

«Θύμα ναυταπάτης»

Από την ημέρα που βρέθηκαν τα εκρηκτικά, ο αρχιπλοίαρχος και εκπρόσωπος της εταιρείας Andromeda Shipmanagement, Θεόδωρος Ρέλλος, δήλωσε («Εθνος», «Huffington Post» αλλά και στο υπόμνημά του) ότι τα εκρηκτικά δεν θα πήγαιναν ποτέ στη Λιβύη αλλά «στους νόμιμους παραλήπτες τους, που ήταν δύο εταιρείες στην Αιθιοπία», υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος και η εταιρεία του έπεσαν θύμα ναυταπάτης.

Το γερασμένο 39χρονο φορτηγό πλοίο με σημαία Τανζανίας άλλαζε σαν τα πουκάμισα σημαίες από το 2014 που πέρασε στην κατοχή της συγκεκριμένης εταιρείας. Μάλιστα για το συγκεκριμένο πλοίο υπήρχε από το 2015 απαγόρευση κατάπλου σε όλα τα λιμάνια της Ε.Ε.

Στις 21 Μαρτίου το δικαστήριο θα αποφασίσει για την τύχη των εκρηκτικών, τα οποία έχουν αποθηκευτεί για λόγους ασφαλείας σε εγκαταστάσεις του Στρατού στις Σέρρες.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εισαγγελέας της έδρας, Μαρία Τρουπή, ήταν εισαγγελέας και στην υπόθεση του πλοίου «Noor One» με τους 2,1 τόνους ηρωίνη. Μάλιστα μετά την εξαιρετικά επιεική -κατά την κρίση της- απόφαση του δικαστηρίου είχε υποβάλει έφεση.

Συμπτωματικά επίσης πρόεδρος στη δίκη του «Andromeda» ήταν ο ένας από τους τρεις εφέτες που εξέδωσαν την πρωτόδικη απόφαση για το «Noor One».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Δεν είμαι αθώος, αλλά ούτε και ο εγκέφαλος»
Αρχίζουν και «κελαηδάνε» οι κατηγορούμενοι της πολύκροτης υπόθεσης μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης με το καράβι «Noor One». Ο εφοπλιστής Μάκης Γιαννουσάκης, στη βίλα του οποίου βρέθηκαν 557 κιλά ηρωίνης, «έδωσε»...
«Δεν είμαι αθώος, αλλά ούτε και ο εγκέφαλος»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ενοχοι και οι εννέα, αθώο το «φτηνό» πλήρωμα
Η εισαγγελική πρόταση για το εκρηκτικό φορτίο του «Andromeda» που όδευε προς τη Λιβύη, «με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό ομάδων και ενώσεων προσώπων στη χώρα η οποία είναι σε εμπόλεμη κατάσταση».
Ενοχοι και οι εννέα, αθώο το «φτηνό» πλήρωμα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Το μπαχτσίσι, τα πετρέλαια και η ηρωίνη
Με την ολοκλήρωση της απολογίας του πλοιοκτήτη του Noor One, Π. Καλαφάτη, και με το πρώτο μέρος αυτής του επιχειρηματία Βασίλη Κουρούβανη συνεχίστηκε χθες στο Στρατοδικείο του Ρουφ η πολύκροτη δίκη για τους...
Το μπαχτσίσι, τα πετρέλαια και η ηρωίνη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Τόσο καιρό τον κάλυπτα, ήρθα να πω την αλήθεια»
Τα πυρά του απευθείας στον Αιμίλιο Κοτσώνη έστρεψε χθες στην απολογία του ο Παντελής Καλαφάτης, τελευταίος ιδιοκτήτης του «Noor One», κατηγορώντας τον όχι για τους 2,1 τόνους ηρωίνης του πλοίου, αλλά για το...
«Τόσο καιρό τον κάλυπτα, ήρθα να πω την αλήθεια»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εντάσεις, αντιφάσεις και σοβαρή έρευνα
Ολοένα και μπλέκει το κουβάρι στην πολύκροτη υπόθεση του «Noor One», καθώς οι απολογίες των κατηγορούμενων, που πέφτουν σε συχνές αντιφάσεις και προβαίνουν σε παραπλανητικές αλληλοκατηγορίες, περισσότερο...
Εντάσεις, αντιφάσεις και σοβαρή έρευνα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ζητείται ο «κάπτεν Τζορτζ» και οι «αφανείς» χρηματοδότες
Συνεχίστηκαν και χθες τα αλληλοκαρφώματα μεταξύ κατηγορουμένων στη δίκη για το Noor One, καθώς ο απολογούμενος Γ. Μπουρδούβαλης έστρεψε τα πυρά του σε συγκεκριμένους συγκατηγορούμενούς του, αρνούμενος ότι...
Ζητείται ο «κάπτεν Τζορτζ» και οι «αφανείς» χρηματοδότες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας