ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Μείωσε τις ποινές των τριών πρώην στελεχών του υπουργείου Αμυνας επί θητείας Ακη Τσοχατζόπουλου, αλλά δεν μείωσε ούτε κατά ένα ευρώ την αποζημίωση του Δημοσίου το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, που εξέδωσε χτες την απόφασή του για την υπόθεση προμήθειας του συστήματος ΕΡΜΗΣ στον Στρατό Ξηράς.

Το δικαστήριο, που έκρινε σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση, «έσπασε» τα ισόβια στον πρώην διευθυντή Εξοπλισμών του υπουργείου Αμυνας, Γιάννη Σμπώκο, ενώ μείωσε και τις πρωτόδικες ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης στους Αντώνη Κάντα και Νίκο Λεονταρίτη, πρώην στελέχη στην επίμαχη διεύθυνση.

Αμείωτη έμεινε η αποζημίωση των 25 εκατομμυρίων ευρώ που όπως και πρωτοδίκως καλούνται να καταβάλουν οι τρεις καταδικασθέντες για τη ζημιά που προκλήθηκε στο Δημόσιο από την προμήθεια του συστήματος τηλεπικοινωνιών του στρατού ΕΡΜΗΣ 2, το οποίο εξαρχής ήταν «μη λειτουργικό».

Με την απόφαση του δικαστηρίου ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Ακη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Σμπώκος, στον οποίο αναγνωρίστηκαν αυτή τη φορά τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της ειλικρινούς μεταμέλειας, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 14 ετών.

Το δικαστήριο επέβαλε κάθειρξη 20 ετών στον κ. Κάντα, από 25 στην πρώτη δίκη, με την αναγνώριση του ελαφρυντικού της ειλικρινούς μεταμέλειας, και κάθειρξη 14 ετών στον κ. Λεονταρίτη, ποινή μειωμένη κατά έξι χρόνια σε σχέση με την πρωτόδικη, με αναγνώριση ειλικρινούς μεταμέλειας και καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Επιπλέον πρόστιμο

Με την απόφαση του δικαστηρίου, πλην της αποζημίωσης των 25 εκατομμυρίων ευρώ για τη ζημιά του Δημοσίου, τα τρία πρώην στελέχη του υπουργείου Αμυνας καλούνται να καταβάλουν επιπλέον στο Δημόσιο 300 χιλιάδες ευρώ ο καθένας ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη.

Tο επίδικο σύστημα τηλεπικοινωνιών, που είχε ανατεθεί στην ΕΑΒ με υποκατασκευάστρια και υπεύθυνη για τον σχεδιασμό του τη Siemens, απεδείχθη σύμφωνα με τη δικογραφία πλήρως αναποτελεσματικό.

Σύμφωνα με τον φάκελο για το ΕΡΜΗΣ, η εν λόγω δικογραφία αποτελεί σκέλος της μεγάλης υπόθεσης των «ωφέλιμων πληρωμών» της Siemens, ενώ αυτουργός της πράξης της απιστίας θεωρείται ο πρώην υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος ωστόσο δεν διώχθηκε για το αδίκημα καθώς βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών η πράξη έχει παραγραφεί.