Σε δεύτερο βαθμό δικάζεται ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας, ο Βαγγέλης Στεφανάκης για τη δολοφονία της 23χρόνης φίλης του, Φαίης Μπλάχα.
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 13 Ιουνίου ενώ κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας της Τρίτης κατέθεσε η ιατροδικαστής Χριστίνα Σπηλιοπούλου, και παρότι κλήθηκε να καταθέσει από την υπεράσπιση του κατηγορουμένου, εμφανίστηκε κατηγορηματική πως τα χτυπήματα στο σώμα της άτυχης Φαίης δεν ήταν από πτώση στον προφυλακτήρα, όπως ισχυρίζεται ο κατηγορούμενος στον οποίο-πρωτόδικα-επιβλήθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης.
«Η κοπέλα ήταν χτυπημένη στο πάνω μέρος του κεφαλιού της, την βρεγματική χώρα και όχι στο πίσω μέρος, όπως θα συνέβαινε εάν είχε χτυπήσει στον προφυλακτήρα…», κατέθεσε η ιατροδικαστής, η οποία εξέτασε τη Φαίη ενώ νοσηλευόταν σε καταστολή στην Κεντρική Κλινική και στη συνέχεια διενήργησε τη νεκροψία-νεκροτομή στη σωρό της. Η ιατροδικαστής ξεκαθάρισε στην κατάθεση της πως «το κεφάλι της νεαρής κοπέλας φαινόταν σαν να είχε προσκρούσει σε κάποια επιφάνεια ενώ οι υπόλοιπες κακώσεις μαρτυρούσαν χτυπήματα από πάλη» ενώ πρόσθεσε πως ήδη από τρίτο 24ώρο μετά τον ξυλοδαρμό της, είχε, ουσιαστικά χάσει τη «μάχη» με τη ζωή καθώς «το στέλεχος του εγκεφάλου της ήταν εντελώς κατεστραμμένο».
Τα όσα ανέφερε στην κατάθεση της η ιατροδικαστής προκάλεσαν την αντίδραση του Μιχάλη Δημητρακόπουλου, συνηγόρου υπεράσπισης του Βαγγέλη Στεφανάκη, ο οποίος αμφισβήτησε έντονα τα λεχθέντα από την μάρτυρα. Η κυρία Σπηλιοπούλου, ωστόσο, επέμεινε στην άποψη πως το χτύπημα στο πάνω μέρος του κεφαλιού της Φαίης δεν μπορεί να προήλθε από τον προφυλακτήρα. «Δεν μπορούμε να υποθέσουμε το φανταστικό σενάριο ότι ένα άτομο πέφτει και χτυπάει στη βρεγματική χώρα» διευκρίνισε η μάρτυρας, προσθέτοντας: «Αυτό προήλθε από πλήξη από κάποιο μέσο και όχι από πρόσκρουση σε κάποια επιφάνεια».
Συνεχίζοντας την κατάθεση της η ιατροδικαστής είπε:” Στη Κεντρική Κλινική διαπίστωσα καταρχάς, ότι η κοπέλα είχε εμφανη τραυματα. Είχε εκχυμώσεις και στο αριστερό πόδι είχε στο γόνατο μια εκδορα.Ήταν σαν να είχε σκύψει.Είχε και άλλες εκχυμώσεις….
Προέδρος: Από τι προήλθαν όλα αυτά;
Ιατροδικαστής: Έμοιζε σαν έχει δεχθεί χτυπήματα ή να έχει χτυπηθεί σε κάποιες επιφάνεις….Αυτό όμως που με απασχολούσε ήταν μια κρίσιμη κάκωση…..
Πρόεδρος: Πως ήταν το πρόσωπο της;
Ιατροδικαστης: Είχε εκχυμωση στο αριστερό μάτι και εκχύμωση στο μέτωπο.Ήταν σαν το κεφάλι να έχει χτυπήσει σε μια επίπεδη επιφάνεια. Την είδα τέσσερις ημέρες μετά. Τα χείλια της ειχαν εκχυμώσεις από μέσα…
«Φαίνονταν σαν είχε προσκρούσει σε επιφάνεια»
Η κυρία Σπηλιοπούλου ανέφερε στο δικαστήριο πως το κεφάλι της νεαρής κοπέλας «φαίνονταν σαν είχε προσκρούσει σε κάποια επιφάνεια ενώ οι υπόλοιπες κακώσεις “μαρτυρούσαν” χτυπήματα από πάλη». Όπως ανέφερε, στην Κεντρική Κλινική οι γιατροί κατάλαβαν ότι η κοπέλα είχε πέσει από το 6 στο 3 στην κλίμακα Γλασκώβης. «Στο σημείο αυτό στο μυαλό του γιατρού μπαίνει η ιδέα να ξεκινήσει ο εγκεφαλικός θάνατος» κατέθεσε η ίδια.
Πρόεδρος: Ο εγκεφαλικός θάνατος άρχισε όταν ήταν ακόμη στον Ερυθρό Σταυρό;
Ιατροδικαστής: Όταν έφυγε από τον “Ερυθρό Σταυρό είχε βαθμολογία 6 στην κλίμακα Γλασκώβης. Οι γιατροί της Κεντρικής Κλινικής μου είπαν ότι από το 6 είχε πάει στο 3. Σκεφθείτε ότι το 6 σημαίνει ότι ο ασθενής πρέπει να μπει επειγόντως σε ΜΕΘ. Στη Κεντρική Κλινική η πιθανότητα επιβίωσης της κοπέλας ήταν μηδαμινή. Την είδα στις 9 Απριλίου. Από τότε ξέραμε ότι η κοπέλα θα πεθάνει εκτός και αν γίνονταν θαύμα.
Τέλος, η ιατροδικαστής ανέφερε ότι δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα εάν η κοπέλα έτυχε της δέουσας νοσηλείας -«δεν την είδα από την αρχή» είπε- σημειώνοντας πως το κώμα στο οποίο είχε βυθιστεί η άτυχη Φαίη ήταν «παντελώς βαθύ και παντελώς εκτεταμένο από τις πρώτες στιγμές».
Πάντως, η ίδια τόνισε πως η 23χρονη κοπέλα έπρεπε να είχε νοσηλευθεί σε ΜΕΘ από την πρώτη στιγμή. «Δεν γνωρίζω αν προκύπτει από την ιατρικό φάκελο ότι έγινε η δέουσα διαδικασία για εισαγωγή σε ΜΕΘ. Δεν θα μπορούσα να γνωρίζω αυτά τα στοιχεία», προσέθεσε η ιατροδικαστής.
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση είχε συγκλονίσει το Πανελλήνιο πριν από περίπου τέσσερα χρόνια και έχει μείνει γνωστή ως το «ερωτικό τρίγωνο της Νέας Μάκρης». Μέσα από τη δικογραφία και τις καταθέσεις που δόθηκαν στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο έγινε γνωστό πως ο 25χρονος τότε Βαγγέλης Στεφανάκης είχε δημιουργήσει ερωτικές σχέσεις με τις δυο αδελφές, Φαίη και Μαριαλένα Μπλάχα.
Ωστόσο, μετά τον δεσμό του Βαγγέλη Στεφανάκη με την αδικοχαμένη Φαίη, η Μαριαλένα τον διεκδικούσε ακόμη και προκειμένου να τον κερδίσει έφτασε στο σημείο να εξυβρίζει και να συκοφαντεί την αδελφή της σε εκείνον. Ξημερώματα της 6 Απριλίου ο κατηγορούμενος συναντήθηκε με τη Φαίη και μετά από έντονη λογομαχία, η νεαρή κοπέλα καταλήξει στο νοσοκομείο “Ερυθρός Σταύρος” σε σοβαρή κατάσταση. Το ζευγάρι λογομάχησε καθώς η 23χρονη Φαίη είχε αντιληφθεί ότι ο Στεφανάκης διατηρούσε ερωτικές σχέσεις με την αδελφή της και ότι εκείνο το βράδυ δέχθηκε τηλεφωνημά της προκειμένου να βγουν μαζί έξω.
Η αδελφή της αδικοχαμένης, Φαίης, Μαριαλένα, που επίσης είναι κατηγορούμενη στην υπόθεση, έχει δεχθεί ότι διατηρούσε ερωτική σχέση με τον Βαγγέλη Στεφανάκη και μάλιστα τον κάλυψε αρχικά, δίνοντας ψευδή κατάθεση στους αστυνομικούς.
