Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Με αφορμή ένα tweet του βουλευτή της Ν.Δ. Μάκη Βορίδη και ενώ η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα τις διασκέψεις της για το θέμα παράτασης των συμβάσεων των συμβασιούχων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διέρρευσε στη δημοσιότητα ότι το ανώτατο δημοσιονομικό δικαστήριο προσανατολίζεται προς την αντισυνταγματικότητα των εν λόγω παρατάσεων.

<blockquote class=”twitter-tweet” data-lang=”el”><p dir=”ltr” lang=”el”>Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε αντισυνταγματική την παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Η Αριστερά εναντίον κάθε λέξης του συντάγματος. <a href=”https://t.co/zbwG3Wh2Yo”>pic.twitter.com/zbwG3Wh2Yo</a></p>— Makis Voridis (@MakisVoridis) <a href=”https://twitter.com/MakisVoridis/status/862377968106164224″>10 Μαΐου 2017</a></blockquote>

Ενώ η οριστική κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα, μέχρι στιγμής προσανατολίζεται υπέρ τής αντισυνταγματικότητας με το σκεπτικό ότι το Σύνταγμα απαγορεύει ρητά τόσο τις παρατάσεις των εν λόγω συμβάσεων όσο και τις μονιμοποιήσεις των επί συμβάσει υπαλλήλων.

Δηλαδή, σύμφωνα με το σκεπτικό της Ολομέλειας, δεν θα μπορούν καν να πληρωθούν όσοι συμβασιούχοι παρείχαν έργο με παράταση, έστω για έναν χρόνο, των συμβάσεών τους, κατά παράβαση του Συντάγματος, ενώ θα εμποδίζεται τόσο η παράταση των συμβάσεών τους όσο και η μονιμοποίησή τους.

Πρόκειται για περισσότερους από 15.000 συμβασιούχους που είχαν προσληφθεί με οκτάμηνες συμβάσεις το 2015. Όταν έληξαν οι συμβάσεις δόθηκε παράταση, με κυβερνητική παρέμβαση, μέχρι τα τέλη του 2016.

Στη συνέχεια η κυβέρνηση προχώρησε με νομοθετική ρύθμιση σε νέα παράταση μέχρι τα τέλη του 2017, παρά τις αντιδράσεις πολλών δημοτικών αρχών.

Ήδη τα προβλήματα, όμως, είχαν εμφανιστεί και με επιμέρους συγκεκριμένες αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε ως αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις καθώς μετά την ολοκλήρωση διετίας δεν μπορούσε να υπάρξει ανανέωση εργασίας συμβασιούχου.