Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν κατά του ασφαλιστικού νόμου (Ν. 4387/2016) και των σχετικών εφαρμοστικών υπουργικών αποφάσεων οι 63 δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας, αλλά και ατομικά οι πρόεδροί τους.
Στις προσφυγές τους υποστηρίζουν ότι ο ασφαλιστικός νόμος είναι αντίθετος τόσο με το ελληνικό Σύνταγμα, όσο και με το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), το Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα του ΟΗΕ και το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επισημαίνουν ότι παραβιάζεται το προστατευόμενο από την ελληνική και διεθνή νομοθεσία δικαίωμα πρόσβασης στα δικαστήρια και σε δίκαιη δίκη των πολιτών, καθώς η δικηγορική αμοιβή υπάγεται στα δικαστικά έξοδα και μπορεί να λειτουργήσει απαγορευτικά ή αποτρεπτικά στο δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών στη Δικαιοσύνη και ιδίως των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων.
Ταυτόχρονα, όπως τονίζουν, με τον φορολογικό νόμο επέρχεται πρόσθετη επιβάρυνση στους έμμισθους δικηγόρους οι οποίοι καταβάλλουν διπλές εισφορές και ως έμμισθοι και ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
Εξηγούν ότι η έννοια του «καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος» καθορίζεται με αόριστο και ασαφή τρόπο, ενώ διαπιστώνουν επιβολή φορολογικού ή οικονομικού βάρους επί πλασματικής βάσεως, με αδικαιολόγητα προνόμια υπέρ του ΕΦΚΑ και ανισότητα σε βάρος των δικηγόρων, ιδίως ως προς το συμψηφισμό των εισφορών που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως.
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ
