Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Την ανάπτυξη δυνάμεων της Frontex στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας έχει ζητήσει από τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση, προκειμένου, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, «να αποφύγουμε δευτερογενείς ροές, δηλαδή παράνομες μετακινήσεις προσφύγων προς άλλες χώρες».

Η δήλωση του υπουργού αντανακλά την πλήρη ευθυγράμμιση της ελληνικής πολιτικής με την πολιτική της Ευρώπης-φρούριο που υλοποιεί η Ε.Ε. με σημείο αιχμής το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου πέρσι τον Φεβρουάριο, το οποίο είχε καταδικαστεί έντονα από την Ελλάδα.

Αλλωστε πέρσι η ελληνική κυβέρνηση είχε αντισταθεί σθεναρά στις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναπτυχθούν δυνάμεις της Frontex στα βόρεια σύνορα, στάση που τελικά οδήγησε στο μονομερές κλείσιμο των συνόρων από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, η Frontex αναπτύσσεται ήδη στα βόρεια σύνορα και τα σύνορα με την Αλβανία.

«Δεν έχουμε διάθεση ή πρόθεση να διευκολύνουμε την παράνομη μετανάστευση» σημείωσε ο υπουργός, διαψεύδοντας ότι η κίνηση αυτή σχετίζεται με την ευρωτουρκική διακήρυξη για το προσφυγικό. Συμπλήρωσε ότι έτσι αντικρούονται «τα ψεύδη που λέγονται από χώρες του Βίζεγκραντ και την Αυστρία και τα οποία διαδίδονται από κάποιες πηγές, ότι πάνω από επτακόσιοι την ημέρα περνούν παράνομα τα σύνορα. Αυτό έχει σταματήσει».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Spiegel», η Frontex σχεδιάζει να στείλει 60 υπαλλήλους της στα σύνορα με την ΠΓΔΜ τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, σε δύο αποστολές.

Η πρώτη με την ονομασία «Operation Focal Point 2017» επικεντρώνεται στους ελέγχους διαβατηρίων στα συνοριακά φυλάκια και η δεύτερη με την ονομασία «Flexible Operational Activities 2017» προβλέπει εντατικές περιπολίες. Ενα κέντρο επιχειρήσεων θα βρίσκεται στο Κιλκίς και το άλλο στους Ευζώνους.

Η πρόταση για την ανάπτυξη δυνάμεων της Ευρωπα- ικής Συνοροφυλακής και Ακτοφυλακής ή μονάδων ταχείας επέμβασης στα βόρεια σύνορα με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ το συντομότερο δυνατό περιλαμβάνεται στο «Κοινό Σχέδιο Δράσης για την Υλοποίηση της Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας», που συνέταξαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ελλάδα και δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Οπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.» («Στρατηγική ‘‘σοκ και δέος’’ για τις απελάσεις», 9/12), το σχέδιο προβλέπει επίσης τη χρησιμοποίηση της Ευρωπαϊκής Συνοροφυλακής και Ακτοφυλακής προκειμένου να «επιβληθεί ενεργά ο γεωγραφικός περιορισμός στους μετανάστες που βρίσκονται στα νησιά» και ένταση των απελάσεων.