Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Μπορεί να άργησε να ξεκινήσει η διαδικασία προκαταγραφής των αιτημάτων ασύλου των περίπου 50 χιλιάδων προσφύγων που έμειναν αναγκαστικά στην Ελλάδα μετά το κλείσιμο των βόρειων συνόρων, όμως φαίνεται ότι από την Πέμπτη που άνοιξε η διαδικασία τα πράγματα προχωρούν με γρήγορο ρυθμό.

Οπως ενημέρωσαν χτες η διευθύντρια της υπηρεσίας Ασύλου Μαρία Σταυροπούλου και η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ Κατερίνα Κιτίδη τους δημοσιογράφους που επισκέφτηκαν το κέντρο φιλοξενίας στο Ελληνικό, μέχρι στιγμής έχουν προκαταγραφεί τα αιτήματα ασύλου 1.200 προσφύγων και στόχος της υπηρεσίας είναι να προκαταγράφονται 700 άτομα την ημέρα.

Προς το παρόν, λειτουργεί ένα κέντρο προκαταγραφής στο Ελληνικό και ένα στη Θεσσαλονίκη και, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία στο Ελληνικό, θα δημιουργηθούν άλλα τέσσερα κέντρα, στα οποία θα μεταβαίνουν οι πρόσφυγες, εφοδιασμένοι από τα κέντρα φιλοξενίας με βραχιολάκι με barcode.

Στις μεγάλες τέντες της Υπατης Αρμοστείας που έχουν στηθεί στο Ελληνικό, οι πρόσφυγες περίμεναν τη σειρά τους καθισμένοι σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και στη συνέχεια προχωρούσαν στο εσωτερικό της δομής για τη μικρή συνέντευξη, με σκοπό τη διασταύρωση των στοιχείων που αναφέρει το υπηρεσιακό σημείωμα αναβολής απέλασης και την ενημέρωση από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ασύλου ή τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, για όσους επιλέξουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα υποστηριζόμενης απέλασης.

Στο τέλος της διαδικασίας, οι πρόσφυγες παίρνουν ειδικό δελτίο που τους επιτρέπει να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης (οι Σύροι, οι Ιρακινοί και άλλες εθνικότητες με προσφυγικό προφίλ, στις οποίες δεν περιλαμβάνονται οι Αφγανοί) ή οικογενειακής επανένωσης με τις διατάξεις του Κανονισμού του Δουβλίνου ή να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα.

Το αίτημα ασύλου θα εξεταστεί απευθείας ως προς την ουσία και δεν θα υποβληθεί σε έλεγχο ως προς το παραδεκτό ή το απαράδεκτο, όπως συμβαίνει με τους πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου.

Το δελτίο προκαταγραφής τούς δίνει τα δικαιώματα που έχουν όσοι ζητούν άσυλο στην Ελλάδα, πάγιο αίτημα των οργανώσεων δικαιωμάτων, δηλαδή νόμιμη παραμονή και πρόσβαση σε εργασία, περίθαλψη και στέγη.

Μοναδική παραφωνία κατά τη χτεσινή παρουσία των δημοσιογράφων στο Ελληνικό ήταν ότι δεν είχαν ενημερωθεί οι εργαζόμενοι και οι πρόσφυγες για την παρουσία φωτορεπόρτερ και καμέραμεν, με αποτέλεσμα να διαμαρτυρηθούν κάποιοι μεταφραστές και να διακόψουν την εργασία τους μέχρι να αποχωρήσουν οι δημοσιογράφοι.

Ωστόσο, οι χιλιάδες άλλοι πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου παραμένουν στα κέντρα ταυτοποίησης στα νησιά που έχουν γίνει «μεγάλες ζώνες υποχρεωτικού εγκλεισμού», όπως κατήγγειλε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν, σε ομιλία του στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Ο ύπατος αρμοστής σημείωσε μια «ανησυχητική αύξηση των κρατήσεων μεταναστών στην Ευρώπη», μεταξύ των οποίων παιδιά που κρατούνται σε κελιά ή πίσω από συρματοπλέγματα.

Ζήτησε, τέλος, από την Ε.Ε. να θεσπίσει σύστημα καταγραφής της κράτησης και σημείωσε τον φόβο του πως «τα στοιχεία θα είναι σοκαριστικά».