Σε συνθήκες εντελώς ακατάλληλες και απαράδεκτες για ένα κράτος που θέλει να περιλαμβάνεται στα πολιτισμένα αυτού του πλανήτη διαβιούν 485 ανήλικα προσφυγόπουλα στη Σάμο.
Τα παιδιά αυτά στοιβάζονται όπως όπως στη λεγόμενη και Safe Zone της Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής του νησιού, η οποία υποτίθεται ότι σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε για να προσφέρει, μεταξύ άλλων, ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες. Ομως, από τα μεγάλα λόγια και τις πρωθυπουργικές εκφράσεις θαυμασμού για τη δομή ώς την πράξη, η απόσταση ακόμη μία φορά αποδεικνύεται τεράστια. Στη λεγόμενη ασφαλή ζώνη δυναμικότητας 200 παιδιών, ο αριθμός των παιδιών που κρατούνται είναι υπερδιπλάσιος, με αποτέλεσμα να σημειώνονται ελλείψεις ακόμα και σε ρουχισμό.
Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Human Rights Legal Project, το παραπάνω γεγονός είναι ίσως το πιο ανώδυνο. Οπως καταγγέλλει, στην ημερήσια διάταξη των ελλείψεων περιλαμβάνονται και τα εξής:
● Ελλειψη πρόσβασης στην εκπαίδευση και σε υγειονομικές υπηρεσίες
● Ελλειψη κρεβατιών, στρωμάτων, κουβερτών - πολλά παιδιά κοιμούνται στο πάτωμα
● Σοβαρή έλλειψη προϊόντων υγιεινής (σαπούνια, οδοντόκρεμες, καθαριστικά προϊόντα)
● Ελλειψη διορισμένων κηδεμόνων
● Συνθήκες κράτησης στην «ασφαλή» ζώνη για περισσότερες από 100 ημέρες.
Προβλήματα που θεωρούνται «χρόνιες» ασθένειες, αν σκεφτούμε ότι ήδη αρχές Δεκεμβρίου το θέμα είχε αναδειχθεί πάλι, αλλά χωρίς καμία εξέλιξη από τότε. Και τότε 13 οργανώσεις, μέλη του Δικτύου Συνηγορίας για τα Δικαιώματα του Παιδιού, σε κοινό δελτίο Τύπου που αφορούσε και πολλές ακόμα δομές, όπως της Λέρου, της Κω και της Μαλακάσας, τόνιζαν μεταξύ άλλων την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών μετεγκατάστασης ως τον μόνο ουσιαστικό τρόπο βελτίωσης των συνθηκών.
«Η παραμονή παιδιών σε ΚΥΤ και ΚΕΔ δεν μπορεί να είναι σύμφωνη με τη βασική αρχή της προστασίας του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού παρά μόνον ως μια απολύτως βραχυχρόνια λύση και για την εντός ολίγων ημερών καταγραφή των αιτημάτων διεθνούς προστασίας τους και τη μεταφορά τους σε ασφαλές και κατάλληλο για την ηλικία τους στεγαστικό πλαίσιο», τόνιζαν και ζητούσαν:
● Την άμεση καταγραφή τυχόν αιτημάτων ασύλου (συμπεριλαμβανομένης της οικογενειακής επανένωσης), με προτεραιότητα την ταχεία μεταφορά των ασυνόδευτων παιδιών σε ασφαλή σημεία, όπου, με τη συνδρομή των επιτρόπων τους, θα μπορούν να λάβουν όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες.
● Την ενίσχυση των δομών φιλοξενίας των ασυνόδευτων παιδιών, με την αύξηση του αριθμού των θέσεων ή/και με την αύξηση του αριθμού των ξενώνων και των διαμερισμάτων ημιαυτόνομης διαβίωσης.
● Την άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού της μετεγκατάστασης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας