Η θέση της κυβέρνησης στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. την Πέμπτη με θέμα το προσφυγικό, ο προγραμματισμός των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων, των λεγόμενων χότσποτ (η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στην Ε.Ε. ότι θα λειτουργήσουν σε ένα μήνα, προκειμένου να μπορέσει να ξεκινήσει η μετεγκατάσταση προσφύγων στα άλλα κράτη-μέλη), και άλλα πρακτικού χαρακτήρα ζητήματα της διαχείρισης της προσφυγικής ροής συζητήθηκαν χθες σε διυπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό.
Στη σύσκεψη, που ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε γύρω στις 10 το βράδυ, συμμετείχαν οι υπουργοί Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος και Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, οι αναπληρωτές υπουργοί Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, και ο υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ.
Ο προγραμματισμός της κυβέρνησης προβλέπει να δημιουργηθούν πέντε χότσποτ στα νησιά (Κως, Λέσβος, Λέρος, Σάμος και Χίος) και άλλα δύο στην Αθήνα και στη Βόρεια Ελλάδα.
Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει στους Ευρωπαίους ότι τα σύνορα με την Τουρκία φυλάσσονται και είναι ασφαλή, αλλά ότι σε καμία περίπτωση δεν θα κάνει επιχειρήσεις αποτροπής προσφύγων, καθώς κάτι τέτοιο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις αξίες του ανθρωπισμού.
Θα επιμείνει επίσης να συμπεριληφθούν οι Αφγανοί στους πρόσφυγες που θα μπορούν να μετεγκατασταθούν στα άλλα κράτη-μέλη, όπως επίσης στην επίτευξη συμφωνίας της Ε.Ε. με την Τουρκία, προκειμένου να γίνεται εκεί η διαδικασία ταυτοποίησης και υποδοχής και στη συνέχεια η μετεγκατάσταση των προσφύγων απευθείας στην Ευρώπη.
Θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως πρέπει να δοθούν κίνητρα στην Τουρκία, η οποία αυτή τη στιγμή έχει επωμιστεί την ευθύνη της φιλοξενίας περίπου 3 εκατομμυρίων προσφύγων.
Αυτή τη θέση θα μεταφέρει σε Τούρκους αξιωματούχους ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, που επισκέπτεται σήμερα και αύριο την Κωνσταντινούπολη για να μιλήσει σε διεθνές συνέδριο με θέμα «Μετανάστευση και Ανάπτυξη», ενώ θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του και τον Πατριάρχη.
Ωστόσο, στην περίπτωση δημιουργίας χότσποτ έξω από την ευρωπαϊκή επικράτεια, παραμένει το ερώτημα τι θα γίνει με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες άλλων εθνοτήτων, που δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης στην Ε.Ε.
Θα διατηρούν το δικαίωμά τους να ταξιδέψουν στην Ευρώπη προκειμένου να ζητήσουν άσυλο, όπως το δικαιούνται βάσει του διεθνούς δικαίου; ‘Η θα κρατούνται προς απέλαση σε κέντρα κράτησης, που παραμένει αμφίβολο αν θα πληρούν τις συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης, για να απελαύνονται ακολούθως στις χώρες καταγωγής, περίπτωση στην οποία ενδέχεται να παραβιάζεται η αρχή μη επαναπροώθησης;
Αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν πριν οποιαδήποτε απόπειρα δημιουργίας χότσποτ στην Τουρκία, όπως σχεδιάζει η Ευρώπη.
