Τη βαθιά της ανησυχία για την απόφαση των ελληνικών αρχών να ασκήσουν ποινική δίωξη κατά του Τόμι Όλσεν, Νορβηγού υπηκόου και ιδρυτή της ΜΚΟ Aegean Boat Report εκφράζει η Διεθνής Αμνηστία.
Σε σειρά αναρτήσεων της στο Twitter η οργάνωση εξηγεί το πολύτιμο έργο που έχει κάνει η συγκεκριμένη ΜΚΟ και ταυτόχρονα στηλιτεύει το γεγονός της προσπάθειας παρεμπόδισης της δράσης των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αναλυτικά η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει τα εξής:
«Από το 2017 η Aegean Boat Report ενημερώνει για προσφυγικά σκάφη που βρίσκονται σε κίνδυνο στο Αιγαίο, καθώς και για περιπτώσεις απωθήσεων και βίας στα σύνορα εναντίον ανθρώπων.
Ο Όλσεν καλείται να εμφανιστεί ενώπιον του ανακριτή στην Κω στις 2 Μαΐου.
Ο ακτιβιστής αντιμετωπίζει τις ίδιες κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος με τον συγκατηγορούμενό του Παναγιώτη Δημητρά, ιδρυτή της ΜΚΟ Ελληνικό Παρατηρητήριο Ελσίνκι. Και οι δύο κατηγορούνται για ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Από το 2018, η Ελλάδα ποινικοποιεί αδυσώπητα τους ανθρώπους που εργάζονται με μετανάστες και πρόσφυγες στα σύνορα.
Οι υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν πρέπει να ποινικοποιούνται και να στοχοποιούνται για το νόμιμο έργο τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα κράτη είναι υποχρεωμένα να προστατεύουν τις ανεκτίμητες συνεισφορές των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να τους επιτρέπουν να ασκούν ελεύθερα το έργο τους.
Τον Μάρτιο του 2023 η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τους Υπερασπιστές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μέρι Λόλορ, εξέφρασε ανησυχίες για την υπόθεση του Τόμι Όλσεν και του Παναγιώτη Δημητρά.
Τόνισε ότι τέτοιες διώξεις «μπορεί να ισοδυναμούν με ακατάλληλη χρήση του νομικού πλαισίου της Ελλάδας για την επιβολή κυρώσεων στις ενέργειές τους ως υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Αυτές οι υποθέσεις όχι μόνο θα μπορούσαν να αποτρέψουν τους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το να δείξουν αλληλεγγύη στους ανθρώπους που κινούνται, αλλά κινδυνεύουν να φιμώσουν τις φωνές όσων προσπαθούν να υποστηρίξουν το δικαίωμα στο άσυλο και να καταγγείλουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα της Ευρώπης».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας