• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 25.1°C
  3 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 23.0°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 25.4°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 20.9°C
  2 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.4°C / 22.9°C
  4 BF
  56%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 22.0°C
  0 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 18.4°C
  3 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  0 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.9°C
  5 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  3 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 21.4°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  2 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 23.9°C
  2 BF
  56%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.5°C / 23.3°C
  2 BF
  60%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.7°C
  5 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.2°C / 24.2°C
  3 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  1 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 22.8°C
  2 BF
  87%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  1 BF
  75%
AP Photo/Alessandra Tarantino
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με αγωγή προειδοποιεί την Ολλανδία η Διεθνής Αμνηστία

 • A-
 • A+
Ζητούν από την Ολλανδία να αναγνωρίσει τη νομική της ευθύνη για την υπογραφή της ευρωτουρκικής συμφωνίας του 2016.

Με αγωγή κατά της Ολλανδίας προειδοποιούν την ολλανδική κυβέρνηση η Διεθνής Αμνηστία και άλλες τρεις οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων (PAX, Defense for Children, Boat Refugee Foundation), αν δεν αναγνωρίσει ότι έχει νομική ευθύνη για την ευρωτουρκική συμφωνία του 2016 για το προσφυγικό και για τις καταστροφικές επιπτώσεις της στη ζωή και στα δικαιώματα εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων.

Έξω από την είσοδο του ολλανδικού κοινοβουλίου στη Χάγη όπου παρέδωσαν «δήλωση νομικής ευθύνης» της κυβέρνησης, οι οργανώσεις επισήμαναν ότι η Ολλανδία, που ασκούσε την κυλιόμενη προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Μάρτιο του 2016, όταν υπογράφηκε η συμφωνία, «είχε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία και την εφαρμογή της και μπορούσε να προβλέψει ότι τα πράγματα θα πήγαιναν στραβά». Η ολλανδική κυβέρνηση, έχει περιθώριο ένα μήνα να ανταποκριθεί στη δήλωση νομικής ευθύνης, διαφορετικά οι οργανώσεις θα κινηθούν νομικά.

Η συμφωνία, που μετονομάστηκε στη συνέχεια σε «κοινή δήλωση», προκειμένου να αποφευχθεί η νομική ευθύνη που θα απέρρεε από μια επίσημη συμφωνία, προέβλεπε ότι η Ε.Ε. θα μπορούσε να απελάσει στην «ασφαλή τρίτη χώρα» Τουρκία Σύρους και άλλους πρόσφυγες, για να εξεταστεί εκεί το αίτημά τους για άσυλο. Για κάθε Σύρο που θα απελαυνόταν στην Τουρκία, ένας άλλος Σύρος θα μπορούσε να μετεγκατασταθεί από την Τουρκία απευθείας σε ευρωπαϊκά κράτη.

Όπως σημειώνουν οι οργανώσεις, η συμφωνία έγινε «παρ' όλο που ήταν ήδη σαφές ότι η Τουρκία δεν ήταν ασφαλής χώρα, επειδή δεν μπορούσε να καλύψει τις βασικές ανάγκες των προσφύγων» και παρ' όλο που «η Ελλάδα είχε ένα δυσλειτουργικό σύστημα ασύλου».

Ούτε όμως εφαρμόστηκε το σκέλος της απευθείας μετεγκατάστασης ούτε σταμάτησε η ροή των προσφύγων, όπως υπογραμμίζουν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τραγικές συνθήκες διαβίωσης στα ελληνικά νησιά, από τη στιγμή μάλιστα που είχε προηγηθεί το κλείσιμο του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου, κλείσιμο που επισφραγίστηκε με την υπογραφή της συμφωνίας.

«Από το 2016, χιλιάδες πρόσφυγες και άνθρωποι που ζητούν άσυλο κρατούνται για χρόνια υπό εξευτελιστικές συνθήκες στα ελληνικά νησιά. Ο υπερπληθυσμός, η έλλειψη εκπαίδευσης, ιατρικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων υγιεινής, οι υπερβολικά χρονοβόρες διαδικασίες ασύλου, η δομική ανασφάλεια και η έκθεση στη σωματική και σεξουαλική βία, καθώς και η έλλειψη επαρκούς τροφής, μεταξύ άλλων, έχουν επικρατήσει τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, η συμφωνία παραμένει σε ισχύ χρόνο με τον χρόνο», υπογραμμίζουν οι οργανώσεις. Επισημαίνουν παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, του Χάρτη της Ε.Ε., της Σύμβασης για τους Πρόσφυγες και των οδηγιών της Ε.Ε., όπως και των δικαιωμάτων του παιδιού.

Καθώς το Δικαστήριο της Ε.Ε., για να αποφύγει τη νομική ευθύνη της Ένωσης, ερμηνεύει τη συμφωνία ως κοινή δήλωση που έκανε χωριστά το κάθε ευρωπαϊκό κράτος με την Τουρκία, οι οργανώσεις ζητούν να αναλάβει τη νομική ευθύνη το ολλανδικό κράτος. «Δεν θα πρέπει να συνάπτονται συμφωνίες, εάν μπορεί να προβλεφθεί ότι οδηγούν σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και χωρίς κοινοβουλευτική εποπτεία», σημειώνουν οι οργανώσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ολλανδικό χαστούκι για τις παράνομες επαναπροωθήσεις
H Συμβουλευτική Επιτροπή Μεταναστευτικών Υποθέσεων της Ολλανδίας προτείνει να μπει τέλος σε κάθε υποστήριξη στην Ελλάδα από τους Ολλανδούς για να μη θεωρηθούν συνένοχοι στις παράνομες ενέργειες.
Ολλανδικό χαστούκι για τις παράνομες επαναπροωθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ανησυχία της Υπατης Αρμοστείας για τις επαναπροωθήσεις
Εντονότατη ανησυχία για τις ολοένα και συχνότερες επιχειρήσεις επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών στα ευρωπαϊκά σύνορα εκφράζει η Υπατη Αρμοστεία, κάνοντας λόγο για επίθεση στο δικαίωμα στο άσυλο.
Ανησυχία της Υπατης Αρμοστείας για τις επαναπροωθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μια «διευθέτηση» με γκρίζες ζώνες
Το κείμενο της πρόσφατης συμφωνίας Γερμανίας-Ελλάδας για το προσφυγικό δημοσιοποίησαν οι οργανώσεις ProAsyl και Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο, επιβεβαιώνοντας αυτό που ήταν ήδη γνωστό από την εφαρμογή της...
Μια «διευθέτηση» με γκρίζες ζώνες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στο φως το μυστικό κείμενο της συμφωνίας Γερμανίας - Ελλάδας
Στο φως φέρνουν οι οργανώσεις ProAsyl και Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο το μέχρι σήμερα μυστικό κείμενο της πρόσφατης συμφωνίας Γερμανίας και Ελλάδας για το προσφυγικό, γνωστό σαν «Διοικητική Διευθέτηση». Η...
Στο φως το μυστικό κείμενο της συμφωνίας Γερμανίας - Ελλάδας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μυστικά και ψέματα για το άσυλο
Πολλαπλασιασμός απελάσεων Σύρων και άλλων προσφύγων στην Τουρκία και αξιοποίηση της δυνατότητας ταχείας παρέμβασης της Frontex στα σύνορα της Ευρώπης, μερικά από τα μέτρα της Κομισιόν. Στόχος, η χώρα μας να...
Μυστικά και ψέματα για το άσυλο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σε κίνδυνο οι πρόσφυγες στη Σάμο
Σοβαρά προβλήματα υγιεινής, συνθήκες φόβου και ανασφάλειας, αυτοσχέδιες σκηνές, με ανθρώπους εκτεθειμένους στον δυνατό αέρα και στη βροχή, αλλά και μεγάλη καθυστέρηση στη μεταφορά των ασυνόδευτων ανηλίκων στην...
Σε κίνδυνο οι πρόσφυγες στη Σάμο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας