• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.2°C / 25.7°C
  2 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 26.9°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 22.7°C
  1 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 18.3°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  78%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 24.0°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.2°C / 20.4°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 24.3°C
  1 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 24.8°C
  3 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 24.0°C
  1 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  0 BF
  44%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 24.5°C
  2 BF
  52%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  1 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.4°C / 26.0°C
  2 BF
  47%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.3°C / 23.3°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 24.7°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  60%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

Περισσεύει η βία κατά των προσφύγων στα ελληνικά νησιά

 • A-
 • A+

Άνθρωποι που φτάνουν στα ελληνικά νησιά σε μια προσπάθεια να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη έχουν περιγράψει στις ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) συγκλονιστικές εμπειρίες βίας και άγριων επαναπροωθήσεων.

Σε 42 περιπτώσεις τον περασμένο χρόνο, οι ομάδες των ΓΧΣ έχουν περιθάλψει περισσότερα από 570 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 24 εγκύων γυναικών, που χρειάστηκαν επείγουσα ιατρική περίθαλψη ή ψυχολογική στήριξη μετά την άφιξή τους στο νησί της Σάμου. Όλοι είχαν ταξιδέψει από τις ακτές της Τουρκίας — μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά — με μικρές φουσκωτές βάρκες, κατά μήκος του Αιγαίου.

Τρομοκρατημένοι μήπως τους πιάσουν οι αρχές και τους επαναπροωθήσουν βιαίως στην Τουρκία, οι περισσότεροι κρύβονται μόλις φτάσουν στο νησί — μερικές φορές μένουν κρυμμένοι για μέρες, χωρίς φαγητό ή νερό.

«Μερικοί άνθρωποι επηρεάζονται τόσο σοβαρά από τον φόβο που δεν μπορούν να μιλήσουν ή να περπατήσουν», δήλωσε ο Νικόλας Παπαχρυσοστόμου, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα. «Το καλοκαίρι, βλέπουμε πολλούς ασθενείς να υποφέρουν από θερμική εξάντληση και αφυδάτωση. Τους χειμερινούς μήνες, έπρεπε να περιθάλψουμε τρία άτομα με κρυοπαγήματα, καθώς κρύβονταν έξω για αρκετές ημέρες σε χαμηλές θερμοκρασίες. Επίσης, αντιμετωπίζουμε συχνά τραυματισμούς από ατυχήματα που συμβαίνουν κατά την αναρρίχηση σε απότομους βράχους στο νησί, όπως τραύματα στα πόδια, κατάγματα και εξαρθρώσεις ώμων. Τον Απρίλιο του 2022, περιθάλψαμε μια ολόκληρη ομάδα που έπεσε σε γκρεμό, ενώ έτρεχε να ξεφύγει από τις συνοριακές αρχές. Μέχρι σήμερα, χρειάστηκε να παραπέμψουμε 37 άτομα στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο».

Πολλοί από τους νεοαφιχθέντες είναι γυναίκες και παιδιά. Μια έγκυος γέννησε κρυμμένη, χωρίς ιατρική βοήθεια. Μια άλλη ήταν σε λοχεία όταν έφτασε η ιατρική ομάδα των ΓΧΣ για να τη βοηθήσει.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που φτάνουν στη Σάμο περιγράφουν ότι αναχαιτίστηκαν από τις αρχές ασφαλείας και τη συνοριοφυλακή, κατά τη διάρκεια προηγούμενων προσπαθειών να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη και ότι επαναπροωθήθηκαν βίαια στην Τουρκία. Μερικοί επέστρεψαν στα τουρκικά ύδατα—αυτό συνέβη εννέα φορές σε ένα άτομο που έλαβε βοήθεια από τους ΓΧΣ. Πολλά άτομα με την υποστήριξη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είπαν στις ομάδες μας ότι έφτασαν μαζί με άλλα άτομα που δεν είδαν ποτέ ξανά.

Άτομα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία αναφέρουν ότι έχουν υποστεί ή έχουν γίνει μάρτυρες σωματικής βίας ή απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης, συμπεριλαμβανομένων ξυλοδαρμών, ερευνών, αναγκαστικών εξετάσεων στα γεννητικά όργανα, κλοπών περιουσιακών στοιχείων και παραμονής σε βάρκες χωρίς κινητήρα στη θάλασσα.

«Όταν φτάσεις στα βουνά και σε στέλνουν ξανά πίσω, νιώθεις σαν να πεθάνεις», είπε η Λορέτα*, η οποία νοσηλεύτηκε από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και περιέγραψε ότι οι συνοριακές αρχές στη  Λέσβο την επαναπροώθησαν με τη βία δύο φορές, πριν καταφέρει και φτάσει στη Σάμο. «Μας έφεραν σε ένα μεγάλο λιμάνι. Ήταν πολλοί, πολλοί αστυνομικοί. Έπρεπε να μπούμε μέσα σε ένα κτίριο. Άρχισαν να με χαστουκίζουν, τους άντρες, την κυρία που ήταν έγκυος, όλους. Μας χτύπησαν με ένα ξύλο και με τα πόδια τους. Από τότε έχω προβλήματα με το πόδι μου και με την πλάτη μου. Μετά μας έβαλαν σε μια μεγάλη βάρκα».

Αν και οι ομάδες των ΓΧΣ δεν έχουν γίνει άμεσα μάρτυρες βίαιων αναχαιτίσεων ή αναγκαστικών επαναπροωθήσεων, οι αναφορές των ασθενών μας δείχνουν ότι αυτές οι πρακτικές γίνονται πιο συχνές και πιο βίαιες.

«Όχι μόνο είναι παράνομες αυτές οι συμπεριφορές, αλλά θέτουν επίσης σε κίνδυνο το δικαίωμα των ανθρώπων να υποβάλουν αίτηση για άσυλο», δήλωσε η συντονίστρια των ΓΧΣ Σόνια Μπαλερόν. «Αυτές οι πρακτικές εκθέτουν επίσης τους ανθρώπους σε περαιτέρω τραύματα και στον κίνδυνο μακροχρόνιων προβλημάτων σωματικής και ψυχικής υγείας. Είναι ευθύνη των ελληνικών και των ευρωπαϊκών αρχών να διασφαλίσουν ότι τηρείται ο νόμος και ότι οι διαδικασίες σχετικά με την υποδοχή, την αναγνώριση και τη διεθνή προστασία εφαρμόζονται αποτελεσματικά».


Στη Σάμο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ειδοποιούν τις αρχές πριν μεταβούν σε μια τοποθεσία για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα και, μόλις βρεθούν στο χώρο, συντονίζονται με τις αρχές ασφαλείας και τις ιατρικές αρχές για παραπομπές στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο. Οι ομάδες μας φέρουν κουτιά πρώτων βοηθειών, στεγνά ρούχα, προμήθειες πόσιμου νερού και μερίδες φαγητού έκτακτης ανάγκης και φορούν πάντα λευκά μπουφάν που φέρουν ευκρινώς το λογότυπο των ΓΧΣ.

Αφού οι ΓΧΣ παράσχουν επείγουσες ιατρικές και ψυχολογικές πρώτες βοήθειες, οι αρχές ασφαλείας μεταφέρουν τους νεοαφιχθέντες σε ένα κλειστό κέντρο υποδοχής, υψηλής ασφάλειας, που βρίσκεται περίπου μία ώρα με τα πόδια από την πόλη του Βαθύ. Μετά από πέντε ημέρες καραντίνας, οι ΓΧΣ επιτρέπεται να επισκέπτονται ασθενείς για να ελέγξουν την ιατρική τους κατάσταση και να βεβαιωθούν ότι έχουν έγκαιρη πρόσβαση σε περαιτέρω ιατρική φροντίδα. Το κέντρο υποδοχής είναι ο μόνος τρόπος για να εγγραφούν οι νεοαφιχθέντες και να ζητήσουν άσυλο. Οι άνθρωποι πρέπει να περιμένουν στο κέντρο υποδοχής, ενώ υπομένουν μακρές και περίπλοκες νομικές διαδικασίες για την ολοκλήρωση των αιτημάτων ασύλου τους.

* το όνομα έχει αλλάξει

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Καταγγελίες για βίαιη επαναπροώθηση προσφύγων
Τη βίαιη επαναπροώθηση 252 προσφύγων και μεταναστών από τον Εβρο στην Τουρκία καταγγέλλουν στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu δύο Αιγύπτιοι, ο Αχμέντ Τζουμά και ο Ουαλίντ Τζαμάλ.
Καταγγελίες για βίαιη επαναπροώθηση προσφύγων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αντιδράσεις στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για το Ζέπελιν της Σάμου
Αντιδρά ο σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην εγκατάσταση του αερόπλοιου τύπου Ζέπελιν στον ουρανό της Σάμου και ζητά να ακυρωθεί η χρήση του δικτύου του πανεπιστημίου για τη μεταφορά των δεδομένων του.
Αντιδράσεις στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για το Ζέπελιν της Σάμου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Απεργάζονται τάγματα εφόδου κατά μεταναστών
Τάγματα εφόδου εναντίον προσφύγων φαντασιώνονται κάποιοι στη Σάμο και, σε τουλάχιστον μία περίπτωση, φαίνεται ότι το έκαναν πράξη, στέλνοντας στο νοσοκομείο Αλγερινό με χτυπήματα στα χέρια και κατάγματα στα...
Απεργάζονται τάγματα εφόδου κατά μεταναστών
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δεν πήραν άσυλο και... τα πήραν στο κρανίο
Με αφορμή την απορριπτική απάντηση σε αίτημα ασύλου που είχαν καταθέσει δύο νεαροί Αφγανοί και σε συνδυασμό με τον πολύμηνο εγκλεισμό τους, μικρής έντασης επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στο Κέντρο...
Δεν πήραν άσυλο και... τα πήραν στο κρανίο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Καταγγελία για νεκρούς έπειτα από επαναπροώθηση στη Χίο
Πρόσφυγες που εντοπίστηκαν στη Τουρκία ισχυρίζονται ότι έπεσαν θύμα επαναπροώθησης και ότι οι λιμενικοί πέταξαν τρία άτομα με χειροπέδες στη θάλασσα, ενώ ακόμη ένας έμεινε στην Ελλάδα πιθανότατα νεκρός από...
Καταγγελία για νεκρούς έπειτα από επαναπροώθηση στη Χίο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το Λιμενικό μετέφερε πρόσφυγες στο λιμάνι της Μυτιλήνης - και αυτό είναι είδηση!
Εικόνες που γυρνούν τη μνήμη έως και δύο χρόνια πίσω αναβίωσαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης με τη διάσωση από το Λιμενικό 29 προσφύγων, υπενθυμίζοντας ποια είναι η πραγματική αποστολή του στη χώρα που επαναπροωθεί...
Το Λιμενικό μετέφερε πρόσφυγες στο λιμάνι της Μυτιλήνης - και αυτό είναι είδηση!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας