• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.2°C / 22.9°C
  4 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.5°C / 21.9°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.5°C / 23.3°C
  3 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  4 BF
  52%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.3°C / 22.1°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.4°C / 17.0°C
  3 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  2 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 23.2°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 20.9°C
  5 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 21.8°C
  6 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.5°C / 21.7°C
  4 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  4 BF
  41%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.4°C / 18.9°C
  0 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.5°C / 22.2°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.2°C / 23.8°C
  2 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 22.0°C
  3 BF
  37%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.3°C
  2 BF
  44%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.7°C / 20.0°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  50%

Ο τέως διοικητής της ΕΑΔ και νυν επικεφαλής Εσωτερικού Ελέγχου της Frontex Αγγελος Μπίνης

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Αγγ. Μπίνης, ελεγκτής της Frontex

 • A-
 • A+
Επικεφαλής «Εσωτερικού Ελέγχου» της ευρωπαϊκής συνοροφυλακής αναλαμβάνει ο τέως -πλέον- διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας ● Αδιευκρίνιστα τα ακριβή καθήκοντα και οι αρμοδιότητες που αναλαμβάνει, φαίνεται ωστόσο πως εκτιμήθηκε ο ρόλος του στη συγκάλυψη των επαναπροωθήσεων...

Ο τέως διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) Αγγελος Μπίνης θα προσφέρει στη Frontex την τεχνογνωσία του στη συγκάλυψη των παράνομων ελληνικών επαναπροωθήσεων, καθώς έγινε γνωστό ότι τον Σεπτέμβριο αναλαμβάνει τη θέση του «επικεφαλής Εσωτερικού Ελέγχου» της ευρωπαϊκής συνοροφυλακής.

Την αποκάλυψη της νέας θέσης του κ. Μπίνη στις Βρυξέλλες την έκαναν χτες οι δημοσιογράφοι Βασίλης Χιώτης και Νότης Παπαδόπουλος (ΣΚΑΪ), αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης του κ. Μπίνη για τη σημασία και το έργο της ΕΑΔ. Οι δημοσιογράφοι επικαλέστηκαν την πληροφορία που τους έδωσε ο ίδιος ο τέως διοικητής της ΕΑΔ, χωρίς να προσφέρουν άλλες διευκρινίσεις, σημειώνοντας μόνο πως «είναι πολύ νευραλγικό πόστο, μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα σαν χώρα».

Παραμένει αδιευκρίνιστο σε ποια ακριβώς θέση στο οργανόγραμμα της Frontex ανταποκρίνεται η νέα ιδιότητα του κ. Μπίνη, όπως παραμένουν αδιευκρίνιστα τα ακριβή καθήκοντα και οι αρμοδιότητές του. Ωστόσο, ο τομέας εσωτερικού ελέγχου της υπηρεσίας περιλαμβάνει προφανώς την αξιολόγηση επιχειρησιακών δράσεων και λειτουργιών της Frontex, μεταξύ άλλων για το αν είναι συμβατές με τον Κανονισμό Λειτουργίας, το ενωσιακό δίκαιο και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Ο κ. Μπίνης ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την παραίτησή του από την ΕΑΔ, για να ξεκινήσει «σε μια νέα θέση εργασίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποδεχόμενος ένα συμβόλαιο που πήρα μετά από συμμετοχή σε ανοιχτή διαδικασία», όπως είπε. Φαίνεται ότι ο τέως διοικητής είχε φροντίσει να δώσει έγκαιρα τα διαπιστευτήριά του στη Frontex, η οποία εμπλέκεται σε περισσότερες από 120 επαναπροωθήσεις των ελληνικών αρχών μετά τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία από τη δική της βάση δεδομένων που αποκάλυψε ο ευρωπαϊκός Τύπος, ενώ εμφανίζεται να έχει γνώση 417 επαναπροωθήσεων, τις οποίες καταγράφει με τον παραπλανητικό όρο «αποτροπή εισόδου».

Φαίνεται ότι αυτοί που προσέλαβαν τον κ. Μπίνη εκτίμησαν δεόντως τον ρόλο της ΕΑΔ στη συγκάλυψη των επαναπροωθήσεων και θέλησαν να διασφαλίσουν τη συνέχιση αυτών των εγκληματικών πολιτικών στα ευρωπαϊκά σύνορα, όπως και τη συνέχιση της πολιτικής ατιμωρησίας και μη λογοδοσίας.

Η ΕΑΔ ανέλαβε να διεξαγάγει την έρευνα για τις ελληνικές επαναπροωθήσεις χωρίς να διαθέτει τα εχέγγυα για μια ανεξάρτητη, αξιόπιστη και διαφανή έρευνα, όπως αυτή που ζητούν διεθνείς οργανισμοί. Το ίδιο το πόρισμα της ΕΑΔ επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους για συγκάλυψη και προχειρότητα, καθώς η μεθοδολογία της βασιζόταν σε ερωτήσεις στις ίδιες τις αρχές που καταγγέλλονται για άτυπες επαναπροωθήσεις, την αστυνομία και το Λιμενικό, ενώ δεν συμμετείχε στην έρευνα κανένα θύμα επαναπροώθησης ούτε κάποια από τις πολλές οργανώσεις που έχουν δημοσιοποιήσει τεκμηριωμένες καταγγελίες.

Ξαναζεσταμένη συνταγή ο μηχανισμός ελέγχου επαναπροωθήσεων

Η διάσκεψη της Ευρωπαίας επιτρόπου Ιλβα Γιόχανσον στις 30 Ιουνίου με τους υπουργούς Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο και Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη (ο υπ. Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης απουσίαζε λόγω ασθένειάς του από κορονοϊό) είχε αναπτερώσει τις ελπίδες ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρούσε μέχρι τον Σεπτέμβρη σε μέτρα διασφάλισης των θεμελιωδών δικαιωμάτων κατά τη διαδικασία υποδοχής και ασύλου και θα έθετε σε λειτουργία έναν πραγματικά ανεξάρτητο μηχανισμό ελέγχου των επαναπροωθήσεων, όπως άφηνε να διαφανεί σε ανάρτησή της στο τουίτερ η κ. Γιόχανσον.

Εντέλει, όπως φαίνεται σε επιστολή του αντιπροέδρου της Επιτροπής Μαργαρίτη Σχινά και των επιτρόπων Γιόχανσον και Γιούροβα προς την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου στις 14 Ιουλίου, οι Ελληνες υπουργοί δεσμεύτηκαν στην ίδια ξαναζεσταμένη συνταγή που παρουσιάζει εδώ και ένα χρόνο η κυβέρνηση. «Σύμφωνα με τις νέες προτάσεις, οι ελληνικές αρχές θα επεξεργαστούν περαιτέρω μια δομή τριών σημείων», ανακοίνωσαν οι επίτροποι. Πρόκειται για τον εσωτερικό έλεγχο των σωμάτων ασφαλείας, για τον έλεγχο ανεξάρτητων αρχών όπως ο Συνήγορος του Πολίτη και η ΕΑΔ και οι εισαγγελικές αρχές. Ακριβώς δηλαδή το πλέγμα ελέγχων που έχουν διασφαλίσει μέχρι στιγμής πλήρη ατιμωρησία και συγκάλυψη, οδηγώντας στην πρόσφατη καταδίκη-κόλαφο της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για το πολύνεκρο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι το 2014.

Τροπολογία - εμπαιγμός από το υπουργείο Μετανάστευσης

Με τροπολογία που κατέθεσε χτες το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στο νομοσχέδιο για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες, συστήνεται στο υπουργείο θέση Υπεύθυνου Προστασίας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Αρμοδιότητα, η «συλλογή και προκαταρκτική αξιολόγηση καταγγελιών για φερόμενες παραβάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων» κατά τις διαδικασίες υποδοχής και ασύλου και τη διαβίβασή τους στην ΕΑΔ και στα κατά περίπτωση αρμόδια όργανα. Με άλλα λόγια, το υπουργείο που κατηγορείται για σοβαρές παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων των προσφύγων θεσπίζει θέση υπεύθυνου για την προστασία τους.

Ο απροκάλυπτος εμπαιγμός γίνεται εντονότερος καθώς την επιλογή του προσώπου αποφασίζει πενταμελής Επιτροπή που απαρτίζεται από δύο μέλη που ορίζουν αντίστοιχα οι υπουργοί Μετανάστευσης και Ναυτιλίας, από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και από δύο μέλη που υποδεικνύουν αντίστοιχα ο Συνήγορος του Πολίτη και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Παρόμοια είναι η σύσταση και της νέας Ειδικής Επιτροπής για τη Συμμόρφωση με τα Θεμελιώδη Δικαιώματα που συστήνεται στο υπουργείο, αν και είναι εμφανές ότι πρόκειται για διασφάλιση της μη συμμόρφωσης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κρύβουν το πόρισμα για Frontex
Το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί εξηγήσεις για τη μη δημοσιοποίηση του πορίσματος των ερευνών της OLAF, που εντοπίζει μεθοδευμένη συγκάλυψη καταγγελιών για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων από το ελληνικό Λιμενικό...
Κρύβουν το πόρισμα για Frontex
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αντιφάσεις του Ελληνικού Λιμενικού επισημαίνει η Frontex
Πόρισμα της Ομάδας Εργασίας της ευρωπαϊκής αστυνομίας, που διερεύνησε καταγγελίες για επαναπροωθήσεις, αποδίδει ελλιπείς πληροφορίες και αντικρουόμενους ισχυρισμούς στο Ελληνικό Λιμενικό, σε τουλάχιστον πέντε...
Αντιφάσεις του Ελληνικού Λιμενικού επισημαίνει η Frontex
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι μάσκες έπεσαν για τις επαναπροωθήσεις
Η μέχρι χθες κρυμμένη έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης αποδεικνύει το συγκροτημένο σχέδιο συγκάλυψης από τη Frontex για τις συστηματικές και παράνομες επαναπροωθήσεις από τις ελληνικές...
Οι μάσκες έπεσαν για τις επαναπροωθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Spiegel: H Μπέρμποκ ζήτησε έρευνα των καταγγελιών για τις επαναπροωθήσεις
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από την Αθήνα να διαλευκάνει τις καταγγελίες για εμπλοκή της Frontex στις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στο Αιγαίο. 
Spiegel: H Μπέρμποκ ζήτησε έρευνα των καταγγελιών για τις επαναπροωθήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας