• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.9°C / 32.4°C
  1 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.3°C / 31.6°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.0°C / 31.6°C
  2 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 29.6°C
  0 BF
  58%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 26.8°C / 30.9°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 27.3°C
  1 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 30.8°C
  1 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.3°C / 29.9°C
  2 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 30.4°C
  2 BF
  39%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 28.5°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  43%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 29.0°C
  2 BF
  39%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.5°C / 31.6°C
  1 BF
  43%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.8°C / 32.8°C
  3 BF
  38%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.9°C / 32.5°C
  2 BF
  25%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.3°C / 29.9°C
  0 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.5°C / 31.7°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  47%
EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τσάι και συμπάθεια για τον Σαϊντού

 • A-
 • A+
Ο Κυρ. Μητσοτάκης υποδέχτηκε χθες στο μέγαρο Μαξίμου τον μαθητή που κινδυνεύει με απέλαση και εξέφρασε το ενδιαφέρον του σχετικά με την παραμονή του στην Ελλάδα, αλλά είναι η κυβέρνησή του που κατάργησε τις άδειες διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους. ● Τροπολογία από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στη Βουλή για να δοθεί λύση στο πρόβλημα των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Μία μέρα πριν εξεταστεί σε δεύτερο βαθμό η αίτηση ασύλου του 18χρονου Σαϊντού Καμαρά από τη Γουινέα, που συζητείται σήμερα στην αρμόδια ανεξάρτητη Επιτροπή Προσφυγών, ο μαθητής επισκέφτηκε χτες το μέγαρο Μαξίμου και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος εξέφρασε το προσωπικό ενδιαφέρον του για την υπόθεση και την προσδοκία του να είναι τέτοια η απόφαση της Επιτροπής που θα του επιτρέψει να κάνει την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα του.

Ωστόσο η συνάντηση με τον πρωθυπουργό, που έγινε ύστερα από τις μαζικές εκδηλώσεις συμπαράστασης στον Σαϊντού από τη σχολική κοινότητα και την τοπική κοινωνία του Αγίου Δημητρίου όπου ζει, αλλά και μετά την επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον μαθητή και την παρέμβασή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν είχε να προσφέρει τίποτα περισσότερο από τσάι και συμπάθεια.

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου κατάργησε τον περασμένο Σεπτέμβριο τις άδειες διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, οι οποίες δίνονταν σε πρόσφυγες των οποίων απορρίπτεται το αίτημα ασύλου, επιτρέποντάς τους να παραμείνουν στην Ελλάδα μεταξύ άλλων για λόγους προστασίας της οικογενειακής ζωής, ανάπτυξης ισχυρών κοινωνικών δεσμών ή υγείας ή, στην περίπτωση των ασυνόδευτων ανήλικων, επειδή αυτό επιτάσσει το βέλτιστο συμφέρον τους.

Ετσι, έχοντας καταργήσει τα θεσμικά εργαλεία που θα έδιναν λύση στην υπόθεση του Σαϊντού, όπως και σε πολλά άλλα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να πιέσει τους δικαστές της ανεξάρτητης Επιτροπής Προσφυγών, ζητώντας τους να συνεκτιμήσουν στην απόφασή τους τη σχολική απόδοση του μαθητή ή τον βαθμό ένταξής του στην Ελλάδα, στοιχεία που δεν αποτελούν κριτήρια για την εξέταση του αιτήματος ασύλου.

Σύμφωνα με τη Νικολάια Τριανταφύλλου, δικηγόρο της οργάνωσης IRC που έχει αναλάβει την υπόθεση του Σαϊντού, η δευτεροβάθμια Επιτροπή καλείται σήμερα να ακυρώσει την απορριπτική πρωτοβάθμια απόφαση της υπηρεσίας Ασύλου «λόγω εσφαλμένης ερμηνείας, πλημμελούς αιτιολογίας και του γεγονότος ότι δεν ελήφθησαν υπόψιν σημαντικές πληροφορίες και γεγονότα που αναφέρθηκαν κατά τη διενέργεια της προσωπικής συνέντευξης».

Η σχολική απόδοση του μαθητή και η ένταξή του στην ελληνική κοινωνία θα αποτελούσε κριτήριο για να παραπέμψει η Επιτροπή την υπόθεση στο υπουργείο Μετανάστευσης για να χορηγήσει άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, σε περίπτωση που απέρριπτε το αίτημα για άσυλο. Αλλά τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει σήμερα, καθώς την κατάργησε η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν κίνδυνο απέλασης πολλοί ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες πλήρως ενταγμένοι στην ελληνική κοινωνία.

«Μέχρι το 2020, ο Σαϊντού -όπως και κάθε αιτών/ούσα άσυλο και ειδικά τα ασυνόδευτα παιδιά, είχαν δικαίωμα να αιτηθούν άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματος ασύλου, με την παραπομπή από την αρμόδια Επιτροπή Προσφυγών. Σήμερα, η έλλειψη της παραπομπής στη νόμιμη μετανάστευση αντιτίθεται στο βέλτιστο συμφέρον του παιδιού και την κατάσταση της ψυχικής του υγείας σε περίπτωση επιστροφής του τελικά στη χώρα καταγωγής», σημειώνει η Ευτυχία Γεωργιάδη, υπεύθυνη του τμήματος προγραμμάτων της IRC.

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ

Με σκοπό να δοθεί συνολική λύση για όσους πρόσφυγες αντιμετωπίζουν πρόβλημα σαν αυτό του Σαϊντού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, η οποία επαναφέρει το καθεστώς των αδειών διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν καταργήθηκε η διάταξη.

«Η κατάργηση των διατάξεων επέφερε ένα σημαντικό πλήγμα στην ίδια την ουσία του κράτους δικαίου και για τον λόγο αυτόν με την τροπολογία αυτή προτείνεται η επαναφορά τους με συγκεκριμένες βελτιώσεις ώστε να συντάσσονται με τις πιο σύγχρονες διεθνείς πρακτικές» σημειώνει η αιτιολογική έκθεση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μειωμένες απελάσεις, σε μόνιμη ομηρία οι κρατούμενοι πρόσφυγες
Στην ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη σημειώνεται ότι ενώ μειώνεται ο αριθμός των απελάσεων κατά περίπου 25% μετά το 2020, παραμένει στα ίδια επίπεδα ή και αυξανόμενος ο αριθμός των κρατούμενων προς...
Μειωμένες απελάσεις, σε μόνιμη ομηρία οι κρατούμενοι πρόσφυγες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Για όλους τους Σαϊντού!»
Δεκάδες συμμαθητές και φίλοι του 18χρονου πρόσφυγα Σαϊντού Καμαρά από τη Γουινέα τον συνόδευσαν στην Αρχή Προσφυγών, όπου εξετάστηκε σε δεύτερο βαθμό το αίτημά του για άσυλο.
«Για όλους τους Σαϊντού!»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ούτε απέλαση ούτε άσυλο
Την αναστολή απελάσεων στην Τουρκία αναγνωρίζουν οι ελληνικές αρχές, αλλά εξακολουθούν να εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες σε μετέωρο καθεστώς και χωρίς προϋποθέσεις επιβίωσης.
Ούτε απέλαση ούτε άσυλο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σε αδιέξοδο η πολιτική των απελάσεων για πρόσφυγες και μετανάστες
Επικοινωνιακή φούσκα αποδεικνύονται οι εξαγγελίες του υπουργού για σημαντική αύξηση των απελάσεων, όπως και συνολικά το αφήγημα της Ν.Δ. ότι οι απελάσεις θα αυξάνονταν εντυπωσιακά μόλις αναλάμβανε η Ν.Δ.
Σε αδιέξοδο η πολιτική των απελάσεων για πρόσφυγες και μετανάστες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σταθερό στη βαρβαρότητα το υπουργείο Μετανάστευσης
Το ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επιμένει να κρατά ανοιχτό το ενδεχόμενο απελάσεων Αφγανών τη στιγμή που οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες σταματούν τις σχετικές ενεέργειες.
Σταθερό στη βαρβαρότητα το υπουργείο Μετανάστευσης
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τι... δεν είδε ο κ. Μητσοτάκης
Δεν είχε απολογητικό τόνο ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Εδωσε έμφαση στη μεγάλη μείωση της ροής προσφύγων και μεταναστών, χωρίς να αναφερθεί στις καταγγελίες για...
Τι... δεν είδε ο κ. Μητσοτάκης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας