• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.2°C / 30.8°C
  1 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.4°C / 29.4°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 28.2°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 26.4°C
  2 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 25.4°C
  1 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 21.8°C
  0 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  2 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 20.4°C / 28.8°C
  2 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 25.1°C
  1 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 26.4°C
  0 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Ομίχλη
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  94%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.2°C
  0 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 23.5°C / 29.4°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 23.8°C
  4 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.5°C / 31.0°C
  1 BF
  29%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.3°C / 23.3°C
  2 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.7°C / 26.1°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  74%

Ο σιδηροδρομικός σταθμός του Λουχάνσκ στην Ουκρανία

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΦΕΡΙΑΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Ουκρανία παραμένει «ασφαλής» χώρα

 • A-
 • A+
Περιλαμβάνεται στον επικαιροποιημένο κατάλογο των ασφαλών χωρών καταγωγής παρά τις δραματικές εξελίξεις, με ΚΥΑ Μηταράκη - Βαρβιτσιώτη. ● Η απόφαση σημαίνει ότι το αίτημα ασύλου των Ουκρανών προσφύγων θεωρείται εξ αρχής αβάσιμο στην Ελλάδα και εξετάζεται σε ειδική ταχύρυθμη διαδικασία.

Την ώρα που η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία και η Ε.Ε. καταστρώνει σχέδια για την υποδοχή προσφύγων, η μόνη λέξη που δεν θα διανοούνταν να χρησιμοποιήσει κάποιος στα σοβαρά για να χαρακτηρίσει την κατάσταση στην Ουκρανία είναι η λέξη «ασφαλής».

Αλλά στο μαγικό σύμπαν της ελληνικής κυβέρνησης είναι όλα δυνατά. Αυτός ο χαρακτηρισμός, που μοιάζει κακόγουστο ανέκδοτο, αποτελεί κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και του αναπληρωτή υπουργού Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 15 Φεβρουαρίου και ανακοινώθηκε από το υπουργείο Μετανάστευσης την περασμένη Δευτέρα.

Οι δύο υπουργοί, επικαλούμενοι εισήγηση του διοικητή της υπηρεσίας Ασύλου, Μάριου Καλέα, προχώρησαν στην ετήσια επικαιροποίηση του καταλόγου των ασφαλών χωρών καταγωγής, στον οποίο, κόντρα στην πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί, εξακολουθεί να συγκαταλέγεται η Ουκρανία (στον κατάλογο, που αριθμεί σήμερα 17 χώρες, προστέθηκαν η Αίγυπτος, το Νεπάλ και το Μπενίν και διατηρήθηκαν οι Γκάνα, Σενεγάλη, Τόγκο, Γκάμπια, Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία, Αλβανία, Γεωργία, Ινδία, Αρμενία, Πακιστάν, Μπανγκλαντές).

Η απόφαση σημαίνει ότι το αίτημα ασύλου των Ουκρανών προσφύγων, όπως και των πολιτών από τις άλλες χώρες του καταλόγου, θεωρείται εξ αρχής αβάσιμο στην Ελλάδα και εξετάζεται σε ειδική ταχύρυθμη διαδικασία, όπου το βάρος της απόδειξης πέφτει αποκλειστικά στον κάθε πρόσφυγα, που καλείται να αποδείξει με στοιχεία που θα παρέχει ο ίδιος και όχι η υπηρεσία Ασύλου ότι κινδυνεύει ατομικά στη χώρα του και χρειάζεται διεθνή προστασία.

Αντίθετη στάση με Ε.Ε.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση, στην κορύφωση της ουκρανικής κρίσης, επιλέγει να δυσκολέψει νομικά και γραφειοκρατικά τη διαδικασία ασύλου για τους Ουκρανούς πολίτες, ακολουθώντας αντίθετη πορεία από τη στάση της Ε.Ε. Eίναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις της αρμόδιας επιτρόπου Ιλβα Γιόχανσον χτες από την Πολωνία: «Επικεντρώνουμε σε ένα έκτακτο σχέδιο για την πολύ επικίνδυνη κατάσταση στην Ουκρανία. [...], πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, αν πρόκειται να υπάρξει μαζική εισροή Ουκρανών προσφύγων στην Ε.Ε.».

Η συμπερίληψη της Ουκρανίας στον κατάλογο των ασφαλών χωρών καταγωγής έρχεται σε καταφανή αντίθεση με τις προβλέψεις της ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας για τις ασφαλείς χώρες καταγωγής (άρθρο 87, ν. 4636/2019).

Σε λίγες μέρες εξάλλου, στις 11 Μαρτίου, αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ η προσφυγή οργανώσεων κατά της άλλης αμφιλεγόμενης ΚΥΑ Μηταράκη-Βαρβιτσιώτη για τον χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας για πρόσφυγες πέντε εθνικοτήτων.

Σύμφωνα με το νόμο 4636/2019, «μια χώρα θεωρείται ως ασφαλής χώρα καταγωγής εάν, βάσει της νομικής κατάστασης, της εφαρμογής του δικαίου στο πλαίσιο του δημοκρατικού συστήματος και των γενικών πολιτικών συνθηκών, καταδεικνύεται σαφώς ότι γενικά και μόνιμα δεν υφίσταται [...] απειλή που προκύπτει από τη χρήση αδιάκριτης βίας σε καταστάσεις διεθνούς ή εσωτερικής ένοπλης σύγκρουσης». 

Επιπλέον, «τα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη [...] για την έκδοση της ανωτέρω Κοινής Υπουργικής Απόφασης πρέπει να είναι επίκαιρα και να προέρχονται από έγκυρες πηγές ενημέρωσης [...]. Αν διαπιστώνεται σημαντική αλλαγή της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε χώρα που έχει χαρακτηριστεί ως ασφαλής χώρα καταγωγής, ο χαρακτηρισμός επανεξετάζεται το ταχύτερο δυνατό και προ της παρέλευσης έτους [...]".

Είναι εμφανές ότι οι δύο υπουργοί και ο διοικητής της Υπηρεσίας Ασύλου επέλεξαν να αγνοήσουν τις προβλέψεις της νομοθεσίας και κυρίως τη ζοφερή πραγματικότητα που διαμορφώνεται στα βόρεια σύνορα της Ευρώπης. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εωλα τα greek statistics Μηταράκη
Ισχυρίστηκε ότι οι Ουκρανοί έρχονται με συντεταγμένο τρόπο, με χαρτιά, στα νόμιμα σημεία εισόδου. Ομως ο μόνος λόγος είναι επειδή Ελλάδα και Ε.Ε. αποφάσισαν να δημιουργήσουν νόμιμες διαδρομές που κρατούν...
Εωλα τα greek statistics Μηταράκη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αναζητείται το πόρισμα-φάντασμα
Σε πλήρη αναντιστοιχία με την αρχή της διαφάνειας που ευαγγελίζεται, κινείται η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) στο ζήτημα της διερεύνησης των καταγγελιών για επαναπροωθήσεις, που της ανέθεσε η κυβέρνηση.
Αναζητείται το πόρισμα-φάντασμα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Επιμένει ο Μηταράκης στον ρατσιστικό διαχωρισμό των προσφύγων
Eντονη κριτική στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διαχωρίσει τους πρόσφυγες σε καλούς και κακούς με βάση την προέλευσή τους άσκησε χθες στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας.
Επιμένει ο Μηταράκης στον ρατσιστικό διαχωρισμό των προσφύγων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ιστορίες συγκάλυψης στο Αιγαίο
H διοίκηση της Frontex κατηγορείται ευθέως από την πλέον αρμόδια και έγκυρη ευρωπαϊκή αρχή, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης, τη γνωστή OLAF, για παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Ιστορίες συγκάλυψης στο Αιγαίο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δεκτοί με διαδικασίες-εξπρές οι Ουκρανοί στην Ελλάδα
Αντιμέτωπη με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει τη χώρα, η κυβέρνηση εξαιρεί από τη γνωστή αντιπροσφυγική ρητορική και πολιτική της τους πρόσφυγες από την Ουκρανία και δηλώνει...
Δεκτοί με διαδικασίες-εξπρές οι Ουκρανοί στην Ελλάδα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Καμία «ΕSTIA» για τους πρόσφυγες
Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι από τις 16 Απριλίου θα καταργηθούν περίπου τα δύο τρίτα των θέσεων, αφήνοντας το πρόγραμμα «ΕSTIA II» με 10.000 θέσεις έναντι 27.000 σήμερα.
Καμία «ΕSTIA» για τους πρόσφυγες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας