• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 4.2°C
  3 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.9°C / 1.9°C
  4 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 6.0°C
  4 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -2.1°C / -1.2°C
  3 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.7°C
  4 BF
  59%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -3.0°C / -0.7°C
  1 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -4.4°C
  3 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.3°C / 1.3°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 4.3°C / 8.6°C
  6 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  4 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 6.7°C
  6 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  7 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  3 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 1.9°C
  4 BF
  41%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 0.5°C / 1.2°C
  2 BF
  68%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  2°C 1.1°C / 3.6°C
  0 BF
  90%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.5°C / 0.5°C
  2 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.3°C / 1.7°C
  2 BF
  54%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  2 BF
  67%

 Κινητοποίηση εργαζομένων και προσφύγων στα Διαβατά και στην ένθετη φωτογραφία, ουσιαστική υγειονομική περίθαλψη και γιατρούς ζητούν οι πρόσφυγες

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προσεχώς άνεργοι οι υγειονομικοί των καμπ

 • A-
 • A+
Με αίτημα τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου πραγματοποιήθηκε χθες στάση εργασίας και κινητοποίηση έξω από τη δομή του Σχιστού ● Κινητοποιήσεις από τους υγειονομικούς και τους πρόσφυγες πραγματοποιήθηκαν ακόμη στα καμπ των Διαβατών και της Λέρου.

Πρόσφυγες που διεκδικούν ουσιαστική υγειονομική περίθαλψη, συμβασιούχοι εργαζόμενοι που βρίσκονται ένα βήμα πριν από την ανεργία και ένα ζήτημα που φτάνει μέχρι την Ευρωβουλή για να βρει λύση. Αφήνοντας εκατοντάδες υγειονομικούς σε συνθήκες εργασιακής επισφάλειας και χιλιάδες πρόσφυγες χωρίς πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ ακόμη δεν έχουν δώσει καμία σαφή απάντηση στους εκατοντάδες εργαζόμενους του συγχρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ενωση «PHILOS ΙΙ» για το μέλλον του προγράμματος, ενώ σε δυο μέρες αυτό φτάνει στο τέλος του.

Πρόσφατα οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι περιέγραφαν στην «Εφ.Συν.» τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται, το κλίμα αβεβαιότητας για το μέλλον των συμβάσεών τους αλλά και τις ελάχιστες προσπάθειες του ΕΟΔΥ, φορέα υλοποίησης του προγράμματος, να διασφαλίσει επαρκώς τις κατάλληλες υγειονομικές παροχές για τους πρόσφυγες («Εγκλωβίζουν πρόσφυγες στις δομές στερώντας τους rapid tests», 12/12/2021). Σήμερα οι ερωτήσεις παραμένουν: Θα συνεχιστεί το πρόγραμμα «PHILOS ΙΙ»; Υπάρχει πρόβλεψη για παράταση του έργου και των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού που πλαισίωναν το πρόγραμμα μέχρι σήμερα; Πώς σκοπεύει η ελληνική κυβέρνηση -που κατά τα άλλα διαφήμιζε τα τελευταία χρόνια την υλοποίηση του προγράμματος- να μεριμνήσει για την υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων από το νέο έτος;

Μόλις πριν από μερικές μέρες οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν πως πιθανότατα το πρόγραμμα θα πάρει τρίμηνη παράταση ενώ μετά θα αλλάξει φορέα υλοποίησης: από τον ΕΟΔΥ αναμένεται να περάσει στην αρμοδιότητα των Υγειονομικών Περιφερειών. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία περαιτέρω ενημέρωση ούτε για τον τρόπο που αυτό θα πραγματοποιηθεί, ούτε και για το μέσο χρηματοδότησης.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που δεν επιλύει κανένα από τα προβλήματα των εργαζομένων, αλλά ουσιαστικά δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το έργο των υγειονομικών, όπως λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του νεοσύστατου σωματείου συμβασιούχων εργαζομένων του ΕΟΔΥ, Θωμάς Ζακαλκάς. «Ακόμη στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση, όλα τα μαθαίνουμε ετεροχρονισμένα, μέσω ψιθύρων και υπονοιών. Δεν γνωρίζουμε καν πόσοι γιατροί και νοσηλευτές θα παραμείνουν τελικά στις δομές και στα νοσοκομεία, ούτε και αν προβλέπεται η στελέχωση των δομών Υγείας και των καμπ με εργαζόμενους ψυχικής υγείας, δηλαδή τους κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους που πλαισίωναν μέχρι τώρα το πρόγραμμα PHILOS».

Με αίτημα την άμεση απάντηση του ΕΟΔΥ στα ερωτήματα των εργαζομένων, αλλά και τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, πραγματοποιήθηκε χθες στάση εργασίας και κινητοποίηση έξω από τη δομή του Σχιστού, όπου 21 συμβασιούχοι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ είχαν αναλάβει τα τελευταία χρόνια τη φροντίδα των περίπου 900 προσφύγων του καμπ. Κινητοποιήσεις από τους υγειονομικούς και τους πρόσφυγες πραγματοποιήθηκαν ακόμη στο καμπ των Διαβατών και της Λέρου.

Επείγουσες ανάγκες

Την ανάγκη μετατροπής των συμβάσεων των εργαζομένων του ΕΟΔΥ σε αορίστου χρόνου, ώστε να μπορούν απρόσκοπτα να ασχολούνται με τις διαρκείς και επείγουσες ανάγκες των προσφύγων, στηρίζει η ΚΕΕΡΦΑ με ανακοίνωσή της: «Με απαράδεκτες μεθοδεύσεις ο ΕΟΔΥ σπρώχνει προς την πόρτα της ανεργίας 670 εργαζόμενους στα νοσοκομεία και στα στρατόπεδα προσφύγων και αυτά την ώρα που η πανδημία θερίζει αλλά και τα ναυάγια στέλνουν στον θάνατο πρόσφυγες» σημειώνει, ενώ υπογραμμίζει πως ο ΕΟΔΥ «υπόσχεται «μετάβαση» κάποιων σε άλλο πρόγραμμα των Περιφερειών, λες και οι ανάγκες στα νοσοκομεία και τα στρατόπεδα είναι ευκαιριακές και όχι μόνιμες».

Το θέμα έφερε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτο καθεστώς εργασίας των συμβασιούχων εργαζομένων στις προσφυγικές δομές και στις Υπηρεσίες Ασύλου». Με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής Κώστας Παπαδάκης καταγγέλλει την απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων εν μέσω όξυνσης της πανδημίας: «Η απόλυσή τους θέτει σε άμεσο κίνδυνο κρίσιμες και σε κάθε περίπτωση υποστελεχωμένες ιατρικές υπηρεσίες, καθώς και το σε εξέλιξη πρόγραμμα εμβολιασμού των προσφύγων και μεταναστών που καρκινοβατεί.

Η προοπτική επέκτασης των συμβάσεών τους με αλλεπάλληλες συμβάσεις ορισμένου χρόνου δεν αποτελεί λύση, διαιωνίζοντας αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση». Ρωτά μάλιστα με ποια αιτιολογία η Κομισιόν και η ελληνική κυβέρνηση διαιωνίζουν το απαράδεκτο καθεστώς των συμβασιούχων εργαζομένων στις προσφυγικές δομές σε βάρος τόσο των εργαζομένων όσο και της ουσιαστικής στήριξης προσφύγων και μεταναστών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Να σωθεί η ζωή του απεργού πείνας και δίψας Θάνου Χατζηαγγέλου ζητούν οι γιατροί του Νοσοκομείου Σερρών
Οι γιατροί ζητούν άμεσες ενέργειες από την κυβέρνηση ώστε να μην κινδυνεύσει περαιτέρω η ζωή του μετά την την ανεπιτυχή απόπειρα υποχρεωτικής σίτισης.
Να σωθεί η ζωή του απεργού πείνας και δίψας Θάνου Χατζηαγγέλου ζητούν οι γιατροί του Νοσοκομείου Σερρών
ΥΓΕΙΑ
Πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα τα κενά στο ΕΣΥ με τις απουσίες των νοσούντων υγειονομικών
Τη διάλυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακής διασποράς καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, κάνοντας λόγο για υπερδιπλασιασμό των εισαγωγών στα εφημερεύοντα νοσοκομεία. .
Πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα τα κενά στο ΕΣΥ με τις απουσίες των νοσούντων υγειονομικών
ΥΓΕΙΑ
«Μπαλώματα» της διοίκησης για τις κλινικές καταγγέλλουν οι γιατροί του «Γεννηματά»
Το σχέδιο της διοίκησης του νοσοκομείου για εξαναγκασμό εργαζομένων σε παραίτηση και διάλυση των κλινικών καταγγέλλει η Γενική Συνέλευση των γιατρών του νοσοκομείου.
«Μπαλώματα» της διοίκησης για τις κλινικές καταγγέλλουν οι γιατροί του «Γεννηματά»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ιατρική περίθαλψη με παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
Ο πρόσφυγας Μ. που ζει στο καμπ Κορίνθου και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας χρειάστηκε κατεπείγουσα παρέμβαση του ΕΔΔΑ για τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.
Ιατρική περίθαλψη με παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
ΥΓΕΙΑ
Τελική αναμέτρηση με το νομοσχέδιο-νεκροθάφτη της δημόσιας περίθαλψης
Κορυφώνεται με 24ωρη πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη η «μητέρα των μαχών» για την υπεράσπιση της δημόσιας περίθαλψης.
Τελική αναμέτρηση με το νομοσχέδιο-νεκροθάφτη της δημόσιας περίθαλψης
ΥΓΕΙΑ
Έξω από τη Βουλή η μάχη των υγειονομικών ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα για το ΕΣΥ
Στο δρόμο οι υγειονομικοί της χώρας με στόχο να εκφράσουν την έντονη αντίδραση της πλειονότητας των εργαζόμενων του κλάδου και να μπλοκάρουν το νομοσχέδιο-ταφόπλακα για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη.
Έξω από τη Βουλή η μάχη των υγειονομικών ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα για το ΕΣΥ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας