• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 31.4°C
  4 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.5°C / 29.1°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 27.7°C
  3 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.7°C / 25.9°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 30.2°C
  4 BF
  44%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 28.0°C
  0 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.4°C / 24.4°C
  2 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  36°C 32.7°C / 35.8°C
  5 BF
  14%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 32.3°C
  3 BF
  35%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.8°C
  3 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  3 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 29.5°C
  2 BF
  46%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.5°C / 30.5°C
  1 BF
  37%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 31.8°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 26.5°C / 31.6°C
  4 BF
  20%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 27.3°C
  3 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 27.8°C
  3 BF
  64%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  64%
AP PHOTO
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανησυχία Γιόχανσον για τους πρόσφυγες χωρίς σίτιση ή χρήματα

 • A-
 • A+
Η Ευρωπαία επίτροπος Μετανάστευσης εξέθεσε την ελληνική κυβέρνηση με την απάντησή της σε επιστολή 28 οργανώσεων που επισήμαναν το αδιέξοδο στο οποίο εξωθούνται οι πρόσφυγες που μένουν σε δομές, ενώ έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία ασύλου, κάνοντας και άλλες καίριες παρατηρήσεις για τα κακώς κείμενα στη χώρα μας.

Την ανησυχία της για τη διακοπή σίτισης όσων προσφύγων και μεταναστών παραμένουν στις δομές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου έχοντας ολοκληρώσει τη διαδικασία ασύλου, όπως και για την καθυστέρηση της διανομής τραπεζικών καρτών οικονομικής ενίσχυσης εκφράζει η επίτροπος της Ε.Ε. Ιλβα Γιόχανσον, απαντώντας σε επιστολή 28 οργανώσεων.

Η επιστολή της με ημερομηνία 7 Δεκεμβρίου δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από τις οργανώσεις και τις δικαιώνει σε όσα έθεταν επιτακτικά στην επιστολή τους στις 26 Οκτωβρίου, διαψεύδοντας στην πράξη τη ρητορική του υπουργείου ότι έχει «ανακτήσει πλήρως τον έλεγχο» του προσφυγικού και αμφισβητώντας ευθέως βασικές πολιτικές επιλογές του. «Χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν χωρίς πρόσβαση σε φαγητό στις προσφυγικές δομές της Ελλάδος για περισσότερες από 75 ημέρες», αναφέρουν οι οργανώσεις και ξανακαλούν την κυβέρνηση «να πράξει τα αυτονόητα, σεβόμενη το εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο».

Η κ. Γιόχανσον εκφράζει επίσης την ανησυχία της για τους πρόσφυγες από Συρία, Αφγανιστάν, Σομαλία, Μπανγκλαντές και Πακιστάν, που δεν έχουν πρόσβαση στην κανονική διαδικασία ασύλου στην Ελλάδα δυνάμει της αμφιλεγόμενης ΚΥΑ Μηταράκη – Βαρβιτσιώτη για την «τρίτη ασφαλή χώρα» Τουρκία, αλλά ούτε και είναι εφικτή η απέλασή τους, καθώς δεν δέχεται απελάσεις η Τουρκία από τον Μάρτιο του 2020.

«Σε συμφωνία με το άρθρο 38.4 της Οδηγίας για τις διαδικασίες Ασύλου, οι ελληνικές αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι πρέπει να δοθεί πρόσβαση στην επί της ουσίας διαδικασία ασύλου αυτών που το αίτημά τους για άσυλο έχει κριθεί απαράδεκτο με βάση την ΚΥΑ και που δεν γίνονται δεκτοί στην Τουρκία. Η Επιτροπή έχει ρωτήσει τις ελληνικές αρχές για τα βήματα που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση», αναφέρει. Υπογραμμίζει πως «όλα τα άτομα, ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς τους» δικαιούνται σίτιση και είδη υγιεινής, σημειώνει πως έχει θέσει το ζήτημα επανειλημμένως στις ελληνικές αρχές, ζητώντας τους να διασφαλίσουν ότι δίνονται τα βασικά μέσα επιβίωσης σε όλους, και ιδίως στους πιο ευάλωτους.

Θέτει επίσης ζήτημα των γραφειοκρατικών ζητημάτων που καθυστερούν την ένταξη των αναγνωρισμένων προσφύγων στην ελληνική κοινωνία, καθώς καθυστερεί για μήνες η έκδοση και ανανέωση των αδειών διαμονής τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πιάσουν δουλειά ή να έχουν πρόσβαση στα στοιχειώδη της καθημερινότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, συχνά το έγγραφο της άδειας διαμονής όσων έχουν πάρει καθεστώς διεθνούς προστασίας εκδίδεται λίγες μέρες πριν από τη λήξη της ισχύος της, καταργώντας στην πράξη τη διεθνή προστασία και κάνοντας γράμμα κενό την ένταξη.

«Εγκαιρη πρόσβαση στα δικαιώματα των δικαιούχων με το που τους δίνεται προστασία, όπως είναι τα κοινωνικά επιδόματα που δικαιούνται οι ντόπιοι, αποτελεί ουσιώδες στοιχείο μιας αποτελεσματικής ένταξης. [...] Η πρόσβαση σε επαρκή και φτηνή στέγη αποτελεί επίσης κρίσιμο παράγοντα επιτυχούς ένταξης», υπογραμμίζει η επίτροπος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αναζητείται το πόρισμα-φάντασμα
Σε πλήρη αναντιστοιχία με την αρχή της διαφάνειας που ευαγγελίζεται, κινείται η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) στο ζήτημα της διερεύνησης των καταγγελιών για επαναπροωθήσεις, που της ανέθεσε η κυβέρνηση.
Αναζητείται το πόρισμα-φάντασμα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ιστορίες συγκάλυψης στο Αιγαίο
H διοίκηση της Frontex κατηγορείται ευθέως από την πλέον αρμόδια και έγκυρη ευρωπαϊκή αρχή, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης, τη γνωστή OLAF, για παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Ιστορίες συγκάλυψης στο Αιγαίο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Απάντηση με κενά από το υπ. Μετανάστευσης στην «Εφ.Συν.» για τη διαδικασία ασύλου στην ενδοχώρα
Συνολικά, έγιναν 3.975 αιτήσεις διεθνούς προστασίας, γεγονός που αποδεικνύει ότι προχωρούν κανονικά σε διαδικασίες καταγραφής των αιτημάτων, υποστηρίζει το υπουργείο, δημιουργώντας σύγχυση.
Απάντηση με κενά από το υπ. Μετανάστευσης στην «Εφ.Συν.» για τη διαδικασία ασύλου στην ενδοχώρα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ονειρο... απατηλό ο μηχανισμός διερεύνησης επαναπροωθήσεων
Χαμένοι στη μετάφραση βρίσκονται η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη δημιουργία ανεξάρτητου μηχανισμού διερεύνησης των επαναπροωθήσεων.
Ονειρο... απατηλό ο μηχανισμός διερεύνησης επαναπροωθήσεων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Πιάστηκαν στα πράσα» και πήραν πίσω το αίσχος
Τεράστιες αποθήκες δεκάδων χιλιάδων ψυχών στη μεθόριο της χώρας οραματιζόταν το υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου. Το σχέδιο... χάλασε χθες το πρωί η efsyn.gr, δημοσιεύοντας τη σχετική εγκύκλιο.
«Πιάστηκαν στα πράσα» και πήραν πίσω το αίσχος
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ο υπουργός Μετανάστευσης επιμένει στον στρουθοκαμηλισμό του
Να συζητηθούν στην επόμενη ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου οι παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης ζητούν οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς που συμμετέχουν στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών.
Ο υπουργός Μετανάστευσης επιμένει στον στρουθοκαμηλισμό του

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας