Την ανησυχία της για τη διακοπή σίτισης όσων προσφύγων και μεταναστών παραμένουν στις δομές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου έχοντας ολοκληρώσει τη διαδικασία ασύλου, όπως και για την καθυστέρηση της διανομής τραπεζικών καρτών οικονομικής ενίσχυσης εκφράζει η επίτροπος της Ε.Ε. Ιλβα Γιόχανσον, απαντώντας σε επιστολή 28 οργανώσεων.
Η επιστολή της με ημερομηνία 7 Δεκεμβρίου δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από τις οργανώσεις και τις δικαιώνει σε όσα έθεταν επιτακτικά στην επιστολή τους στις 26 Οκτωβρίου, διαψεύδοντας στην πράξη τη ρητορική του υπουργείου ότι έχει «ανακτήσει πλήρως τον έλεγχο» του προσφυγικού και αμφισβητώντας ευθέως βασικές πολιτικές επιλογές του. «Χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν χωρίς πρόσβαση σε φαγητό στις προσφυγικές δομές της Ελλάδος για περισσότερες από 75 ημέρες», αναφέρουν οι οργανώσεις και ξανακαλούν την κυβέρνηση «να πράξει τα αυτονόητα, σεβόμενη το εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο».
Η κ. Γιόχανσον εκφράζει επίσης την ανησυχία της για τους πρόσφυγες από Συρία, Αφγανιστάν, Σομαλία, Μπανγκλαντές και Πακιστάν, που δεν έχουν πρόσβαση στην κανονική διαδικασία ασύλου στην Ελλάδα δυνάμει της αμφιλεγόμενης ΚΥΑ Μηταράκη – Βαρβιτσιώτη για την «τρίτη ασφαλή χώρα» Τουρκία, αλλά ούτε και είναι εφικτή η απέλασή τους, καθώς δεν δέχεται απελάσεις η Τουρκία από τον Μάρτιο του 2020.
«Σε συμφωνία με το άρθρο 38.4 της Οδηγίας για τις διαδικασίες Ασύλου, οι ελληνικές αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι πρέπει να δοθεί πρόσβαση στην επί της ουσίας διαδικασία ασύλου αυτών που το αίτημά τους για άσυλο έχει κριθεί απαράδεκτο με βάση την ΚΥΑ και που δεν γίνονται δεκτοί στην Τουρκία. Η Επιτροπή έχει ρωτήσει τις ελληνικές αρχές για τα βήματα που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση», αναφέρει. Υπογραμμίζει πως «όλα τα άτομα, ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς τους» δικαιούνται σίτιση και είδη υγιεινής, σημειώνει πως έχει θέσει το ζήτημα επανειλημμένως στις ελληνικές αρχές, ζητώντας τους να διασφαλίσουν ότι δίνονται τα βασικά μέσα επιβίωσης σε όλους, και ιδίως στους πιο ευάλωτους.
Θέτει επίσης ζήτημα των γραφειοκρατικών ζητημάτων που καθυστερούν την ένταξη των αναγνωρισμένων προσφύγων στην ελληνική κοινωνία, καθώς καθυστερεί για μήνες η έκδοση και ανανέωση των αδειών διαμονής τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πιάσουν δουλειά ή να έχουν πρόσβαση στα στοιχειώδη της καθημερινότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, συχνά το έγγραφο της άδειας διαμονής όσων έχουν πάρει καθεστώς διεθνούς προστασίας εκδίδεται λίγες μέρες πριν από τη λήξη της ισχύος της, καταργώντας στην πράξη τη διεθνή προστασία και κάνοντας γράμμα κενό την ένταξη.
«Εγκαιρη πρόσβαση στα δικαιώματα των δικαιούχων με το που τους δίνεται προστασία, όπως είναι τα κοινωνικά επιδόματα που δικαιούνται οι ντόπιοι, αποτελεί ουσιώδες στοιχείο μιας αποτελεσματικής ένταξης. [...] Η πρόσβαση σε επαρκή και φτηνή στέγη αποτελεί επίσης κρίσιμο παράγοντα επιτυχούς ένταξης», υπογραμμίζει η επίτροπος.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας