• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.7°C / 9.6°C
  3 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.1°C / 6.7°C
  4 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.4°C
  3 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.9°C / 3.3°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 5.2°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 5.9°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 2.3°C
  2 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 8.8°C
  2 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 6.9°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 11.7°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  3 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.0°C / 6.9°C
  3 BF
  65%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 8.8°C
  1 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 9.2°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 6.7°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.3°C / -0.3°C
  2 BF
  74%

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ

Ina Fassbender/Pool Photo via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα τερτίπια Μηταράκη εξόργισαν και τον Ζεεχόφερ!

 • A-
 • A+
Απειλεί με έλεγχο των πτήσεων από την Ελλάδα ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών επειδή ο ομοϊδεάτης του υπουργός μας αθετεί υποσχέσεις για περιορισμό των δευτερογενών ροών προσφύγων. ● Ο κύριος Μηταράκης καταφεύγει όλο και συχνότερα στον κυνισμό και την παραδοξολογία, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την αδικαιολόγητη πολιτική του στο προσφυγικό.

Μέχρι και τον ομοϊδεάτη του υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ κατάφερε να εξοργίσει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης με την πολιτική του «βίου αβίωτου» που εφαρμόζει στο προσφυγικό και με την αθέτηση των υποσχέσεων που φέρεται πως έχει δώσει η ελληνική κυβέρνηση στη Γερμανία για περιορισμό των λεγόμενων δευτερογενών ροών, συγκεκριμένα των προσφύγων που έχουν πάρει άσυλο στην Ελλάδα αλλά την εγκαταλείπουν και ξαναζητούν άσυλο στη Γερμανία.

Ο κ. Ζεεχόφερ προειδοποίησε σε συνέντευξη Τύπου, την Τετάρτη, ότι, «αν δεν βρεθεί κοινός βηματισμός με την Ελλάδα», θα επιβάλει έλεγχο των πτήσεων από την Ελλάδα στη Γερμανία, στην ουσία απαγόρευση πτήσης για υπηκόους τρίτων χωρών από τη χώρα μας στη Γερμανία, ένα αμφιλεγόμενο μέτρο που είχε εφαρμόσει πριν από τέσσερα χρόνια η Γερμανία αδιακρίτως και προς ανθρώπους που ήθελαν απλώς να ταξιδέψουν για τουρισμό ή για να επισκεφτούν συγγενείς τους, χωρίς όμως να καταφέρει να εξαλείψει τις δευτερογενείς ροές.

Προσωρινή φιλοξενία

Ο κ. Ζεεχόφερ ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμα δημιουργίας θέσεων προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα με εξασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης με χρηματοδότηση της Γερμανίας. Σύμφωνα με τον κ. Ζεεχόφερ, ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης έχει συμφωνήσει στο πρόγραμμα, αλλά δεν έχει υπογράψει τη συμφωνία.

Οπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» («Κυβερνήσεις με σημαία την απανθρωπιά», 19/6/2021), η Γερμανία είχε ζητήσει από την Ελλάδα να δεχτεί την επιστροφή άγνωστου αριθμού προσφύγων δευτερογενών ροών, χρηματοδοτώντας το πρόγραμμα «Ενίσχυση Ενταξης για Δικαιούχους Διεθνούς Προστασίας στην Ελλάδα» με 2,4 εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια που της διατίθενται για τη διαχείριση του προσφυγικού. Η πρόταση αφορούσε πρόσφυγες που έχουν αναγνωριστεί στην Ελλάδα και έχουν υποβάλει εκ νέου αίτημα στη Γερμανία.

Παραμένει άγνωστο τι περιλαμβάνει η τελική συμφωνία της Γερμανίας με την Ελλάδα. Ο κ. Ζεεχόφερ σημείωσε την Τετάρτη ότι η Γερμανία μπορεί να διαθέσει μέχρι και 50 εκατομμύρια στην Ελλάδα για τη συγκράτηση των δευτερογενών ροών, ενώ ο κ. Μηταράκης, μιλώντας χτες στο Φόρουμ της Ολυμπίας, εξήγησε ότι το πρόγραμμα «δεν αφορά επιστροφές από τη Γερμανία, το οποίο θέτει τώρα η Γερμανία».

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε ο κ. Ζεεχόφερ, 34.000 αναγνωρισμένοι στην Ελλάδα πρόσφυγες ζήτησαν εκ νέου άσυλο στη Γερμανία από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι τον Σεπτέμβριο, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο των 80.000 αιτήσεων ασύλου που υποβλήθηκαν στη Γερμανία.

Το ίδιο διάστημα, η Γερμανία έχει ζητήσει από την Ελλάδα να δεχτεί πίσω περίπου 7.000 αναγνωρισμένους πρόσφυγες με τη διαδικασία που προβλέπει ο Κανονισμός του Δουβλίνου, αλλά όλα τα αιτήματα απορρίφθηκαν από την ελληνική υπηρεσία Ασύλου, πλην ενός. Την ίδια στιγμή, η γερμανική Δικαιοσύνη δικαιώνει πρόσφυγες δευτερογενών ροών που ζητούν να μην απελαθούν στην Ελλάδα, λόγω των απάνθρωπων συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στη χώρα μας.

Η κωλυσιεργία της κυβέρνησης να θεσπίσει ένα συνεκτικό στρατηγικό σχέδιο ένταξης, πόσο μάλλον να το εφαρμόσει, σε συνδυασμό με την απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να εγκαταλείπουν τις προσφυγικές δομές οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες έναν μήνα μετά την αναγνώρισή τους, όπως και να στερούνται το οικονομικό βοήθημα αλλά και το συσσίτιο, δεν αφήνει πολλά περιθώρια στους πρόσφυγες να παραμείνουν στην Ελλάδα. Αντιθέτως, η εγκατάστασή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μοιάζει μονόδρομος για την επιβίωσή τους, γεγονός που επιτρέπει στον κ. Μηταράκη να αυτοσυγχαίρεται για τη μείωση του αριθμού των προσφύγων στη χώρα μας.

Παγιδευμένος στο κενό μεταξύ της ωραιοποιημένης εικόνας μιας επιτυχημένης διαχείρισης στο προσφυγικό και της οδυνηρής πραγματικότητας, ο κ. Μηταράκης καταφεύγει σε ανακρίβειες και κυνικές παραδοξολογίες. «Οι ροές που έρχονται στη χώρα μας δεν έρχονται γιατί θέλουν να μείνουν στη χώρα μας, έρχονται γιατί θέλουν να πάνε σε χώρες όπως η Γερμανία, άρα εμείς πληρώνουμε το γεγονός ότι αυτές οι χώρες προσελκύουν οικονομικούς μετανάστες», είπε στο Φόρουμ της Ολυμπίας.

Παραδοξολογία

Μπροστά μάλιστα στο νέο «άδειασμα» που επιφύλασσε στην Ελλάδα η επίτροπος Γιόχανσον, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για το θέμα των επαναπροωθήσεων και της άρνησης της κυβέρνησης να ερευνήσει με τρόπο αξιόπιστο την πληθώρα καταγγελιών, ο κ. Μηταράκης ισχυρίστηκε ότι «έχουν ξεκινήσει έρευνες από τη Δικαιοσύνη είτε από Ανεξάρτητες Αρχές, που δεν λογοδοτούν στην κυβέρνηση» και ότι «αυτονόητα η Ελλάδα θα κάνει έρευνα για τις καταγγελίες που υπάρχουν».

Αντεθνική δράση απέδιδε ο Νότης Μηταράκης σε ΜΚΟ και μερίδα του Τύπου, όποτε η επίτροπος Γιόχανσον ζητούσε τον λόγο για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Αυτό την ώρα που αρνούνταν μετά βδελυγμίας να εξετάσει τις καταγγελίες, κατηγορώντας Τύπο και οργανώσεις για αντεθνική δράση. Επικαλέστηκε μάλιστα τις έρευνες του Ευρωκοινοβουλίου και της Frontex, λέγοντας ότι «δεν αποδεικνύουν αυτά που ισχυρίζονται κάποιες ΜΚΟ», την ώρα που και η Frontex καταδεικνύει ανακολουθίες στις εξηγήσεις των ελληνικών αρχών και το Ευρωκοινοβούλιο κάνει ρητά λόγο για παράνομες επαναπροωθήσεις που πραγματοποιεί η Ελλάδα.

Αποκορύφωμα του κυνισμού και της παραδοξολογίας του υπουργού ήταν η σύνδεση του αιτήματος για νόμιμες οδούς μετανάστευσης με την παροχή βίζας σε μεγαλοεπενδυτές υπηκόους τρίτων χωρών, με τον υπουργό να σημειώνει ότι το πρόγραμμα Golden Visa έχει αποφέρει 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα από το 2013. Ωστε χρήματα για την αξιοπρεπή διαβίωση των αναγνωρισμένων προσφύγων υπάρχουν. Αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση μιας κυβέρνησης που επενδύει πολιτικά σε ακραία αντιπροσφυγική ρητορική και πρακτικές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Να σταματήσουν οι βίαιες, παράνομες απελάσεις τώρα»
Tη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα θεσπίσει μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου μια διαδικασία ασύλου συμβατή με τα θεμελιώδη δικαιώματα ανακοίνωσε χτες η Ευρωπαία επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον.
«Να σταματήσουν οι βίαιες, παράνομες απελάσεις τώρα»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Καμπανάκι» των Γιατρών χωρίς Σύνορα για την επιδείνωση των συνθηκών στα νέα ΚΥΤ
Την αγωνία των ΓχΣ και του συνόλου των οργανώσεων και των αλληλέγγυων που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό δε δείχνουν να συμμερίζονται υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και Ευρωπαία επίτροπος.
«Καμπανάκι» των Γιατρών χωρίς Σύνορα για την επιδείνωση των συνθηκών στα νέα ΚΥΤ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Μαύρη τρύπα» στα κονδύλια του προσφυγικού
Στα ύψη έχει εκτινάξει το κόστος της διαχείρισης του προσφυγικού το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με αποτέλεσμα να μένει χωρίς ευρωπαϊκή χρηματοδότηση το 70% των αναγκών του υπουργείου.
«Μαύρη τρύπα» στα κονδύλια του προσφυγικού
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το «άσπρο μαύρο» από τον Μηταράκη
Ο υπ. Μετανάστευσης καταλόγισε προσπάθεια παρέμβασης στη Δικαιοσύνη στα δημοσιεύματα για τις διώξεις κατά των Παναγιώτη Δημητρά και Τόμι Ολσεν.
Το «άσπρο μαύρο» από τον Μηταράκη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το άσπρο μαύρο από Ν. Μηταράκη για την «Εφ.Συν.» - Η δήλωση του υπουργού και η απάντηση της εφημερίδας
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης έσπευσε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» σχετικά με τις διώξεις κατά των δύο υπερασπιστών δικαιωμάτων, του Παναγιώτη Δημητρά και του Τόμυ Ολσεν.
Το άσπρο μαύρο από Ν. Μηταράκη για την «Εφ.Συν.» - Η δήλωση του υπουργού και η απάντηση της εφημερίδας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μιας χιονόμπαλας μύριες έπονται
Δυσκολεύεται να παρακολουθήσει κανείς την εμμονική συχνότητα με την οποία πρώτα εκθέτει και μετά στοχοποιεί υπαλλήλους του υπουργείου του ο Νότης Μηταράκης, που εξακολουθεί να τροφοδοτεί τον δημόσιο λόγο με...
Μιας χιονόμπαλας μύριες έπονται

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας