• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 15.2°C
  1 BF
  93%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  3 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 17.0°C
  4 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 12.0°C
  2 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 17.6°C
  1 BF
  95%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  0 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  5 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  5 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  4 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  5°C 3.5°C / 4.9°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.5°C / 3.5°C
  1 BF
  82%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  2 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 15.4°C
  0 BF
  82%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 5.2°C / 12.7°C
  1 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  92%

Πτήση για μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προς κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων

 • A-
 • A+
Αλλαγές με παρασκήνιο. ● Η μέχρι τώρα αρμόδια Ειρήνη Αγαπηδάκη μετακινείται σε άλλο υπουργείο και η σκυτάλη περνά σε επίπεδο γενικής διεύθυνσης του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου υπό την υφυπουργό Σοφία Βούλτεψη. ● Εύλογα ζητήματα στελέχωσης, τεχνογνωσίας και γραφειοκρατίας στη νέα γενική διεύθυνση.

Την κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων ενάμιση χρόνο μετά τη δημιουργία της σχεδιάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.».

Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι η ειδική γραμματέας Ειρήνη Αγαπηδάκη μετακινείται σε άλλο υπουργείο και ότι η αρμοδιότητα των ασυνόδευτων ανήλικων περνά σε επίπεδο γενικής διεύθυνσης του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου υπό την υφυπουργό Σοφία Βούλτεψη. Στην κ. Βούλτεψη αναμένεται να περάσει και η Γενική Διεύθυνση Ενταξης, που σήμερα υπάγεται στον γενικό γραμματέα Μετανάστευσης Πάτροκλο Γεωργιάδη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αύριο η κ. Βούλτεψη δίνει συνέντευξη τύπου για να ενημερώσει για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έργο το οποίο διαχειρίζεται μέχρι σήμερα η κ. Αγαπηδάκη. Η υφυπουργός θα ενημερώσει επίσης και για το διεθνές συνέδριο «Children in Migration» («Μετανάστευση Παιδιών») που διοργανώνει το υπουργείο στο τέλος του μήνα.

Για την κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας, στην οποία μεταφέρονταν σταδιακά από τη δημιουργία της τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι πριν από ένα μήνα αρμοδιότητες που ανήκαν στο υπουργείο Εργασίας και στην υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να επικαλεστεί την επιτυχημένη ολοκλήρωση του έργου της Ειδικής Γραμματείας και τη μείωση του αριθμού των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων.

Ωστόσο, στο παρασκήνιο επιμένουν οι πληροφορίες που θέλουν τις σχέσεις της ειδικής γραμματέα και του υπουργού να μην είναι οι καλύτερες, γεγονός που καθιστά την κατάργηση της ειδικής γραμματείας απότοκο της μετακίνησης της κ. Αγαπηδάκη, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό σε επίπεδο κυβερνητικής πολιτικής.

Αλλωστε, η μείωση του αριθμού των ασυνόδευτων ανήλικων είναι στην πραγματικότητα συγκυριακή και οφείλεται εν πολλοίς στη σκληρή αντιπροσφυγική πολιτική της κυβέρνησης στα σύνορα, με αιχμή τις παράνομες επιχειρήσεις αποτροπής και επαναπροώθησης.

Επιπλέον, η κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας, η οποία λειτουργεί με εξειδικευμένο προσωπικό συνεργατών από οργανώσεις και από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου, και η δημιουργία μιας νέας γενικής διεύθυνσης υπουργείου θέτει εύλογα ζητήματα στελέχωσης, τεχνογνωσίας και γραφειοκρατίας. Με δεδομένα τα διαχειριστικά προβλήματα που εμφανίζει σε πολλούς τομείς το υπουργείο, με σοβαρές επιπτώσεις στους ίδιους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, εγείρονται πολύ σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, τόσο αυτών που προορίζονται να μετεγκατασταθούν σε άλλα κράτη όσο και αυτών που θα παραμείνουν στη χώρα μας, με δεδομένη την πλήρη απουσία κυβερνητικού σχεδίου για την κοινωνική ένταξή τους.

Πρόκειται άλλωστε για την πολλοστή μετακίνηση της αρμοδιότητας των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων στα λιγότερο από δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ., γεγονός που αντανακλά την απουσία συνεκτικού κυβερνητικού σχεδίου και την υποκατάστασή του από προσωπικές και μικροκομματικές επιδιώξεις. Κι αυτό για ένα θέμα για το οποίο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει τάχα την προσωπική του ευαισθησία.

Αλλαγές και στο οργανόγραμμα

Την ίδια ώρα, στους υπαλλήλους του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου επικρατεί εκ νέου προβληματισμός και αναστάτωση για επικείμενες αλλαγές στο οργανόγραμμα του υπουργείου, σύμφωνα με τα σχέδια που έχει ανακοινώσει στους υπαλλήλους το γραφείο του υπουργού πριν κλείσει χρόνος από τη δημοσίευσh του σημερινού οργανογράμματος στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Το σημερινό οργανόγραμμα κυοφορούνταν μήνες πριν θεσπιστεί στο τέλος του περασμένου έτους και η εφαρμογή του συνοδεύτηκε από παλινωδίες και χάος για πολύ καιρό, λόγω των βιαστικών και πρόχειρων αποφάσεων για μετακινήσεις υπαλλήλων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η επιτυχία με τα προσφυγόπουλα είναι η εξαίρεση
Φαίνεται ότι η κυβέρνηση επενδύει επικοινωνιακά στο ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων, προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη ζοφερή κατάσταση που έχει δημιουργήσει στο προσφυγικό η υιοθέτηση ακραίας...
Η επιτυχία με τα προσφυγόπουλα είναι η εξαίρεση
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Απίστευτο «καψόνι» σε ασυνόδευτα ανήλικα
Εξι ασυνόδευτοι ανήλικοι 16-17 ετών έχασαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στη Γερμανία για να ζήσουν με τις οικογένειές τους αν και το αίτημά τους είχε γίνει δεκτό από τη χώρα.
Απίστευτο «καψόνι» σε ασυνόδευτα ανήλικα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τέλος στην κράτηση «ασυνόδευτων»
Επειτα από τη διεθνή κατακραυγή, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από το 2021 σταματά οριστικά η λεγόμενη «προστατευτική φύλαξη» ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων σε κρατητήρια.
Τέλος στην κράτηση «ασυνόδευτων»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Πιάστηκαν στα πράσα» και πήραν πίσω το αίσχος
Τεράστιες αποθήκες δεκάδων χιλιάδων ψυχών στη μεθόριο της χώρας οραματιζόταν το υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου. Το σχέδιο... χάλασε χθες το πρωί η efsyn.gr, δημοσιεύοντας τη σχετική εγκύκλιο.
«Πιάστηκαν στα πράσα» και πήραν πίσω το αίσχος
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οινόφυτα: Κλειστή η προσφυγική δομή - Διαμαρτυρία για μαζικές απορρίψεις Κούρδων
Κλειστή παραμένει από την Τρίτη η είσοδος της προσφυγικής δομής στα Οινόφυτα, με τους πρόσφυγες να απαγορεύουν την είσοδο στις αρχές και σε οργανώσεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνεχείς απορρίψεις των...
Οινόφυτα: Κλειστή η προσφυγική δομή - Διαμαρτυρία για μαζικές απορρίψεις Κούρδων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μόνο σε νησιά και Έβρο τα νέα αιτήματα ασύλου
Στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Σάμου, Χίου, Λέσβου, Λέρου, Κω και Ορεστιάδας θα οδηγούνται αναγκαστικά στο εξής όλοι οι πρόσφυγες που έχουν φτάσει στην Ελλάδα και επιθυμούν να ζητήσουν άσυλο.
Μόνο σε νησιά και Έβρο τα νέα αιτήματα ασύλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας